Volg het geld!

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
Kiek
Berichten: 6696
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Volg het geld!

Bericht door Kiek »

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/24/de ... m=20180825
of
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/24/de ... d-a1614201

Vervolgverhaal op de berichten van Florence:

De pil die in 10 jaar tijd 500 keer duurder werd

Enzo van SteenbergenLucien Hordijk
24 augustus 2018 om 21:44

Medicijnprijzen
Een ziekenhuis en een farmaceut strijden over een medicijn voor een ernstige stofwisselingsziekte. De farmaceut zorgde ervoor dat het medicijn in tien jaar in prijs steeg van een paar honderd euro tot anderhalve ton.

In Freiburg, Zuid-Duitsland, sterft op 8 augustus 2008 de beroemde farma-ondernemer en filantroop Herbert Falk na een lang ziekbed. Falk heeft in de jaren 70 een medicijn ontwikkeld tegen galstenen. Het galzuur chenodeoxycholzuur (CDCA), dat kan worden gewonnen uit kippen en ossen, blijkt zeer geschikt voor het oplossen van de pijnlijke stenen.

Falk vernoemt zijn medicijnen graag naar zichzelf, net als zijn bedrijf – Dr. Falk Pharma. Het middel tegen de galstenen wordt Chenofalk gedoopt. Het komt in 1976 op de markt in Nederland. Op de werkzame stof kan geen octrooi worden aangevraagd. Meerdere producenten komen met eigen versies.

Op het moment dat Falk overlijdt, kost zijn medicijn niet veel: in Nederland is het verkrijgbaar voor 0,28 euro per pil, ongeveer driehonderd euro per patiënt per jaar. Toch ziet het Italiaanse farmacieconglomeraat Sigma-Tau er iets in. Direct na het overlijden van Falk koopt de farmaceut Chenofalk.

Tien jaar later vormt galzuur CDCA het middelpunt van een felle strijd tussen academisch ziekenhuis Amsterdam UMC en een dochterbedrijf van de Italiaanse farmaceut Sigma-Tau, Leadiant Biosciences. De ziekenhuisapotheek maakte CDCA sinds april dit jaar zelf. Het wilde de farmaceut buitenspel zetten, omdat die volgens artsen en zorgverzekeraars een „maatschappelijk onaanvaardbare” prijs voor het middel vraagt.
Lees ook: waarom Amsterdam UMC geen goedkoop medicijn mag maken.

De farmaceut liet haar advocaten in mei een brief sturen aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarin ze vroegen „handhavend” op te treden tegen het ziekenhuis. Toen inspecteurs onzuiverheden ontdekten in het medicijn van het ziekenhuis, werd de productie stilgelegd. Zo werd Leadiant weer de leverancier.

Leadiant rekent 140 euro per pil voor CDCA, wat per patiënt op ongeveer 153.000 euro per jaar neerkomt – soms meer, als er een hogere dosis nodig is. Hoe slaagde een farmaceut erin om in tien jaar tijd het vijfhonderdvoudige te krijgen voor een eenvoudige pil?

Nieuwe aankoop

Een jaar nadat Sigma-Tau de rechten op het medicijn overneemt van Dr. Falk doet het een nieuwe aankoop. Het neemt het medicijn Chenix over van de Belgische fabrikant Solvay. Ook dat middel bevat de werkzame stof CDCA. Daarmee heeft Sigma-Tau drie varianten van hetzelfde, patentloze galzuur in handen. Zelf verkoopt ze de stof namelijk ook al sinds 1999, onder de merknaam Xenbilox.

Waarom zou een farmaceut drie varianten van hetzelfde middel willen hebben? Een medicijn tegen galstenen, waarvoor talloze alternatieve behandelingen zijn en dat dus nooit veel geld zal opleveren? Het antwoord: CDCA heeft de potentie om de farmaceut miljoenen op te leveren. Artsen weten namelijk al jaren dat het galzuur ook aanslaat bij patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendineuze xanthomatose (CTX).

