even voorstellen

Het Schildklierforum is onafhankelijk en openbaar. Iedereen kan de informatie lezen en iedereen kan lid worden. Je hoeft je niet te registreren met je eigen naam. Tip: lees eerst de spelregels.
Florence
Berichten: 724
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: even voorstellen

Bericht door Florence » 17 okt 2019, 11:43

"Sommige schuiven die warmte aanvallen af op de overgang,"

Dit zijn veelal vrouwen die de leeftijd hebben, waarbij de overgang een rol speelt, kan spelen. En dan is dit zeker een reële mogelijkheid.
Op het overgangsforum schrijven veel vrouwen over deze klachten, warme en brandende sensaties / opwellingen. En waarvan een enkeling het aan de schildklier heeft.

En/en situaties. En niet zozeer leeftijd gebonden.
Het is een klacht die veel vaker voorkomt. Als reactie op chemo, ook bij mannen, bij neuropathieen, bij afkicken van drugs en bij medicijnen. etc.
15.30 3.90
18.60 0.95
17.40 1.10
15.40 2.30
15.90 3.10
14.70 4.00
15.10 5.80
15.30. 3.80
14.60 4.40
19.40 1.90 50 levo
17.40 2.00 37.50 levo
15.60 2.40 37.50 levo

Kiek
Berichten: 4525
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: even voorstellen

Bericht door Kiek » 17 okt 2019, 12:44

Meting van de halfwaardetijd vergt best tijd en inzet.
Zoals gedurende een week geen levothyroxine, en driemaal naar het lab: dag 0, dag 3 en dag 7.
Dat is meestal ingewikkeld te organiseren bij de oudste ouderen.

Zoiets is handig voor jongere mensen, om zoveel mogelijk van hun schildklierstatus te weten te komen. Levothyroxine is in principe een levenslange oefening.
Het biedt inzicht in de werking van je schildklierhuishouding.
Het geeft antwoord op de lab-wachttijd na dosiswijziging.
Het geeft zicht op het restant van de werking van een schildklier.
Het geeft ook aan in welk gebied van de FT4/TSH je lichaamscellen het best bediend worden.

Dit schildklierbegrip is belangrijk, omdat ieder mens een andere instelling heeft.
Dus het regime van instelling op een TSH van ca. 1 mU/l (richtlijn) bereikt hooguit een 20% van de mensen die afhankelijk zijn van levothyroxine. De rest gaat zoekend en speurend verder.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Florence
Berichten: 724
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: even voorstellen

Bericht door Florence » 17 okt 2019, 13:05

En een huisarts/ arts hebben die dit wel met je wil uitvogelen.
Sommige vinden alleen TSH prikken nog steeds voldoende.
15.30 3.90
18.60 0.95
17.40 1.10
15.40 2.30
15.90 3.10
14.70 4.00
15.10 5.80
15.30. 3.80
14.60 4.40
19.40 1.90 50 levo
17.40 2.00 37.50 levo
15.60 2.40 37.50 levo

papaschildklier
Berichten: 9
Lid geworden op: 11 okt 2019, 21:37

Re: even voorstellen

Bericht door papaschildklier » 22 okt 2019, 22:38

Vandaag ben ik met mijn vader bij de huisarts geweest. Volgens de huisarts heeft mijn vader sinds 2013 subklinische hypothyreoïdie en is deze sinds 2017 verslechterd. Ze liet een grafiek zien van de labuitslagen, waarbij eerst een piek naar boven en daarna een piek naar beneden te zien was. Ik heb gevraagd om die labuitslagen en referentiewaarden en uiteindelijk met veel moeite de laatste 3 uitslagen gekregen. Volgens de huisarts maakte het niets uit of mijn vader als hij liet prikken zijn medicatie al genomen had of niet. :roll: Toen ik vroeg naar een mogelijk verband met zijn huidige geheugenklachten, wilde ze zijn medicijnen verhogen van 50 naar 75. Naar de metoprolol en acetylsalicylzuur wilde ze pas kijken na 6 weken als de euthyrox geprikt wordt ter controle. Daarbij ging ze meer in op mogelijke klachten die hij van de metoprolol kan krijgen en van cholesterolverlagende medicatie, terwijl deze standaard worden gegeven bij hartpatiënten en dat dan de afweging is om met deze door te gaan of niet, dan over wisselwerking met euthyrox en de invloed op zijn schildklierklachten.

De uitslagen die ik heb zijn:
19-05-2017 TSH 3,7 mU/l FT4 14,8 pmol/l
08-08-2017 TSH 6,3 FT4 17,4
16-08-2019 TSH 6,4 FT4 16,2
De referentiewaarden van het lab van 2017 zijn TSH 0,55-4,18 en FT4 11,5-23.0
Het laatste lab was op een andere plek, maar valt onder dezelfde groep laboratoria, dus mogelijk zijn de ref. waarden gelijk maar dat weet ik niet zeker, daar zou ik ze nog over kunnen bellen. Al deze uitslagen zijn dus niet nuchter (zonder medicatie).

Ik weet niet zo goed wat ik hier nu van moet denken. Op zich lijkt het goed om te kijken of zijn klachten verbeteren met een iets hogere dosis. En wordt er in ieder geval een keer geprikt als hij wel nuchter is. Anderzijds lees ik dat ze bij subklinische hypothyreoïdie bij mensen boven de 85 eigenlijk behandeling afraden. En volgende week gaat hij voor 13 dagen naar het buitenland, ik weet niet hoeveel hij last hij mogelijk van die medicatiewijziging kan krijgen en of het dan niet beter is om na die vakantie te beginnen met de verhoging?

