‘Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad’

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
Kiek
Berichten: 6713
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Tips om van overbodige pillen te ontpillen

Bericht door Kiek »

NRC vandaag
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/30/we ... l-a1611542

We slikken te veel, hoog tijd om te ontpillen

Medicijnen We slikken steeds meer pillen. Maar pillen zonder bijwerkingen bestaan niet, dus is het beter minder te slikken. Het boek Ontpillen geeft tips.
Wim Köhler
30 juli 2018

Foto Arjen Born

Nederland is massaal aan de pil. Ieder jaar gaan er meer over de toonbank van de apotheker. Nee, niet de anticonceptiepil. Die wordt minder populair. Het gaat om medicijnen tegen brandend maagzuur, hoge bloeddruk, depressie, hoog cholesterol, piepende adem, dikke poep, haperende erecties en diabetes.

Die pillen werken. Maar pillen zonder bijwerkingen bestaan niet. Ieder jaar belanden meer dan 20.000 mensen in het ziekenhuis door medicijncomplicaties die te vermijden waren geweest, staat in het Vervolgrapport Medicatieveiligheid dat begin vorig jaar verscheen. Het gaat vooral om botbreuken, flauwvallen, maag- en darmbloedingen, darmverstopping, nierproblemen en hartfalen. Het aantal ziekenhuisopnamen door medicijngebruik neemt nog steeds toe. Dat komt doordat vooral ouderen veel medicijnen slikken, en het aantal ouderen stijgt. Maar ook doordat nieuwere richtlijnen, waaraan artsen zich horen te houden, steeds meer medicijnen aanbevelen.

Je vraagt je af: kan het niet wat minder met die pillen? Zijn er geen andere manieren om het hart gezond te houden, opgewekt te blijven, een lekkere erectie op te wekken, rustig adem te halen en makkelijk te kunnen poepen?

Ja, dat kan. Veel van die pillen bestrijden de westerse ‘welvaartsziektes’ en die kun je voor zijn, of laten verdwijnen, door gezonder te leven. Minder stilzitten, op gewicht blijven, niet te veel eten. Dat zijn de gebruikelijke gezonde dingen.

Maar er zijn er veel meer – ook onverwachte. Arts en verouderingsdeskundige David van Bodegom schreef er een boek vol mee. Ontpillen heet het. Het kwam in juni uit.

Wat een hamer is voor de timmerman, zijn pillen voor de dokter

Ga lopen in plaats van fietsen. Ga na het eten wandelen. Dat helpt tegen diabetes. Bij incontinentie: hou een plasdagboek bij, train je blaas en je bekkenbodemspieren. En voor mannen met plasklachten: ga zitten bij het plassen en strijk na afloop de plasbuis leeg. Dat verwijdert die paar druppels die anders hinderlijk weglekken en waartegen de dokter anders wel een pilletje wil voorschrijven.
Stoppen met pillen slikken?

Van Bodegom, die werkt bij de Leyden Academy on Vitality and Ageing, geeft voor vijftien aandoeningen ontpillende leefstijladviezen. Meestal gaat het om pillen die door artsen worden voorgeschreven, maar ook de multivitaminepillen krijgen er van langs. Wie de ontpil-adviezen van Van Bodegom opvolgt kan dus stoppen met pillen slikken.

Ho. „Stop nooit zelf met voorgeschreven medicatie, raadpleeg altijd eerst de huisarts”, waarschuwt Van Bodegom een paar keer. Maar hij schrijft ook dat huisartsen en specialisten te weinig doen aan gezondeleefstijladviezen. En voor de begeleiding naar gezond leven ook niet worden betaald. Als pillen slikkende patiënt zit je dan klem. Hoe te beginnen?
Lees ook: Verslaafd aan een pilletje voor het slapen

Een stappenplan geeft Van Bodegom niet in zijn boek. Aan de telefoon zegt hij: „Vraag een dokter om een oplossing en je krijgt een doktersoplossing. Net zoals je een timmerman iets vraagt: die komt met een hamer.”

