Minder kanker maar meer bijwerkingen

Met informatie over en ervaringen met diagnose en behandelingen
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Minder kanker maar meer bijwerkingen

Bericht door laura »

Nieuw kankermedicijn: drie maanden langer leven

Er kwamen in tien jaar 53 nieuwe kankermedicijnen bij. Gemiddeld bieden ze de patiënt 3,4 extra levensmaanden.
Door onze redacteur Wim Köhler | nrc | Geneeskunde

AMSTERDAM. De kankermedicijnen die tussen 2003 en 2013 nieuw op de markt kwamen geven een kankerpatiënt gemiddeld 3,4 extra levensmaanden. Het gaat om 53 medicijnen. Daar zijn er bij die gemiddeld niets toevoegen aan de levensduur, zoals gebeurde bij nieuwe middelen tegen een vorm van schildklierkanker.
Schildklierkanker Minder kanker maar meer bijwerkingen
Bij patiënten met uitgezaaide medullaire schildkkanker (wat zeldzaam is) verlengt cabozantinib het leven niet.
In een vaak aangehaald onderzoek dempte het medicijn wel de kankergroei, maar uiteindelijk leidde dit niet tot langer leven.
Een kwart van de patiënten die het middel slikten hadden ernstige bijwerkingen.
De nieuwe medicijnen bij borstkanker lijken het best te werken:die verlengen de overleving gemiddeld 8,5 maanden. Dat schrijven onderzoekers van Harvard University en de London School of Economics and Political Science in een gisteren uitgekomen artikel in JAMA Oncology. Eerder deze maand was er soortgelijk nieuws over deze moderne, vaak peperdure kankermedicijnen. De helft van de 36 kankermedicijnen die tussen 2008 en 2012 op de markt kwam geeft helemaal geen levensverlenging, schreven toen Amerikaanse onderzoekers in het zusterblad JAMA Internal Medicine, maar de registratie-autoriteiten halen die middelen niet van de markt.

Voor veel mensen zal al het een schok zijn dat die nieuwe kankermedicijnen niet op hun genezend effect worden beoordeeld, maar slechts op een paarmaanden langer leven. Kanker wordt vooral genezen door opereren en bestralen – bij sommige bloedkankers en een paar typen zeldzame kanker geven medicijnen wel een goede genezingskans. De levensverlenging die een kankermedicijn biedt blijft vaak onzeker. De (snelle) markttoelating gebeurt vaak niet op grond van overlevingscijfers, maar bijvoorbeeld op basis van de tijd dat de kanker niet terugkeert. Dat beeld schetst de wetenschappelijke literatuur over het schildklierkankermiddel cabozantinib (zie inzet).

De auteurs van het nieuwe onderzoek zijn duidelijk geen harde critici van de dure kankermedicijnen. Ze schrijven dat 43 procent van de 53 onderzochte middelen gemiddeld meer dan 3 maanden levensverlenging geeft. „In het algemeen lijkt innovatie in de kankermedicijnmarkt echt van belang te zijn voor de patiënten en de maatsc happij”, schrijven ze. Maar de onderzoekers zien ook problemen. De vraag is bijvoorbeeld of het effect van die medicijnen in de gewone dokterspraktijk net zo groot is als in de onderzoeken waarop de beoordelaars zich baseren. En de Britse, Franse en Australische beoordelaars die in dit onderzoek zijn vergeleken hadden vaak heel verschillende oordelen.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie