Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 828
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Miss E »

Tamarakim schreef:
12 jan 2020, 23:25
Miss E
Als ik ga prikken dan zit er minimaal 7 uur tussen dus dat is prima dan toch?.
Als ik dat voortaan om 5 uur ga prikken zou dat betrouwbaar beeld moeten geven.
De stoffen die je gaat meten in het bloed zijn de hele dag in beweging.
Het maakt niet uit op welk punt je prikt je zult altijd andere waarden prikken.
De dynamiek duurt plus minus 24 uur en begint sochtends. daarom ook het advies om sochtends je levo te slikken.
Sochtends voor slikken is de dynamiek dus op zijn rustigste/laagste punt.

Op elk ander punt(tijd) dat je gaat prikken krijg je nooit een helder beeld van hoe je waarden nou echt zijn.
Je waarden zijn dan altijd onder invloed.

Tamarakim
Berichten: 274
Lid geworden op: 25 jul 2019, 22:57

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Tamarakim »

Zoeken...

MENU SCHILDKLIER.NL

Behandeling trage schildklier

 Hypothyreoïdie

Bij hypothyreoïdie - een 'trage schildklier' - maakt de schildklier geen of te weinig schildklierhormoon. De oorzaak kan verschillen. Patiënten met hypothyreoïdie worden in principe behandeld met 

Schildklierhormoon, medicatie" title="" style="color: rgb(147, 40, 126) !important; text-decoration: none; border-bottom: 1px dashed;">levothyroxine (Schildklierhormoon; Thyroxine of T4" title="" style="color: rgb(147, 40, 126) !important; text-decoration: none; border-bottom: 1px dashed;">T4), daarnaast zijn ookliothyronine (Actief schildklierhormoon; liothyronine" title="" style="color: rgb(147, 40, 126) !important; text-decoration: none; border-bottom: 1px dashed;">T3) endierlijk schildklierhormoon op de markt. 

Bekijk ook de bijsluiters van de medicatie.
Voor vragen over het gebruik van medicijnen kun je ook terecht bij de Schildkliertelefoon.

Voorbereiding consult

Een goede samenwerking tussen arts en patient is van groot belang voor een goede behandeling. De behandelaar heeft de (medische) kennis. maar de behandelaar is ook afhankelijk van uw informatie, om te weten hoe het met u gaat en wat u van belang vindt.

Lees meer onder Voorbereiding consult >>

 

Levothyroxine - T4Liothyronine - T3Dierlijk schildklierhormoon

Levothyroxine - T4

De standaardbehandeling van hypothyreoïdie bestaat uit levothyroxine. Tabletten levothyroxine (T4) zijn verkrijgbaar in diverse merken en merkloze geneesmiddelen. Overleg met uw arts welke medicatie het beste is. In het algemeen geldt dat indien je goed bent ingesteld op een bepaald merk, u niet meer moet wisselen (conform huisartsenstandaard en handleiding apotheken). Levothyroxine zorgt in het bloed voor een constant niveau van schildklierhormoon.

Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vullen de tabletten het tekort aan. Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangen de tabletten de functie van de hele schildklier. Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen.

Bij jonge, gezonde mensen kan direct worden gestart met de verwachtte benodigde dosering. Bij ouderen wordt de dosering in stappen verhoogd tot de verwachte einddosis. 
Na een behandeling met radioactief Door de schildklier gebruikt voor de aanmaak van schildklierhormonen.

" title="" style="color: rgb(147, 40, 126) !important; text-decoration: none; border-bottom: 1px dashed;">jodium en een operatie waarbij snel sprake is van hypothyreoïdie, kan ook direct een volledige dosis T4-hormoon gegeven worden.
Als de verwachte onderhoudsdosis is bereikt, dient aan de hand van bloeduitslagen en de klachten van de patiënt de dosering nader te worden afgestemd. Lees over de (fijn)afstemming van medicatie meer in de richtlijnen.

Bij goed ingestelde patiënten is:
de TSH-waarde meestal laag-normaal (lager dan 2, rond de 1).
het vrije T4 (Vrije T4

" title="" style="color: rgb(147, 40, 126) !important; text-decoration: none; border-bottom: 1px dashed;">FT4) is dan meestal hoog-normaal (hoger dan 16).Restklachten

Een deel van de patiënten houdt ondanks een optimale instelling op medicatie – op geleide van bloeduitslagen – restklachten. Denk daarbij aan moeheid, gewrichts- en spierpijn en geheugen-/concentratieklachten. Het is hierbij zeer goed mogelijk dat een pilletje een optimale schildklierfunctie niet per se kan nabootsen. Van belang is overige oorzaken van restklachten zorgvuldig na te gaan en uit te sluiten. Daarbij moet gelet worden op de aanwezigheid van andere auto-immuunziekten, zoals:

suikerziekte (diabetes mellitus type I)te trage bijnier (ziekte van Addison)vitamine B12-tekort(pernicieuze anemie)glutenintolerantie (Darmaandoening door gevoeligheid voor gluten." title="" style="color: rgb(147, 40, 126) !important; text-decoration: none; border-bottom: 1px dashed;">coeliakie)

Bekijk het complete overzicht van auto-immuunaandoeningen.