Wat een hamer is voor de timmerman, zijn pillen voor de dokter. Daarom, zegt Van Bodegom „kun je het best proberen eerst zelf grip te krijgen op je leefstijl.” Daar zijn de ontpillen-tips uit het boek voor.

„En dan”, zegt Van Bodegom „als je weet hoe je maagzuur reageert op kleinere porties en op soorten voedsel. Als je weet hoe je bloeddruk reageert op zout en op bewegen, stap dan naar de huisarts en overleg of het niet wat minder kan met de pillen.”
Maagzuurremmers

Maagzuurremmers (3 miljoen gebruikers) verminderen de zuurproductie in de maag, zodat oprispingen naar de slokdarm wegblijven. Geen pijn meer, geen vieze smaak. Maar maagzuurremmers kunnen bijwerkingen hebben. Mensen die ze slikken hebben driemaal zo veel kans op darminfecties. En 1,5 keer zo veel longontstekingen. Dat komt doordat maagzuur binnenkomende bacteriën doodt.

Ontpillen? Eet kleine porties, verspreid over de dag, adviseert Van Bodegom , om maagzuurtabletten onnodig te maken. Val wat af; maagzuur komt omhoog als een dikke buik druk op de maag zet. Test bij jezelf welk eten zuurbrand geeft en vermijdt dat. Drink veel water en kauw kauwgum. Dat spoelt het maagzuur naar beneden. En tot slot: verhoog het hoofdeinde van het bed, zodat maagzuur ’s nachts niet opwelt.
Repareren wat kapot is

Van Bodegom heeft natuurlijk liever dat het pillenstadium helemaal wordt overgeslagen. Maar daarvoor moet de gezondheidszorg op zijn kop worden gezet: „Dokters zijn heel goed in het repareren van dingen die kapot zijn. Maar een huisarts die goed oplet weet nu al welke van de 40-jarigen in de praktijk over 15 jaar aan de bloeddruk- en cholesterolverlagers moeten. Het gaat om de mensen die met overgewicht op hun kantoorstoel zitten.”

Er zijn maar weinig artsen die daar bij die veertigers over beginnen. De financiële prikkel ontbreekt. „De richtlijnen van de artsen zijn ingericht op risicomanagement,” zegt Van Bodegom. „Pas als de kans om binnen tien jaar een ziekte te krijgen hoog genoeg is, gaat de arts leefstijlverandering en eventueel pillen voorschrijven.”
Bloeddrukverlagers

In Nederland slikken 4 miljoen mensen een bloeddrukverlagende pil. Hoge bloeddruk vergroot de kans op hartaanval en beroerte. Maar niet iedereen met hoge bloeddruk krijgt het aan zijn hart. Uit onderzoek blijkt dat 14 mensen jarenlang een bloeddrukpil moeten slikken om bij één van die 14 een hartaanval of beroerte te voorkomen. De andere 13 hebben, achteraf gezien, alleen last gehad van de eventuele bijwerkingen. Die pillen zijn dus echt alleen voor de toekomstige kans op hartziekte.

Ontpillen? Van acht kilo afvallen, schrijft Van Bodegom in zijn boek, daalt de bloeddruk net zo sterk als van een dagelijkse bloeddrukverlagende pil. Twee uur bewegen per week scheelt een halve pil. Minder alcohol ook nog een halve.

De Nederlandse gezondheidszorg is „niet ingesteld op het bevorderen van gezondheid”, schrijft Van Bodegom in het slothoofdstuk van Ontpillen. „Pas als je na twintig jaar overgewicht, roken of inactiviteit pijn op de borst krijgt, komt de ziekenzorg in actie. De ambulance is er binnen tien minuten.” Van Bodegom vindt dat de medische hulp twintig jaar te laat arriveert.

En zo komt het dat het medicijngebruik in Nederland stijgt vanaf het 40ste levensjaar, vooral na het 65ste. De gemiddelde 75-plusser in Nederland slikt iedere dag vijf verschillende medicijnen. Sommige 75-plussers gebruiken geen pil, andere wel tien. Ouderen die langdurig dagelijks meer dan vijf medicijnen nemen doen aan ‘polyfarmacie’. En als het zover is maken artsen zich daar weer zorgen over.
Lees ook het interview met huisarts Annemarie Schalkwijk: ‘Bij kinderen met overgewicht is er vaak veel meer aan de hand’

De artsenrichtlijnen bevorderen eerst het slikken van medicijnen bij 40-plussers. Maar de Multidisciplinaire Richtlijn Polyfarmacie bij Ouderen probeert daar weer paal en perk aan te stellen. Eerder beginnen met ontpillen en op een andere manier gezond blijven is dus zo gek nog niet.
Laxeermiddelen

Ongeveer 1,2 miljoen mensen slikken laxeermiddelen om de poep dun te houden. Aambeien, darmuitstulpingen, verstoppingen, darmperforatie en mogelijk een buikvliesontsteking zijn de vervelende tot gevaarlijke gevolgen van een langdurige moeizame toiletgang. Die levert vaak harde kleine keutels op. Er is te veel water aan onttrokken doordat ze te lang in de darm hebben gezeten.

Ontpillen? Wat je er zelf aan kunt doen is zeker twee liter water per dag drinken. En veel vezels eten: volkorenbrood, psylliumvezel, fruit en groente. Veel bewegen masseert de darmen en dat helpt ook. En ten slotte: onze makkelijk zittende toiletten zorgen voor een knik in het darmkanaal. Voor de darmuitgang is hurkend poepen beter. Een krukje voor de toiletpot waar je je voeten op passen, zet de darmuitgang vrijwel recht.
David van Bodegom:Ontpillen. Gezonder leven, minder pillen. Atlas Contact, 336 blz, €19,99
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Kiek
Berichten: 6713
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Tips om van overbodige pillen te ontpillen

Bericht door Kiek »

Wat een verschrikkelijk verhaal, Florence!
Wat een geluk dat die opname haar gered heeft!

Hartelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Tips om van overbodige pillen te ontpillen

Bericht door laura »

Dat is een heftig verhaal Florence.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Tips om van overbodige pillen te ontpillen

Bericht door laura »

Onze missie is het verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen: https://www.leydenacademy.nl/

Dat er te veel geslikt wordt lijkt me duidelijk, maar wat we moeten met die Leiden Academie?
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Kiek
Berichten: 6713
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Tips om van overbodige pillen te ontpillen

Bericht door Kiek »

Hieronder een terugblik op Gotzsche, gekopieerd vanaf Lemniscaat.
Gister bracht Florence hem hierboven ter sprake. 6:05 pm

Uit 2015, en chronisch actueel.

auteur: Peter Gotzsche
Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad
Achter de schermen van de farmaceutische industrie
Winnaar British Medical Association's Annual Book Award

Medicijnen zijn na kanker en hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Dat zou aanleiding moeten zijn voor een nationaal gezondheidsalarm en een parlementaire enquête over de overheid die de gezondheid van burgers heeft uitgeleverd aan de farmaceutische industrie. In plaats daarvan overleggen ambtenaren van het ministerie 'met de benen op tafel' met vertegenwoordigers van de industrie. Ministers tekenen contracten waarin zij beloven de afspraken over de prijzen van nieuwe geneesmiddelen geheim te houden. De Deense arts en onderzoeker Peter Gøtzsche, die zelf jarenlang werkzaam was in de farmaceutische industrie, laat zien dat deze industrie niet alleen patiënten, maar ook artsen voor de gek houdt met frauduleuze praktijken. 'Er is veel moed voor nodig om klokkenluider te worden', aldus Gøtzsche.
Met een voorwoord van Bert Keizer

Het boek van Peter Gøtzsche is bekroond met de British Medical Association's Book Award. Bert Keizer heeft het voorwoord bij de Nederlandse vertaling geschreven. Hij zegt: 'Niemand heeft het probleem van Big Pharma zo onweerlegbaar, systematisch en nietsontziend op tafel heeft gelegd als de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche. De farmaceutische industrie maakt zich schuldig aan misdadige praktijken op systematische schaal. De grote farmaceuten verdoezelen onderzoeks-resultaten, verzwijgen bijwerkingen, kopen artsen om, infiltreren nascholingen, corrumperen patiëntenorganisaties, plaatsen leugenachtige advertenties en bedriegen tijdschriftredacties via ghostwriters. Ze verdienen miljarden met hun dubieuze pillen door te liegen over de kosten van ontwikkeling en productie.'

'Verplichte lectuur voor studenten geneeskunde en aankomende artsen. De veiligheid van de patiënten behoort belangrijker te zijn dan winst.' - Juryrapport British Medical Association.

'Scherp en snoeidhard', tv-uitzending Brandpunt KRO-NCRV

'We slikken te veel pillen en daar worden we zieker van, wat niet verwonderlijk is zolang geneesmiddelen getest worden door de producenten zélf in plaats van door onafhankelijke onderzoekers.' - Humo

'Vertrouw uw arts, maar niet de pillen die hij voorschrijft, zegt de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche, die in een uitvoerig gedocumenteerd boek de 'door en door verrotte' farmaceutische industrie aanklaagt.' - de Volkskrant 21-10-2015

'Het boek is voor iedereen een must! Artsen, farmaceuten, apothekers maar ook patiënten, wetgevers en verzekeraars zullen inzien dat het met de integriteit binnen de gezondheidzorg zorgelijk is gesteld.' - Tijdschrift Huisarts en Wetenschap editie jan 2016

'Gooi alle medicijnen maar het raam uit', - NRC 16-11-15


http://www.lemniscaat.nl/Non-fictie/Men ... %20misdaad
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Tips om van overbodige pillen te ontpillen

Bericht door laura »

Hier is ook nog wat over Peter Gøtzsche: viewtopic.php?f=22&t=1202&hilit=Gotzsche

Met zes tips: wat je als patiënt kunt doen
1.Als je patiëntenorganisatie gunsten van de farmaceutische industrie accepteert, zeg dan je lidmaatschap op.

2.Vraag je arts of hij/zij geld of andere gunsten van farmaceutische bedrijven ontvangt of aandelen in een farmaceutisch bedrijf bezit. Vraag ook of artsen-bezoekers bij hem/haar welkom zijn. Zo ja, zoek een andere dokter.

3.Heel weinig patiënten hebben baat bij medicijnen. Gebruik ze dus alleen als het absoluut noodzakelijk is.

4.Vraag je arts of er goedkopere alternatieven zijn voor het geneesmiddel.

5.Als een geneesmiddel om veiligheidsredenen van de markt wordt gehaald, gebeurt dat meestal in de eerste zeven jaar. Vermijd daarom nieuwe middelen in die periode, tenzij het om een 'doorbraakmiddel' gaat. Maar die zijn uiterst zeldzaam.

6. Geloof geen woord van wat farmaceutische bedrijven je vertellen - niet in hun onderzoek, noch in hun marketing of informatie aan patiënten.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Tips om van overbodige pillen te ontpillen

Bericht door laura »

Stop met het voorschrijven van pillen
Peter Gøtzsche | Trouw | 8 november 2015

Softenonreclame uit 1961, gestuurd aan een Rotterdamse huisarts. 'Men hoeft niet bevreesd te zijn voor bijverschijnselen.' ©

Essay

De Deense hoogleraar geneeskunde Peter Gøtzsche bepleit een dubbele revolutie in medicijnenland. Patiënten dienen (bijna) altijd af te zien van pillen. En producenten horen niet meer hun eigen middelen te testen. Laat dat maar over aan onafhankelijke onderzoekers.

