Voorstellen door Nanske

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met aandacht voor klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Plaats reactie
Nanske
Berichten: 2
Lid geworden op: 08 jun 2018, 14:06

Voorstellen door Nanske

Bericht door Nanske » 12 jun 2018, 12:03

Hallo iedereen, ik ben Nancy, 53jaar en kom van Belgie.Bij mij is het vorig jaar in april begonnen...heel snel moe..leeg in mijn hoofd..geen energie ...pijn in mijn gewrichten..neerslachtig..krakende stem en kropgevoel , depressief enz.. . Ben dan na een paar maanden naar de specialist geweest en ze zei dat mijn schildklier een beetje te traag werkt , heb ook cysten op mijn schildklier (waarvan twee van 3cm ) die zijn verwijderd via punctie .Heb dan eerst L- Thyroxine 25mcg gekregen maar dat hielp niet .. vorige maand terug bloed laten trekken en mijn waarden zijn nog niet goed .
TSH 4.93 FT4 15,1 FT3 5,3
Nu moet ik Euthyrox 50 mcg nemen , ik heb hier al veel gelezen en heb de indruk dat het het nog lang kan duren voor je weer de oude bent....normaal moet ik binnen drie maanden terug bloed laten trekken maar ik lees hier dat je het om de zes weken kan doen ?

Kiek
Berichten: 3776
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Voorstellen

Bericht door Kiek » 12 jun 2018, 13:39

Hallo Nancy, welkom!

Je valt met je leeftijd midden in de groep vrouwen waarbij vaker een hypothyreoïdie vastgesteld wordt.
Soms is het familiair. Heb jij ook familieleden met een schildklierziekte?

Na gemiddeld 6 weken op dezelfde dosering zie je wat die dosering doet in jouw lijf.
Dus welke FT4 en TSH je presteert op die vaste dagelijkse dosering.

De verhoging naar 50 µg Euthyrox zal een beetje helpen.
Maar ik denk dat je nog wel een verhoging nodig hebt.

Om wat sneller op je gewenste niveau te zitten doe je dus inderdaad het beste om na 6 weken je TSH/FT4 te laten bepalen. Mits je dosering gedurende deze 6 weken op dezelfde hoeveelheid blijft. Dit is belangrijk.

Het doel is om je oudere TSH/FT4-waarden met je nieuwste waarden te vergelijken.
Omdat je TSH/FT4-waarden over de dag en nacht een vast ritme heeft: voor de FT4 fors stijgend en later gestaag dalend, en voor de TSH dalend en vervolgens stijgend, is het belangrijk je waarden op een rustig TSH/FT4-moment te trekken: altijd 's ochtends vroeg, nuchter, zonder Euthyrox in je maag.
Die pillen neem je mee, en slik ze pas nadat je bloed is afgenomen.
Ga ook naar hetzelfde laboratorium.
Ieder lab heeft weer andere meetmethoden, dus andere resultaten.

Heb je nog oudere waarden?
Misschien kan ik daarmee iets vertellen over je streefwaarden van FT4 en TSH.

Vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Nanske
Berichten: 2
Lid geworden op: 08 jun 2018, 14:06

Re: Voorstellen door Nanske

Bericht door Nanske » 13 jun 2018, 18:28

Dankjewel Kiek voor je reactie, heb helaas de vorige waarden niet...de specialist heeft me gewoon gezegd dat mijn schildklier iets traag werkt. Het probleem is nu dat ik eigenlijk voor het meeste van het jaar in Spanje woon..ik ga binnen drie weken bloed laten nemen hier in Spanje en waarschijnlijk zijn die normen weer anders. Ik voel me vandaag toch weer iets beter....ik had ook niet vermeld dat ik ook vit D tekort had en dat mijn cholesterol verhoogd was..en al een paar kilo's ben bijgekomen ..heb er al zoveel over gelezen en weet dat dit ook van de verschijnselen zijn van een slecht functioneren van de schildklier.Van zodra ik de volgende waarde heb zal ik ze melden maar ik ben blij met deze forum ..hier leer je echt veel van !!

Plaats reactie