Aanbevelingen bij het gebruik van levothyroxine/T4-hormoon

Gebaseerd op het artikel: Levothyroxine. Wetenswaardigheden en misverstanden

Tijdstip van innameNeem uw medicatie iedere dag op dezelfde tijd in, zo'n 30 minuten voor het ontbijt.Houd hierbij ook rekening met koffie en thee. Het 's avonds innemen van de medicatie wordt door sommigen als prettiger ervaren en makkelijker in te passen in hun leefritme. 's Avonds dient u ongeveer 3 uur voor inname nuchter te zijn. (Houd hierbij ook rekening met de koffie of cola en versnaperingen)
In een recent Nederlands onderzoek is het slikken 's avonds voor het slapengaan onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat levothyroxine in de nacht wat makkelijker wordt opgenomen.T4 vergeten? Neem dan later die dag T4 zo nuchter mogelijk in: ongeveer 3 uur na een vorige maaltijd en ten minste een half uur voor de volgende maaltijd. De volgende dag een dubbele hoeveelheid nemen, wordt afgeraden; beter kan dan een keer een dosis worden overgeslagen.Combinatie andere medicijnen of middelenNeem T4 niet in binnen 4 uur voor of na het innemen van colestipol of colestyramine (cholesterolverlagende middelen), aluminium of magnesium (in maagzuurbinders en sommige multivitamines), bifosfonaat (bij osteoporose), sucralfaat (maagbeschermend middel) of ijzerverbindingen (bij bloedarmoede en in sommige multivitamines).BloedonderzoekAls u samen met uw dokter de dosis T4 heeft vastgesteld waarbij u zich goed voelt, is het aan te bevelen iedere 6-12 maanden uw hormoonwaarden te laten controleren.Bij bloedonderzoek, zorg dan dat u ten minste 4 uur voor het afnemen van het bloed uw T4 inneemt. U kunt T4 ook innemen na het prikken. Houdt in ieder geval elke keer dezelfde gewoonte aan bij het bloedprikken.ZwangerschapBij zwangerschap is het nodig direct de dosis T4 te verhogen (meestal met circa 25%). In de loop van de zwangerschap wordt veelal de dosis nog verder op gehoogd.Streef bij zwangerschap naar een TSH-waarde tussen de 0,4 en 1,5. Aangeraden wordt elke 4-6 weken deze waarde te controleren in de eerste helft van de zwangerschap. De dosis T4 kan dan zo nodig aangepast worden. Maak hierover al bij een zwangerschapswens goede afspraken met uw arts. Bij voorkeur met een Medisch specialist die ziekten van de inwendige organen behandelt." title="" style="color: rgb(147, 40, 126) !important; text-decoration: none; border-bottom: 1px dashed;">internist/Een sub-specialisatie van de internist, die ziekten van de inwendige klieren behandelt, waaronder schildklieraandoeningen." title="" style="color: rgb(147, 40, 126) !important; text-decoration: none; border-bottom: 1px dashed;">endocrinoloog.Nadat de baby is geboren, kunt u terug gaan naar de oude dosis T4.Praktische zakenBewaar levothyroxine op kamertemperatuur, op een droge plaats en niet in het directe zonlicht of koelkast. Zorg dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.Gebruik medicijnen niet na de vervaldatum op de verpakking.Bijwerkingen

Sommige levothyroxine tabletten kunnen soms zorgen voor jeuk. Dat kan veroorzaakt worden door een van de draagstoffen van het tablet, zoals de blauwe kleurstof bij tabletten van 25 mcrgr.

Levothyroxine (T4) zelf geeft in principe verder geen bijwerkingen. Wel kunnen er klachten ontstaan als er te veel (of nog te weinig) medicatie wordt gebruikt.

OverdoseringBij mensen die te veel schildklierhormoon slikken, wordt meer botmassa afgebroken. Voor jongere mensen is dat niet zo'n probleem. Bij vrouwen na de overgang neemt de botontkalking toe door overdosering.Bij ouderen treden vaker hartproblemen en botklachten op. Overdosering schildklierhormoon kunnen dergelijke klachten verergeren.

Geschreven door WebmasterGepubliceerd: 27 november 2013

Kenniscongres

Dagelijks leven

Dossiers

Thyraxmedicatiebehandeling Week van de schildklieronderzoek kwaliteit van leven Steunpuntschildklierkanker magazinepreferentiebeleid

Word donateur!

Tweets

Doneer nu!

SON is afhankelijk van de bijdragen van particulieren, bedrijven en loterijen. U kunt met uw steun aan SON bijdragen aan een betere toekomst voor onze patiënten.

Doneer nu!

Schildkliertelefoon

Direct persoonlijk contact met ervaringsdeskundigen

0900-899 88 66*

Voor bereikaarheid van SON rond de feestdagen, kijk hier.

Normale bereikbaarheid:

Maandag 09.30-12.00 uur
Dinsdag: 13.00-16.00 uur
1e woensdag van de maand: 18.30-21.00 uur

Niet op feestdagen.

*€ 1 per gesprek.

SON

Bezoekadres:
Stationsstraat 79 G
3811 MH Amersfoort

info@schildklier.nl

Tel. 085 - 489 12 36
ma t/m vr 8.30 - 12.30 uur

Bekijk hier de locatie.

Postadres:
Schildklier Organisatie Nederland
Postbus 60
3940 AB DOORN

ANBI en HON

  

Wij zijn ANBI goedgekeurd, en voldoen aan de HONcode.
(kvk 52741443)

Volg ons op:

    

Naar boven

© 2020 Schildklier Organisatie Nederland. Realisatie: Cloudfaction.nl

241SHARES

6SHARES

Tamarakim
Berichten: 274
Lid geworden op: 25 jul 2019, 22:57

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Tamarakim »

Suffy
Ik moet hierbij ook nog even kwijt dat ik de manier je schrijft bij mij nu overkomt alsof ik een klein kind ben die te lui is om zijn bed hier voor uit te komen.
Dat hier iemand problemen heeft met het nuchter prikken is fijn voor deze mensen. Ik moet mijn hartmedicatie ook vroeg innemen en dan daarna prikken dan ga ik om. Mijn bloeddruk is normaal al heel laag ( bovendruk 88) en na medicatie neemt ie nog even duik naar beneden.
Iedereen is anders en heeft zijn eigen probleem. Dus ik vind niet dat je mensen met elkaar moet vergelijken.
Ik heb nu de afspraak 5 uur prikken met mijn huisarts en dit blijf ik doen.
Meer kan ik niet van maken.

Tamarakim
Berichten: 274
Lid geworden op: 25 jul 2019, 22:57

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Tamarakim »

Florence
Huisarts gaat accoord met morgen prikken. En laat meteen nog algemeen bloedbeeld meepikken.
Ben benieuwd.

mamavan2
Berichten: 376
Lid geworden op: 23 dec 2017, 18:41

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door mamavan2 »

Succes, ben benieuwd naar de uitslagen! Enne... Laat de mogelijk komende berichten over het priktijdstip maar voor wat ze zijn. Verwijs gerust naar eerdere berichten, je hebt het meerdere keren heel duidelijk benoemd. Heeft geen zin om hier meer energie in te steken.

Probeer nu op deze manier te kijken of je goed ingesteld raakt. Lukt 't niet, dan kun je altijd nog verder kijken.

Tamarakim
Berichten: 274
Lid geworden op: 25 jul 2019, 22:57

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Tamarakim »

Mamavan2
Dank je wel.
Dat kost me idd energie omdat ik dan weer ga twijfelen.
Ik ga morgen prikken en dan zien ik het wel.
Dank voor je positieve reactie.

Gr. Tamara

Florence
Berichten: 873
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Florence »

Hoi Tamara,

er leiden meer wegen naar Rome!
Ben ook benieuwd.

Hoofdzaak is dat je je beter gaat voelen, met of zonder setpoint.

Groetjes , Florence

Tamarakim
Berichten: 274
Lid geworden op: 25 jul 2019, 22:57

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Tamarakim »

Dank je wel Florence

Er worden meteen nog meer dingen gecheckt deze keer zag ik op het formulier.
Heb veel klachten nu vandaar.
Maar heb ook veel stress gehad laatste tijd.
2 dagen voor kerst telefoon dat mijn ex man met wie ik nog bevriend was en die met mij mijn kinderen heeft opgevoed
Plotseling was overleden.
Dus ja dat zal ook meespelen.

Florence
Berichten: 873
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door Florence »

Wat akelig, en natuurlijk geeft zo’n verlies een soort van stress. Sterkte Tamarakim.

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3422
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Ophoogklachten levothyroxine / extreme waardes

Bericht door laura »

Tamarakim schreef:
13 jan 2020, 13:09
Zoeken...

MENU SCHILDKLIER.NL

Behandeling trage schildklier
Tamara, waarom plaats je hier zo'n riedel uit 2013 van SON?
Kijk hier eens voor informatie: https://schildkliertje.blogspot.com/201 ... -geen.html
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Plaats reactie