Setpoint SportyMario

Hier kun je terecht voor informatie over, vragen over en bepalen van een setpoint
SportyMario
Berichten: 47
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 20 mar 2018, 08:53

@Kiek Er is niks veranderd. Hetzelfde medicijn, zelfde dosering en hetzelfde lab
Het enige wat misschien veranderd is, is dat ik 1 wit tablet (Thyrax 100 microg) ben gaan gebruiken i.p.v 3 of 4 blauwe tabletten (Thyrax 25 microg).

Nu gebruik ik die witte en blauwe om tot een dosering van 106,25 te komen (die blauwe door 4 te delen).
De internist zegt dat de waardes al maanden stabiel en goed genoeg zijn op een dosering van 112 microg

Als het goed is komt er deze week nog een nieuwe bloedwaarde bij nml die van ruim 5 weken op een dosering van 106,25 microg

Wat is er precies raar aan mijn waarden vanaf December?
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

mcoumans
Berichten: 489
Lid geworden op: 28 jun 2015, 13:18

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door mcoumans » 20 mar 2018, 09:17

1x 100 is niet hetzelfde als 4x 25.

De exacte samenstelling verschilt, want de blauwe bevat een kleurstof, de witte 100 niet.

Ook zullen 4 pilletjes niet exact gelijk opgenomen worden als 1 pilletje.

Kan zo maar verschil maken.

Kiek
Berichten: 3387
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Kiek » 20 mar 2018, 09:41

Mario, kijk eens naar je laatste 3 TSH's en de bijbehorende FT4's.
En vergelijk dat rijtje eens met je eerste serie tot november 2017.
In een normale fysiologie reageert je TSH op vaste wijze op de hoeveelheid FT4 in je lijf.

Maar vanaf december 2017 verschillen de bijbehorende FT4's bij de TSH's in vergelijking met je serie tot november 2017.
Misschien heb je een ander lab bezocht.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

SportyMario
Berichten: 47
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 04 apr 2018, 10:10

@Kiek Volgens mij is het lab steeds hetzelfde gebleven. Misschien zit het in de overgang van 1 wit tablet van 100 in plaats van 3 of 4 tabletten blauw Tyrax.

Wel weer een nieuwe bloedwaarde geprikt.
TSH - 1,2 en een T4 - 10,7

Dit was met de dosering 5 en een halve week 106,25 Thryrax.
De specialist vond deze waarde prima maar ik had zelf nog wel het gevoel dat ik iets te stressig was.

Toch even kijken wat de dosering 100 Thytrax doet ook omdat dat veel handiger innemen is, anders ga ik wel weer terug naar de 106,25.

Ik ben benieuwd wat mijn setpoint is maar volgens mij valt er niet veel meer te experimenteren. Het zal 100 of 106,25 dosering worden.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Kiek
Berichten: 3387
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Kiek » 04 apr 2018, 10:43

'k Heb één waarde verwijderd: FT4 6.4 pmol/l met een TSH van 15.3 mU/l.
Die verstoort de boel.

Met de resterende 5 waarden is je sp FT4: 11.7 pmol/l (was 11.9) en TSH 0.74 mU/l (was 0.81).
PS: je curve is steil. Pas je dosis bij met hele kleine beetjes!
Bijlagen
SportyMarioApr2018.jpg
SportyMarioApr2018.jpg (38.47 KiB) 394 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

mcoumans
Berichten: 489
Lid geworden op: 28 jun 2015, 13:18

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door mcoumans » 04 apr 2018, 11:37

Zie ook opmerking Kiek over steile curve.

Aanpassen met kleine stapjes betekent ook dat in jouw geval 100 niét gelijk is aan 4x25. De samenstelling van de 25 is sowieso ietsje anders, omdat er wél een kleurstof in zit en in de 100 niet.

Dus kan het goed zijn dat je uit 1x 100 meer of minder levothyroxine opneemt dan uit 4x 25. En als je gevoelig bent voor kleine dosis-verschillen, zou dat merkbaar kunnen zijn.

Teun
Berichten: 955
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Teun » 04 apr 2018, 12:44

Je wilt terug naar 100 terwijl je er iets bij zou moeten hebben gezien je setpoint. Als je nog twijfelt m.b.t. de hele tabletjes van 100 zou ik nu gewoon even op dezelfde dosering blijven zitten. 1 hele van 100 en daarbij 6,25 mcg. Dan over een aantal weken weer kijken hoe het ervoor staat en eventueel ophogen.

SportyMario
Berichten: 47
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 04 apr 2018, 18:08

Ik denk ook dat ik maar beter even naar 106,25 kan gaan. 1 witte van 100 en een blauw tablet van 25 delen door 4.
De laatste bloedwaarde van TSH 1,2 - T4 10,7 ligt het dichtstbij het nieuw berekende setpoint.

Bij dosering 112 voelde ik mij te gestressed.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

SportyMario
Berichten: 47
Lid geworden op: 07 sep 2017, 16:10

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door SportyMario » 13 apr 2018, 20:27

Na vorige week weer de dosis 106,25 geslikt te hebben voelde ik mij weer gestressed worden. De reden waarom ik terug naar 100 ben gegaan was ook omdat ik bij 106,25 te veel last had van spierspanning ondanks dat het de ideale bloedwaarde volgens het setpoint aangaven TSH - 1,2 en FT4 - 10,7 Over 2 weken slik ik dan 6 weken de 100 tabletten en kijken wat die waarde dan opleveren.

Kijken of ik dan nog goede TSH en TH4 waarden heb binnen de norm.
14042017:TSH 15,3-T4-6,4
1852017: TSH 8,3-T4 8,8
2762017: TSH 14,0-T4 8,5
1972017: TSH 12,5-T4 8,8
1782017: TSH 7,8-T4 9,2
1592017: TSH 6,6-T4 9,7
25102017: TSH 0,22-T4 13,4
011217:TSH 0,46-T4 10,8
12012018: TSH 0,19-T4 9,6
26012018: TSH 0,16-T4 12,3

Kiek
Berichten: 3387
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Verzoek tot setpoint berekening...........

Bericht door Kiek » 14 apr 2018, 12:15

Maurice schrijft: De reden waarom ik terug naar 100 ben gegaan was ook omdat ik bij 106,25 te veel last had van spierspanning ondanks dat het de ideale bloedwaarde volgens het setpoint aangaven TSH - 1,2 en FT4 - 10,7

Je set point is FT4 11.7/TSH 0.7.
Jouw laatste waarden FT4 10.7/TSH 1.2. Dit zijn je laagste waarden in 24 uur, mits je je dagdosis niet hebt geslikt voorafgaande aan lab.

Onder die voorwaarden is te beredeneren waarom je je niet lekker voelt met een verhoging van ruim 6%.
Een geringe verhoging met L-T4 is door je hoge phi al snel voelbaar.
Zeker in de periode van 'fine-tuning' .
Je piekt immers een paar uur na het slikken.

Het lijkt voor mensen met een hoge phi beter om dan de dagdosis in twee porties te verdelen.
De helft 's ochtends en de andere helft 's middags.
Je maximumwaarden bereiken zo niet de hoogste piek van een 1 x dd, en bereikt geen superhyperpositie.

Dag!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Plaats reactie