Ziekte van Graves, bang om aan te komen

Als je schildklier te veel hormoon maakt met aandacht voor klachten, symptomen en behandelingen als block/replace, titratie, radioactief jodium en operatie
Plaats reactie
Anoukclyde
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 jul 2020, 17:34

Ziekte van Graves, bang om aan te komen

Bericht door Anoukclyde »

Hallo!

Sinds vorige week weet ik dat ik de ziekte van Graves heb. Gister ben ik naar een internist geweest en moet ik beginnen met strumazol 30 mg. In het verleden heb ik een eetstoornis gehad en door de verhalen op internet ben ik bang dat ik door strumazol en doordat dus mijn schildklier trager gaat worden, ik veel aankom. Ik ben over mijn eetstoornis heen, maar nu (met m'n te snelle schildklier kan ik alles eten) en ik ben bang dat het mijn eetstoornis weer triggerd als ik ineens veel aankom. Daarom hoop ik dat er mensen met ervaringen willen reageren op mijn verhaal. Ik start volgende week met strumazol, omdat het medicijn nu nergens op voorraad is. In de verhalen op internet zag ik dat mensen ineens 15 tot 30 kilo aankomen. Ik ben hier bang voor en vraag mij af of wanneer ik ga sporten en op mijn eten let de kans dan ook groot is dat mijn gewicht omhoog gaat. Hopelijk kan iemand mij meer vertellen vanuit ervaring. Alvast bedankt!

Groetjes!

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3362
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Ziekte van Graves, bang om aan te komen

Bericht door laura »

Welkom Anoukclyde,

Ik verplaats je onderwerp naar het subforum Hyperthyreoïdie.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Anoukclyde
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 jul 2020, 17:34

Re: Ziekte van Graves, bang om aan te komen

Bericht door Anoukclyde »

Bedankt!

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3362
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Ziekte van Graves, bang om aan te komen

Bericht door laura »

hoi Anouk,

Weet je arts van je angst?
Kan je bij iemand terecht uit de tijd toen je die eetstoornis nog had?
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

rosan
Berichten: 117
Lid geworden op: 13 jan 2017, 12:05

Re: Ziekte van Graves, bang om aan te komen

Bericht door rosan »

Hi!
Lastige situatie. Ik had vroeger ook een eetstoornis, die ik nu niet meer heb, maar ik vond het toch ook wel spannend. Ik was een paar kilo kwijt door Graves, maar ook met de strumazol (en juist wat hypo waardes) vond ik het niet zo makkelijk om aan te komen en weer op gewicht te komen. Wil niet zeggen dat het voor iedereen zo gaat. Maar als je goed ingesteld raakt met je hormonen zie ik echt geen reden om 15-30 kilo aan te komen. Je eetlust verandert ook wat met je hormonen mee. Ik zou ook niet super bewust dus nu zelf gaan opletten met wat je eet en hoe veel je sport, dat kan het alleen maar triggeren. Wat ik ook merkte is dat mijn neurotische en angstige gedachtes minder werden met een wat rustigere schildklier. Dat is misschien ook een fijne gedachte.

Ik zou het in ieder geval aankaarten bij je arts, het is goed als die er vanaf weet. Zeker als je het lastig vindt de medicijnen te nemen. En als je keertje iets wilt vragen laat maar weten!

Karijn
Berichten: 27
Lid geworden op: 12 dec 2013, 17:13

Re: Ziekte van Graves, bang om aan te komen

Bericht door Karijn »

Hoi Anouk,

Ik kan me verplaatsen in jouw angst, ik heb ook een eetstoornis gehad, lang geleden.
Ook heb ik last gehad van een snelwerkende schildklier maar geen strumazol geslikt dus daar weet ik niets over.
Maar ik weet wel dat ik me slecht voelde met de snelle klier en ik werd erg mager. Probeerde in die tijd ook
dmv veel eten aan te komen maar dat lukte me niet. Toen ik uiteindelijk naar de huisarts ging werkte mijn klier nog
wel te snel maar ging vervolgens over naar normaal en toen naar te traag. Toen de schildklier trager werkte, kwam ik
wel een paar kg aan maar meer ook niet.
Ik weet wel dat je door een snel werkende schildklier neurotischer en angstiger kunt zijn en juist last kunt hebben van deze
angstgevoelens, maar het is inderdaad ook wel zo dat de angst om zwaarder te worden er altijd nog wel kan zijn.
Ik heb nu ook pijnmedicatie waar ik zwaarder van kan worden en ja, ook daar maak ik me dan ook wel zorgen over.
Natuurlijk hoef ik de pijnmedicatie niet te nemen, maar leven met pijn en slapeloosheid is ook geen pretje.
Dus zo moet je telkens je afwegingen maken en proberen te relativeren.
Jouw schildklier werkt te snel en daar moet iets aan gedaan worden met medicatie. Bedenk wel dat medicatie bij iedereen
andere bijwerkingen kan geven he en het hoeft niet zo te zijn dat jij er heel erg van gaat aankomen of uberhaupt van gaat
aankomen.
Nu ik de pijnmedicatie slik, ben ik wel gaan opletten wat ik eet, dus minder snoepen en vet ed. maar verder wel normale
gezonde voeding. Ik merk niet dat er hierdoor iets wordt getriggerd. Het geeft me juist wat meer rust, het gevoel dat ik
de eventuele gewichtstoename een beetje kan beinvloeden.

Wens je sterkte en veel succes.

groetjes Karijn

Pomtips
Berichten: 79
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Ziekte van Graves, bang om aan te komen

Bericht door Pomtips »

Toen ik ernstig hyper was en onbehandeld, woog ik 68kg bij 1.84m. eenmaal onder behandeling ben ik ongeveer 10kg aangekomen. In mijn geval goed want ik woog veel te weinig.
Ik denk dat je gewicht van secundair belang moet zijn. Je huidige situatie is heel schadelijk voor je lichaam. Dat is het belangrijkste. Gewoon gezond eten en regelmatig sporten. En zorgen dat je niet hypo wordt als je onder behandeling bent. En komt tijd komt raad. Het heeft weinig zin om je zorgen te maken over hypothetische situaties en aspecten waar je geen controle over hebt. Gewoon doen waar je wél controle over hebt.
30mg Strumazol+Euthyrox
10-18 TSH 0.53/FT4 14.2 (FT3 5.0) 150mcg
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg
06-19 TSH 1.1/FT4 13.4 (FT3 4.7) ~150mcg
09-19 TSH 2.7/FT4 11.4 ~125/131mcg
01-20 TSH 1.8/FT4 11.2 ~125mcg

Plaats reactie