Dat is een erfelijke aandoening die op jonge leeftijd staar, chronische diarree en dementie kan veroorzaken. CDCA kan de ontwikkeling van de ziekte remmen, het is het enige middel dat werkt. Voor die toepassing heeft nooit iemand een officiële vergunning aangevraagd. Een potentiële buitenkans voor de farmaceut: Als het lukt een registratie te krijgen voor dit middel als medicijn bij de ziekte CTX, kan dat tien jaar marktexclusiviteit, en daarmee grote winsten, opleveren.

Wilbert Bannenberg, onderzoeker en oprichter van de stichting Farma ter Verantwoording, ziet de farmaceut jaren toewerken naar het verzilveren van CDCA als behandelmethode voor CTX-patiënten. „Het bedrijf heeft betaalbare versies van CDCA opgekocht en geleidelijk van de markt gehaald. Zo garanderen ze dat een nieuwe toepassing een vermogen oplevert”, zegt hij.

Versies die blijven bestaan, zoals het eigen Xenbilox, worden voor steeds meer geld verkocht omdat er minder alternatieven zijn. In december 2015 worden hier in het Belgische parlement vragen over gesteld. De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie de Block, rekent voor dat de prijs van Xenbilox „in negen jaar tijd met 88,5 procent” is gestegen – wat wordt betaald uit het overheidsbudget voor de zorg. De Block: „Ik ben dan ook uiterst bezorgd door de weinig scrupuleuze handelingen van sommige farmaceutische firma’s die in de allereerste plaats blijkbaar winst willen nastreven ten koste van de zieken […]”.

Chenofalk, het oorspronkelijke middel van Herbert Falk, wordt in 2015 van de Nederlandse markt gehaald door de farmaceut. Dat gebeurt met instemming van de toezichthouder, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Sigma-Tau heeft een verzoek gedaan het product van de markt te mogen halen, omdat er voor de behandeling van galstenen toch genoeg alternatieven zijn. Chenofalk wordt ook al jaren niet meer voorgeschreven voor die aandoening.

Het bedrijf heeft betaalbare versies van het medicijn van de markt gehaald

Wilbert Bannenberg stichting Farma ter Verantwoording

Het CBG kijkt alleen naar de officiële toepassing van een middel en heeft een adviserende rol bij terugtrekking. De instantie lijkt niet in de gaten te hebben dat Chenofalk in de praktijk ook wordt gebruikt voor de behandeling van CTX-patiënten. „Het College heeft geen bezwaar tegen intrekking van de handelsvergunning van dit product na geconstateerd te hebben dat er voldoende alternatieven beschikbaar zijn”, zo valt te lezen in het maandelijkse overzicht van teruggetrokken middelen. Een woordvoerder voegt in een reactie toe: „Uiteindelijk beslist de farmaceut zelf over het al dan niet intrekken van een vergunning.”

Een woordvoerder van de farmaceut wil niet ingaan op het opkopen en van de markt halen van concurrerende medicijnen. Nederlandse CTX-patiënten krijgen na het verdwijnen van Chenofalk het middel Xenbilox voorgeschreven, dat wordt geïmporteerd uit Duitsland. Maar een jaar later verdwijnt ook dat middel van de markt.

Weesziekte

Ondertussen is de fabrikant een traject begonnen om CDCA officieel te laten registreren als medicijn tegen CTX. Dat lijkt logisch: beter een middel dat officieel is geregistreerd voor deze ziekte dan een medicijn dat eigenlijk is bedoeld voor galstenen. Maar feit is ook: met een registratie kan er veel meer geld aan worden verdiend.

In 2015 dient de farmaceut een aanvraag in bij de Europese medicijntoezichthouder EMA: mogen we ‘onze’ CDCA verkopen aan CTX-patiënten? Een jaar later krijgt de farmaceut de toestemming waar het zo lang op heeft gewacht: CDCA is goedgekeurd voor de Europese markt voor behandeling van CTX. En omdat het gaat om een zogenoemde ‘weesziekte’ – een aandoening die bij minder dan 5 op de 10.000 mensen voorkomt – krijgt Leadiant tien jaar marktexclusiviteit. Zonder dat er ook maar een octrooi aan te pas komt. Per 10 april 2017 mag het middel worden gedistribueerd.

