Even voorstellen Mieke

Over tsh, fT4, T3, antistoffen, echo, biopsie, scintigram, klachten en symptomen
Miek07
Berichten: 8
Lid geworden op: 31 jan 2020, 16:42

Even voorstellen Mieke

Bericht door Miek07 »

Hoi allemaal,

Ik ben na een lange weg uiteindelijk vorige week mogen starten met medicatie (levotyroxine, 50mg). Sinds mijn eerste zwangerschap kreeg ik klachten, nu zijn de kids ondertussen 10 en 12.
Een paar keer als diagnose "tegen burn-out" gekregen, van kantoorwerk naar minder betaald werk gegaan... Ik viel gewoon in slaap achter mijn bureau ;) . Ook een eigen zaak gehad, paar jaar later gestopt want ik had geen energie.

Mijn waarden zijn al 4 jaar stabiel, TSH rond de 12, T4 tegen de 11. De 2 verschillende huisartsen vonden het normaal, ondanks de klachten bleven. Van de week heb ik me nogmaals laten prikken, en vastberaden om nu me niet te laten afschepen.
Ik ben er best verdrietig van, ik heb tijdens het 10 min. gesprek 3x moeten smeken om te mogen starten met een proefbehandeling. Gelukkig had ik gelezen dat de TSH best aan de hoge kant was, dus we lazen samen de richtlijn door. Met tegenzin en zonder uitleg over de medicatie kreeg ik het recept. Grumpf, wat een huisarts....

Als jullie tips hebben heel graag, over 6 weken ga ik opnieuw prikken. Maar de eerste dagen zijn net het begin van een nieuw leven... Zo scherp, vol leven en niet moe.... Ik kan het niet geloven en af en toe denk ik placebo-effect???
Groetjes,
Miek

Teun
Berichten: 1157
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Even voorstellen

Bericht door Teun »

Al 4 jaar stabiel met een tsh van 12 en een ft4 van 11 is inderdaad wel stabiel, maar zeker niet goed. Verbaasd me overigens wel dat dit 4 jaar zo is gebleven en niet slechter is geworden, dat zie je namelijk wel vaak gebeuren.
Goed dat je doorgezet hebt om te starten met de levo, wat en hoeveel krijg je nu?
Tja en over placebo effect, je nu een stuk beter voelen valt veel te zeggen, kan heel goed mee spelen, is net als dat mensen zich niet ziek voelen bij een of andere aandoening en nadat er een diagnose gesteld is ineens heel beroerd zijn. Lichaam en geest werken samen. Stress weg nu je begonnen bent met de levo geeft je natruurlijk ook een stuk rust waardoor je je ook al wat beter voelt. Maar je levo heb je gewoon nodig bij langdurig deze waardes.
Beterschap en succes bij de huisarts de volgende keer.

Miek07
Berichten: 8
Lid geworden op: 31 jan 2020, 16:42

Re: Even voorstellen

Bericht door Miek07 »

Bedankt voor je bericht Teun,
De waarden schommelden wel een beetje maar niet meer dan + of - 5. Maar ik liet prikken op de momenten dat ik me echt slecht voelde.
Momenteel heb ik 50mg, gaat goed.
Enkel het slapen (normaal binnen 1 min. door de vermoeidheid) gaat nu wat minder.
Tjee, wat een verschil! Vooral het feit dat ik weer kan denken en genieten ipv een soort zombie te zijn geeft zoveel verlichting.

Miek07
Berichten: 8
Lid geworden op: 31 jan 2020, 16:42

Re: Even voorstellen

Bericht door Miek07 »

Wat zou de waarde zijn om goed ingesteld te zijn? Vooral luisteren naar je eigen lichaam? Ik ben me aan het verdiepen in het hele schildkliergebeuren, maar ik vind het eerlijk gezegd geen makkelijke materie.

Teun
Berichten: 1157
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Even voorstellen

Bericht door Teun »

Inderdaad vooral goed luisteren naar je lichaam. Heel veel levo gebruikers voelen zich goed bij een tsh rond de 0,5 en 1,5, en een ft4 in het hoognormale gebied. Maar dit is wel persoonlijk.
Vraag bij de volgende uitslag je waardes op van de afgelopen tijd en daarbij ook de normaal(of referentiewaardes) dit verschilt nogal per Laboratorium.
Advies is overigens,om je bloed te laten prikken voordat je je levo hebt ingenomen, betekend in ons geval dus nuchter omdat je de levo op nuchtere maag inneemt. Niet alle artsen vinden dit noodzakelijk, maar de ervaring van veel mensen hier op het forum is dat de waardes dan reeler zijn als prikken na inname.
Schommelen tussen - en+5 vind ik wel Veel, of dat nu de tsh of ft4 is, tijdstip van prikken maakt echter ook wel uit.

Miek07
Berichten: 8
Lid geworden op: 31 jan 2020, 16:42

Re: Even voorstellen

Bericht door Miek07 »

Over 5 weken weer prikken, ik zal het nuchter doen inderdaad.

Maar mijn waarden van de afgelopen tijd: TSH rond de 12, T4 tegen de 11... Is dat subklinisch zoals mijn ha zei? Of kan er nog een achterliggende probleem zijn? De vervangende huisarts van 4 maanden geleden heeft voor me voor het eerst geinformeerd over de verhoogde waarde TSH. Sorry voor alle vragen, maar ik weet er nog zo weinig van :oops:

Teun
Berichten: 1157
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Even voorstellen

Bericht door Teun »

Juist vragen maakt dat je meer kennis op doet, dus gewoon alles vragen wat je wilt weten.
Je tsh is in ieder geval te hoog, maar je ft4 is ook aan de lage kant, als een van beiden afwijkend is spreekt men van subklinisch, maar dat kan zomaar "gewoon" worden. Het ligt er ook aan welke normaalwaardes er voor jou lab. Geldt, dus hoe de onderwaarde is van de ft4.
Om een duidelijker beeld te krijgen of jou hypothyreoidie gebaseerd is op een auto immuunaandoening zou je de volgende keer kunnen vragen of er ook antistoffen meegeprikt kunnen worden. Dit heet anti TPO. Blijkt dat dit nu verhoogd is dan is er dikke kans dat je e autoimmuunvariatie hebt. Behandeling etc maakt niet uit, is exact hetzelfde. De TPO hoeft maar een keer geprikt te worden, vaker prikken heeft alleen waarde als het nu negatief is en er in de toekomst getwijfeld wordt of het alsnog autoimmuun is geworden.

Pomtips
Berichten: 69
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Even voorstellen

Bericht door Pomtips »

Je TSH is veel te hoog (afgaande op de referentiewaarden bij mijn ziekenhuis lab). Een nuchtere TSH van boven de 3,5 wordt vaak al als potentieel subklinisch hypo gezien. Een structurele TSH boven de 6 (nuchter) is buiten de normaalwaarden (althans bij mijn lab) en zeker subklinisch hypo.

Je ft4 zegt in dit geval niet zo heel veel. De een voelt zich prettiger bij een lager ft4 en de ander bij een hoger ft4 (binnen de normaalwaarden, waar jij vermoedelijk binnen valt qua ft4). Je TSH is echter leidend en geeft aan dat er meer hormonen nodig zijn.

Echt weer een typische lakse/onwetende arts(en) heb je zo te lezen. Hadden gewoon eerder actie moeten ondernemen, zeker gezien de combinatie van de labwaarden met je klachten. En het feit dat veel vrouwen zulke problemen krijgen na hun zwangerschap.
Smeken om een proefbehandeling had zeker niet nodig moeten zijn. Kotsmisselijk word ik van zulke artsen. En er lopen er helaas heel wat van rond in Nederland.

Dit lijkt me dus zeker geen placebo effect. Ik hoop dat het plezier dat je aan je verbeterende gezondheid beleeft eventuele frustratie omtrent je arts(en) overstijgt :)
30mg Strumazol+Euthyrox
10-18 TSH 0.53/FT4 14.2 (FT3 5.0) 150mcg
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg
06-19 TSH 1.1/FT4 13.4 (FT3 4.7) ~150mcg
09-19 TSH 2.7/FT4 11.4 ~125/131mcg
01-20 TSH 1.8/FT4 11.2 ~125mcg

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3287
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Even voorstellen Mieke

Bericht door laura »

hallo Mieke,

Misschien heb je iets aan deze tips: https://schildkliertje.blogspot.com/201 ... ld-te.html
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Miek07
Berichten: 8
Lid geworden op: 31 jan 2020, 16:42

Re: Even voorstellen Mieke

Bericht door Miek07 »

Hey allemaal,

Waauw, ik voel me nog steeds goed, ondanks het vele werken deze week. Na een powernapje van een kwartier voel ik me toch beter dan ooit-voor de start van de medicatie.
Ja, het begint allemaal een beetje te dagen...
Ik heb me nooit nuchter laten prikken voor het bloedonderzoek van de schildklier, dus in feite ligt tsh iets hoger nog en t4 wat lager (als ik het goed begrijp :lol: ) De vraag/eis van nuchter te zijn was me niet gesteld bij de huisarts, dus ik koos voor het comfort van met ontbijt de deur uit te gaan. Zal ik volgende keer nuchter laten bepalen, ik ben benieuwd!
De tabletjes blijven voor mijn gevoel een beetje "hangen" in de slokdarm, ik zorg ondertussen voor een extra groot glas water naast mijn bed en ik neem ze zittend in.

Op het werk maak ik eea mee met artsen, maar ik ben meestal erg vergevingsgezind. Het zijn ook mensen en weten van enorm veel ziektebeelden iets-afhankelijk van de specialisatie/interesse. Al bij al ga ik wel overstappen want bij meerdere personen binnen ons gezin loopt het niet lekker binnen deze praktijk. Als het vertrouwen weg is, dan is het tijd om rond te gaan kijken.

Super bedankt voor de link Laura, echt interessant!

Plaats reactie