Teun
Berichten: 1065
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: even voorstellen

Bericht door Teun » 22 okt 2019, 23:19

Goed dat het wat duidelijker is rondom de schildklier. En hij kan er wel iets bij gebruiken maar om nu 25 mcg te verhogen vind ik wel veel, is 50 % omhoog, zal hij zich niet fijner bij voelen. Misschien is het een optie om met 12,5 mcg te beginnen.lijkt me beter passen. Succes.

Florence
Berichten: 724
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: even voorstellen

Bericht door Florence » 23 okt 2019, 10:39

Papaschildklier,

Je vader heeft recht op Alle uitslagen die er in zijn dossier zitten.
Een druk op de knop, en ze kan een uitdraai produceren.
Dat is tegenwoordig heel normaal. Als voorbeeld: ik hoef de assistente van mijn huisarts maar te bellen, en ik krijg via de mail de uitslagen van het afgelopen jaar.
Probeer de uitslagen alsnog te krijgen, misschien kan Kiek er een setpoint uit halen?
Dan heb je in ieder geval een richtlijn voor je vader.
En voor jezelf.
Blijkbaar heeft ze met de verslechtering niets gedaan, pas na jouw actie, komt er “beweging”. Op zich is dit al vreemd, (verwijtbaar.)

Hartelijke groet, Florence
15.30 3.90
18.60 0.95
17.40 1.10
15.40 2.30
15.90 3.10
14.70 4.00
15.10 5.80
15.30. 3.80
14.60 4.40
19.40 1.90 50 levo
17.40 2.00 37.50 levo
15.60 2.40 37.50 levo

Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 676
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: even voorstellen

Bericht door Miss E » 23 okt 2019, 17:42

Goed dat je vader mag ophogen.
Een verhoging in 1x van 25mcg lijkt mij ook wat veel in 1x. Soms hebben mensen wat last van ophoog /gewennings klachten bij zoveel meer in 1x.

Het advies van Teun om met 12.5 op te hogen lijkt mij ook een beter idee.
Uiteraard weet ik niet hoe gevoelig je vader reageert op de ophoging. Dat is per persoon verschillend. Soms is in 2 stappen ophogen naar de gewenste dosis beter. Het lichaam en alle processen kunnen dan wat rustiger wennen aan de nieuwe hoeveelheid hormoon.

Na 6 - 8 weken dezelfde dosis kan weer geprikt worden en gekeken of er nog verder opgehoogd kan worden.

Misschien merk je in de eerste 2/3/4 weken verbetering bij je vader, en merk je dat het daarna weer wat minder word.
Daar hoef je niet van te schrikken, dat is normaal.
Dat hoort bij het proces van de juiste dosis hormoon te vinden per individu.

papaschildklier
Berichten: 9
Lid geworden op: 11 okt 2019, 21:37

Re: even voorstellen

Bericht door papaschildklier » 24 okt 2019, 12:48

Hartstikke bedankt voor jullie adviezen!
Ik heb met mijn vader overlegd en met de huisarts kunnen afspreken om te beginnen met 12,5 mcg. Daar is hij vanochtend mee begonnen. Ik heb ook geen idee hoe gevoelig hij reageert op die medicatie. Hij is in 2013 begonnen met 25 en dat is daarna opgehoogd naar 50 en verder is er nooit iets veranderd. Zelf zegt hij dat hij er toen geen last van had, maar veel klachten linkt hij niet aan de schildklier, dus dat is niet zo duidelijk. Maar zeker gezien zijn leeftijd en hartoperatie (en zijn vakantie) lijkt het mij een heel goed plan om rustig te beginnen.

Ik ben het helemaal met je eens, Florence, als het mijn eigen huisarts was geweest, had ik ook wel meer aangedrongen. Maar mijn vader is nog van het tijdperk dat artsen DE autoriteit waren en het is zijn huisarts, dus kost het wat meer aanlooptijd :D Ook het bellen met de huisarts om de dosis aan te passen was ff een dingetje :D
Goed om te weten dat het na een verbetering ook weer minder kan worden. De huisartsassistente stelde voor om na 3 weken als hij nog geen verbetering merkt, verder op te hogen :?: Is dat gebruikelijk of toch maar eerst 6 weken deze dosis en dan na het prikken verder zien?

mamavan2
Berichten: 316
Lid geworden op: 23 dec 2017, 18:41

Re: even voorstellen

Bericht door mamavan2 » 24 okt 2019, 14:22

Dat voorstel is idd niet gebruikelijk. Je hebt echt 6 weken nodig om een representatief beeld te krijgen van wat een dosis met je lichaam doet. Je lichaam hobbelt daar achteraan dus in principe herstellen bloedwaarden eerder dan klachten. Na die 6 weken kun je opnieuw prikken en bekijken wat dan nodig is

Teun
Berichten: 1065
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: even voorstellen

Bericht door Teun » 24 okt 2019, 19:06

Inderdaad zou ik dat ook niet doen. Geef het minmaal 6'weken de tijd.
Hoop dat het dan effect heeft. Eventueel kan het daarna nog een keertje met 12,5 mcg.

Plaats reactie