Testosteron gedaald na de ‘radioactieve slok’

Als je schildklier te veel hormoon maakt met aandacht voor klachten, symptomen en behandelingen als block/replace, titratie, radioactief jodium en operatie
Venom
Berichten: 5
Lid geworden op: 27 dec 2018, 16:47

Re: Testosteron gedaald na de ‘radioactieve slok’?

Bericht door Venom »

Eekhoorn schreef:
28 dec 2018, 19:40
laura schreef:
28 dec 2018, 15:28
Voor zover ik weet kunnen erectieproblemen door te weinig testosteron ontstaan door te weinig schildklierhormoon.
Mogelijk dat mannen hier (Eekhoorn?) daar meer over weten.
Ik heb het even opgezocht. Het lijkt erop dat er inderdaad een relatie kan bestaan tussen te weinig schildklierhormoon en een verminderde testosteronproductie. Zie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15142373. Deze invloed hoeft, als ik het goed begrijp, echter niet permanent te zijn.

Ik denk dat het verstandig is om eerst goed ingesteld te raken op schildklierhormoon. Te weinig of te veel schildklierhormoon heeft invloed op je hele lichaam, dus ook op seksueel en mentaal functioneren. Daarom is het inderdaad verstandig om je schildklierwaarden op te vragen, en om zo nodig je dosering van kunstmatig schildklierhormoon aan te passen. Dat zou ik even afwachten voordat je eventuele andere stappen neemt.

Zelfs als de internist zegt dat de schildklier goed is ingesteld?

Ik zal zowieso alle bloeduitslagen opvragen betreft schildklier.

Het is ook niet zo dat ik aan de TRT wil, aangezien het schadelijk kan zijn. Ben er bang voor aangezien er cardiologen zijn die dit afraden.

Vraag @ de mannen: hebben jullie ook hier last van?

Eekhoorn
Berichten: 176
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Testosteron gedaald na de ‘radioactieve slok’?

Bericht door Eekhoorn »

Venom schreef:
29 dec 2018, 12:06
Zelfs als de internist zegt dat de schildklier goed is ingesteld?

Ik zal zowieso alle bloeduitslagen opvragen betreft schildklier.
'Goed ingesteld' wordt vaak geinterpreteerd als 'De schildklierwaarden - TSH en FT4 - liggen binnen de referentiewaarden van het lab'. Terwijl de praktijk duidelijk laat zien dat bij veel mensen een ietsje meer of minder kunstmatig schildklierhormoon een heleboel uitmaakt voor hoe ze zich voelen. Lees dit forum maar eens door.
Het is ook niet zo dat ik aan de TRT wil, aangezien het schadelijk kan zijn. Ben er bang voor aangezien er cardiologen zijn die dit afraden.
Daarom is het ook verstandiger eerst zeker te weten dat je goed bent ingesteld met schildklierhormoon.

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3362
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Testosteron gedaald na de ‘radioactieve slok’

Bericht door laura »

De Britse schildklierstichting noemt low libido als klacht in een online folder.
- http://www.btf-thyroid.org/information/ ... dism-guide
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3362
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Testosteron gedaald na de ‘radioactieve slok’

Bericht door laura »

hallo Venom,

Dit artikel over schildklier en seksualiteit vond ik in een oud Schildklier Magazine:

Seksualiteit en schildklier

Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft een endocriene ziekte. Dat kan gaan om diabetes, ziektes van de bijnier (Addison en Cushing) en schildklieraandoeningen. Regelmatig ervaren deze patiënten seksuele problemen.

