PTU of behandeling met jodium131?

Als je schildklier te veel hormoon maakt met aandacht voor klachten, symptomen en behandelingen als block/replace, titratie, radioactief jodium en operatie
Jane G
Berichten: 6
Lid geworden op: 29 jan 2019, 23:42

Re: PTU of behandeling met jodium131?

Bericht door Jane G »

Hallo Evelien,
Sorry voor mijn late reactie, ik was in het buitenland en heb in die tijd het blog niet gevolgd.
Ik heb nooit gehoord van de RAJ, maar als die letters staan voor "radioactief Jodium", dan lijkt me dat inderdaad dezelfde behandeling.
Je vraagt hoe een en ander in zijn werk gaat en wat ik beleefd heb:
Eerst kreeg ik op de nucleaire afdeling van ons ziekenhuis een uptake meting, zodat men globaal de opnamecapaciteit (wat jodium betreft) van de schildklier kan bepalen. Een dag later precies volgt de foto en de anamnese. De nucleaire arts kan met deze gegevens de benodigde sterkte van de capsule berekenen; de capsule wordt daarna op maat besteld.
Omdat in mijn geval de sterkte binnen de perken bleef, kon ik poliklinisch behandeld worden. (Het kan ook nodig zijn om 24 uur opgenomen te worden op een speciale afgeschermde afdeling). Een kleine 3 weken later was het zover: de toediening van de capsule. Dat stelt helemaal niks voor. Na inname wordt gemeten hoeveel straling je uitzendt en krijg je een papier met gedragsregels mee. Zoek hiervoor even op internet, ze komen allemaal op hetzelfde neer. "Gedragsregels radium actief jodium".
Ik ben die periode goed doorgekomen, al voelt het vreemd om afstand te houden van iedereen, terwijl je je hetzelfde voelt als altijd. Ik heb voor de zekerheid twee weken de logeerkamer gebruikt en vooral gezorgd uit de buurt van zwangeren en kleine kinderen te blijven.

Ik ben heel blij, dat ik voor deze behandeling gekozen heb. Ik voel me nog steeds goed en hoef tot nu toe geen medicijnen
Mijn bloedwaarden waren op 12 augustus j.l. TSH : 0,03 FT4 17.

Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal hebt en wens je sterkte met het maken van keuzes,
Jane

Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 828
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: PTU of behandeling met jodium131?

Bericht door Miss E »

Hoi Jane,

Hardstikke bedankt voor je uitleg.
Eigenlijk ben ik van de 'andere' kant.

Ik wil graag goed voorbereid een gesprek met mijn specialist aan gaan zodat ik niet gelijk nee als reactie krijg en we een evenredig gesprek aan kunnen gaan.

Zo te zien begin je TSH weer een beetje in beeld te komen, dat zal je vast rust geven.

Nogmaals dank!
Evelien

Plaats reactie