Van medicijnen kun je beter worden, maar de kans is niet denkbeeldig dat je eraan doodgaat. Dat gebeurt zelfs op grote schaal; de pillenindustrie heeft meer doden op haar geweten dan de maffia. De Europese Commissie schat dat jaarlijks 200.000 burgers van EU-lidstaten overlijden aan bijwerkingen; in de VS sterven ieder jaar 100.000 mensen aan geneesmiddelen die op een correcte manier zijn toegediend, en eenzelfde aantal door verkeerd gebruik (een te hoge dosis, of omdat ze contra-indicaties hebben). Dat betekent dat in de EU en de VS geneesmiddelen doodsoorzaak nummer drie zijn, na hartziekten en kanker.

Waar we naartoe moeten is een conservatieve houding: gebruik alleen maar geneesmiddelen als het absoluut nodig is - en dat is zelden het geval. Ik pleit voor een drastische demedicalisering.

Ouderen die stoppen met middelen tegen hoge bloeddruk en psychische klachten, varen daar vaak wel bij, in het laatste geval vallen ze minder en verbeteren hun cognitieve vermogens. Toen een onderzoek had uitgewezen dat lichaamsbeweging en gewichtsverlies beter werkten om diabetes type 2 te voorkomen dan metformine (een effect van 56 procent, respectievelijk 31 procent), haalde alleen het effect van metformine de pers.

Verspilling

Soms kan behandeling van ernstig verhoogde bloeddruk een leven redden. Dan doen de bijwerkingen van het gebruikte geneesmiddel er minder toe. Maar die doen zich ook voor bij patiënten die niet zo ziek zijn. We verspillen enorm veel geld aan geneesmiddelen, terwijl veel patiënten beter af zouden zijn zonder.

Bij een onderzoek naar bloeddrukverlagers zeiden artsen dat al hun 75 patiënten erop vooruit waren gegaan, terwijl maar de helft van hen dat beaamde; de anderen waren lusteloos geworden en prikkelbaar. De reden dat alle artsen zo tevreden waren, was dat geen van de patiënten zich bij hen had beklaagd.

Op de Amerikaanse geneesmiddelenmarkt is de verspilling gigantisch. In 2000 gaven de VS in verhouding tot de bevolkingsomvang 2,7 keer meer uit aan geneesmiddelen dan Europese landen, en toch - of misschien juist daarom - is de medische toestand van patiënten veel slechter.

Als we medicijnen verstandig gebruikten, zouden we een gezondere bevolking hebben, tegen een fractie van wat we momenteel aan geneesmiddelen uitgeven. In 2012 verkochten de vijftig grootste farmaceutische bedrijven voor 564 miljard euro aan receptgeneesmiddelen. Omdat veel van die geneesmiddelen twintig keer duurder zijn dan gelijkwaardige alternatieven en doordat we zo overbehandeld zijn, twijfel ik er niet aan dat we hier enorm op kunnen besparen; mijn schatting: 95 procent. Stel je eens voor wat je voor al die miljarden zou kunnen doen.

184 noten

Hoewel de farmaceutische industrie al overgewicht heeft, blijft ze ons haar geneesmiddelen opdringen. In een rapport uit 2002 somde de Europese Federatie van Farmaceutische Bedrijven (EFFB) twintig ziekten en aandoeningen op die volgens haar niet afdoende werden behandeld, 98 pagina's lang. Het rapport telde 184 noten, maar geen ervan verwees naar literatuur die het enthousiasme van de EFFB kon temperen, terwijl die bij elk van de aandoeningen voorradig is. Uiteraard ontbrak ook onderzoek dat voor overbehandeling waarschuwde.

In haar streven naar meer omzet laat de farmaceutische industrie zich leiden door perverse prikkels.

Zo ontwikkelde Aventis een middel tegen kanker, eflornithine. Het bleek daar niet tegen te werken, maar wel uiterst effectief te zijn tegen slaapziekte. Omdat mensen die daaraan lijden meestal arm zijn, staakte Aventis de verkoop van het middel. Toen bleek dat het een effectieve haargroeiremmer was, ging het bedrijf het weer produceren. Nu konden ook Afrikanen met slaapziekte er gratis of voor weinig geld over beschikken. Dit geluk viel hun uitsluitend ten deel omdat veel westerse vrouwen van hun gezichtsbeharing af willen.

Het markteconomische gebod om winst te maken leidt niet tot de maatschappelijke voordelen die het volgens de herauten van de vrije markt zou hebben. Uit Amerikaans onderzoek blijkt keer op keer dat gezondheidszorginstellingen met een winstoogmerk tot hogere kosten, lagere zorgkwaliteit, meer medische complicaties en meer sterfgevallen leiden dan publieke instellingen; zelfs fraude met facturen komt in ziekenhuizen met een winstoogmerk veel vaker voor dan in niet-commerciële ziekenhuizen.

Ander beloningssysteem

Het is principieel immoreel dat er op geneesmiddelen een patent kan rusten. Want als je een gepatenteerd levensreddend medicijn nodig hebt en je je dat niet kunt veroorloven, ga je misschien dood.
Folder voor medicijnen voor huisartsen. ©

Het liefst zag ik dat non-profitorganisaties op zoek gingen naar nieuwe geneesmiddelen, maar een ander beloningssysteem in het op winst gerichte systeem zou al een hele verbetering zijn. Daarin geven we een farmaceutisch bedrijf dat een nieuw geneesmiddel heeft ontdekt niet langer op grond van zijn patent een monopolie, maar belonen we het financieel zodra het een verkoopautorisatie heeft verworven.

De omvang van die beloning hangt dan af van de mate waarin het nieuwe geneesmiddel een werkelijke doorbraak is. Vervolgens geven we het geneesmiddel in licentie aan meerdere bedrijven, die het goedkoop kunnen namaken. Dit zorgt ervoor dat ook veel arme mensen en landen zich het middel kunnen veroorloven.

Daarnaast zou het ons afhelpen van marketing en promotie van medicijnen die irrationeel worden voorgeschreven, of die niet beter zijn dan goedkopere alternatieven. Goede geneesmiddelen hebben geen reclame nodig, die spreken voor zichzelf. De volksgezondheid zou er wel bij varen als er geen advertenties meer voor waren, en geen verkopers en door de branche gesponsorde 'scholing'. En we zouden allemaal geld overhouden.

Goedkoper

Het is heel vreemd dat farmaceutische bedrijven zelf het klinische onderzoek naar hun middel uitvoeren; ze hebben bewezen daar op grote schaal mee te frauderen.

Het is beter als ze academisch geleid onderzoek financieren. Dat is ontzaglijk veel goedkoper. Het Europese Genootschap voor Cardiologie schat dat universiteiten geneesmiddelenonderzoek tien tot twintig keer goedkoper kunnen uitvoeren dan farmaceutische bedrijven. Ook het Amerikaanse National Cancer Institute schat dat het onderzoeken kan uitvoeren voor een fractie van de kosten die er nu mee gemoeid zijn. Mijn laatste eigen onderzoek, naar reumatoïde artritis, duurde zes maanden en konden we uitvoeren voor een bedrag dat ligt onder mijn maandsalaris.

Kapitalisme gaat uit van het principe dat particulier risico leidt tot particulier verlies of tot dito rijkdom. Dat farmaceutische bedrijven publiek risico (patiënten die vrijwillig deelnemen aan onderzoeken) kunnen omzetten in particuliere rijkdom is dus een kapitalistisch wangedrocht. Klinisch onderzoek dient een publieke onderneming te zijn die het algemeen welzijn bevordert, uitgevoerd door onafhankelijke, academische instellingen.
©

Terwijl we wachten op deze ingrijpende systeemhervorming (die misschien wel nooit komt), kunnen we zelf onafhankelijk onderzoek naar geneesmiddelen doen op grond waarvan we ze goedkeuren of vergoeden. Nederland voerde in 1979 wetgeving in die de minister het recht gaf de toepassing van bepaalde technologieën te beperken tot bepaalde ziekenhuizen totdat ze door systematisch literatuuronderzoek waren geëvalueerd en in orde bevonden.

Italië als voorbeeld

De enorme winsten van de farmaceutische industrie zijn gebaseerd op onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd en op het feit dat geneesmiddelen worden vergoed. Ik vind het daarom redelijk dat we de branche een belasting opleggen. Daarmee betalen we academici om het nieuwe geneesmiddel te vergelij- ken met de beste behandeling die er op dat moment beschikbaar is.

Zoiets gebeurt al in Italië, dat 5 procent van de farmaceutische uitgaven aan promotie int, waarmee een omvangrijk fonds is gecrëeerd voor onafhankelijk klinisch onderzoek.

Zulk eerlijk onderzoek is broodnodig. 'Oude' middelen worden nu in tests vaak toegediend in een te hoge dosis (waardoor een producent kan beweren dat zijn nieuwe middel 'beter wordt verdragen') of in een te lage dosering (zodat het nieuwe middel 'effectiever' is). Eerlijk onderzoek vergt ook vergelijking met niet-farmacologische interventie; bewegen is, zagen we al, beter dan pillen bij het bestrijden van diabetes type 2.

Aan eerlijk, onafhankelijk onderzoek is ook behoefte bij de verslaglegging van schadelijke bijwerkingen, iets wat we bij onderzoek door farmaceutische bedrijven nooit zullen bereiken. Hoewel we weten dat elk geneesmiddel schadelijk kan zijn, bleek uit een overzichtsstudie naar 192 verslagen van onderzoeken met elk minstens 100 patiënten dat maar 0,3 pagina aan bijwerkingen was besteed - evenveel ruimte als de personalia van de onderzoekers kregen.

Geen vooruitgang

In de Verenigde Staten keurt de FDA nieuwe middelen. Dat keurt kankermiddelen meestal (68 procent) goed op basis van andere uitkomsten dan overlevingskans.

Uit mijn eigen analyse van 33 jaar onderzoek naar tumoren, gesponsord door de Britse Medical Research Council, blijkt dat nagenoeg geen vooruitgang is geboekt in de strijd tegen kanker. De mortaliteit bij patiënten die het nieuwe middel slikten was even hoog als bij hen die het oude middel kregen. Bij radiotherapie was dat niet veel anders.

Over het geheel genomen dus geen vooruitgang in de strijd tegen kanker. Blijkbaar is het heel lastig om nieuwe behandelingswijzen te vinden die beter zijn dan de bestaande. Toch kunnen er, als je de mortaliteit buiten beschouwing laat zoals de FDA doet, schadelijke geneesmiddelen op de markt blijven komen zonder dat iemand het merkt.

Ik vind dat elk voorstel voor een klinisch onderzoek gemotiveerd dient te worden met een grondig literatuuronderzoek naar alle voorafgaande onderzoeken met soortgelijke geneesmiddelen, zo mogelijk met een meta-analyse. Anders zien we over het hoofd dat misschien al is aangetoond - of kan worden aangetoond - dat het type geneesmiddel hetzij levensreddend hetzij schadelijk is. Voor patiënten is dat van groot belang. Zonder die eis kunnen moreel onaanvaardbare onderzoeken goedkeuring krijgen.

Als onderzoeker en werknemer van de farmaceutische industrie heb ik zelf ervaren hoe daar gewillige artsen geselecteerd worden die hun mond houden over frauduleuze praktijken. Toch denk ik dat deze bedrijfstak nog lang als een slager zijn eigen vlees blijft keuren.

Transparantie

Wat we nodig hebben, zijn onafhankelijke toezichthouders die bepalen welke clinici geneesmiddelen mogen testen.

Patiënten behoren alles te weten over het geld dat er bij onderzoeken betrokken is en over de mogelijke belangenconflicten van onderzoekers. Een arts die zich daar ongemakkelijk bij voelt, heeft wat te verbergen, wat transparantie nog relevanter maakt.

Iedereen moet inzage kunnen krijgen in onderzoeksverslagen en contracten tussen onderzoekers en farmaceutische bedrijven. Dat is wezenlijk voor het vertrouwen in de sector. Helaas accepteren veel onderzoekers nog dat hun contractueel de mond wordt gesnoerd. Al even treurig is dat auteurs die in tijdschriften plechtig verklaren dat ze alle onderzoeksgegevens konden inzien, zelden de waarheid spreken.

Farmaceutische bedrijven kunnen een vergunning krijgen voor het verkopen van een nieuw middel. Voorwaarde is dat ze tegen kostprijs placebo's en de werkzame stof verstrekken voor extern, onafhankelijk onderzoek.

Cochrane-beoordelingen

Onderzoek is het vruchtbaarst wanneer er een hele reeks van wordt samengenomen in een literatuuronderzoek. Daarin staat welk onderzoek al gedaan is en met welk resultaat (meer dan de helft van gedane onderzoeken blijft nu nog onbekend), welke uitkomsten en resultaten er nog ontbreken, en ook welke onderzoeken door bedrijven werden gefinancierd.

Dat gebeurt in (online te raadplegen) Cochrane-beoordelingen. Die zouden in begrijpelijke taal voor patiënten beschikbaar moeten zijn. Gelukkig zijn zulke teksten er al, zoals deze over onderzoeken naar hoge bloeddruk: De meeste onderzoeken in deze beoordeling werden gefinancierd door bedrijven die ACE-remmers - bloeddrukverlagers - maken. Bij vele ervan maakten de auteurs geen melding van ernstige schadelijke bijwerkingen.

Dit kan betekenen dat de farmaceutische bedrijven ongunstige conclusies over hun geneesmiddelen achterhielden.

Dit is een voorpublicatie uit Peter C. Gøtzsche: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad. Achter de schermen van de farmaceutische industrie. Lemniscaat; 532 blz., € 24,95.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Patrick1
Berichten: 20
Lid geworden op: 07 nov 2013, 09:03

Re: Tips om van overbodige pillen te ontpillen

Bericht door Patrick1 »

Dat de moderne medische geneeskunde een gevaar vormt voor de volksgezondheid, blijkt uit het feit dat er in Nederland ieder jaar tussen de 17.000 en 20.000 mensen worden omgebracht door medicijngebruik en foutief medisch handelen; in Amerika ieder jaar 250.000, zie: https://www.youtube.com/watch?v=IR8XwmUkJb4.
Kiek
Berichten: 6713
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Tips om van overbodige pillen te ontpillen

Bericht door Kiek »

Hakend aan de NRC-link van Florence hierboven:

Het zijn de vertegenwoordigers van de zogenaamde natuurartsen, aanhangers van de orthomoleculaire religie, die hun volgelingen al decennia systematisch hormonen voorschrijven in het kader van sportprestaties, gerechtvaardigd door het waanidee van 'gezondheid' en 'lang-leven'.

De sporters zijn de dupe van deze onkundige en onbenullige behandelingen.
De sporters worden er niet beter van.
Door de externe ingreep van toevoeging van schildklierhormonen wordt de werking van de schildklierregeling per definitie om zeep geholpen.
Het lichaam krijgt een opgedrongen hoeveelheid te verwerken.
Een beschamend vertoon van medische onkunde van de voorschrijvers.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Kiek
Berichten: 6713
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Tips om van overbodige pillen te ontpillen

Bericht door Kiek »

Dat misbruik van schildklierhormoon bij sporters en elders, gaat natuurlijk niet over Thyrax, maar over thyreoïdum.
Of er wordt bij de Thyrax T3/liothyronine/Cytomel voorgeschreven.

Overname van je gezonde schildklierfunctie door Thyrax is zinloos, en helpt geen enkele moer.
Integendeel, het veroorzaakt vermoeidheid enzovoorts.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie