Wat kan ik doen om weer stabiel gezond te worden? Tips omtrent vervolgonderzoek, dieet, therapieën, Body Switch?

Over tsh, fT4, T3, antistoffen, echo, biopsie, scintigram, klachten en symptomen
Plaats reactie
njit
Berichten: 2
Lid geworden op: 27 nov 2019, 15:47

Wat kan ik doen om weer stabiel gezond te worden? Tips omtrent vervolgonderzoek, dieet, therapieën, Body Switch?

Bericht door njit »

Lieve mensen,

Ik heb jullie advies nodig. Ik voel me erg geïsoleerd met mijn probleem dus was blij te ontdekken dat dit forum bestaat. Hopelijk is m'n verhaal niet te lang.

In januari is mijn bloed op een aantal dingen getest nadat ik met klachten van moe- en misselijkheid bij de dokter ben langs geweest. Ik had een TSH van 19. T4 was wel normaal (12.2). We hebben sindsdien opgebouwd van Euthirox 75 naar 100mg.

De oorzaak van mijn hypothyroïdie is onduidelijk. Ik ben een man van 31. Het speelt verder niet in de familie. Ik heb het jaar ervoor aan een aantal geneesmiddelenonderzoeken meegedaan bij CHDR en PRA onderzoeksinstituten. Ik vermoed dat dit een rol kan spelen. Ik heb het aan mijn huisarts gevraagd of dit onderzocht kan worden maar zij zegt dat de oorzaak niet te achterhalen is, ook niet door een specialist (is dit echt zo?).

De TSH is intussen volgens de laatste meting normaal, maar de klachten zijn nooit verdwenen. Ik heb een soort van 'periodes' waarbij ik me opeens een paar dagen miserabel voel. Misselijk, licht in m'n hoofd. Zoals jullie allemaal weten zit dit normaal functioneren en geluk in de dag heel erg in de weg.

Ik probeer te begrijpen of er een verband zit tussen wat ik heb gegeten of gedaan en dit soort fases. Heb me wel op gluten laten testen, omdat ik het vaak in ieder geval erger wordt na m'n (brood) lunch. Maar die testte negatief.

Een goede vriend van mij is 10 jaar geleden (schijnbaar) van de ziekte van Hachimoto genezen nadat hij is behandeld door een bio-resonantie-arts. Die had hem doorverwezen naar elders waar hij een bepaald dieet had gevolgd, maar hij weet niet meer welke dat was.

Om deze reden heb ik bij dezelfde arts aangeklopt met goede hoop. Ik heb het gevoel dat mijn eigen huisarts een metingkje doet, als de waardes goed zijn krijg ik een nieuwe strip medicijnen, anders wordt het aangepast. En dat is het dan. Het is voor mij frustrerend om niet te weten wat de oorzaak is en of er een échte oplossing is, die meer naar de kern van het probleem gaat.

Bij het eerste consult kreeg ik echter twijfels aan de bio-resonantie methode. Ik denk eigenlijk dat het terecht niet als een wetenschappelijke methode wordt gezien. Ik ga hier even niet in op het waarom. Maar ik ging me ook afvragen of die diagnose voor Hachimoto van die vriend van mij uberhaupt wel legitiem was. Waar ik echter wel waarde aan hecht, is dat deze arts doorgaat waar de huisarts stopt in het zoeken naar de kern van het probleem met een holistische aanpak.

Om een beter beeld te krijgen van mijn gezondheid heeft hij me naar het ziekenhuis gestuurd en een privaat lab in Bunnik voor meer bloedmetingen. Toen ik vroeg naar de prijs schrok ik echter. In combinatie met een 'unheimlich' gevoel die ik kreeg op dat instituut vroeg ik me af waar ik nou mee bezig was. Ik heb de test mondeling afgeblazen (die ze wel leuk deels toch hebben doorgezet, inclusief rekening) en vroeg me af of ik niet beter via het reguliere circuit met de nodige vergoedingen en expertise verder zou moeten zoeken.

Ik ben toen thuis gaan Googlen en vond dit instituut: https://www.bodyswitch.nl/behandelingen ... rklachten/. Wat mij trok in die tekst is wederom 'Hierdoor bestrijden we niet de symptomen, maar wordt het probleem vanuit de kern aangepakt'. Iemand ervaring met deze organisatie?

Van nature wil ik helemaal niet met dit probleem bezig zijn en zodra het iets beter gaat, ga ik altijd weer verder met de orde van de dag. Toen het weer beter ging heb ik het contacteren van Body Switch niet doorgezet. In plaats daarvan had ik besloten gewoon zo gezond mogelijk te gaan eten. Dus aan de hand van bepaalde bronnen heb ik m'n dieet nog iets verder verbeterd (was al niet slecht) in de hoop dat dit in combinatie met wat supplementen en m'n Euthyrox me hopelijk gezond zou houden.

Echter, een paar dagen geleden ging m'n gesteldheid weer schijnbaar uit het niets als een zinkend schip richting de bodem. Extreem frustrerend.

Ik ben op zoek naar tips. Als ik weer contact opneem met de huisarts, waar kan ik naar vragen? Wat zou getest moeten worden? (er is dus alleen T4 en TSH getest). Moeten er meer hormonen getest worden? Of andere dingen? Heeft het zin doorverwezen te worden naar een specialist? (de huisarts probeert dit te voorkomen..). Kan een dieet of bepaalde therapie mij genezen? Is Body Switch een goede organisatie? Of hebben mensen succes gehad met alternatieve therapieën? Ik hoop dat ik met wat tips beter weet waar het te zoeken en wat tegen m'n huisarts te kunnen zeggen.

Bij voorbaat heel veel dank.

Martijn

Kiek
Berichten: 4903
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Wat kan ik doen om weer stabiel gezond te worden? Tips omtrent vervolgonderzoek, dieet, therapieën, Body Switch?

Bericht door Kiek »

Martijn, welkom!

Je verdient de Nobelprijs als je een manier vindt om je schildklier weer beter te maken.
Zoiets bestaat nog niet.

En dank je voor je alto's!
'k Ben weer helemaal bij. Het is wel een treurige verzameling profiteurs van zieke mensen. Ze smeren onnodige supplementen en hormonen aan, die je kunt aanschaffen in dure, dus onbetrouwbare, alto-apotheken. En ook veel labonderzoek, zelfs soms declareerbaar bij een enkele ziektekostenverzekering.
Zelfs ict-ers met overgewicht (wordt zo omschreven bij bodyzwitser) eten een dikke graan mee uit de ruif van deze 'gezondheidszorg'. Opvallend is daar de grote groep vrouwen die zich presenteren als behandelaar voor dit soort lariekoek.

Er zijn verschillende soorten hypothyreoïdieën, met en zonder antistoffen. Sommige van deze soorten zijn voorbijgaand. Dat zijn mazzelaars!

Een hele gewone hypothyreoïdie, zoals ik ook heb en met mij enkele honderduizenden in NL, of een hypothyreoïdie als gevolg van een behandeling voor Graves of kanker, wordt vervolgd door controle van je FT4 met TSH. Bij de gewone hypo eerst eenmaal in de 6 weken, later eenmaal per jaar.
Je slikt levothyroxine om het tekort aan FT4 op te heffen.
Hier draait het dus om, je FT4 en je TSH.
Dit zijn de hormonen die primair van belang zijn voor je schildklier en je cellen. Ze zijn het waard om bestudeerd te worden.
Ze zijn uniek, en uitsluitend passend bij jou.

Met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Florence
Berichten: 872
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: Wat kan ik doen om weer stabiel gezond te worden? Tips omtrent vervolgonderzoek, dieet, therapieën, Body Switch?

Bericht door Florence »

Dag Martijn,

Is het echt niet te achterhalen welke medicijnen je geslikt hebt voor onderzoek? Op zich vind ik dit vreemd. Het zou zeker een rol kunnen spelen.

Misschien is het een idee om vast al jouw waarden op het forum te plaatsten. De Tsh en de FT4. Misschien dat Kiek er een setpoint uit kan "toveren" voor jou. Dan heb je een richtlijn voor je medicatie.
Laat voor de zekerheid Anti TPO, prikken de volgende keer.
Als je gaat prikken, nuchter zonder levothyroxine vroeg in de ochtend en bij hetzelfde lab.

Succes en sterkte, Florence

P.s. vertrouw maar op je unheimlich gevoel.

Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 804
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Wat kan ik doen om weer stabiel gezond te worden? Tips omtrent vervolgonderzoek, dieet, therapieën, Body Switch?

Bericht door Miss E »

De oorzaak van mijn hypothyroïdie is onduidelijk. Ik ben een man van 31. Het speelt verder niet in de familie. Ik heb het jaar ervoor aan een aantal geneesmiddelenonderzoeken meegedaan bij CHDR en PRA onderzoeksinstituten. Ik vermoed dat dit een rol kan spelen. Ik heb het aan mijn huisarts gevraagd of dit onderzocht kan worden maar zij zegt dat de oorzaak niet te achterhalen is, ook niet door een specialist (is dit echt zo?).
Als je hier een antwoord op wilt kan je dit denk ik het beste met de begeleiders bespreken vanuit het onderzoeks instituut.
Ik heb geen ervaring met dit soort onderzoeken en wat de gevaren ervan zijn.
Een schildklier kan al langere tijd op het randje hangen voordat die uiteindelijk het hoekie om gaat en je klachten gaat ervaren.
Hormoon ziekten zijn ontzettend complex omdat alles nauwkeurig met elkaar samen werkt *als het goed werkt*
Als dit niet het geval is kan je dus inderdaad allerhande klachten gaan merken.
Ik denk dat het vooral meerdere factoren zouden kunnen zijn die ervoor zorgen dat je systeem uit balans raakt. Raakt dit voor langere tijd uit balans ... ja dan gaat het mis. Als je over een balans balk loopt en je verliest je evenwicht kukel je er ook vanaf.

Ik begrijp je frustratie heel goed, dit heb ik zelf ook ervaren. Ik vraag me alleen heel sterk af of je het exacte antwoord gaat vinden.
O.a. juist omdat het zo ontzettend complex is en ik krijg zelf een beetje de indruk dat er helemaal geen interesse is binnen de medische wetenschap om dit uit te zoeken want er bestaat toch immers een medicijn. Het is door de complexiteit denk ik ook een beetje een kip/ei verhaal.
En inderdaad, als je waarden binnen de kaders vallen krijg je een nieuw stripie pillen, en als niet krijg je een ander stripie met pillen.
Ik ben al bijna 3 jaar aan het vechten tegen deze medische bierkaai en het levert me gewoon niks op.
Er is geen begrip, geen interesse, artsen weten niet hoe het is om zoiets mee te maken en ik vraag me af of ze het uberhaubt echt interesseert.
Ik begin wel steeds meer de indruk te krijgen dat mijn waarnemend endocrinoloog van afgelopen zomer gelijk heeft.
Ze weten het antwoord zelf ook echt niet.
Ik kreeg te horen dat de medische wetenschap mij niet kan helpen omdat er geen protocol is voor mijn probleem (lastig instelbaar/reageer erg gevoelig).
Ze heeft er ook bij uitgelegd wat mijn vermoeden al bevestigde.
Het originele systeem is niet na te maken met elke dag dezelfde dosis kunstmatig hormoon te slikken. Een gezond schildklier systeem maakt hormoon aan op aanvraag van de organen en cellen die het nodig hebben.

Een andere opmerking die ik voorbij zag komen in je verhaal, hashimoto is helaas niet te genezen als de juiste diagnose gesteld is.
Er zijn alleen wel manieren die je zou kunnen toepassen om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken.
Hierin zijn ook wel wat dieet adviezen te vinden en misschien wat lifestyle veranderingen. (gezond eten, geen stress, genoeg slaap, genoeg beweging)
Uiteraard weet alleen jij hoe je leven eruit ziet. Rust, regelmaat en reinheid komt denk ik het beste in de buurt.

Wat je nog zou kunnen doen is samen met je arts bekijken of andere oorzaken van zelfde soort klachten uit te sluiten zijn.
Er is een handjevol aandoeningen die dezelfde symptomen weergeven.
Je vitamine D even checken, Vit B12. let op: suppletie kan een vals beeld geven.
Zie: https://stichtingb12tekort.nl/ goede website om je in te lezen.
Ben je ook getest op evt suiker ziekte?
Wat ik me op dit moment ook afvraag, aan de hand van welke gegevens heeft je arts besloten dat je Hashimoto hebt?
Is je anti TPO waarden hiervoor gemeten?
Ben je in de mogelijkheid om je waarden op te vragen? Erg handig om zelf de boel in de smiezen te houden en inzicht te krijgen in hoe je waarden reageren.
Wat ik me ook afvraag tijdens het herlezen van je verhaal is, of je misschien niet wat te scherp op de euthyrox reageert.

Heel verhaal geworden.
Ik hoop dat je arts welwillend genoeg is om samen naar antwoorden te zoeken.
Hopelijk geeft dat je wat rust!

Good luck!

Zork9999
Berichten: 20
Lid geworden op: 12 okt 2018, 10:30

Re: Wat kan ik doen om weer stabiel gezond te worden? Tips omtrent vervolgonderzoek, dieet, therapieën, Body Switch?

Bericht door Zork9999 »

Helaas allemaal heel herkenbaar.
Ik ben op zoek naar tips. Als ik weer contact opneem met de huisarts, waar kan ik naar vragen? Wat zou getest moeten worden? (er is dus alleen T4 en TSH getest). Moeten er meer hormonen getest worden? Of andere dingen? Heeft het zin doorverwezen te worden naar een specialist? (de huisarts probeert dit te voorkomen..). Kan een dieet of bepaalde therapie mij genezen? Is Body Switch een goede organisatie? Of hebben mensen succes gehad met alternatieve therapieën? Ik hoop dat ik met wat tips beter weet waar het te zoeken en wat tegen m'n huisarts te kunnen zeggen.
Als je het niet lukt met de huisarts misschien je door laten verwijzen naar een Endocrinoloog. Afgezien van de bijzondere manier van communiceren heeft hij wel een compleet plaatje van me gemaakt.
Hij heeft het volgende gemeten:
- TSH
- Vrije T4
- Vrije T3
- ACTH*
- Cortisol*
- Pariëtaalcellen as
- intrinsic fac as
- TPO as **
- TSH-receptor antistoffen

* Hiermee kan je checken of er iets mis is met je bijnieren (ziekte van Addison)
** TPO as dat is je Anti TPO, zoals Miss E al aangaf kan je daarmee bepalen of je echt Hashimoto hebt.

Krijg volgende week nog een test m.b.t. bijnieren, omdat mijn cortisol toch aan de lage kant is.

Succes!
Groeten
Zork

njit
Berichten: 2
Lid geworden op: 27 nov 2019, 15:47

Re: Wat kan ik doen om weer stabiel gezond te worden? Tips omtrent vervolgonderzoek, dieet, therapieën, Body Switch?

Bericht door njit »

Bedankt voor al jullie reacties (en sorry voor deze late reactie). De status is nu als volgt: heb nog eens allerlei bloedwaarden laten meten. Daar kwam inderdaad een wat lage B12 en VitD uit ondanks suppletie. Ook lage FSH. Mijn anti-TPO testte negatief. Dus iig geen bewijs voor Hashimoto. Dit naast m'n eigen huisarts met m'n oom besproken die ook huisarts is. Hij raadt me inderdaad aan eerst op zoek te gaan naar de oorzaak. Ik heb hem de documenten opgestuurd van de geneesmiddelenonderzoeken waar ik aan mee heb gedaan en welke medicijnen ik daarbij heb gekregen. Hij leest online dat de medicijnen die op me zijn getest wel effect zouden kunnen hebben op schildklier-gerelateerde systemen. Ik heb nu contact opgenomen met de onafhankelijke arts van PRA (onderzoeksintituut) en ga zometeen naar de dokter met de vraag of ik doorverwezen kan worden naar de endocrinoloog en hopelijk komen we er achter wat de hypotheoridie bij mij heeft veroorzaakt zodat ik het hopelijk bij de bron kan aanpakken. (Want Kiek, alhoewel mijn schildklierwaarde nu dus binnen de normen vallen is mijn klachtenpatroon niet of maar heel beperkt veranderd. Dit schijnt ook wel vaker voor te komen).

Nogmaals dank. Ik zal het jullie op de hoogte houden.

Kiek
Berichten: 4903
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Wat kan ik doen om weer stabiel gezond te worden? Tips omtrent vervolgonderzoek, dieet, therapieën, Body Switch?

Bericht door Kiek »

(Want Kiek, alhoewel mijn schildklierwaarde nu dus binnen de normen vallen is mijn klachtenpatroon niet of maar heel beperkt veranderd. Dit schijnt ook wel vaker voor te komen).
Njit, ik begrijp niet waar je op doelt.
Wil je je verduidelijken?

Met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Plaats reactie