Wat is seksualiteit

Er zijn drie algemene fases, weergegeven in een seksuele responscurve: verlangen – opwinding – orgasme. Zowel mannen en vrouwen doorlopen de dezelfde fases, maar de curve is wel verschillend. Mannelijke seksualiteit kenmerkt zich door: vaak en veel zin , klaarkomen is belangrijk, intimiteit is minder belangrijk, er is minder tijd nodig en na het orgasme volgt snel herstel naar de basis, ofwel ‘omdraaien en lekker slapen’. Vrouwelijke seksualiteit wordt vaak gekenmerkt door: ‘zin’ is er minder vaak (zal ik wel/zal ik niet) , later ontstaat zin en opwinding, waarbij intimiteit belangrijk is, klaarkomen is niet zo belangrijk. En anders dan bij mannen zijn meerdere orgasmes mogelijk (bij 30 van de 100 vrouwen), dus de eindfase is langer.

Betekenis van seks

De betekenis van seks is voor iedereen verschillend. Het kan gaan om macht, geld, de ander in een goede stemming brengen, contact, ’t is weekend, omdat het hoort. In de praktijk worden de motieven liefde, seks om te laten zien dat je van elkaar houdt, intimiteit en gezelligheid het meeste genoemd.

Seksuele problemen en de rol van de seksuoloog

Als je een chronische aandoening hebt dan is seks en seksbeleving vaak niet iets waarmee je primair bezig bent. Je bent bezig met je lichaam, je gezondheid, dat staat vaak voorop. Je bent ’s avonds moe, het moet misschien anders? Hierdoor kan de relatie uit balans raken, ook doordat de rollen soms wijzigen. Als je moet zorgen voor je partner, dan verandert er ook iets in de relatie. Er ontstaat een afhankelijkheid tussen de partners die mogelijk de gelijkwaardigheid tijdens de seksuele beleving in de weg kan staan. Een negatief zelfbeeld – ‘ik ben hem/haar alleen maar tot last’ – kan hierbij ook een rol spelen. Dit kan leiden tot seksuele problemen.

Mannen noemen vaak als probleem:
• geen of minder in seks;
• moeite hebben met een erectie te krijgen of te houden;
• orgasme bereiken lukt met moeite of niet;
• te snel klaarkomen.

Vrouwen noemen vaak als probleem:
• geen of minder zin in seks;
• verminderde gevoeligheid van de vagina of droge vagina;
• moeite met orgasme of geen orgasme.

Problemen op seksueel gebied hebben vaak verschillende oorzaken, waarbij de seksuoloog niet is gericht op ‘huppa een pilletje en het probleem is opgelost’. Het is vaak een combinatie van oorzaken in de lichamelijke, geestelijke en de relationele sfeer. Vanuit die gedachte worden de problemen ook besproken. De seksuoloog is niet de persoon die bij een lichamelijke aandoening, waarbij bijvoorbeeld een laag testosteron is ontstaan door een aandoening, een pilletje gaat voorschrijven. Dat doet de behandelende arts. Maar als de betreffende persoon desondanks seksuele problemen ervaart dan kan de seksuoloog daarbij wel degelijk hulp bieden: ‘het belangrijkste geslachtsorgaan zit vaak tussen de oren’.

Endocriene ziektes en seksualiteit

Zo ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft een endocriene ziekte. Problemen ontstaan vanuit verschillende achtergronden:
• Biologisch: lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, last van spieren en gewrichten, huidproblemen, gewicht etc.
• Psychisch: stemmingswisselingen, concentratiestoornissen, verandering van zelfbeeld, verandering van lichaamsbeeld etc.
• Sociaal: communicatieproblemen, gevolgen van de ziekte voor relatie en gezin, impact op toekomstbeeld en verwachtingen van en voor elkaar etc.

Patiënten met een schildklierdoening – meestal hypothyreoïdie – hebben vaak te maken met vermoeidheid, verminderd verlangen en opwinding. Dit geldt voor mannen en vrouwen. Soms kan overleg met de voorschrijvend arts over verandering of aanpassing van medicatie wel wat helpen.

Praten met uw partner

Praten over seks is soms lastig. Het woordgebruik kan verschillend ervaren worden, een verschil in achtergrond en beleving en kwetsbaarheid speelt hierbij een rol. Maar praten is wel belangrijk, waarbij enkele aandachtspunten zijn te geven:
• spreek alleen voor uzelf;
• geef uw partner de ruimte voor zijn of haar eigen verhaal;
• praat niet alleen over wat vervelend is, maar ook wat leuk is;
• wees duidelijk en concreet;
• timing, op een rustig moment.

Verschillende tips om de seksuele beleving positief te beïnvloeden, zijn bijvoorbeeld:
• aandacht voor intimiteit;
• gebruik fantasie en of hulpmiddelen;
• zoek een prettige houding;
• seks is meer dan dat!;
• laat bestaande normen los;
• niets hoeft en alles mag, zolang u de ander in zijn/haar waarde laat.

Beschouw seks als een menukaart. Een menukaart verandert ook maandelijks of zelfs wekelijks. Dan gaat het ene gerecht eraf en er komt iets anders bij. Maar er blijft altijd wel iets over wat aantrekkelijk is!

Praten met een hulpverlener

Hoe ga je om met een vraag op seksueel gebied? Een algemene conclusie was dat een hulpverlener niet vaak de vraag ‘durft’ te stellen of er ook seksuele veranderingen of problemen zijn. Dit lijkt een gebied waar artsen zich vaak niet aan wagen. Of hooguit even zo tussendoor met de vraag: hoe is uw seksleven? Dat terwijl vragen wel gesteld worden over ontlasting.

Durf je het zelf te vragen? Daar is wel vertrouwen voor nodig in de hulpverlener. En soms kom je van de koude kermis thuis als een arts antwoordt: ga maar naar het Riagg! Gelukkig zijn er ook hulpverleners die seksualiteit wel bespreekbaar maken en een verwijzing naar een seksuoloog heel normaal vinden en als een logische stap zien.

Het bespreken met je partner is soms al lastig, laat staan het bespreekbaar maken bij een hulpverlener. Maar om met seksuele problemen om te gaan is het belangrijk dat er erkenning, herkenning en acceptatie is bij zowel uw partner, als bij familie en vrienden, hulpverleners en lotgenoten. Dan pas wordt het algemeen bespreekbaar en vegen we dit onderwerp niet onder het tapijt..

Tot slot

Seksualiteit hoort bij het leven! Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijke onderdelen van het menselijke leven en de menselijke identiteit. Als je een chronische ziekte hebt, is het belangrijk om – eventueel samen met je partner – te kijken naar een nieuwe invulling van intimiteit en seksualiteit.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Pomtips
Berichten: 79
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Testosteron gedaald na de ‘radioactieve slok’

Bericht door Pomtips »

Ondanks dat mijn testosteron nooit gemeten is, is wat je beschrijft zeker herkenbaar.
Ik heb graves en heb block & replace therapie. Was te laag ingesteld, dus hypothyreoidie (en dus ook minder testosteron).
Sinds ik ben gaan ophogen, ben ik op dit gebied zeker een verschil gaan merken.
Alsof er ook meer schildklierhormoon richting mijn geslachtsdeel gaat. Is ook een periode van een paar weken wat pijnlijk en licht gezwollen daar beneden geweest toen dat gebied blijkbaar aan de beurt was om opeens meer hormonen te ontvangen. Maar sindsdien is de seksdrive wel beter en de pijn is weer vertrokken. Dus verwacht zeker verbetering op het moment dat je beter ingesteld raakt en maak je geen zorgen als het tijdelijk wat pijnlijk is!
30mg Strumazol+Euthyrox
10-18 TSH 0.53/FT4 14.2 (FT3 5.0) 150mcg
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg
06-19 TSH 1.1/FT4 13.4 (FT3 4.7) ~150mcg
09-19 TSH 2.7/FT4 11.4 ~125/131mcg
01-20 TSH 1.8/FT4 11.2 ~125mcg

Plaats reactie