Merck stopt met levering Euthyrox in Frankrijk

Levothyroxine (thyrax, euthyrox, eltroxin), cytomel, schildklierremmers (strumazol, PTU), medicijnen schildklierkanker, en wisselwerkingen
Plaats reactie
ineke
Berichten: 466
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Merck stopt met levering Euthyrox in Frankrijk

Bericht door ineke »

Met ingang van september 2020 stopt Merck met distributie van Euthyrox in Frankrijk.


Betreft: Einde distributie Euthyrox®:
nieuwe vermelding op de dozen en begeleidend document bestemd voor patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg


Dames en heren,
In overeenstemming met wat in januari 2020 door het ministerie van Solidariteit en Gezondheid is aangekondigd met betrekking tot de zorg voor patiënten met schildklieraandoeningen, herinneren we u eraan dat de specialiteit Euthyrox® na september 2020 niet meer wordt verkocht.

We informeren u dat we op verzoek van de gezondheidsautoriteiten eind mei de volgende informatie zullen vermelden op de dozen met Euthyrox®: Einde distributie in september 2020

Raadpleeg uw arts voor verdere behandeling om patiënten aan te moedigen om met hun behandelend arts op deze ontwikkeling te anticiperen, om onder goede omstandigheden van behandeling te kunnen veranderen.

In dit verband wordt een document dat de vervanging van op levothyroxine gebaseerde behandeling begeleidt, van het ministerie van Solidariteit en Gezondheid, ook beschikbaar gesteld aan patiënten en gezondheidswerkers, op de website van het ministerie en op de website. ANSM:

25/05/20
Ondersteuning voor de vervanging van behandeling met levothyroxine

De distributie van Euthyrox® in Frankrijk stopt in september 2020.
In deze context vindt u hieronder aanbevelingen voor patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg om patiënten die momenteel EUTHYROX® gebruiken te begeleiden naar een andere behandeling op basis van levothyroxine.

Dit ondersteuningsdocument voor de vervanging van behandeling met levothyroxine is een praktisch blad voor patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Het bestaat uit:
Aanbevelingen voor patiënten die EUTHYROX® gebruiken
Aanbevelingen voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg
Lijst van op levothyroxine gebaseerde geneesmiddelen beschikbaar in Frankrijk (februari 2020)
Boekje over behandeling met levothyroxine
PDFEUTHYROX®-distributie stopgezet Ondersteunend document voor vervanging (...) Downloaden (791,7 kb)

Bronnen:
https://www.forum-thyroide.net/pdf/Merc ... i_2020.pdf

https://www.ansm.sante.fr/Dossiers/Levo ... thyroxine/

https://www.forum-thyroide.net/

https://solidarites-sante.gouv.fr/soins ... othyroxineIemand die dit een beetje kan volgen?
Is van Beate (van het Franse schildklierforum):
Vanmorgen was de 7e bijeenkomst van de multidisciplinaire "Levothyroxine Monitoring Committee" (die sinds het najaar van 2017 regelmatig bijeenkomt). Volgens een gisteren ontvangen brief van Merck heeft het laboratorium nu een einddatum bepaald voor het einde van de levering van Euthyrox (oude formule van Levothyrox, geïmporteerd uit Duitsland): september 2020 voor Frankrijk (en d '' hier eind 2020 voor de 22 andere betrokken landen).

Deze deadline was al meerdere keren aangekondigd (en uitgesteld) sinds de terugkeer van de oude formule in oktober 2017: eind 2018, medio eind 2019, lente 2020 ... maar nu lijkt het definitief


De discussies waren zeer levendig ... de verenigingen benadrukken met name dat, in het licht van de zeer negatieve baten-risicoverhouding van een nieuwe "switch" die wordt opgelegd aan (ten minste) 114.000 patiënten die momenteel nog op Euthyrox zitten (niet meegerekend al degenen die levering in het buitenland), vaak bijzonder kwetsbaar, bestuderen we zorgvuldig ALLE oplossingen (in het bijzonder die voor het behoud van de productie van Eutirox, bestemd voor Italië, in de Bourgoin-Jallieu-fabriek door een onderaannemer van Merck ... dit geneesmiddel was in het tekort van 2013 al geïmporteerd, zonder bijzondere problemen op te leveren). De autoriteiten hebben ervoor gezorgd dat dit van nabij werd bekeken ... (maar men vreest dat dit niet veel zal opleveren, aangezien de onderhandelingen van Merck met Italië al zijn begonnen, en dat zelfs China binnenkort naar de nieuwe formule ... maar alle kaarten zijn nog niet gespeeld, in het bijzonder blijft er de aanvraag voor het aanvragen van de Eutirox bij TA, die in hoger beroep gaat ...)


Alle deelnemers benadrukten het belang van goede communicatie, uitgebreide informatie (met in het bijzonder de ontwikkeling van praktische fiches voor professionals en patiënten, het definiëren van de beschikbare specialiteiten, de methoden van overstappen, ondersteuning na een overstap) ...) Zin herhaaldelijk: "het zal beter zijn dan in 2017! "


Er was echter geen "noodsituatie" om te publiceren ?! Het einde van de marketing is pas in september (zelfs als er al veel aanbodproblemen zijn - dat de angst voor een dreigende verdwijning kan verergeren)! Wat heb je eraan om zo snel te publiceren - en de betrokken patiënten in paniek te brengen - zonder te wachten op alle informatiedocumenten, praktische fiches, etc. wees klaar? Het was om veel vragen op te werpen ... zonder de antwoorden te hebben, omdat "het aanmoedigen van patiënten om te anticiperen met hun behandelende arts", als deze arts geen informatie heeft, niet bijzonder nuttig lijkt?


Na een drukke vergadering, maar die nogal constructief leek, waar we veel spraken over "co-constructie", klinkt dit persbericht een beetje als een koude douche ... en het DGS praat over documenten "die in februari zullen worden gepubliceerd" terwijl de ad-hocwerkgroep die ze moet ontwikkelen nog niet is opgericht, is er geen agenda vastgesteld ...

Geweldige kans gemist om eindelijk het communicatiebeleid van de autoriteiten te verbeteren ... toen ons zoveel werd verteld dat we graag de mislukkingen van het verleden niet wilden herhalen ...


Naast deze aankondiging van het oordeel van Euthyrox, zijn er op bepaalde punten vorderingen gemaakt (actualisering van de lijst met specialiteiten, die sinds mei 2018 niet meer is bijgewerkt, presentatie door de SFE van het begin van een voorstel om voor patiënten te zorgen bij het overstappen naar een ander specialisme, gevolgd door een intensieve discussie over de te bewaken parameters ...), een discussie over de kwestie van een mogelijke terugbetaling van TCaps (het lijkt slecht weg: de autoriteiten proberen Juniper onder druk te zetten om hun prijzen te verlagen (tegen dezelfde prijs als de andere specialiteiten) ... maar dit zal waarschijnlijk niet haalbaar zijn ...)

De verenigingen hebben de problemen in het veld ter sprake gebracht: patiënten die niet kunnen herstellen, tekorten aan euthyrox en euthyral, slecht geïnformeerde gezondheidswerkers die de beschikbare specialiteiten niet kennen of weigeren deze voor te schrijven , apothekers die de ene specialiteit die niet beschikbaar is vervangen door een andere of onjuiste informatie geven ... angst voor patiënten die nog Euthyrox gebruiken vóór de aangekondigde stopzetting ... en vele andere!

Meer gedetailleerd rapport volgt!

Op de VST Facebook-pagina (al veel reacties): https://www.facebook.com/1269497974.... ... 83727/?d=n

https://www.forum-thyroide.net/phpBB/vi ... 985#521985


Levothyrox: een stilzwijgende gezondheidscrisis?
Door Anne Thouvenin Geschreven op 28-04-2020 (laatste wijziging op 16-04-2020)

Levothyrox is een tablet die door meer dan 3 miljoen mensen in Frankrijk wordt ingenomen met een schildklierprobleem. Ogenschijnlijk een eenvoudig medicijn zoals elk ander, maar dat sinds maart 2017 bij veel patiënten onbegrip en verlatenheid veroorzaakt.

Het begon in 2012, toen het Nationaal Agentschap voor Veiligheid en Geneeskunde (ANSM) het MERCK Laboratory, de belangrijkste fabrikant van levothyrox, vroeg om de formule van laatstgenoemde te wijzigen. Na enkele jaren werk werd de nieuwe Levothyrox-formule in maart 2017 in Frankrijk gelanceerd. Op het eerste gezicht lijkt de formule ongewijzigd, met als belangrijkste molecuul L-Thyroxine hetzelfde. Alleen de hulpstoffen worden gewijzigd. Mannitol en citroenzuur vervangen dan lactose. Het doel: zorgen voor een betere stabiliteit van het molecuul tijdens het behoud van het medicijn.

Vanaf april 2017 begonnen de stemmen echter te stijgen: die van de patiënten. Velen klagen dan over het verschijnen van nieuwe symptomen zoals vermoeidheid, haaruitval, zichtproblemen of zelfs geheugenverlies. Verenigingen, zoals "Vivre sans Thyroïde" of "Association Française des Malades de la Thyroïdes", begonnen toen te mobiliseren om voor deze patiënten op te komen.

De enige oplossing was: het op de markt brengen van alternatieve geneesmiddelen, maar voor een zogenaamde "overgangsperiode".

Ondanks alle mobilisatie, 19 sterfgevallen en meer dan 31.000 meldingen van bijwerkingen en de toewijzing in beroep van het Merck Laboratorium door meer dan 3.000 patiënten, zal de oude formule, overgenomen door nog eens 110.000 Fransen, worden vanaf september 2020 uit de handel genomen, waardoor deze patiënten geen andere keus hadden "zich aan te passen".

Frankrijk was het eerste land dat de nieuwe formule op de markt bracht, het is nu aanwezig in de meeste Europese landen.

https://www.podcastjournal.net/Levothyr ... ontentIds=


.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3524
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Merck stopt met levering Euthyrox in Frankrijk

Bericht door laura »

hallo Ineke,

Gaat dit niet over de oude formule Euthyrox.
Kiek noemt dat in dit bericht: viewtopic.php?f=7&t=3255
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
ineke
Berichten: 466
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Re: Merck stopt met levering Euthyrox in Frankrijk

Bericht door ineke »

Hoi Laura,
laura schreef: 30 mei 2020, 12:07 hallo Ineke,

Gaat dit niet over de oude formule Euthyrox.
Kiek noemt dat in dit bericht: viewtopic.php?f=7&t=3255
Neen.

Merck stopt m.i.v. september 2020 met Euthyrox in Frankrijk.
Op de huidige verpakking wordt dit ook vermeld.


Hieronder een aantal artikelen (vertaald met Google translate)
Euthyrox stop

Bij het overschakelen van de oude Levothyrox®-formule naar een nieuwe formule in 2017 wilde de minister van Solidariteit en Gezondheid dat de oude formule, op de markt gebracht onder de naam Euthyrox®, werd geïmporteerd voor patiënten die het nodig hadden .

De minister heeft ook aan de patiënt toegezegd dat de levering van Euthyrox® verzekerd zal zijn zolang het laboratorium over productiecapaciteit voor deze formule beschikt. Aangezien het Merck-laboratorium de nieuwe formule geleidelijk in alle landen toepast, kondigde het aan dat de resterende productiecapaciteit van Euthyrox® het niet in staat zou stellen de Franse markt in 2020 te bevoorraden.


De distributie van dit geneesmiddel stopt dus in september 2020.


De 110.000 patiënten die nog steeds worden behandeld met Euthyrox® in Frankrijk (of 3,7% van de 3 miljoen patiënten behandeld met levothyroxine) zullen moeten worden omgeleid naar de vele alternatieven die op de Franse markt beschikbaar zijn
Deze alternatieven zijn:
Levothyrox® (Merck), L-Thyroxin Henning® (Sanofi), Thyrofix® (Unipharma), Tcaps (Juniper) niet-restitueerbaar, L-Thyroxine Serb 150 μg / ml (Serb), Tsoludose (Juniper) geen terugbetaling mogelijk.


Om elke patiënt in het kader van zijn zorg in staat te stellen met zijn arts een therapeutische oplossing te identificeren die is aangepast aan hun persoonlijke situatie, is een ondersteuningsdocument voor patiënten en gezondheidswerkers opgesteld en beschikbaar op de link in aansluiting op.


Begeleidend document
http://www.sfendocrino.org/_images/medi ... thyrox.pdf


Gezondheidsautoriteiten suggereren dat voorschrijvers de behandeling met Euthyrox® niet langer starten en vernieuwingspatiënten informeren om te anticiperen op de voortgang van hun behandeling bij hen.


Bericht van het MERCK-laboratorium naar huisartsen, endocrinologen en apothekers
http://www.sfendocrino.org/_images/medi ... 202020.pdfPersbericht naar aanleiding van het 7e follow-upcomité dat zich toelegt op de zorg voor patiënten met schildklieraandoeningen

Vanwege het einde van de distributie van Euthyrox® gepland voor september 2020, moedigen de gezondheidsautoriteiten patiënten aan om op deze ontwikkeling te anticiperen met hun behandelende arts.

Het 7e toezichtcomité, gewijd aan de zorg voor patiënten met schildklieraandoeningen, kwam vandaag bijeen op het Ministerie van Solidariteit en Gezondheid, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen, gezondheidswerkers, Directoraat-generaal Gezondheid (DGS), het Nationaal Agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten (ANSM) en andere instellingen in de gezondheidssector.

Het producentenlaboratorium van Euthyrox® heeft de gezondheidsautoriteiten geïnformeerd over het einde van de distributie van dit product in Frankrijk in september 2020.

Euthyrox® is momenteel tijdelijk beschikbaar in Frankrijk, aangezien de formulering niet in overeenstemming is met de beslissingen van de bevoegde gezondheidsautoriteiten nationaal en Europees. Meer dan 110.000 patiënten worden behandeld met Euthyrox®, of 3,7% van de 3 miljoen patiënten behandeld met levothyroxine.


Onder deze omstandigheden moedigen de gezondheidsautoriteiten deze patiënten aan om hun arts te raadplegen om hun situatie te analyseren, de behandeling onder goede omstandigheden te veranderen en mogelijke situaties van voedingsspanning te vermijden.

In overleg met patiëntenverenigingen stellen de gezondheidsautoriteiten aanbevelingsdocumenten op die bestemd zijn voor gezondheidswerkers (artsen en apothekers) en patiënten om hen te ondersteunen bij elke verandering in specialiteit. Deze documenten worden in februari 2020 gepubliceerd.

Bovendien bevelen gezondheidsautoriteiten aan dat voorschrijvers de behandeling met Euthyrox® niet langer starten. Bij verlenging van een recept moet de arts zijn patiënt informeren en de behandeling met hem anticiperen. Veel op levothyroxine gebaseerde therapeutische alternatieven zijn beschikbaar in Frankrijk, in overeenstemming met de toezeggingen van Agnès Buzyn, minister van Solidariteit en Gezondheid, in september 2017. Al deze informatie werd gedeeld met de leden van het toezichtcomité.

http://www.sfendocrino.org/_images/medi ... 012020.pdf


https://www.pole-sante-des-oliviers.fr/ ... l-euthyrox
Levothyroxine: aanbevelingen om patiënten te ondersteunen tijdens de verandering van behandeling als gevolg van stopzetting van Euthyrox


Als onderdeel van de stopzetting van Euthyrox® in september 2020 in Frankrijk, zijn er ter attentie van patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg aanbevelingen gedaan om patiënten, die momenteel Euthyrox® gebruiken, te ondersteunen bij vervanging door een andere specialiteit op basis van levothyroxine.

Dit ondersteuningsdocument voor de vervanging van een op levothyroxine gebaseerde behandeling is gezamenlijk ontwikkeld door het Ministerie van Solidariteit en Gezondheid, ANSM, de Orde van Artsen, Verpleegkundigen en Apothekers, leerverenigingen (FSM, CMG , SFE en CNPEDN) en patiëntenverenigingen. Het is bedoeld om voorschrijvers, apothekers en patiënten te helpen deze therapeutische transitie onder de best mogelijke omstandigheden te beheren

Samengevat rond een praktisch blad voor patiënten, aanbevelingen voor gezondheidswerkers en een vervolgboek om de patiënt en zijn arts de mogelijkheid te bieden om essentiële informatie te verzamelen in het kader van het behandelingsproces, dit document staat online op de ANSM-website en op de website van het Ministerie van Solidariteit en Gezondheid. De lijst met op levothyroxine gebaseerde geneesmiddelen die in Frankrijk beschikbaar is, is ook beschikbaar.

Merk op dat patiënten vanaf deze maand ook op de hoogte zullen worden gebracht van een bericht op de dozen met Euthyrox® dat hen herinnert aan het einde van de marketing in september 2020.

Elke verandering in formule of specialiteit kan de balans van schildklierhormonen beïnvloeden en dosisaanpassing vereisen. Apothekers, zoals artsen of verpleegkundigen, zullen daarom zeker worden ingezet om vragen van patiënten te beantwoorden en te ondersteunen tijdens deze transitieperiode. Bij het verstrekken van Euthyrox zullen apothekers met name voorzichtig zijn om patiënten aan te moedigen om snel hun arts te raadplegen om de overstap naar een ander farmaceutisch specialisme op basis van levothyroxine te organiseren.

http://www.ordre.pharmacien.fr/layout/s ... d-Euthyrox

Gevolgen van het stopzetten van de marketing van euthyrox

15e zittingsperiode

Schriftelijke vraag nr. 14619 van M. Mathieu Darnaud (Ardèche - Les Républicains)


gepubliceerd in de PB-Senaat van 05/03/2020 - pagina 1112De heer Mathieu Darnaud vestigt de aandacht van de minister van Solidariteit en Gezondheid op de definitieve stopzetting van het op de markt brengen van het medicijn euthyrox, de naam waaronder de oude formule van levothyrox wordt gedistribueerd.

Ongeveer 150.000 patiënten die last hadden van bijwerkingen (hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid, enz.) Na de verandering van de levothyrox-formule in 2017 (onderdrukking van lactose, toevoeging van mannitol en watervrij citroenzuur), euthyrox-behandeling.

Levothyroxine, vervat in euthyrox, is een synthetisch schildklierhormoon met een smal therapeutisch bereik, bedoeld voor de behandeling van ziekten en aandoeningen van de schildklier of voorgeschreven na een operatie voor schildklierkanker.

Tijdelijk geïmporteerd in Frankrijk tot september 2020 door het Merck-laboratorium op verzoek van de National Drug Safety Agency (ANSM), zal euthyrox binnenkort niet meer op de markt worden gebracht. Patiënten die momenteel goed gebalanceerd zijn wat betreft euthyrox, uiten daarom hun bezorgdheid over de definitieve stopzetting van de marketing en zijn bang dat de verandering in behandeling dezelfde ernstige bijwerkingen zal veroorzaken als die ze in 2017 hebben ervaren.

Hij verzocht de regering om de overgangsmaatregelen die hij voor ogen had met betrekking tot patiënten die momenteel met euthyrox worden behandeld, om hen dezelfde ongelukkige gevolgen te besparen.

http://www.senat.fr/questions/base/2020 ... 14619.html


.
Kiek
Berichten: 5383
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Merck stopt met levering Euthyrox in Frankrijk

Bericht door Kiek »

Merck heeft in z'n wijsheid(?) besloten om de Euthyrox in verschillende landen verschillende namen te geven.
In Nederland hield Euthyrox dezelfde naam, in Frankrijk werd het gewijzigd in Levothyrox.