Sigma-Tau, dat het medicijn rond die tijd onderbrengt bij dochter Leadiant, heeft de werkelijkheid dan volledig naar zijn hand gezet: concurrerende galzuren zijn opgekocht of van de markt verdwenen en zelf heeft de farmaceut nu een officiële registratie voor het medicijn dat gebruikt kan worden bij CTX-patiënten.

Voor de 55 Nederlandse CTX-patiënten, die eerder de veel goedkopere middelen kregen, is het ‘nieuwe’ CDCA de enige overgebleven optie. Prijskaartje: 153.000 euro per patiënt, per jaar.

Hoe wordt de plotselinge prijsstijging verantwoord? Een woordvoerder van Leadiant legt via een e-mail uit dat de firma verschillende prijzige onderzoeken heeft gedaan naar de effectiviteit van het middel. Leadiant claimt dat het gaat om een nieuw medicijn, door hen uitgevonden en getest. De woordvoerder: „CDCA is geen kopie van een bestaand medicijn. Een medicijn is meer dan een actieve stof.”

Maar wie zich erin verdiept ziet iets anders. NRC krijgt een rapport in handen van het Zorginstituut Nederland – verantwoordelijk voor de beoordeling van medicijnen voor het basispakket. De „klinische data” die Leadiant aanleverde als onderbouwing van de therapeutische waarde van CDCA zijn volgens onderzoekers „beperkt”.

Opvallender nog: De onderzoeken waar de farmaceut naar verwijst zijn uitgevoerd met het oude, goedkopere middel Xenbilox en een medicijn dat door een apotheker is bereid met dezelfde actieve grondstof. Oftewel: de farmaceut heeft het nieuwe medicijn laten goedkeuren op basis van effectiviteitsonderzoek met de oude en veel goedkopere middelen. Leadiant, dat niet op specifieke vragen over de onderzoeken wil reageren, verving ze desondanks door het nieuwe CDCA en maakt dat veel duurder.

Zorgverzekeraars zijn boos als ze het doorzien. Ze hebben een zorgplicht en moeten het enige beschikbare middel vergoeden. Leadiant krijgt dus miljoenen van de verzekeraars – bedragen die worden verrekend in de premies.

Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, laat dit jaar een medewerker onderzoek doen naar het middel. In zijn rapport schrijft die: „Door gebruik/misbruik te maken van de registratie van een weesindicatie, kon de prijs enorm verhoogd worden, zonder dat hier noemenswaardige kosten tegenover stonden.”

Zorgverzekeraars bedenken daarom met Amsterdam UMC het plan CDCA na te maken in de ziekenhuisapotheek.

Het lijkt te werken. Alle 55 Nederlandse CTX-patiënten stappen over op het middel dat het ziekenhuis maakt voor ongeveer 25.000 euro per patiënt per jaar – dat is volgens het ziekenhuis nu de kostprijs; de grondstof is duurder doordat er middelen van de markt verdwenen zijn. Maar dan maakt de Inspectie een voorlopig einde aan de apotheekbereiding in het ziekenhuis. Hoewel de gevonden onzuiverheden in het medicijn volgens hoogleraar farmaceutische biotechnologie Huub Schellekens van de Universiteit Utrecht vermoedelijk onschuldig zijn (ook CDCA van Leadiant bevat ongevaarlijke onzuiverheden, staat in een het EMA-beoordelingsrapport) eisen de inspecteurs dat het ziekenhuis de verspreiding stopt.

De Inspectie vindt dat het niet anders kan, omdat de onzuiverheden boven de wettelijk toegestane limiet vallen. Het verschil met het middel van Leadiant is volgens de IGJ niet onderzocht. Deze week maakte de IGJ bekend dat het onderzoek nog loopt en dat Amsterdam UMC bekijkt of het alsnog een middel kan maken dat wel voldoet aan de kwaliteitseisen.

Leadiant Biosciences is weer de enige leverancier van het medicijn. Patiënten kunnen niet zonder. Het ziekenhuis ontvangt een factuur van meer dan een miljoen euro.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Kiek
Berichten: 6696
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Volg het geld!

Bericht door Kiek »

Ja, dat vind ik ook!
In het groot kan ik alleen zorgen dat ik de juiste politieke stem uitbreng.
En, zoals jij ook doet, het op de voorgrond brengen.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Kiek
Berichten: 6696
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Volg het geld!

Bericht door Kiek »

Er lijkt gelukkig meer beweging en openheid op het gebied van kennis en geld, Florence.
Dankzij journalisten.
Zoals de recente trilogie van Frank van Kolfschooten, Clara van de Wiel en Maarten Huygen:

1. "De geldschieter wil wel zelf wat aan het onderzoek hebben".
2. "Wetenschappers afhankelijk van geldschieters."
3. "Overheid dwingt wetenschappers onafhankelijkheid op te geven."

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/31/de ... n-a1614919
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/01/we ... s-a1614971
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/03/am ... d-a1615173
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Kiek
Berichten: 6696
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Volg het geld!

Bericht door Kiek »

En dan de derde en laatste van de trilogie (de eerste was de inleiding):
"Voor een klein bedrag koopt een bedrijf veel invloed"

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/05/vo ... d-a1615509

Zoals het nu gaat lijkt het een poging van overheid en bedrijfsleven om de wetenschap te prostitueren ten behoeve van eigen (politieke) doelstellingen en marketing.
Onderzoek mag zich nimmer laten corrumperen voor dit soort rottige manipulaties.
En moet eigen wijs (en) de eigen koers aanhouden.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Volg het geld!

Bericht door laura »

Het doet me denken aan Aspen dat zelf onderzoek deed naar Thyrax.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Kiek
Berichten: 6696
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Volg het geld!

Bericht door Kiek »

.. en in aansluiting nog meer over goed nieuws:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/28/ee ... a-a2786629

Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Volg het geld!

Bericht door laura »

Dus van MSD (Thyrax) gaat ASN naar Merck (Euthyrox) ...
GSK doet ook in schildkliermedicijnen.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Kiek
Berichten: 6696
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Volg het geld!

Bericht door Kiek »

Gisteravond een boeiende documentaire over het faillissement van het Slotervaartziekenhuis.
Ook werd ingegaan op de marktwerking.

(Mijn verhaal: De marktwerking in de zorg werd ooit geïnitieerd en gedragen door D66. Het was de bedoeling dat er 3 partijen bij betrokken zouden zijn:
Hulpverleners - verzekeraars - patiënten.
Dat zag er best aantrekkelijk uit. Maar die patiënten werden er al heel snel uitgemieterd door de verzekeraars. En de hulpverleners bleken machteloos. De verzekeraars bepaalden tenslotte en bepalen nog steeds alles: zo goedkoop mogelijk. Geen prioriteit en controle meer voor kwaliteit.



https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/11/de ... t-a3952788

De laatste dagen van het Slotervaart

Zap De Tegenlicht-documentaire Exit Slotervaart toont hoe het Slotervaartziekenhuis ten onder ging aan degenen die in zieke mensen een verdienmodel zagen.

• Arjen Fortuin
11 maart 2019 om 8:44

Dat de een zijn dood de ander zijn brood is, weten we al eeuwen, net als dat elk nadeel zijn voordeel heeft, qua geluk bij een ongeluk. Zondag kon er bij Tegenlicht. Exit Slotervaart (VPRO) een nieuw lid van deze Hollandse wijshedenfamilie worden toegelicht: de een zijn faillissement is de ander zijn documentaire.
Want toen geneeskundestudent Sarah van der Lely half oktober aan haar co-schappen begon in de polikliniek van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis kon ze niet bevroeden wat haar, haar collega’s en de patiënten boven het hoofd hing. Ze was een week binnen toen het ziekenhuis uitstel van betaling aanvroeg – twee dagen later was het failliet.

Van der Lely besloot een kleine camera mee naar haar werk te nemen: „Het was zo onbeschrijflijk dat ik besloot het vast te leggen.” Met hulp van Jos de Putter maakte ze er een film van. Exit Slotervaart is een tocht door een spookhuis. We zien hoe de klapdeuren van gesloten afdelingen met kettingsloten afgesloten zijn. Lege gang volgt op lege gang.
„Neem je stethoscoop vanavond maar mee naar huis”, adviseert een arts. „Als ze de boel afsluiten hoort alles bij de inboedel.” Schilderijen verdwijnen van de muur. In de polikliniek, die langer openblijft, raakt alles op: printerinkt wordt weggehaald van verpleegafdelingen die al gesloten zijn.

Dat zijn dingen. Er zijn ook mensen. „Per patiënt hakt het erin”, zegt een assistente tegen minister Bruins, die op bezoek komt. Huilende patiënten dolen door de gangen, vertelt een arts. Er is het verhaal van de man „die het heel slecht was”, aldus een verpleegster. „We moesten hem vertellen dat hij zou overlijden, en hem in hetzelfde gesprek melden dat hij daarvóór nog overgeplaatst zou worden.”

Zo leerden wij het woord ‘patiëntenkavel’ voor een groep zieke mensen die, gegroepeerd naar aandoening, elders ondergebracht moeten worden. De ijskoude term raakt aan het grotere verhaal: hoe het Slotervaartziekenhuis ten onder ging aan degenen die in zieke mensen een verdienmodel zagen. De marktwerking in de zorg schiep een systeem waarin niemand de leiding had, de regie was toevertrouwd aan de onzichtbare hand van de markt. Maar ja, de onzichtbare hand speelt niks klaar aan het bed.

De marktwerking in de zorg schiep een systeem waarin niemand de leiding had
„We kunnen rustig stellen dat het experiment met marktwerking in de zorg volledig heeft gefaald”, zegt de Londense ziekenhuisbaas Marcel Levi. Iets dergelijks begint ook minister De Jonge (Volksgezondheid) te dagen, maar mij viel op hoe het woord ‘experiment’ de formulering was binnengeslopen. Wás het maar een experiment. Dit was meer alsof je de schadelijkheid van een nieuw medicijn onderzoekt door het tegelijkertijd op alle muizen van Nederland te testen.

Uiteindelijk wist Van der Lely ook weer niet zo heel veel bijzondere beelden vast te leggen met haar kleine camera – je kunt niet ongevraagd patiënten filmen. Daardoor zit deze aflevering van Tegenlicht ook vol uitleg en achtergrondinformatie over hoe het nu precies is misgegaan in het ziekenhuis, inclusief de reserve van 2,5 miljard die verzekeraar Zilveren Kruis nog op de bank had staan – en waar geen zes miljoen vanaf kon om het Slotervaart wat lucht te geven.

‘Als je een ongeluk hebt en je breekt een been”, zegt een van de artsen, „dan wil je goed, snel en effectief worden geholpen door aardige mensen.” Goed geholpen worden door aardige mensen; het is een gedachte die zo eenvoudig is dat je zou hopen dat die het motto voor alle beleidsmakers in de zorg zou worden en blijven. Maar ja, je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Correctie (11 maart 2019): in een eerdere versie van dit artikel werd gesproken van de ‘Leidse ziekenhuisbaas Marcel Levi. Dat is onjuist, Levi is directeur van University College Hospitals London. Dat is hierboven aangepast.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Kiek
Berichten: 6696
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Volg het geld!

Bericht door Kiek »

Wat een voorbeeld van manipulatie en verdachtmakingen door de farma!
Ooit maakte ik er ook een verhaaltje over: viewtopic.php?f=7&t=602&p=4686&hilit=betty+dong#p4686
Jammer genoeg doet in het verhaaltje link (3) het niet meer.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Kiek
Berichten: 6696
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Volg het geld!

Bericht door Kiek »

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/20/op ... n-a3953907

Nog maar een paar weken geleden trof de vervuiling een andere sartaan (bloeddrukpil).
En nu is de volgende bloeddrukpil aan de beurt: de vervuiling in Losartan blijkt kankerverwekkend.
Het is een voorbeeld van de komende tekorten.
De prijs wordt vervolgens omhoog gejaagd.
(Ik slik losartan en m'n bloeddruk is vandaag ook omhoog gejaagd)


Opnieuw kankerverwekkende vervuiling in bloeddrukmedicijn

Vervuilde medicijnen De Inspectie roept vervuilde losartan-pillen terug bij 16.000 patiënten in Nederland. Vorige maand bleek al dat wereldwijd miljoenen mensen de afgelopen jaren andere vervuilde bloeddrukverlagers hebben ingenomen.

Joep Dohmen

20 maart 2019 om 14:21

Het schandaal rond de kankerverwekkende bloeddrukpillen breidt zich verder uit. In Nederland worden sinds woensdag bij 16.000 patiënten losartan-pillen teruggeroepen omdat ze vervuild zijn met de kankerverwekkende chemische stof NMBA. Patiënten hebben de vervuilde pillen waarschijnlijk jaren ingenomen.

Het gaat om bloeddrukverlagers van Accord Healthcare en Apotex, onderdeel van Aurobindo Pharma. Ook in andere landen wordt losartan teruggeroepen. De vervuiling is veroorzaakt in een fabriek van het grootste farmaconcern van India, Hetero Labs. Dat leverde de werkzame stof losartan aan verschillende farmaceutische bedrijven in de wereld.

Vorige maand bleek dat wereldwijd miljoenen mensen, onder wie 160.000 Nederlanders, de afgelopen zes jaar vervuilde valsartan en irbesartan hebben ingenomen. Deze pillen behoren, net als losartan, olmesartan en candesartan tot de chemische groep van sartanen.
Lees ook het verhaal van NRC-journalist Joep Dohmen, die zelf vervuilde bloeddrukverlagers slikte en op zoek ging naar antwoorden over de verontreinigde pillen

In totaal gebruiken in Nederland 930.000 mensen sartanen als bloeddrukverlager of middel tegen hartfalen. Het EMA, de poortwachter voor de medicijnenmarkt in Europa, vond in sommige sartanen eerder dit jaar verhoogde concentraties nitrosaminen. Daarbij ging het om NDMA en NDEA, die voor de mens ‘genotoxisch kankerverwekkend’ zijn. Bij elke dosis, hoe gering ook, bestaat een kans dat de stoffen het menselijk dna zodanig beschadigen dat er tumoren ontstaan.
Voor het eerst NMBA gevonden

Het is voor het eerst dat de stof NMBA gevonden is in losartan. NMBA behoort tot de chemische groep van nitrosaminen en is vergelijkbaar met NDEA en NDMA. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn de hoeveelheden NMBA die nu in losartan zijn gevonden gering. Hoe hoog de ontdekte concentraties zijn, kon de inspectie vanochtend desgevraagd niet zeggen. „De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is erg klein”, aldus de IGJ. Niet alle medicijnen met losartan worden teruggeroepen. Volgens de IGJ gaat het nu om „een beperkt aantal partijen waarin verontreiniging met de stof NMBA is gevonden”.

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA eiste in februari dat farmaceutische bedrijven maatregelen nemen om vervuiling van bloeddrukmedicijnen met kankerverwekkende stoffen te voorkomen. Fabrikanten moesten hun pillen extra controleren. Het lijkt erop dat daarbij nu opnieuw vervuilde partijen zijn opgedoken.
10 miljard vervuilde pillen

Het pillenschandaal begon vorig jaar zomer. Toen doken voor het eerst vervuilde valsartanpillen op, waarna steeds meer farmaceutische bedrijven bloeddrukverlagers terugriepen. De afgelopen acht maanden ging het wereldwijd al om meer dan tien miljard vervuilde pillen. De vervuiling bleek uiteindelijk aanwezig in de producten van grondstoffen afkomstig van acht fabrieken in China, India en Mexico.

Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie van de Universiteit Utrecht noemde het in februari in NRC „onaanvaardbaar” dat gedurende zo veel jaren zo veel mensen hebben blootgestaan aan risicovolle gehaltes nitrosaminen. „Gezien het grote aantal patiënten dat dit middel slikt kan het aantal extra berekende kankergevallen aanzienlijk zijn”, aldus Van den Berg, die tevens adviseur van organisaties als de Wereldgezondheidsraad is.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie