Bloedonderzoek

Over tsh, fT4, T3, antistoffen, echo, biopsie, scintigram, klachten en symptomen
Marjet
Berichten: 9
Lid geworden op: 03 mar 2017, 17:02

Bloedonderzoek

Bericht door Marjet »

Geachte forumleden,

Al zo'n 15 jaar kamp ik met chronische 'vage' klachten. Ik bleek auto-immuunaandoeningen te hebben, allergieën, astma, psoriasis en ruim vier jaar geleden bleek veel te horen bij pernicieuze anemie. Ik begon met B12 injecties. Maar ik bleef klachten houden, die ik al die tijd al had. Toch de schildklier, zoals mijn moeder altijd had? Hartkloppingen, koud, schilferige huid, intolerantie voor warmte en kou, van alles. Ik ben gewend om alles zelf te managen, want geen internist/endocrinoloog vond het allemaal ernstig genoeg om er wat mee te doen. En ik heb er een aantal gezien...
Nu heb ik weer eens alles laten onderzoeken, en blijkt dat in de loop van de jaren mijn TSH blijft stijgen. Die komt nu op 3,5.

Omdat ik al een half jaar steeds meer last heb van duizeligheid, vlagen van misselijkheid, hartkloppingen en trillen van binnen, een soort rare rillingen in rust, en mijn hartslag maar steeds lager wordt, heb ik de huisarts om een uitgebreidere test verzocht. Nog niet alles wat ik op het formulier heb laten zitten is binnen, en ik weet ook niet of dat nog komt. Het lab laat te wensen over.

Dit is de uitslag:
T3 vrij thyroxine 4,4 normaal 2,6/6
T3 triiodothyronine 1,9 normaal 1,3/3,1
T4 vrij thyroxine 14,3 normaal 10/26
TSH 3,5 normaal 0,27/4,2

Ik had gevraagd om anti-tpo, en ik hoop van harte dat dat nog komt, want in 2012 was de uitslag 4723. Na tips op dit forum om dat met selenium te bestrijden heb ik dat verhoogd, ik gebruikte 1x p.d 200 mcg en heb dat verdubbeld. Dat hielp een heel stuk, daarna was in 2013 de anti-tpo 800. Nog steeds behoorlijk hoog, maar ik had het toen een stuk minder koud.
Ik vermoed omdat ik zoveel supplementen gebruik (zink, magnesium, b12 injecties, co-enzyme b-complex, vit A en D, MSM, dierlijk bijnierpoeder tegen bijnierinsufficiëntie, en wat al niet meer blijven de klachten en wie weet ook de waarden binnen de perken.

Maar nu vind ik de klachten, vooral de duizeligheid en de vermoeidheid niet meer acceptabel. Ondanks alles wat ik doe, en ondanks de aanpassing van mijn werk, blijf ik ontzettend moe en het lijkt erger te worden.
Door de b12 ben ik wel veel minder vaak ziek, maar vorig jaar had ik nog een langdurige uitval door burn out.
Dat ben ik net te boven, werk weer mij normale uren (0,6 deeltijd) en houd dat net aan vol.

Aangezien de waarden allemaal binnen de range zitten, ben ik bang dat geen arts me wil helpen, zoals me steeds overkomt. Op de website zag ik dat de bloedwaarden niet alles zeggen, maar dat het klinisch beeld leidend zou moeten zijn.

Wat adviseren jullie me? De T3 lijkt me redelijk, de vrije T4 is misschien niet heel super.
Een collega, die in dezelfde chaotische periode op het werk dezelfde burn out klachten op liep, heeft duidelijkere schildklierklachten en zij raadde aan als ik iets zou gebruiken om Tirosint te vragen. Zelf lijkt dierlijk schildklierpoeder me een goede optie, maar met deze waarden weet ik het echt niet.

Het enige is: de TSH stijgt geleidelijk aan en mijn dalende rusthartslag vind ik ook geen goed teken. Is dit beginnende Hashimoto? Vooral de hartkloppingen, die ik heb als ik even ga liggen, en midden in de nacht, als ik op mijn rug lig, zijn vermoeiend. Goede diepe slaap heb ik daardoor niet en ik word vaak geradbraakt wakker.Mijn hartslag in rust is nu rond de 50, soms daaronder. Vroeger, voor de klachten begonnen met nachtelijke hartkloppingen, had ik een rusthartslag van 67. Ik heb een tijd een lage bloeddruk gehad, rond de 115/55 maar die is nu weer wat hoger, en wisselt tussen hoog en laag. Ik gebruik periodes extra grijs zeezout als ik daar behoefte aan heb.
De bijnieren lijken wat beter te functioneren, nuchter cortisol was 0,51.

Het zou heel fijn zijn als iemand me een zinnig advies kon geven. Ik heb een afspraak met een natuurdiëtiste, maar dat duurt nog even. Ze heeft een lange wachtlijst.

Hartelijke groeten van Marjet
onder behandeling voor pernicieuze anemie
onbehandelde Hashimoto?
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Bloedonderzoek

Bericht door Eekhoorn »

Welkom Marjet!

Je TSH is wat aan de hoge kant, maar met deze waarde zal geen arts je ervoor willen behandelen. Weet je nog hoe laat je geprikt bent? Want de TSH is van nature wat hoger in de ochtend en wordt dan gedurende de dag steeds lager.

Je anti-tpo was flink verhoogd en is nog steeds verhoogd. In combinatie met de langzaam stijgende TSH zou sprake kunnen zijn van een zich ontwikkelende Hashimoto. Ik ben benieuwd naar je nieuwe anti-tpo-waarde.

Over de invloed van selenium: https://schildkliertje.blogspot.nl/search?q=selenium
Marjet
Berichten: 9
Lid geworden op: 03 mar 2017, 17:02

Voorstellen: schildklierwaarden lijken goed, toch klachten

Bericht door Marjet »

Hallo,

Ik wil me graag voorstellen. Ik ben een vrouw van 57, werkzaam in het hoger beroepsonderwijs.
Sinds een jaar of 15 vermoed ik schildklierklachten, maar omdat de waarden bij bloedonderzoek altijd binnen de range vielen is het nooit behandeld. Vijf jaar geleden bleek bij een wat nauwkeuriger onderzoek dat ik een b12 tekort heb, en ook bleek dat ik erg hoog zat in de anti-tpo. 4723 in 2012. Op advies van forumleden ben ik toen meer selenium gaan slikken. Daarop zakte de anti tpo naar 800. Nog steeds behooorlijk hoog, maar de klachten - ik had het toen vooral 's avonds altijd koud - verminderden toen wel behoorlijk. Ik gebruik vrij veel supplementen. Ondanks dat ik zo goed voor mezelf zorg gaat de schildklier toch achteruit, en de TSH stijgt. Die is nu, nu ik nog eens om onderzoek heb gevraagd vanwege aanhoudende vermoeidheid, gestegen tot 3,5
Ik heb het koud, heb concentratieklachten, inwendig trillen, ben ontzettend moe en heb regelmatig erge spierpijn en gewrichtspijn. Vorig jaar kreeg ik burn out klachten. Dat had met mijn werk te maken, maar vermoedelijk ook met de schildklier.
Afgelopen week heb ik om meer onderzoek gevraagd en dit zijn de waarden die daar uit zijn gekomen:

Ft4 14,3 Ft3 4,4 en T3 1,9. Volgens het labformulier allemaal binnen de range.
Ik heb ook om een herhaling van anti-tpo gevraagd. Dat staat niet op het labformulier, maar is er bij gezet. Bij de praktijk wisten ze niet wat dat is, en hoe daarmee om te gaan, dus de assistente heeft het lab gebeld daarover. Ik neem aan dat die uitslag wat later komt, althans, dat hoop ik maar. De huisarts vroeg zelf ook aan mij wat anti tpo is.
Gelukkig wist ik het zelf wel :-)

Ik blijf zoeken en lezen en kwam vanmorgen wat tegen: dat ijzer en b-vitaminen belangrijke bestanddelen zijn van de schildklierhormonen. De waarde van ferritine was redelijk, maar niet super. Omdat ik een opnamestoornis heb voor b12 neem ik ook o.a. ijzer en magnesium niet best op, en ook dat suppleer ik.

Wat is nu wijsheid? Vragen om een proefbehandeling op grond van mijn klachten, of proberen met meer ijzer en frequenter b-complex aanvullen en zien of dat voldoende is?

