Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Over tsh, fT4, T3, antistoffen, echo, biopsie, scintigram, klachten en symptomen
Kiek
Berichten: 3625
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Kiek » 04 apr 2018, 10:00

Hallo Pomtips,

Je oproep zag ik net.
En prompt heb ik je waarden in de app gezet.

De gezonde schildklierhuishouding werkt zo: als de FT4 daalt, dan stijgt de TSH. Als de FT4 stijgt, dan daalt de TSH. Zo reageert deze huishouding dus bij mensen met gezonde organen.
En zo beweegt ook je schildklierhuishouding de hele dag door in een persoonlijk ritme, aangepast aan je dagelijkse activiteiten.

Iedereen heeft een individuele afstelling van de TSH op de FT4.
Bij de een reageert de TSH op een fractie FT4-stijginkje of FT4-dalinkje als door een wesp gestoken.
En een andere TSH reageert hierbij uitgesproken kalm. En alles daartussen.
De relatie van TSH met de FT4 is als een vingerafdruk. Het is een aangeboren werking.

Een pilletje in een reageerbuis gevuld met water zorgt voor een snelle en zichtbare stijging van het waterniveau.
Een pilletje in een breed glas water maakt hooguit een rimpelingetje zonder zichtbare stijging van het niveau.

Dat is dan gelijk de reden dat er geen vast dosis-recept gegeven kan worden.
Een mens met een ernstige hypothyreoïdie kan helemaal op peil zitten met 62.50 µg levothyroxine/T4.
Een ander met een milde hypothyreoïdie kan aan 150 µg nog niet genoeg hebben.

En nu jouw reeks waarden. Je FT4 varieert nauwelijks. En je laagste FT4 heeft de laagste(!) TSH.
Dat geeft geen fysiologische werkelijkheid weer. Je waarden zijn misschien in verschillende labs bepaald?
De app geeft als commentaar dat er geen curve te maken is: Based on these data no result can be found.

Jammer.
Misschien in de toekomst als je waarden hebt van een goed lab, onder de juiste condities:
- nuchter - 's ochtends vroeg - zonder dosis levothyroxine van die dag - zelfde lab.

Vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Pomtips
Berichten: 44
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Pomtips » 04 apr 2018, 15:27

Dank je wel Kiek. Mijn bloed is altijd in het zelfde (ziekenhuis)lab geprikt. Altijd tussen 16.00u en 18.30. En nooit nuchter. En op verschillende tijden opgestaan. Dus klinkt wel logisch wat je zegt dat het niet echt betrouwbaar is.
Maar als ik nu nuchter ga prikken, dan zegt het nog niet veel toch toch? Omdat het dan de eerste 'betrouwbare' meting is.

We kunnen nu wel stellen dat mijn TSH te hoog en mijn FT4 te laag is toch? (zeker gezien het nooit nuchter is geweest en dus de dagelijkse dosis in mijn lichaam zit) Gezien meeste mensen zich goed voelen bij een TSH onder de 2 en een hoog-normaal Ft4. Dus subklinische hypo voorheen en daadwerkelijke (klinische) hypo nu lijkt me?
30mg Strumazol+Euthyrox
04-18 TSH 5.2/FT4 11 (FT3: 4.9) 112mcg
06-18 TSH 2.6/FT4 11.6 (FT3 4.3) 125 mcg
07-18 TSH 2.0/FT4 12.3 (FT3 4.8) 137mcg
10-18 TSH 0.53/FT4 14.2 (FT3 5.0) 150mcg
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg

Kiek
Berichten: 3625
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Kiek » 04 apr 2018, 17:47

Ja, je FT4 lijkt te laag.
Het middaglab geeft inderdaad andere waarden dan ochtendwaarden.
Ze zakken (de FT4) resp. stijgen (de TSH) door tot je de volgende ochtend de volgende dosis levothyroxine slikt.

'k Heb nog met je appwaarden gerommeld, en je eerste TSH/FT4 eruit gehaald (FT4 10.2/TSH 4).
Dan houdt de app 3 waarden over. Dat is weinig. Maar nu wel een vage schets van een curve.

Met die drie waarden staat je set point op een FT4 van 13.5 pmol/l en een TSH van 2.93 mU/l.
Beschouw het als een vage potloodschets. Met elke nieuwe waarde erbij komt je curve helderder in beeld. En wordt de tekening duidelijker.
Zoals je hieronder ziet is de vorm van je curve niet steil.
Je TSH reageert tamelijk lauw op het niveau van de FT4.
Mensen met niet-steile curven lijken niet veel last te hebben van dosisveranderingen.
Mensen met een steile curve zijn gevoelig voor de minst geringste dosiswijziging.
Dat is forumervaring. En is in lijn met de theorie.

De wachttijd van bloedprikken na een dosiswijziging heeft te maken met de gemiddelde halfwaardetijd van een week voor de T4, en verschilt per mens van 3.5 dag tot ca. 14 dagen. Dat betekent dat verandering van een dosering dus pas geëffectueerd is na gemiddeld een week of 6.
De TSH heeft een halfwaardetijd van gemiddeld ca. 1 uur.
Ook de dagelijkse dynamiek van de hormonen heeft effect op de hoogte van je schildklierhormonen.
Nuchter en 's ochtends vroeg heb je het resultaat van het laagste niveau van je FT4 te pakken. En geen dynamiek van een net geslikte pil, of andere alledaagse invloeden.
Daarom is dat ochtendprikken zo belangrijk. Dat is dus het laagste punt van je FT4.
Zoveel mogelijk dezelfde omstandigheden.
Dat zijn waarden die je goed met elkaar kunt vergelijken.

Je hebt vast een hogere dosis nodig.

Succes!
Kiek
Bijlagen
PomtipsApril2018.jpg
PomtipsApril2018.jpg (38.38 KiB) 855 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Pomtips
Berichten: 44
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Pomtips » 09 apr 2018, 14:48

Hoi, ik heb net nieuwe bloeduitslagen binnen! Voor het eerst nuchter geprikt (endo gaf aan dat dit niet zoveel uitmaakt bij de schildklier, maar goed we hebben nu iig een realistische meting!), 8 weken na de start met 112mcg euthyrox, komend van 100mcg.

6 april 2018

TSH: 5,2
FT4: 11
FT3: 4,9

Een lichte verbetering, maar niet genoeg. Hormonen worden opgehoogd naar 125mcg. Daar ga ik morgen mee van start en dat is maar goed ook, gezien hoe belabberd ik me voel.
De omzetting naar FT3 lijkt iig goed te gaan(?)
Wellicht biedt dit nu ook meer mogelijkheden voor de setpoint berekening?

Nieuwe meting over ongeveer 8 weken.
30mg Strumazol+Euthyrox
04-18 TSH 5.2/FT4 11 (FT3: 4.9) 112mcg
06-18 TSH 2.6/FT4 11.6 (FT3 4.3) 125 mcg
07-18 TSH 2.0/FT4 12.3 (FT3 4.8) 137mcg
10-18 TSH 0.53/FT4 14.2 (FT3 5.0) 150mcg
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg

Kiek
Berichten: 3625
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Kiek » 09 apr 2018, 16:24

Hallo Pomtips,

Met je laatste waarden erbij blijft de vorm van de curve in dezelfde aparte positie.
De waarde van deze vorm wordt uitgedrukt in phi .
En die is erg laag te noemen: 0.23. Gemiddeld ca. 0.50.
Het lijkt alsof je TSH nogal slap reageert op het resultaat van je FT4.
Zou je hypofyse minder voelsprietjes hebben?
Dat zou voer moeten zijn voor fysiologen. Ik heb geen idee.
Je set point is overigens niet noemenswaardig van plek veranderd.

Nog iets over de opmerking/mening van je endo over nuchter en 's ochtends vroeg prikken.
Dat nuchtere slaat niet op de schildklier, maar op de nuchtere staat als gevolg van je tijdelijke abstinentie van je levothyroxine-dosis.
Na het lab pas je dosis innemen. En dus daarna pas je boterham voor een prettige opname van je levothyroxine.
Niet-nuchter/met levothyroxine betekent een totaal ander resultaat door de dynamiek van de FT4 en TSH.
Daarom is het doel om zoveel mogelijk dezelfde omstandigheden na te bootsen.

Tot een volgende!
Vriendelijke groet,
Kiek
Bijlagen
PomtipsApril.2.2018.jpg
PomtipsApril.2.2018.jpg (38.7 KiB) 744 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Pomtips
Berichten: 44
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Pomtips » 09 apr 2018, 16:31

Dank je wel Kiek!
Wellicht dat we de volgende keer wel een grotere verandering zien in de TSH als de FT4 echt gaat stijgen, nu ik ben opgehoogd naar 125mcg? Dat het opeens omslaat.
Rond 2010/2011 zat ik nl op dezelfde dosis (125mcg) en had ik volgens mij een TSH van rond de 1 en een FT4 van rond de 18/19. (Toen kwam ik overigens wel vanuit een hyper situatie waarbij ik eerst alleen strumazol slikte en je op een gegeven moment inhaakt met hormonen. Het lijkt me dat dat een andere situatie (het FT4 waar ik op aanbeland en wat dan niet zozeer stijgt of daalt op basis van een bepaalde dosis) genereert - afhankelijk van het moment waarop je inhaakt- ten opzichte van de huidige situatie waarbij ik vanuit een hypo situatie kom en het FT4 moet opbouwen?)

Verder begrijp ik je punt over nuchter prikken, dus wat de endo ook zegt, voortaan ga ik altijd nuchter prikken zodat er geen kans is op onrealistische resultaten.
30mg Strumazol+Euthyrox
04-18 TSH 5.2/FT4 11 (FT3: 4.9) 112mcg
06-18 TSH 2.6/FT4 11.6 (FT3 4.3) 125 mcg
07-18 TSH 2.0/FT4 12.3 (FT3 4.8) 137mcg
10-18 TSH 0.53/FT4 14.2 (FT3 5.0) 150mcg
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg

Kiek
Berichten: 3625
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Kiek » 09 apr 2018, 17:00

Dus heb ik een fictief punt van FT4 18 en TSH 1 mU/l in je curve geplaatst.
En ook dan blijft je set point vrijwel op dezelfde positie en de phi (0.23) net zo laag.
Het boeltje wijzigt dus niet wezenlijk.

Rijtje met 1ste, 2de en fictieve 3de curvewaarden:
phi: 0.24 - 0.23 - 0.23
FT4: 13.23 - 13.47 - 13.47
TSH: 2.93 - 2.97 - 2.95
Passing: 84% - 97% - 99%.

Dan zou je met die 18 pmol/l en je huidige resultaten wel flink te hoog zitten.

Sterkte met het zoeken naar een prettiger plek voor je FT4!
Kiek
Bijlagen
PomtipsFictief.jpg
PomtipsFictief.jpg (38.91 KiB) 716 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Pomtips
Berichten: 44
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Pomtips » 16 apr 2018, 19:05

Een van mijn voornaamste klachten tijdens mijn hypo-situatie is duizeligheid en licht in mijn hoofd zijn. Ongeveer 6 weken na mijn ophoging van 100 > 112 mcg begonnen dagelijks de eerste uren na hormooninname deze klachten plots te verdwijnen (tezamen met een tijdelijke energieboost), waarna ik mij later op de dag weer voelde wegzakken (in hypo) en de duizeligheid weer terugkwam voor de rest van de dag.

De eerste dagen (vorige week) nadat ik ben opgehoogd van 112 > 125, ervoer ik hetzelfde. Alleen zakte ik minder diep weg een aantal uur na hormoon inname en herstelde ik later op de dag weer iets, na een dip van een paar uur.

Maar de laatste dagen ben ik weer vrijwel continu licht duizelig. Er leek dus eerst wat vooruitgang te zijn en nu voel ik me juist weer slechter.
Is dit normaal in de instelfase? (Slik nu dus een week een hogere dosering). Het is net alsof ik op een boot zit en aan het varen ben op zee.

Ik ben nog nooit eerder vanuit hypo naar 'normaal' gegaan. Alleen vanuit hyper naar 'normaal'.
30mg Strumazol+Euthyrox
04-18 TSH 5.2/FT4 11 (FT3: 4.9) 112mcg
06-18 TSH 2.6/FT4 11.6 (FT3 4.3) 125 mcg
07-18 TSH 2.0/FT4 12.3 (FT3 4.8) 137mcg
10-18 TSH 0.53/FT4 14.2 (FT3 5.0) 150mcg
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg

Kiek
Berichten: 3625
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Kiek » 16 apr 2018, 19:59

Pomtips, 'k weet niet zo erg veel over blockers.
En je beschrijft akelige duizelingen.
Kan die duizeligheid een relatie hebben met de Strumazol?
Ik herken als doorsnee hypoër geen duizeligheid bij dosiswijzigingen.
Misschien dat andere hypoërs het herkennen als een typische hypoklacht?

Net even opgezocht in de Thyroidmanager: Wiersinga schrijft bij Adult Hypothyroidism bij het hoofdstukje Nervous System [9.5.3] dat vertigo ((draai-)duizeligheid) en/of tinnitus (oorsuizen) wel degelijk een neurologische manifestatie kan zijn van een hypothyreoïdie. Is dat hetzelfde idee?
http://www.thyroidmanager.org/chapter/a ... hyroidism/

Als je je levothyroxine hebt ingenomen, dan stijgt je FT4, om na 1 à 2 uur een maximum te bereiken.
Is dat misschien de tijd dat je géén last hebt van de duizeligheid?
Dat lijkt dan een bevestiging dat ophogen van de L-T4 mogelijk de juiste beslissing is (geweest).

Je set point laat in ieder geval met je waarden zien dat je hoger op de FT4-ladder moet staan.
Wacht nog even 5 weken, voordat je naar het lab gaat.

Dag!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Pomtips
Berichten: 44
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Pomtips » 16 apr 2018, 20:51

Kiek schreef:
16 apr 2018, 19:59
Pomtips, 'k weet niet zo erg veel over blockers.
En je beschrijft akelige duizelingen.
Kan die duizeligheid een relatie hebben met de Strumazol?
Ik herken als doorsnee hypoër geen duizeligheid bij dosiswijzigingen.
Misschien dat andere hypoërs het herkennen als een typische hypoklacht?

Net even opgezocht in de Thyroidmanager: Wiersinga schrijft bij Adult Hypothyroidism bij het hoofdstukje Nervous System [9.5.3] dat vertigo ((draai-)duizeligheid) en/of tinnitus (oorsuizen) wel degelijk een neurologische manifestatie kan zijn van een hypothyreoïdie. Is dat hetzelfde idee?
http://www.thyroidmanager.org/chapter/a ... hyroidism/

Als je je levothyroxine hebt ingenomen, dan stijgt je FT4, om na 1 à 2 uur een maximum te bereiken.
Is dat misschien de tijd dat je géén last hebt van de duizeligheid?
Dat lijkt dan een bevestiging dat ophogen van de L-T4 mogelijk de juiste beslissing is (geweest).

Je set point laat in ieder geval met je waarden zien dat je hoger op de FT4-ladder moet staan.
Wacht nog even 5 weken, voordat je naar het lab gaat.

Dag!
Kiek
Kiek,
Met blockers bedoel je de strumazol? Dat slik ik al sinds het begin, dat kan het niet zijn. De duizelingen zijn bij mij gekomen sinds ik hypo ben. Is dus met fases minder geworden 6 weken na mn eerste ophoging naar 112mcg, en sinds een aantal dagen weer meer geworden terwijl ik nog meer opgehoogd ben (naar 125mcg). En idd, minder last van duizeligheid de eerste paar uur naar inname levothyroxine. Maar ik zou een positief stijgende lijn verwachten qua klachten, gezien ik nu als het goed is uit de hypo getrokken word met meer ophoging. Maar dat zie ik momenteel niet. Denk je dat ik nog even geduld moet hebben, omdat klachten erg kunnen variëren in de instelfase?
Groet
30mg Strumazol+Euthyrox
04-18 TSH 5.2/FT4 11 (FT3: 4.9) 112mcg
06-18 TSH 2.6/FT4 11.6 (FT3 4.3) 125 mcg
07-18 TSH 2.0/FT4 12.3 (FT3 4.8) 137mcg
10-18 TSH 0.53/FT4 14.2 (FT3 5.0) 150mcg
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg

Plaats reactie