Setpoint Imke

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Imke
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 nov 2018, 15:41

Setpoint Imke

Bericht door Imke » 08 nov 2018, 13:37

Hoi Kiek

Zou je voor mij mijn setpoint willen uitrekenen dan weet ik een beetje waar ik moet zitten.
Juli 2017 tsh 5,2. T4 9,9
Feb 2018 tsh 4,2. T4 12,4
Juli 2018 tsh 8,4. T4 13.1
Sept 2018 tsh 3,2. T4 12,8 antistoffen 75 (>25 afwijkend in lab) start levothyroxine 25 mcg
Okt 2018 tsh 8,2. T4 ? Opgehoogd naar 50 mcg


Ik ben al een jaar moe moe moe, prikkelbaar, concentratie, geheugenproblemen, enz enz.

Kiek
Berichten: 4338
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Imke

Bericht door Kiek » 08 nov 2018, 15:35

Imke, welkom!

Het is de bedoeling een patroon te vinden in de reactie van je TSH op je FT4.
Dat lukt niet met je opgegeven waarden.
Heb je ze goed overgenomen?
Ook belangrijk:
- altijd zelfde lab (van verschillende labs zijn de waarden niet te vergelijken)
- nuchter
- 's ochtends vroeg, zelfde tijd
- zonder dosis van die dag in je maag.

Je rijtje waarden zijn steeds abnormaal.
Mogelijk door een tekort aan FT4.
Daarom probeer je nu de T4 op te vullen met levothyroxine (=T4).

En dan stijgt je TSH.
Dat is niet volgens de verwachting.
Waarom is er geen FT4 bij je te hoge TSH van 8.2 mU/l?
Die hoort er wel bij.

't Is eigenlijk een allegaartje.
De app kan er helaas niets mee.

Vriendelijke groet,
Kiek

Juli 2017 tsh 5,2. T4 9,9
Feb 2018 tsh 4,2. T4 12,4
Juli 2018 tsh 8,4. T4 13.1
Sept 2018 tsh 3,2. T4 12,8 antistoffen 75 (>25 afwijkend in lab) start levothyroxine 25 mcg
Okt 2018 tsh 8,2. T4 ?
Bijlagen
ImkeNov2018.jpg
ImkeNov2018.jpg (31.71 KiB) 594 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Imke
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 nov 2018, 15:41

Re: Setpoint Imke

Bericht door Imke » 08 nov 2018, 20:00

Hoi Kiek

Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Is het gek dat ik er niet veel van begrijp? 😄🙈.
Die laatste t4 heb ik nog niet van de huisarts. En wat je verder vertelde doe ik allemaal, nuchter prikken zelfde tijd zonder med. En zelfde lab. Gek he. T schommelt steeds zo, maar omdat ik zoveel klachten heb gestart met medicatie. Tsh is er juists n gestegen.

In ieder geval bedankt!

Kiek
Berichten: 4338
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Imke

Bericht door Kiek » 12 nov 2018, 09:39

Is het gek dat ik er niet veel van begrijp?
Nee, dat is niet gek, Imke.
Je moet immers ergens beginnen om kennis binnen te harken.
Vooral als je levenslang afhankelijk bent van levothyroxine.
Krijg je grip op de betekenis van je waarden, dan heb je kans dat dat ten goede komt aan de kwaliteit van je leven.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Imke
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 nov 2018, 15:41

Re: Setpoint Imke

Bericht door Imke » 08 mei 2019, 09:45

Hoi Kiek

Inmiddels heb ik wat nieuwe en completere waardes, zou je voor mij nog een keer willen proberen om mijn setpoint uit te rekenen?

Feb 18 tsh 4.2 t4 12.4
Juli 18 tsh 8.4 t4 13.1
6-9-18 tsh 3.2 t4 12.8
Sep 19 tsh 4.8 t4 12
Okt 18 tsh 8.2 t4 13.4
Nov 18 tsh 3.8 t4 15
Jan 19 tsh 3.7 t4 14.9
Feb 19 tsh 5.7 t4 14.8
Apr 19 tsh 2.9 t4 16.4


Ik hoor graag van je, alvast bedankt!

Kiek
Berichten: 4338
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Imke

Bericht door Kiek » 08 mei 2019, 12:12

Hallo Imke,

Je stelt het volgende rijtje voor:
Feb 18 tsh 4.2 t4 12.4
Juli 18 tsh 8.4 t4 13.1
6-9-18 tsh 3.2 t4 12.8
Sep 19 tsh 4.8 t4 12

Okt 18 tsh 8.2 t4 13.4
Nov 18 tsh 3.8 t4 15
Jan 19 tsh 3.7 t4 14.9
Feb 19 tsh 5.7 t4 14.8
Apr 19 tsh 2.9 t4 16.4

Het rijtje vanaf oktober 2018 geeft wel een verband tussen de TSH en de FT4.
Misschien komt dat door je start met de levothyroxine.
Ga je 's ochtends vroeg zelfde uur nuchter naar hetzelfde lab? Zonder ingenomen levothyroxinedosis van die dag?

Je set point staat in het gebied van een FT4 van 17.2 pmol/l met een TSH van 1.6 mU/l.
In die buurt lijkt je schildklierhuishouding afgesteld.

Je hebt dus nog een beetje meer levothyroxine nodig.

Met vriendelijke groet,
Kiek
Bijlagen
ImkeMei2019.jpg
ImkeMei2019.jpg (39.56 KiB) 262 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Imke
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 nov 2018, 15:41

Re: Setpoint Imke

Bericht door Imke » 29 mei 2019, 15:00

Hoi Kiek!

Wat fijn dankjewel voor je reactie. Op de een of andere manier zie ik hem nu pas. Ik ben in september 18 begonnen met slikken. Volgende week naar endocrinoloog. Zit nu op 62,5 Mg. En tsh is weer naar 4.7.

Bedankt voor je antwoord.

Groeten Imke

Imke
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 nov 2018, 15:41

Re: Setpoint Imke

Bericht door Imke » 29 mei 2019, 15:01

En ik prik inderdaad altijd nuchter smorgensvroeg.

Kiek
Berichten: 4338
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint Imke

Bericht door Kiek » 29 mei 2019, 15:11

Je lijkt een beetje te hangen bij het groepje waarden tegen de 15 pmol/l, Imke.
Daar zit ongeveer je TSH van 4.7 mU/l.
Kijk maar op je curve.
Nog wel een end af van je doelgebied.

Heb je er nog een FT4 bij?

Met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Imke
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 nov 2018, 15:41

Re: Setpoint Imke

Bericht door Imke » 29 mei 2019, 17:41

Jazeker, ft4 is 14 dus lijkt wel overeen te komen idd

Plaats reactie