Als het kan door (nog) betere suppletie dan is dat prachtig, maar ik vrees dat er meer schade zal ontstaan, aangezien ik begrijp dat ik in feite Hashimoto ontwikkel, met zulke hoge anti tpo.
En verder zijn er dagen dat ik de magnesium niet aangesleept krijg. Ik gebruik daarnaast erg veel selenium, en nog veel meer, waarover misschien een andere keer meer, en alles, ook de b 12, betaal ik zelf. Ik gebruik hogere doseringen dan gebruikelijk. En ook frequenter dan gebruikelijk. Het is voor mezelf heel duidelijk, ik heb dat nodig, anders heb ik klachten. Veel klachten zijn weg daardoor, alleen de vermoeidheid en spierpijn en concentratieproblemen blijven. Die lijken dan ook door de schildklier te komen, hoewel de bloedwaarden daar niet heel duidelijk in lijken.

Mijn idee is nu dat ik daardoor de schildklier nog wel aan de gang houd, maar dat het een kwestie van tijd is voor dat niet meer zal lukken. En ik vraag me af of ik niet simpeler en beter en misschien ook goedkoper geholpen ben als ik T4 ga gebruiken.

De T3 omzetting lijkt met de genoemde waarden niet slecht. Maar ook dat lukt voornamelijk door al die supplementen, waarschijnlijk?

Wat kan ik het beste doen? Wat moet mijn volgende stap zijn? Een collega met dezelfde klachten adviseerde me om als ik iets ga suppleren voor de schildklier om Tirosint te vragen. Maar is daar genoeg reden toe?

Vast bedankt,

Hartelijke groeten van Marjet
onder behandeling voor pernicieuze anemie
onbehandelde Hashimoto?
Marjet
Berichten: 9
Lid geworden op: 03 mar 2017, 17:02

Re: Bloedonderzoek

Bericht door Marjet »

De eerste keer twee weken geleden was nuchter, de TSH was toen 3,5. De tweede keer een week later was ook 's morgens, en weer 3,5.
Ik was mijn eigen topic kwijt... en heb het opnieuw geplaatst. Nu toch weer terug gevonden, zucht. Excuses aan de forumbeheerders. Hoezo, slechte concentratie? Vergeetachtig? Ja, dat zijn klachten waar ik enorm mee worstel. Een boek lezen gaat moeilijk. Van tijd tot tijd kan ik nog niet eens onthouden of ik ergens al zout in heb gedaan, of ik een pilletje wel of niet heb ingenomen.

Hoeveel de anti-tpo was, dat weet ik nog niet. Ik ga over een paar dagen weer informeren. Op de een of andere manier denk ik dat het niet gemeten is, ondanks mijn verzoek daartoe, tot tweemaal toe. Maar ik geef het nog niet op.

Ik weet het, 3,5 is aan de hoge kant, maar niet voor artsen. Die vinden alles best.
Uit angst voor te hoge b6 slik ik minder b-complex dan voorheen. Nu denk ik dat ik dat maar beter niet kan doen, en ga het weer elke dag nemen. Als dat de tintelingen in handen en voeten verergert, dan kan ik dat eens uitproberen, om de dag geeft me in ieder geval teveel vermoeidheidsklachten.
onder behandeling voor pernicieuze anemie
onbehandelde Hashimoto?
Marjet
Berichten: 9
Lid geworden op: 03 mar 2017, 17:02

re:bloedonderzoek - Selenium

Bericht door Marjet »

Dank je wel, Eekhoorn, voor de info over selenium. Ik heb er meerdere sites op nagekeken, en ik zit net op de veilige dosis, maar op de lange duur misschien wat veel.
Ik ga dus uitproberen wat minder selenium doet. Dat heb ik al een tijdje gedaan, en toen kreeg ik meer klachten, maar ik had ook andere dingen veranderd, dat was niet handig.

De selenium werkt ook goed tegen de psoriasis klachten. Als ik voldoende selenium krijg, heb ik geen psoriasis.

Of het werkelijk te veel is, dat is dus wat twijfelachtig. Nou ben ik wel zo, dat ik regelmatig met suppleren stop een tijdje, om te zien of ik ergens last van heb en of ik de dosis moet aanpassen. Als je maar blijft slikken weet je dat niet.

Experimenteren maar weer dus.

Er wordt gewaarschuwd dat je er diabetes 2 van kunt krijgen. Ik controleer regelmatig mijn bloedsuiker. Dankzij de b12 injecties is die regelmatiger dan ooit.

Met zo'n reeks aan auto-immuunaandoeningen is het niet simpel... wat is wijsheid?
Binnenkort spreek ik een natuurdiëtiste.
Alles bij elkaar zit het me wel dwars dat het zo'n dure kwestie is om echt goed voor jezelf te zorgen met deze 'vergeten ziektes". Vrouwenziektes bovendien.... zou dat het zijn?
onder behandeling voor pernicieuze anemie
onbehandelde Hashimoto?
SNT
Berichten: 141
Lid geworden op: 24 sep 2015, 08:04

Re: Voorstellen: schildklierwaarden lijken goed, toch klachten

Bericht door SNT »

Je TSH was nu met prikken 3,5?
Dat is een hoog normaal waarde, maar lijkt mij persoonlijk niet hoog genoeg om jouw klachten te kunnen verklaren. Dan moet het echt in een spiraal afnemen en slechter worden indien je Hashimoto zou hebben. Dat doet het niet, al 15 jaar niet. Terwijl dit soort klachten dan toch echt wel geopenbaard zijn.
Het tegenhouden van een autoimuun ziekte met supplementen lijkt mij erg ver gezocht, want dan zijn er wel meer mensen met meer ziektes die graag willen nemen wat jij neemt om hun immuunsysteem kalm te houden.
Als je nu Tirosint gaat gebruiken, gooi je de balans die je eigen lichaam stabiel houdt overboord. In mijn optiek alleen maar een grotere kans dat je je nog slechter gaat voelen. Je kan het namelijk niet aanvullen, je schildklierhormoon. Zodra jij dat gaat slikken, denkt je hypofyse: "oh er is genoeg hormoon, ik stuur de schildklier niet meer aan". Waarop jouw schildklier gaat stoppen met werken en je dus zelf met medicatie de balans moet houden. En neem maar aan dat iedereen hier op het forum liever had gezien dat hun schildklier het zelf goed gedaan had en die balans bewaarde.

Blijft natuurlijk feit dat het ontzettend vervelend is dat je je zo voelt. Maar de oorzaak is niet (direct) je schildklier. Is er nog uitgebreider bloedonderzoek gedaan?
En welke supplementen neem je allemaal. Wellicht die eens onder de loep nemen?
Vind je je werk wel leuk of zijn er andere zaken waardoor je wellicht wat meer licht in je leven kunt halen?
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Bloedonderzoek

Bericht door laura »

Marjet schreef: 04 mar 2017, 13:48 Ik vermoed omdat ik zoveel supplementen gebruik (zink, magnesium, b12 injecties, co-enzyme b-complex, vit A en D, MSM, dierlijk bijnierpoeder tegen bijnierinsufficiëntie, en wat al niet meer blijven de klachten en wie weet ook de waarden binnen de perken.
hallo Marjet,

Daarbij slik je dus ook selenium. Is er voor al deze supplementen een tekort aangetoond? En dierlijk bijnierpoeder? Is dat wel een goed idee?
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Teun
Berichten: 1070
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Bloedonderzoek

Bericht door Teun »

Vervelend dat je al die jaren al zoveel klachten hebt. Tuurlijk wil je weten waardoor dit komt.

Misschien geef ik nu een heel dom advies, maar ik vind dat je wel heel veel supplementen slikt.
Ik zie nergens dat je er echt tekort aan had waardoor je het slikt dus zou ik zeggen stop eerst eens een paar maanden met al die toevoegingen, kijk wat er gebeurd en laat dan je bloed prikken zonder al deze supplementen. Misschien krijg je dan wat duidelijkheid.

De tsh die je hebt is voor mensen die geen schildkliermedicatie gebruiken overigens heel normaal gelukkig, en zoals SNT al zegt wees hier blij mee want het op pijl en in toom houden van je schildklierwaardes met innemen van schildklierhormoon is echt niet makkelijk.
Voor nu sterkte en beterschap
Marjet
Berichten: 9
Lid geworden op: 03 mar 2017, 17:02

Re: Bloedonderzoek

Bericht door Marjet »

Tja, dat doe ik dus regelmatig, stoppen met de supplementen. Het is niet leuk om dat allemaal aan te schaffen en te slikken. En telkens weer blijk ik ernstige klachten te krijgen als ik er mee stop. Niet slapen, spierpijn, gewrichtspijn, duizeligheid en ga zo maar door.
Het gekke is dat ik sinds kort zo kouwelijk ben en draaierig, ook met de suppletie.

Voor de goede orde, ik heb Addison-Biermer, ook wel pernicieuze anemie genoemd, en daardoor neem ik een aantal stoffen niet goed op, zoals B12, vitamine D, magnesium, ijzer, zink en carnitine. Wat ik nog meer niet goed opneem, is niet makkelijk terug te vinden. Het laten controleren daarvan is erg lastig. Dat lukt maar eenmaal met B12, en verder is de controle voor vitamine D en ijzer wel uit bloedonderzoek te halen. Maar niet alles lukt goed bij een gewoon huisartsenlab.

Selenium helpt goed tegen de psoriasis, vandaar dat ik dat blijf slikken. Zodra ik stop gaat mijn huid weer stuk.
Ik begrijp dat op dit forum orthomoleculaire geneeskunde niet in een goed blaadje staat. Ik zie het als vervanging van voeding, op het moment dat mijn lichaam het zelf niet goed opneemt, door de auto-immuunaandoening.

Langzamerhand komt er meer aandacht voor het gebruik van vitamines. Na een aantal jaren van controverse is het nu normaal om mensen extra vitamine D aan te raden. Datzelfde is nog onderwerp van onderzoek voor magnesium. Selenium wordt ook onderzocht, maar dat wordt niet zo breed gedeeld heb ik de indruk.

Het aardige van voeding is dat je het zelf kunt kopen en uit kunt proberen. Uiteraard zoek ik zelf uit wat de maximumdosis is en van welke supplementen je niet teveel moet nemen. Ook hier is veel in beweging. Er is veel aandacht voor b6.

Helaas is er nog steeds een tweedeling, het merendeel van de reguliere artsen is faliekant tegen de meeste supplementen. Zo geloven nog steeds veel artsen, huisartsen zowel als specialisten, dat de veel genoemde b12 klachten een hype vormen.
Jammer genoeg kan ik ze daar geen gelijk in geven. Ook daar komt verandering in, maar zoals dat gaat, dat kost tijd.

Dat noemen ze in de wetenschapsfilosofie een paradigmawisseling.

Gelukkig zijn er ook artsen en diëtisten te vinden die de overstap al gemaakt hebben, voor wie de paradigmawisseling al een feit is.

Hartelijke groeten van Marjet
onder behandeling voor pernicieuze anemie
onbehandelde Hashimoto?
Kiek
Berichten: 6715
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Bloedonderzoek

Bericht door Kiek »

Hallo Marjet,

Sinds enkele jaren gebruik ik vit D, omdat ik deze stof niet voldoende aanmaak.
Dat geldt vanaf 1996 ook voor schildklierhormoon.
Zonder levothyroxinepillen krijg ik ernstige tekorten.

Je gebruikt veel supplementen.
Je lijst omvat o.a. bijnierpoeder.
Het gebruik daarvan kan best schadelijk zijn voor je bijnierhormoonproductie.
Wist je dat mensen die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld inhalers waarin bijnierhormonen, een chronisch bijnierhormoontekort kunnen opbouwen? Dat dit ernstig is en levensbedreigend, blijkt uit de ervaring van mensen die lid zijn van de NVACP. Bijnierpoeder zou ook weleens bijnierhormoon kunnen bevatten.

Ik denk dat de meeste supplementen in het beste geval géén effect hebben.
Maar in veel voorkomende situaties, zoals bijnierpoeder, hebben ze juist een nadelig gevolg.
Dat wil je jezelf natuurlijk niet aandoen. Misschien wist je dit nog niet.

Gezonde voeding is de beste remedie voor een gezond leven.
Kijk eens op de site van het Voedingscentrum.
https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/

Sterkte!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie