Hallo! Nieuw en vragen

Over tsh, fT4, T3, antistoffen, echo, biopsie, scintigram, klachten en symptomen
Plaats reactie
Jokewijnja
Berichten: 5
Lid geworden op: 01 jun 2021, 15:57

Hallo! Nieuw en vragen

Bericht door Jokewijnja »

Hallo!
Ik ben Joke en 47 jaar oud.
10 jaar geleden bleek ik links een vergrootte schildklier te hebben. Hier kwam ik bij toeval achter, ik had geen symptomen. Eerst medicatie en toen een slok gehad. Na 2 jaar ongeveer was het stabiel.
Nu ben ik afgelopen januari wegens chronische rugpijn en buikpijn thuis komen te zitten. Sinds ik thuis zit zijn de klachten ook bizar veel erger en meer geworden. Medisch is er niks te vinden. Na bloedonderzoek bij de reumatoloog kwam wel weer naar voren dat de schildklier te snel werkt. Hiervoor 16 juni een afspraak bij de internist. Dit zijn mijn waardes en ik snap ze niet.

TSH ref.waarde 0.27-4.2 <0.01
FT4 ref.waarde 12-22 10-
FT3 ref.waarde 3.1-6.8 8.4+

Kan iemand hier iets over zeggen? In november waren de waardes nog goed.
Achteraf kan ik sommige klachten nu wel verklaren. Ook kom ik kilo's aan terwijl ik juist gezonder eet en meer beweeg. En alles lijkt samen te vallen met het moment dat ik met roken ben gestopt in januari.

Alvast bedankt voor jullie reactie!
Groetjes Joke
Jokewijnja
Berichten: 5
Lid geworden op: 01 jun 2021, 15:57

Re: Hallo! Nieuw en vragen

Bericht door Jokewijnja »

Niemand?? ☹
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3564
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Hallo! Nieuw en vragen

Bericht door laura »

hallo Joke,

Niet roken is verstandig, maar jammer genoeg zorgt stoppen met roken vaak voor schildkliergedoe.
Het kan bij jou ook voor ontregeling gezorgd hebben.

Op dit moment is jouw FT3 te hoog.
Dat zal zorgen voor die onderdrukte tsh.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Jokewijnja
Berichten: 5
Lid geworden op: 01 jun 2021, 15:57

Re: Hallo! Nieuw en vragen

Bericht door Jokewijnja »

Dankjewel Laura voor je reactie.

Ik lees op internet alleen maar dat stoppen met roken kan leiden tot een langzame schildklier en niks over een hyperthyreoïdie, wat toch een beetje raar is.
Waardoor zou de schildklier nog meer ontregeld kunnen worden? Medicijn gebruik?
Kiek
Berichten: 5637
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Hallo! Nieuw en vragen

Bericht door Kiek »

Hallo Joke,

Hoewel verlaat, een welgemeend welkom!

Het stoppen met roken wordt inderdaad geassocieerd met een hypothyreoïdie.
Maar misschien stopten die mensen omdat ze zich niet lekker voelde vanwege een nog onbekende onderliggende hypothyreoïdie..
Er lijkt in ieder geval wel een relatie tussen roken en de ernst van de Graves' oogziekte.
Misschien de rook, die langs/in ogen zwiert?

Had je 10 jaar terug ook toxische nodussen?
Dat blijkt nu wederom het geval.

Het doel van de schildklier is een evenwichtige juist gepositioneerde hoeveelheid FT3, die voornamelijk voortkomt uit de FT4.

Als er ergens een eigenzinnige bron van T3 bestaat, dan zal de stimulator (TSH) van het schildklierweefsel zich niet laten zien. Daarom heb je een (te) lage TSH.
Door je te lage TSH wordt je FT4-productie niet gestimuleerd. Daarom is je FT4 te laag. Dit is een verdediging van je lijf tegen de overmaat aan FT3.

Normaal zou je met deze combinatie, lage TSH en lage FT4, ook een lage T3 moeten hebben.
Maar nee, die swingt bij jou dus de pan uit!
Dat kan komen door eigenwijs weefsel in de schildklier.
Op een scan zie je dan in de schildklier plekken die oplichten door concentratie van T3- activiteit.

Dit kan een verklaring zijn van je waarden.
Ik hoop dat je schildklierspecialist je snel kan helpen om de ongewenste T3-bronnen op te sporen.

Sterkte!
Kiek

PS: Stoffen uit de alto-fabriek kunnen de werking van een normale schildklierhuishouding compleet overhoop gooien. En ook bepaalde medicatie kan invloed hebben.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Jokewijnja
Berichten: 5
Lid geworden op: 01 jun 2021, 15:57

Re: Hallo! Nieuw en vragen

Bericht door Jokewijnja »

Hallo Kiek.

Dankjewel voor je reactie 😊.
Ik mag overmorgen naar de internist, ben erg benieuwd. Wat bedoel je met alto-fabriek?
Sinds de kerst tot 2 weken geleden tramadol geslikt, maar de relatie tussen schildklier en tramadol kan ik niet echt iets over vinden.
Hopelijk een arts die goed doorpakt, zit inmiddels al een half jaar thuis 🙄.

Groetjes Joke
Jokewijnja
Berichten: 5
Lid geworden op: 01 jun 2021, 15:57

Re: Hallo! Nieuw en vragen

Bericht door Jokewijnja »

Oja, 10 jaar geleden inderdaad toxische nodus. Maar T3 en T4 waren toen altijd netjes.TSH was te laag toen.
Kiek
Berichten: 5637
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Hallo! Nieuw en vragen

Bericht door Kiek »

Hallo Joke,

De altofabriek levert stoffen voor de alternatieve industrie.
Dat geef ik als voorbeeld op je vraag naar ontregelaars van schildklierhormonen.
De kwakkers gebruiken te kust en te keur schildklierhormonen en andere hormonen in hun produkten. Onder het mom van 'naturel'...>
Verwerpelijk natuurlijk, want schadelijk.

De Thyroidmanager heeft een hoofdstuk gewijd aan stoffen die een normale schildklierhuishouding verstoren.
Taai, maar informatief.
Bekijk in eerste instantie eens de tabellen.

Ik hoop van harte dat je behandelaar je snel kan verlossen van deze akelige toestand.

Hartelijke groet,
Kiek

https://www.thyroidmanager.org/chapter/ ... -function/
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie