Setpoint bepalen...

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Plaats reactie
SampieZ
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 jul 2019, 19:59

Setpoint bepalen...

Bericht door SampieZ » 09 jul 2019, 14:14

Beste Kiek,

Zou jij voor mij m'n setpoint willen bepalen?
Ik voel mij het beste bij een vrij hoge tsh van ca. 5.1-5.5 daarbij is de ft4 dan ca 13.3-13.7
Volgens de huisarts is dat niet goed, maar als ik meer medicijnen neem krijg ik hyper verschijnselen.
Ik ben sinds 2008 hashimotopatient (waarschijnlijk al veel eerder, maar toen pas gediagnostiseerd) en slik op dit moment 63 mcg tirosint
Eerder heb ik thyrax en euthyrox gehad waarvan ik ook hyperverschijnselen kreeg, zoals kortademigheid, spierkrampen, spierslapte, spierpijn, opgezette enkels, hartkrampen, slapeloosheid, hitte aanvallen, ... etc...
Waarschijnlijk (volgens mij) ook door een te hoge dosering....
Nu tirosint aan het proberen, maar bij ophoging naar 75 mcg krijg ik weer dezelfde hyper verschijnselen.
Hierbij de laatste waarden bij gebruik van tirosint:
3-7-2019: tsh 5.1 en ft4 13.7 (bij 5x 75 mcg en 2x 50 mcg per week)
1-5-2019: tsh 5.5 en ft4 13.3 (bij 63 mcg per dag)
28-1-2019: tsh 5.6 en ft4 11.5 (50 mcg per dag)
Wat zeg jij ervan?
Alvast bedankt...

Kiek
Berichten: 4160
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint bepalen...

Bericht door Kiek » 09 jul 2019, 14:46

Hallo SampieZ,

Het gaat over de reactie/werking van de TSH op het niveau van je FT4.
Dit is te analyseren.
Maar dan natuurlijk wel met variatie in de uitslagen.

Jouw waarden vallen zowat binnen de foutmarge van het lab.
Ze staan alledrie in hetzelfde kleine gebiedje.
Daar heeft de app niets aan.

Dus:
Misschien een idee om een paar dagen (2 of 3 dagen) niets te slikken, en dan 's ochtends vroeg, nuchter, en natuurlijk zonder levothyroxine in je maag je FT4 en TSH te laten bepalen.

Tirosint wordt heel snel opgenomen.
Dit het tegenovergestelde van een 'slow release'.
'k Zou om die reden nooit aan de Tirosint willen.

Succes!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

SampieZ
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 jul 2019, 19:59

Re: Setpoint bepalen...

Bericht door SampieZ » 09 jul 2019, 18:40

Beste Kiek,
Hierbij nog wat waarden dan. Misschien kan je daar wat mee?
7-12-2018: ths 20, ft4= 10 (bij 38mcg tirosint)
16-10-2018: tsh 12.0 en ft4 = 10.2 (bij 25mcg tirosint)
10-09-2018: tsh 39 en ft4= 0.2 (bij 13mcg tirosint)
10-7-2018: tsh 66, ft4=6.3 (vanaf 14-5-2018 geen euthyrox meer genomen vanwege hevige klachten)

Hopelijk kan je er nu wat mee.
Bedankt alvast.

Kiek
Berichten: 4160
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint bepalen...

Bericht door Kiek » 09 jul 2019, 19:37

Hallo SampieZ,

Nu lukt het wel.
Je set point staat met deze waarden in het gebied van een FT4 van ca. 15.5 pmol/l met een TSH in de buurt van de 1.8 mU/l.

Die ene waarde met 13 µg Tirosint, van TSH 39 met FT4 van 0.2 is vast een vergissing. De curve beschouwt die waarde als een outlier (rood kruisje).
Je schildklier blijkt zonder levothyroxine nog 6.3 pmol/l te presteren.
Dan is het raar dat je met 13 µg Tirosint zakt naar 0.2 pmol/l.
Het zal meer in de richting zijn van 7.2 pmol/l. Misschien een tikfoutje?
Of slik je misschien nog andere medicijnen die de waarden beïnvloeden?

Het is lastig voor je dat het niet goed lukt met de levothyroxine.
Dat voelt niet lekker om chronisch onder peil te moeten rommelen.
Ben je wel eens gecheckt op andere autoimmuunkwalen?
Met een autoimmuunkwaal, zoals Hashimoto, heb je een beetje meer kans op een andere autoimmuunziekte. Zoals bijvoorbeeld Addison. Dat is een bijnierziekte.
Met een onbehandelde Addison is het ingewikkeld om de levothyroxine goed in te stellen, vanwege toenemende klachten.

Laat je wel je bloed prikken zonder de levothyroxine van die dag?
's Ochtends heel vroeg, nuchter en altijd dezelfde tijd, en ook nog in hetzelfde lab?

Sterkte met de instelling!
Kiek
SampieZjuli2019.jpg
SampieZjuli2019.jpg (38.97 KiB) 117 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

SampieZ
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 jul 2019, 19:59

Re: Setpoint bepalen...

Bericht door SampieZ » 09 jul 2019, 20:12

Excuses 0.2 moet zijn 10.2 typefoutje

SampieZ
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 jul 2019, 19:59

Re: Setpoint bepalen...

Bericht door SampieZ » 09 jul 2019, 20:14

Pff, maak ik weer een fout..
tsh 39, met ft4 9.2 moet het zijn (bij 13 mcg tirosint)

SampieZ
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 jul 2019, 19:59

Re: Setpoint bepalen...

Bericht door SampieZ » 09 jul 2019, 20:25

Beste Kiek,
Ziekte van Addison gecheckt...
Ik herken eigenlijk niet veel in de verschijnselen van Addison. Alleen pijnlijke spieren en gewrichten bij tijd en wijle, maar dat kan ook door een niet goede instelling van levothyroxine komen volgens mij.

Kiek
Berichten: 4160
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint bepalen...

Bericht door Kiek » 09 jul 2019, 20:51

Hallo SampieZ,

Het setpoint wijzigt vrijwel niet: 15.5/1.7.
Je ziet dat de curve een fractie naar rechts is verschoven.
Dat zorgt voor verlaging van de passingsgraad. Van 84% naar 55%.
Dit zegt weer iets over hoe de punten op of onder de curve staan.
Als een parelketting = 100%, en de rest eronder.
Hoe lager, hoe minder betrouwbaar.

Je bent er dus wel haast met je levothyroxine.
Stap maar over op b.v. Thyrax.
Veel prettiger doseren, zonder die snelle opname van de Tirosint.
En het is beter om iedere dag dezelfde hoeveelheid te slikken.
Misschien is voor jou twee porties per dag prettiger: 's ochtends en in de vroege middag. Dat verlaagt de FT4 piek in de uren na een full dosis (dus eenmaal daags).

De ene dag 50 µg en de andere dag 75 µg maakt veel te veel deining van de FT4.
Dat kan niet lekker zijn.
Moet je gewoon niet doen.

Gelukkig herken je je niet in de Addison.
Het lijkt me een akelige kwaal.

Hieronder je laatste plaatje.

Tot een volgende keer!
Kiek
Bijlagen
SampieZ2Juli2019.jpg
SampieZ2Juli2019.jpg (40.52 KiB) 103 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

SampieZ
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 jul 2019, 19:59

Re: Setpoint bepalen...

Bericht door SampieZ » 09 jul 2019, 21:01

Beste Kiek,
Bedankt voor je advies. Ik ga het er met de huisarts over hebben.

Plaats reactie