Etalpha leo druppels

Levothyroxine (thyrax, euthyrox, eltroxin), cytomel, schildklierremmers (strumazol, PTU), medicijnen schildklierkanker, en wisselwerkingen
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 2383
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Etalpha leo druppels

Bericht door laura » 06 dec 2017, 11:18

marjoleta schreef:
05 dec 2017, 08:24
Dag Laura,

Een kleine donatie overgemaakt zie ING- Onderdijk.
Dank je wel!
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Bella
Berichten: 160
Lid geworden op: 04 jul 2014, 12:01

Re: Etalpha leo druppels

Bericht door Bella » 06 dec 2017, 15:04

Hoi Marjoleta,

Nee hoor, gebruik ‘niks’ meer, want ben sinds m’n operatie (parathyreoïdectomie, eind 2014) genezen na ruim twintig jaar primaire hyperparathyreoïdie (= adenoom = goedaardig gezwel van één of meer bijschildklieren, dat je calciumhuishouding op termijn danig overhoop gooit). M’n overgebleven drie bijschildkliertjes doen weer lustig hun brave werkje.

Even uit het grote archief van al het gelezene en meegemaakte, voor wat het waard is: hartkloppingen die pas in de loop van de dag komen opzetten, associëer ik intuïtief met de schildklier (= hoeveelheid schildklierhormoon); mensen met (langzaam intredende) onbehandelde hypothyreoïdie voelen zich vaak pas in de avond enigszins opleven, alsof er dan eindelijk even genoeg schildklierhormoon beschikbaar is... Bij jou misschien ‘n haartje teveel?

Misschien is het handig om ook zelf je waarden (TSH, FT4, calcium, vitamine D) bij te houden, in plaats van het ‘goed’ van de dokter. Soms kan ‘n kleine aanpassing in dosis ‘n wereld van verschil maken.

Groet,
Bella
Altijd nuchter bloedprikken: niet eten, geen schildklierhormoon slikken en zo vroeg mogelijk.
Dat geeft de betrouwbaarste waarden.

marjoleta
Berichten: 36
Lid geworden op: 27 sep 2017, 08:03

Re: Etalpha leo druppels

Bericht door marjoleta » 06 dec 2017, 16:12

Dag Bella,

Wederom weer bedankt !

Mijn vit.D is geprikt krijg ik morgen de uitslag van , van de schildklierwaarden zal ik opvragen.
Ben daar wat slordig in denk dan nou als de arts zegt ..goed.., ga ik daar maar van uit.

Mvg.
Marjoleta

marjoleta
Berichten: 36
Lid geworden op: 27 sep 2017, 08:03

Re: Etalpha leo druppels

Bericht door marjoleta » 08 dec 2017, 11:17

Dag Bella,
Hier mijn uitslagen, ik snap daar nog niets van.!!!

TSH 0.38 mu/I 0.27-4.2
FT3 4.2 pmol/ I 3.1-6.8
FT4 21 pmol/I 12-22
Kreatine 70 mol/L 45-90
GFS 78 ml/min/1.73 m x 90
Fosfaat 1.10 mnol/I 2.20-2.65
Calcium 2.20
Albumine 38 g/l 35.50
Parathormoon 1.4 pmol/1.13-6.8
25-oh Vit.D 60nmol/l-50

Alvast zeer bedankt voor het meekijken.

Mvg
Marjoleta

Bella
Berichten: 160
Lid geworden op: 04 jul 2014, 12:01

Re: Etalpha leo druppels

Bericht door Bella » 08 dec 2017, 18:54

Hoi Marjoleta,

Waarschijnlijk niet nuchter geprikt?
Heb je waarden even nagelopen met behulp van deze site: http://www.nvkc.nl/zoek-een-test en een paar dingetjes in je lijstje aangepast.
Daar gaan we:

TSH 0.38 mu/I (0.27-4.2)
FT3 4.2 pmol/I (3.1-6.8)
FT4 21 pmol/I (12-22)

Aan je schildklierwaarden zie ik niets bijzonders; mogelijk iets scherp ingesteld, maar zeker als je niet nuchter prikte prima waarden. Na schildklierkanker houdt men graag het TSH aan de lage kant. Misschien kan Kiek hier nog iets over zeggen?

Kreatine 70 mol/L (45-90)
eGFR 78 ml/min (> 60)

Deze twee gaan over je nierwerking: niks mis mee!
Veranderde jouw GFS (bestaat niet als bloedwaarde) in eGFR...

Fosfaat 1.10 mmol/I (0,8-1,5)
Calcium 2.20 mmol (2.20-2.65)

Deze twee zijn belangrijk voor de hypopara. Zien er precies zo uit als we willen: calcium aan ondergrens, fosfaat rustig in het midden. Die laatste mag namelijk niet te hoog worden.

Albumine 38 g/l (35-50)

Albumine geeft aan of er iets schort aan lever of nieren, of aan de ewithuishouding. Ziet er ook al prima uit.

Parathormoon 1.4 pmol/l (0.13-6.8)

Deze waarde (bijschildklierhormoon/PTH) verrast me. Wist niet dat het kon: allevier de bijschildkliertjes weg en dan toch PTH produceren? Zou je eens uitleg willen vragen aan de arts? Ben nieuwsgierig... :-)

25-oh Vit.D 60 nmol/l (ondergrens 50)

Tegenwoordig is 75 een streefwaarde, maar dat geldt voor jou mogelijk anders, omdat vitamine D de opname van calcium bevordert. Denk dat je prima in evenwicht bent.

Marjoleta, ik zie aan je bloedwaarden niets wat de hartkloppingen zou kunnen verklaren. Als het dan toch de veranderde Actieve D-druppels zijn, kun je die misschien iets gespreider innemen? Gewoon uitproberen, en hier en de volgende keer bij de dok verslag doen...

Good luck!
Bella
Altijd nuchter bloedprikken: niet eten, geen schildklierhormoon slikken en zo vroeg mogelijk.
Dat geeft de betrouwbaarste waarden.

marjoleta
Berichten: 36
Lid geworden op: 27 sep 2017, 08:03

Re: Etalpha leo druppels

Bericht door marjoleta » 09 dec 2017, 06:26

Dag Bella,

Bedankt voor de genomen moeite !!! Klopt van de TSH aan de lage kant houden i.v.m. schildklier kanker goede tip Parathormoon, ga ik zeker vragen.

Mvg.
Marjoleta

marjoleta
Berichten: 36
Lid geworden op: 27 sep 2017, 08:03

Re: Etalpha leo druppels

Bericht door marjoleta » 09 dec 2017, 06:48

Belle,
Nog even , inderdaad niet nuchter geprikt ook nuchter wel eens laten prikken uitkomst altijd goed!!
Rijnstate is wat langer onderweg zijn , zie ik nuchter prikken niet zitten.

Goed weekend
Marjoleta

Kiek
Berichten: 2309
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Etalpha leo druppels

Bericht door Kiek » 11 dec 2017, 11:03

Hallo Marjoleta,

Schildklierwaarden golven 24 uur per etmaal, afgestemd op leef- en lijfgewoonten van het individu.
Ze blijven dus niet staan op een bepaald niveau.
En ze zijn ook nog eens makkelijk te beïnvloeden.

Nuchter prikken, 's ochtends vers uit bed, zonder levothyroxine, is het meest ideaal.
Altijd dezelfde soort omstandigheden geven waarden die je met elkaar kunt vergelijken.
En dat is het doel. Pas dan krijgen waarden meer betekenis.

Nuchter is voor jou niet mogelijk.
Misschien is het een idee om de ochtend van prikken geen levothyroxine in te nemen?
Of ga je pas 's middags naar het lab?

Vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren, want kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
http://www.tbiomed.com/content/11/1/35

marjoleta
Berichten: 36
Lid geworden op: 27 sep 2017, 08:03

Re: Etalpha leo druppels

Bericht door marjoleta » 12 dec 2017, 14:41

Dag Kiek,

Hartelijk dank voor je reactie !! Dan kan ik inderdaad doen geen Euthyrox nemen op de dag van bloedprikken.
Ik ga tegen 11.00 uur prikken, ik zou dan licht ontbijten of helemaal niet.?
Vier en een half jaar geleden de schildklier verwijderd (kanker) volgens de chirurg konden de bijschildkliertjes niet gered worden. Dus calcium slikken en Etalpha leo druppels (3) Eigenlijk ging alles best wel oké natuurlijk soms tranen trekkend moe, maar dat kon ik handelen.
Half jaar geleden ging het mis, eerst af en toe hart kloppingen nu iedere dag heel vreemd zo tegen 15.00 uur kan uren aanhouden, s'morgens nergens last van.
Bij de vorige internist steeds aangegeven maar alles was goed dus kon hij daar niets mee .Aan gegeven dat ik naar het schildkliercentrum in Rijnstate wilde voor verder onderzoek
Hier ben ik zeer tevreden over pas 2x geweest, maar wel 10 bloedwaarden onderzoek (Bella heeft meegekeken) voor Jan. 2018 weer 8 bloedwaarden onderzoek. Nog nooit gehad bij de vorige internist. Bella vond het vreemd, geen bijschildkliertjes en toch Parat. hormoon in het bloed?? Dat ga ik dan navragen bij het volgende consult.
Wel was mij opgevallen dat de Etalpha Leo druppels eerst 4 weken houdbaar waren en nu ineens 4 maanden. Wat is daar dan anders in geworden? en Euthyrox uit Roemenië?? Ondertussen heb ik weer de Nederlandse versie misschien heeft het er allemaal niets mee te maken maar ja ik probeer maar wat.
Sorry ,voor het lange epistel en alvast zeer bedankt voor het meekijken.
Mvg.
Marjoleta

Kiek
Berichten: 2309
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Etalpha leo druppels

Bericht door Kiek » 12 dec 2017, 16:53

Dan ontbijt je gewoon 's ochtends vroeg, Marjoleta.
En na het prikken neem je direct je Euthyrox in, om een half uurtje later een koffie te nemen of iets anders.

Over bijschildkliertjes heb ik geen ervaring, en geen praktische kennis, noch boekenkennis.
Het is erg genoeg dat je ze kwijt bent geraakt tijdens je schildklieroperatie.

Sterkte!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren, want kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
http://www.tbiomed.com/content/11/1/35

Plaats reactie