Graves en voeding
Geplaatst: 20 sep 2018, 20:12
Hallo,
Afgelopen mei werd bij mij de ziekte van graves geconstateerd. Ik had een FT4 waarde van 39 en TSH diep onder de nul. De internist waar ik naar werd verwezen, raadde me de block en replace behandeling aan. Omdat ik als danser werk en veel voorstellingen had staan, stond het idee van het stil leggen van mijn schildklier me heel erg tegen. Ik besloot de medicijnen niet te nemen. Op basis van artikelen van een Amerikaanse schildklier deskundige streepte ik gluten en soja uit mijn eetpatroon. Iets wat ik tot die tijd bijna bij elke maaltijd consumeerde.
Mij huisarts en behandelend internist waren niet blij met mijn beslissing. De internist maakte zich vooral zorgen over het verloop van mijn graves, omdat uit mijn bloedonderzoek was gebleken dat ik veel antistoffen had. Ze voorzag dat het snel slechter zou gaan.
Na een maand voelde ik me helemaal niet slechter, eerder ietsje beter. Mijn huisarts verwees me daarop naar een andere internist die zich nog meer in schildklier ziektes had gespecialiseerd. Twee maanden na de start van mijn gluten en soja vrije dieet zag ik deze internist en deed ik nieuwe bloedtesten. Ik was inmiddels wat aangekomen en voelde me veel beter. Mijn FT4 was gezakt naar 31. Volgens deze internist kon dat toeval zijn, maar hij stemde in met mijn keuze om het voorlopig zo te proberen. Inmiddels is het weer een maand later en mijn FT4 waardes zijn gezakt naar 26. Bijna binnen de normaalwaardes!
Komende week zie ik een Amerikaanse arts die mijn volledige bloedbeeld naast mijn dieet gaat houden (ik moest 7 dagen exact bijhouden wat ik at en dronk en heb een grondig bloed onderzoek gedaan).
Voor mij lijkt dit te werken. Ik weet dat er in Nederland sceptisch wordt gedaan over alternatieve behandelingen van Graves. Toch ben ik heel erg benieuwd of er mensen zijn die iets in mijn ervaring herkennen.
Groetjes, Kat
Afgelopen mei werd bij mij de ziekte van graves geconstateerd. Ik had een FT4 waarde van 39 en TSH diep onder de nul. De internist waar ik naar werd verwezen, raadde me de block en replace behandeling aan. Omdat ik als danser werk en veel voorstellingen had staan, stond het idee van het stil leggen van mijn schildklier me heel erg tegen. Ik besloot de medicijnen niet te nemen. Op basis van artikelen van een Amerikaanse schildklier deskundige streepte ik gluten en soja uit mijn eetpatroon. Iets wat ik tot die tijd bijna bij elke maaltijd consumeerde.
Mij huisarts en behandelend internist waren niet blij met mijn beslissing. De internist maakte zich vooral zorgen over het verloop van mijn graves, omdat uit mijn bloedonderzoek was gebleken dat ik veel antistoffen had. Ze voorzag dat het snel slechter zou gaan.
Na een maand voelde ik me helemaal niet slechter, eerder ietsje beter. Mijn huisarts verwees me daarop naar een andere internist die zich nog meer in schildklier ziektes had gespecialiseerd. Twee maanden na de start van mijn gluten en soja vrije dieet zag ik deze internist en deed ik nieuwe bloedtesten. Ik was inmiddels wat aangekomen en voelde me veel beter. Mijn FT4 was gezakt naar 31. Volgens deze internist kon dat toeval zijn, maar hij stemde in met mijn keuze om het voorlopig zo te proberen. Inmiddels is het weer een maand later en mijn FT4 waardes zijn gezakt naar 26. Bijna binnen de normaalwaardes!
Komende week zie ik een Amerikaanse arts die mijn volledige bloedbeeld naast mijn dieet gaat houden (ik moest 7 dagen exact bijhouden wat ik at en dronk en heb een grondig bloed onderzoek gedaan).
Voor mij lijkt dit te werken. Ik weet dat er in Nederland sceptisch wordt gedaan over alternatieve behandelingen van Graves. Toch ben ik heel erg benieuwd of er mensen zijn die iets in mijn ervaring herkennen.
Groetjes, Kat