De Euthyrox kreeg een andere receptuur.
En Frankrijk, testland, heeft deze oude-receptuur-verlenging van Euthyrox nog meer onzekerheid en verlenging van verwarring gegeven bij de gebruikers.
Gelukkig dat Merck nu e i n d e l i j k gestopt is met deze oude formule Euthyrox.

Dom stiekem gedoe van Merck, door commerciële gniepigheid.
Omdat Merck vooraf niet had doorgegeven dat de receptuur gewijzigd was.
En dat de Euthyrox in nieuwe receptuurvorm Levothyrox genoemd zou worden (in Frankrijk).
Logisch dat zoveel mensen Merck niet meer vertrouwden.
En overstapten op andere merken levothyroxines.

Merck had vooraf, dus veel eerder, de mensen moeten inlichten om opening van zaken te geven.
Zodat de gebruikers goed geïnformeerd de vrijheid hadden om de juiste maatregelen te nemen.
Die mogelijkheid hebben ze nu niet gehad.
Met alle ellende van dien.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
ineke
Berichten: 466
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Re: Merck stopt met levering Euthyrox in Frankrijk

Bericht door ineke »

Levothyrox: en de draai, de oude formule blijft beschikbaar tot eind 2021!

Vrijdag 20 augustus 2020 -
Voor de gezondheidsautoriteiten is het een puzzel die voortduurt.
De oude formule van Levothyrox, waarvan de distributie aanvankelijk gepland was om eind september 2020 te stoppen, zal eindelijk beschikbaar zijn tot eind 2021.

De aankondiging van het ministerie van Volksgezondheid geeft hier steun aan verschillende verenigingen die deze verlenging eisten, aangezien noch de nieuwe formule van het geneesmiddel voorgesteld door het Merck-laboratorium, noch enige andere thyroxine die sindsdien op de markt is gebracht, geschikt was voor patiënten die overwegen slachtoffer zijn van aandoeningen die verband houden met het innemen van het product.


Vraag het Merck-laboratorium

Op 6 juli, tijdens een opvolgingscommissie gehouden op het Ministerie van Volksgezondheid, vroeg de ANSM aan Merck-laboratoria om " al het mogelijke te doen om de Euthyrox-specialiteit in Frankrijk na september 2020 te behouden " .
Een aanvraag wordt positief ontvangen door het laboratorium. Deze brief van het DGS werd onthuld door de Franse vereniging van schildklierpatiënten.

Euthyrox is een medicijn " oorspronkelijk bedoeld voor de Russische markt, strikt overeenkomend met de oude formule van de specialiteit Levothyrox en onderhevig aan tijdelijke invoer ", aldus het ministerie.


Het onherroepelijke is altijd herroepbaar

Geschat wordt dat ongeveer 95.000 patiënten nog met de oude formule werden behandeld, " of 3,1% van de 3 miljoen patiënten die levothyroxine gebruiken ".
Volgens het DGS zal deze uitbreiding van de marketing " de betrokken patiënten extra tijd bieden om de behandeling zo snel mogelijk te veranderen voor een blijvend therapeutisch alternatief ".
Een oplossing die komt wanneer het DGS tot dan toe van mening was dat het beëindigen van de distributie van de oude formule een " onherroepelijke " beslissing was . Een verandering van voet, verwelkomd door de verenigingen van klagers.

Onlangs veroordeelde het Hof van Beroep in Lyon de Merck-laboratoria in deze zaak en erkende het het bestaan van een " fout " die was gepleegd toen het product werd gewijzigd. Een fout in het niet informeren van patiënten over de verandering in productformule.

https://www.jim.fr/medecin/actualites/p ... _pro.phtmlZie verder o.a.:
https://www.forum-thyroide.net/pdf/DGS_ ... 200807.pdf
en
https://www.service-public.fr/particuli ... e-BB17Ppam.
Plaats reactie