!!! Leden die een vreemde voorgrond zien, raadpleeg deze TIPS !!!
Je kan ook F5 proberen

voorstellen + verzoek setpoint

Voor iedereen die nieuw is op het forum: van harte welkom, stel je voor en we helpen je op weg! Raadpleeg wel altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. Het forum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie
rosi
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 jan 2017, 14:19

voorstellen + verzoek setpoint

Bericht door rosi » 09 jan 2017, 15:04

Hallo allemaal, ik ben Rosi, vrouw van 51 jaar en gebruik sinds eind 2010 Thyrax voor Hashimoto.

Ondanks dat mijn TSH niet schrikbarend verhoogd was, voelde ik me uitgeput, kwam tot niets meer en naar de overkant van de weg lopen was al een hele opgave. Sinds medicatiegebruik heb ik me nooit meer de oude gevoeld; meestal was er een periode van 3-6 maanden dat ik me redelijk voelde en dan kakte ik daarna weer in. Sinds april dit jaar ben ik overgestapt op Euthyrox en ik reageer daar anders dan op Thyrax.
Na de eerste dosisswitch 1:1 kreeg ik erge hyperklachten met vooral enorme hartkloppingen, inmiddels ben ik ca. 25 mcg. gezakt in dosering. Ik ben nu bezig met fijn afstellen, waarbij ik merk dat bij de ene laatste waarde ik hyperverschijnselen krijg bij een dosering van 144,64 mcg en als ik zak naar 143,75 ik naar hypo afglij. Zo ben ik nu weer erg moe, heb meer spierpijn/ kramp en prikkelende bovenbenen en slaap weer een gat in de dag. Maar tussen deze doseringen zit maar erg weinig ruimte en de verhouding TSH-FT4 lijkt anders te zijn op Euthyrox.
Mijn vit. D en B12 zijn ook verlaagd, voor beiden word ik behandeld.

Kiek, zou jij als het kan een setpoint voor me willen berekenen? Dank alvast!
Hoop dan meer inzicht te krijgen op de lab.uitslagen. Ik prik altijd nuchter en rond 8.00 uur in de ochtend bij hetzelfde lab.


Ref.waarden-6 SH 0,3-4,0/ FT4 12-22

22-07-08 3,8 15
08-01-09 2,2 11
08-02-10 5,4 13,2
27-12-10 7,6 12 start behandeling met Thyrax
14-01-11 2,9 14,3
14-02-11 4,9 14,5
14-03-11 1,9 16,8
06-05-11 0,25 18,6
11-11-11 4 14,6
24-05-12 3,7 15,5
16-07-12 0,74 19,2
15-01-13 4,1 13,4
29-04-13 4,6 15,7
31-07-13 0,5 18,3
24-01-14 1,7 16,1
19-03-14 0,44 16,4

vanaf 01-07-2014
Ref.waarden:
TSH 0,27-4,20/ FT4 11-22

01-07-14 0,55 17,1
15-10-14 0,12 20,8
12-12-14 0,33 17
26-03-15 1,8 14,7
04-05-15 0,71 18,3
12-06-15 0,31 18
07-10-15 0,11 20,3
24-11-15 0,14 18,2
19-02-16 0,55 17,6

07-04-16 start Euthyrox

20-05-16 0,18 20,8
05-07-16 0,54 19,4
17-08-16 0,44 17,6
05-10-16 0,55 19,1
23-12-16 1,3 17,5

Kiek
Berichten: 1483
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: voorstellen + verzoek setpoint

Bericht door Kiek » 09 jan 2017, 16:48

Hallo Rosi,

Hieronder 2 curven:
- eentje met je eerste serie.
- eentje met je eerste, tweede en derde serie.

De 1ste serie geeft een set point van FT4 16.3 pmol/l en een TSH van 1.24 mU/l.
De passingsgraad van deze waarden bijeen is 93%. Dat is prima.
Deze waarden horen bij elkaar.

Toen ik de 2de serie erbij zette, daalde de passingsgraad naar minder dan de helft: 45%.
Dat zegt dat de waarden niet bij de eerste serie passen.
Je schrijft dat de referentiewaarden wijzigden.
Waarschijnlijk heeft het lab dus een nieuwe testmethode ingekocht.
Dat betekenen andere waarden.
Met de 3de serie (na switch Euthyrox) verbeterde de passingsgraad iets naar 54%.

De eerste serie doet het dus het best.
De 2de en 3de serie hebben waarden op een kluitje.
Het werkt niet goed met allemaal TSH's in het lage gebied.
En hoe lager de TSH hoe groter de foutmarge van FT4.

In ieder geval heb je met deze nieuwe labmethode een setpoint dat eerder rondom een FT4 van 16 à 17 pmol/l ligt dan eentje van 18 pmol/l en hoger.

Vriendelijke groet,
Kiek
Bijlagen
Rosi Jan2017-1.jpg
Rosi Jan2017-1.jpg (44.19 KiB) 113 keer bekeken
RosiJan2017.jpg
RosiJan2017.jpg (44.82 KiB) 113 keer bekeken
Hashimoto - nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees veel over schildklieren, want kennis geeft inzicht
http://www.tbiomed.com/content/11/1/35

rosi
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 jan 2017, 14:19

Re: voorstellen + verzoek setpoint

Bericht door rosi » 09 jan 2017, 17:58

Dankjewel Kiek,
Met Thyrax voelde ik me het best met FT4 rond 17,5/ TSh rond 0,55 , iets andere richtwaardes dan die in de curve tevoorschijn komen.
Met Euthyrox tot nu toe ben ik nog aan het uitpluizen. Volgens de curve zou de TSH van de laatste keer in de buurt liggen, maar de FT4 zou dan nog iets te hoog zijn.
's Zomers voel ik me sowieso veel beter dan in de winter, het kan natuurlijk ook zo zijn dat mijn vit. D daar van invloed op is en dat die de vermoeidheid geeft die ik nu ervaar. Ik heb mijn dosis ienemienie aangepast de laatste keer, nu naar 144,04 mcg. en kijk over 6-8 weken opnieuw hoe de waardes zijn. Ietsje meer energie zou welkom zijn:-)

Kiek
Berichten: 1483
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: voorstellen + verzoek setpoint

Bericht door Kiek » 09 jan 2017, 18:38

Hallo Rosi,

Men vermoedt dat het beste punt op de curve zich ónder het set point bevindt.
Dus een iets hogere FT4 dan het set point.
Mogelijk ter compensatie van de T3.

Dit klopt met je gevoelsmatige beste plaats van een FT4 van 17.5 pmol/l met een TSH van 0.55 mU/l in de eerste serie.
Deze valt exact óp de curve, onder de oranje ster.

Vriendelijke groet,
Kiek
Hashimoto - nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees veel over schildklieren, want kennis geeft inzicht
http://www.tbiomed.com/content/11/1/35

Guido01
Berichten: 27
Lid geworden op: 10 okt 2016, 18:08

Re: voorstellen + verzoek setpoint

Bericht door Guido01 » 11 jan 2017, 16:31

Goh dacht dat ik de enige was die dat heeft gehad. Als ik al naar de supermarkt liep moest ik 3 keert "rusten" . Ben daar nu vanaf gelukkig want dat is heel vervelend voor je.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast