Hallo Laura,
Ik schrik een beetje van jouw reactie.
De beschrijving van mijn ervaring was bedoeld, om Tanja een hart onder de riem te steken dat het oké is om ook naar andere factoren te kijken.
Blijkbaar komt dit helemaal verkeerd over bij jou?
Op dit forum raden we het af om zomaar te stoppen met belangrijke voedingsstoffen.
Mijn excuses als ik ergens in de beschrijving van mijn ervaring de indruk heb gewekt, dat ik dit doe.
Ik hecht erg veel belang aan belangrijke voedingsstoffen. En doorgaans weten diëtisten er ook het een en ander van af?
Hoe heeft jouw diëtiste bijvoorbeeld onderzocht of er sprake was van glutenintolerantie?
De huisarts had dit n.a.v. mijn klachten al onderzocht. Hieruit bleek dat ik geen glutenintolerantie of coeliakie heb. Gelukkig maar. Hij heeft me doorgestuurd naar een diëtiste.
Op advies van de diëtiste ben ik begonnen aan een eliminatiedieet en heb ik ontdekt dat ik van gluten heel moe word. Dan kun je het glutensensitiviteit (NCGS) noemen (zie link), maar voor mij hoeft het geen naam te hebben. Ik ben blij dat ik het heb ontdekt.
https://www.voedingscentrum.nl/encyclop ... iteit.aspx
Bedankt voor de link!
De Nederlandse Coeliakie Vereniging maakt zicht óók zorgen over die anti-glutenhype
Ik lees voornamelijk dat zij zich zorgen maken om de hype dat glutenvrij eten gezond zou zijn.
Ik heb in mijn verhaal zeker niet de indruk willen wekken dat dit zo is. Ik koop/eet zelf nooit kant en klaar gefabriceerd eten, niet mét en niet zónder gluten. Ik ben wel van mening dat je met wat tijd en moeite gezond kunt eten, zonder de granen waarin gluten zitten. En als je dit onder begeleiding van een diëtiste doet, hoef je geen belangrijke voedingstoffen te missen. Zoals De Nederlandse Coeliakie Vereniging zegt;
Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.
En dat vraagt veel planning, veel werk en veel energie. Dus niet aan beginnen als het niet hoeft
Ik denk dat dit voor mij voorlopig wel weer de laatste keer is dat ik op dit forum ergens op reageer.
Groet,
Treeske