Schildklierontsteking

Het Schildklierforum is onafhankelijk en openbaar. Iedereen kan de informatie lezen en iedereen kan lid worden. Je hoeft je niet te registreren met je eigen naam. Tip: lees eerst de spelregels.
JudithB
Berichten: 22
Lid geworden op: 28 nov 2018, 21:57

Schildklierontsteking

Bericht door JudithB »

Allereerst maar even mezelf voorstellen: Judith is mijn naam, 59 jaar, 2 zelfstandig wonende zoons, geef lessen Ontspannen/Zacht Bewegen (geïnspireerd door de Feldenkrais methode).

In 2004 een schildklierontsteking gehad. TSH en Ft4 niet meer te achterhalen. Hele traject heeft ongeveer een jaar geduurd: veel uitstralende pijn, hypere periode van ongeveer 6 maanden gevolg door ongeveer 2 maanden hypo daarna herstelt. Nooit naar endocrinoloog geweest of echo gehad.

2006 weer pijn in schildklier en naar nieuwe huisarts geweest. TSH 3,45 - Ft4 onbekend op echo kleine ontsteking te zien en was volgens radioloog nog een restje uit 2004. Volgens huisarts niets aan de hand en de pijn was hoogstwaarschijnlijk psychisch door mijn ervaring uit 2004. Toch werd de pijn sterker en weet zeker dat ik een hypere en hypo periode heb gehad (weliswaar minder heftig en minder lang dan in 2004).
Door reactie van huisarts niet meer ter sprake gebracht en daardoor zijn TSH en Ft 4 niet vervolgd.

Daarna periodes waarin de schildklierpijn steeds wat opspeelt (altijd op dezelfde plek) en soms ook gevolgd door een wat hypere periode. Nooit meer met de huisarts besproken. Gebruik dan ontstekingremmers.

2010 heftige overgangsklachten o.a. ook angstaanvallen in combinatie met opvliegers (zeker 10x per dag) trillen, vrijwel niet slapen. Uiteindelijk een antidepressiva gaan slikken dat goed helpt tegen de angstaanvallen. TSH 2,5 Ft4 onbekend. Eenmalig onderzocht dus helaas niet vervolgd.

2011 neurologisch onderzoek i.v.m. spontaan aanspannen van spiervezels, inwendig trillen van armen en benen, minder kracht in benen. TSH 2,6 - Ft4 9,2. Niet vervolgd.

2018 september pijn in schildklier. In oktober werd dit erger en verbleef in het buitenland en begon met ontstekingsremmers en paracetamol. Eerder naar huis teruggekomen door teveel pijn. Veel meer dan ooit te voren. Echo laat ontsteking zien op de langbestaande plek die veel vaker opspeelt, en nu ook een reactie op een ander deel.
24 oktober 2018 TSH 2.1 - Ft4 10.3
28 november 2018 TSH 0.24 - Ft4
13.4
Volgens vervangende huisarts is het in orde omdat Ft4 binnen de normaalwaarde valt. Advies over 6 weken opnieuw prikken.
Heb last van hyperklachten zoals slecht slapen en toch niet moe zijn, vervelend soort 'drukke energie', bij lichte inspanning trillende benen en armen en minder kracht in benen, snel buiten adem en hartfrequentie stijgt snel bij inspanning.
Het is een heel verhaal geworden en wil jullie het volgende vragen:
1. Kan een schildklierontsteking vaker voorkomen?
2. Kan zo'n ontsteking een soort van chronisch zijn. Bij periodes licht opvlammen en weer uitdoven, en dan opeens weer heftig worden zoals nu?
Dank jullie voor het lezen van deze hele lap tekst.
Hartelijke groet Judith B

Linrose
Berichten: 160
Lid geworden op: 09 jan 2018, 18:53

Re: Schildklierontsteking

Bericht door Linrose »

Hoi Judith, jou verhaal lijkt op die van mij, tenminste het begin. Ik had vorig jaar een schildklierontsteking, en ook akelige pijnklachten. In hals keel, kaak doortrekkend naar oor. Ook helemaal van de kaart, en ook hyperklachten omdat de klier de hormonen eruit gestort had door de ontsteking. Ik kwam wel bij specialist en bleek ziekte de Quervain van de schildklier te zijn! Dit schijnt door een virus te ontstaan. Na de hyper fase doorgeschoten naar te traag! daar kreeg ik levothyroxine voor. Ging toen een tijdje goed, en ik mocht stoppen omdat de schildklier in de meeste gevallen het zelf weer gaat doen. Dit leek ok even te gebeuren, maar een maand geleden werd hij toch weer traag. Nu een jaar verder en ik heb nog steeds de hoop op herstel! Er is helaas nog niet zoveel bekend van deze aandoening, maar er is wel een kans dat het weer terug komt bij een laag percentage. Misschien slim om toch een verwijzing naar een endricoloog te vragen, die weten er meer vanaf dan de huisarts!
gr Lin

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3328
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Schildklierontsteking

Bericht door laura »

JudithB schreef:
30 nov 2018, 23:31
Allereerst maar even mezelf voorstellen: Judith is mijn naam, 59 jaar, 2 zelfstandig wonende zoons, geef lessen Ontspannen/Zacht Bewegen (geïnspireerd door de Feldenkrais methode).
Hallo Judith,

Van harte welkom op het Schildklierforum.
Ik hoop dat we je verder kunnen helpen!
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

JudithB
Berichten: 22
Lid geworden op: 28 nov 2018, 21:57

Re: Schildklierontsteking

Bericht door JudithB »

Dank je wel voor je reactie Linrose. Ik zou ook graag naar een endocrinoloog willen worden doorverwezen maar uit ervaring weet ik dat de huisarts het niet nodig vindt omdat het vanzelf weer overgaat. Maar nu heb ik 3 nachten vrijwel niet kunnen slapen en ben zo ontzettend moe en toch druk in mijn hoofd dat ik morgen ga bellen om een afspraak met de huisarts te krijgen en om te vragen naar een verwijzing.
Weet iemand een endorcrinoloog (liefst in Noord Holland) die niet alleen naar de cijfertjes kijkt maar wel naar de hele mens? En geïnteresseerd is in het verschijnsel schildklierontsteking?
Hartelijke groet,
Judith

Linrose
Berichten: 160
Lid geworden op: 09 jan 2018, 18:53

Re: Schildklierontsteking

Bericht door Linrose »

Hoi Judith ik ben bij een endricoloog in het Spaarne gasthuis.
Gr lin

JudithB
Berichten: 22
Lid geworden op: 28 nov 2018, 21:57

Re: Schildklierontsteking

Bericht door JudithB »

Wat fijn dat je zo snel reageert Linrose.
Wat is de naam van deze persoon en ben je tevreden?
Ik ben vooral op zoek naar iemand die door de cijfertjes (schildklierwaarden) ook naar de persoon kan kijken, en ook echt wel iets van Quervain afweet.
hartelijke groet, Judith

JudithB
Berichten: 22
Lid geworden op: 28 nov 2018, 21:57

Re: Schildklierontsteking

Bericht door JudithB »

Linrose ik heb jouw hele proces gelezen en herken er veel in. Klopt het dat jij nu al ruim een jaar onderweg bent vanaf je eerste klachten?

Linrose
Berichten: 160
Lid geworden op: 09 jan 2018, 18:53

Re: Schildklierontsteking

Bericht door Linrose »

Hoi Judith, ja dat klopt helaas! ik ben inderdaad een jaar verder en nog niet helemaal in orde. Ik hoop nu op herstel van de schildklier, maar hij werkt nog niet helemaal mee...
Ik heb je trouwens een pb gestuurd!
gr Lin

JudithB
Berichten: 22
Lid geworden op: 28 nov 2018, 21:57

Re: Schildklierontsteking

Bericht door JudithB »

Morgen een afspraak voor 1e consult in AMC. Weliswaar eerst bij een co-assistent en daarna de endocrinoloog. Gelukkig kan mijn echtgenoot morgen mee, hij is reumatoloog. Ik hou jullie op de hoogte.
Al bijna 2 weken niet geslapen. 3x een oxacepam genomen en toen wel geslapen. Heb geen slaap en geen honger maar val niet af. Heel trillerig van binnen. Nog veel pijn in schildklier en in de loop van de dag keelpijn en een soort benauwd.

Kiek
Berichten: 4895
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Schildklierontsteking

Bericht door Kiek »

Hallo Judith,

Omdat de cijfers heus belangrijk zijn, en bij ieder mens de waarden van TSH/FT4 in een bepaald aangeboren patroon weergegeven worden, heb ik je waarden in een app gezet om dit patroon te vinden.
Het gaat om de hoogte van de FT4 waarop je TSH reageert op vaste wijze met verlaging of verhoging, mits je hypofyse (=TSH-fabriek) goed werkt.

Opvallend is dat je normale FT4 zich grofweg bevindt tegen de 11 pmol/l [10.8], waarbij je TSH ongeveer 1 mU/l is.
Deze waarden gelden uitsluitend voor het lab waar je nu gebruik van maakt.
Het lab lijkt relatief lage referentiewaarden van FT4 te hebben.

In het AMC zullen je FT4-waarden andere uitkomsten geven.
In ieder geval lijkt een FT4 13.4 pmol/l van je huidige lab voor jou hoog.
Ook al schommelt de FT4 over 24 uur (zonder levothyroxine), een schommeling van 1.5 pmol/l (13.4 minus 10.8 = 1.6 pmol/l) is bovengemiddeld groot.
Dus is een FT4 van 13.4 pmol/l, hoewel binnen de normaalwaarden, naar verwachting abnormaal.
En omdat je FT4/TSH's zich houden aan een 24-uurs dynamiek, weet men dat je FT4 's ochtends relatief hoog is, en aan het eind van de middag relatief laag.
Het tijdstip van bloedprikken is dus medebepalend voor de betekenis van de hoogte van je waarden.

Andersen beschreef in 2002 deze smalle marges binnen de referentiewaarden voor het eerst op individuieel niveau:Accordingly, a test result within laboratory reference limits is not necessarily normal for an individual.
Later bleken die marges zelfs gemiddeld kleiner dan deze observatie.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11889165

Cijfers zijn dus best belangrijk.
Ze duiden in grote mate de toestand van je schildklierhormoonhuishouding.

Het AMC wordt verondersteld goed te zijn.
Tot een jaar of tien geleden was afdeling endocrinologie (schildklier, en gerelateerde ogen) wereldvermaard.

Sterkte,
met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Plaats reactie