Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Over tsh, fT4, T3, antistoffen, echo, biopsie, scintigram, klachten en symptomen
Kiek
Berichten: 5265
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Kiek »

Hallo Pomtips,

Ik snap dat je TSH puur koppelt aan FT4 levels, maar reageert het lichaam niet nog iets complexer dan dat? Of praat ik nu onzin?

Lichaam en geest reageren veel complexer dan dat.
Voordat de TSH reageert op de FT4 is er een enorme machinerie aan het regelen in je lijf, gecoördineerd in je hersenen.

En natuurlijk reguleer je je dosis op je gevoel, aan omstandigheden, en aan laboratorium.
Het set point is de weergave van een laboratorium-produkt.
Lab kan bevestigend werken.
Of juist niet.

Lab is voor mij het meest objectief en richtgevend, en daarom leidend bij mijn overwegingen mijn dosis eventueel aan te passen.
Gevoel zwabbert me teveel naar omstandigheden buiten lab.

Met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Pomtips
Berichten: 93
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Pomtips »

Kiek schreef: 05 feb 2020, 11:47 Hallo Pomtips,

Ik snap dat je TSH puur koppelt aan FT4 levels, maar reageert het lichaam niet nog iets complexer dan dat? Of praat ik nu onzin?

Lichaam en geest reageren veel complexer dan dat.
Voordat de TSH reageert op de FT4 is er een enorme machinerie aan het regelen in je lijf, gecoördineerd in je hersenen.

En natuurlijk reguleer je je dosis op je gevoel, aan omstandigheden, en aan laboratorium.
Het set point is de weergave van een laboratorium-produkt.
Lab kan bevestigend werken.
Of juist niet.

Lab is voor mij het meest objectief en richtgevend, en daarom leidend bij mijn overwegingen mijn dosis eventueel aan te passen.
Gevoel zwabbert me teveel naar omstandigheden buiten lab.

Met vriendelijke groet,
Kiek
Hoi Kiek!

Fijn om te lezen dat we er hetzelfde naar kijken!

Gelukkig had ik nog wat 100mcg liggen en dat heb ik de afgelopen 5 dagen geslikt om iets te 'dalen', i.p.v. 125mcg. Mijn klachten worden gelukkig al minder, wat weer een bevestiging is van mijn gevoel (i.c.m. de tendens van een lager wordende TSH in de labresultaten).
Vanaf morgen ga ik naar mijn nieuwe dosering (vandaag opgehaald bij apotheek): 112mcg + 6,25 mcg (118,25mcg).
Ik hoop en verwacht me daar prettiger bij te voelen.

Groet, Pomtips :)
30mg Strumazol+Euthyrox
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg
06-19 TSH 1.1/FT4 13.4 (FT3 4.7) ~150mcg
09-19 TSH 2.7/FT4 11.4 ~125/131mcg
01-20 TSH 1.8/FT4 11.2 ~125mcg
08-20 TSH 3.0/FT4 10.6 ~116.5mcg (komend vanaf 112mcg)
Bobby
Berichten: 28
Lid geworden op: 29 dec 2016, 21:15

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Bobby »

Hoi Pomtips,

En ben je er al een beetje uit? Block en replace, titratie of slok?

Wat je schreef over dat als je meer beweegt en het verschil tussen koud en warm, dat je dan meer of juist minder Thyrax nodig hebt, dat had ik ook bij block en replace. Ik heb het idee dat je dan echt alles heel stabiel in dezelfde stijl moet doen. Zelfs wat en hoeveel je eet maakt verschil.

Met titratie kan mijn lichaam beter omgaan met wisselende omstandigheden. Ook heb ik geen last van hormoonpieken en -dalen op dezelfde dag zoals jij.

Ik hoop in ieder geval dat je je inmiddels wat beter voelt.
Pomtips
Berichten: 93
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Pomtips »

Hoi Bobby,

Veelbelovend om te lezen hoe goed jij je voelt bij titratie. Momenteel zit ik nog steeds aan de block & replace. Ik heb inmiddels zoveel tijd en moeite gestoken in hierop goed ingesteld raken, dat ik hier nog wel even mee doorga. Ik heb ook het gevoel dat ik steeds dichterbij mijn meest optimale afstelling kom. Titratie zit nog steeds in mijn achterhoofd voor als dit niet lukt, maar staat op dit moment staat nog op een zijspoor. Wat mij er momenteel nog aan tegen staat is dat ik volledig opnieuw ingesteld zal moeten worden en een stuk vaker bloed zal moeten prikken. De slok zal ik nooit doen. Dan vernietig ik mijn eigen schildklier en er is nooit meer een weg terug. Dan doe ik liever B&R of titratie totdat mogelijk dat nieuwe medicijn op de markt komt (ATX-GD-59).

Hoi Kiek,

Ik heb weer nieuwe labwaarden binnen. Zou je deze misschien voor mij weer in de app/grafiek willen zetten? Is hiermee mijn setpoint nog gewijzigd?
De waarden komen goed overeen met mijn verwachting van een licht verhoogde TSH en ietwat lager FT4. Voor mijn gevoel zit ik een tikkeltje aan de lage kant qua hormoondosering en moet er een priegeltje bij waar ik al mee bezig ben (ik kom van enige tijd pakweg om de dag 112 en 118 naar steeds meer 118's en zit nu sinds een week of 3 dagelijks op 118mcg. Heb met de endo afgesproken dat ik wat meer 25 mcg's krijg zodat ik dit evt nog kan uitbouwen -in de richting van- 125mcg (125 structureel is op de lange termijn waarschijnlijk teveel).

Overigens zie ik (zie onderschrift) een aardig verschil in de TSH waarden bij de metingen van 01-20 en 09-19 met onderling vergelijkbaar FT4. Zou je dit verklaren door veranderende hormoonbehoefte van het lichaam op de langere termijn of misschien gezien de euthyrox dosering waar ik vandaan kwam op dat moment (was toen aan het afbouwen vanwege hyperklachten)? Zit hier enige 'outlier' in die bij verwijdering uit de app een ander setpoint zou geven?

TSH: 3,0
FT4: 10,6

Groetjes, Pomtips
30mg Strumazol+Euthyrox
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg
06-19 TSH 1.1/FT4 13.4 (FT3 4.7) ~150mcg
09-19 TSH 2.7/FT4 11.4 ~125/131mcg
01-20 TSH 1.8/FT4 11.2 ~125mcg
08-20 TSH 3.0/FT4 10.6 ~116.5mcg (komend vanaf 112mcg)
Kiek
Berichten: 5265
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Kiek »

Dag Pomtips,

Je setpoint FT4 verschuift een piezeltje door je laatste waarden.
De laatste twee staan aan de uiterste linker zijde van de curve.
Zo'n FT4- linksverschuiving lijkt ook op het beeld van iemand die een beetje T3 erbij slikt. Dan daalt de FT4 (verschuift naar links), terwijl de TSH hetzelfde niveau houdt.
Misschien heeft het lab de machinerie geijkt afgelopen winter.
Je set point staat nu op een FT4 van 13.04 (was 13.15) met een TSH van 0.89 (was 0.88).
De passingsgraad is iets gezakt van 98.8 naar 97.9%.

Tot een volgende!
Kiek
Bijlagen
PomtipsAug2020.jpg
PomtipsAug2020.jpg (39.86 KiB) 730 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Pomtips
Berichten: 93
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Pomtips »

Hoi Kiek,

Dank!
Bij die genoemde metingen (09-19 en 01-20) was het juist andersom. De FT4 bleef nagenoeg gelijk en de TSH veranderde juist.
Klinkt voor mij als 'op de lange termijn verschoof bij mij de behoefte van het lichaam bij dezelfde dosering Euthyrox'. Oftewel, 125 a 131mcg was op de lange termijn teveel, gezien de TSH daalde.
Kun je je daarin vinden?

Groetjes!
30mg Strumazol+Euthyrox
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg
06-19 TSH 1.1/FT4 13.4 (FT3 4.7) ~150mcg
09-19 TSH 2.7/FT4 11.4 ~125/131mcg
01-20 TSH 1.8/FT4 11.2 ~125mcg
08-20 TSH 3.0/FT4 10.6 ~116.5mcg (komend vanaf 112mcg)
Pomtips
Berichten: 93
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Pomtips »

Dag Kiek,

Ik heb nog eens naar al mijn labwaarden gekeken en een lijstje gemaakt met alle realistische waarden en afwijkende/onlogische waarden eruit gehaald (zaten ook wat niet-nuchtere waarden bij of tijdens een ophoog/afbouwfase).

Zou je deze waarden voor mij in de app willen zetten en een curve willen laten zien met passingsgraad?
Ik ben benieuwd of er een groot verschil ontstaat qua setpoint/curve, want in de huidige curve zitten een hoop onlogische datapoints.
En vanaf welke passingsgraad beoordeel jij het als relatief betrouwbaar? En wat voor een nuchtere FT4 waarde raad je bij de setpoint-uitkomst aan zodat ik optimaal rond mijn setpoint 'dans'' door de dag heen? Bijvoorbeeld een nuchtere FT4 van 5% onder mijn setpoint, of 10%? Dit vraag ik omdat ik met 10% eronder, net mijn setpoint aan zou tikken en weer weg zak, maar bij 5% eronder me wellicht het eerste deel van de dag hyperig voel?

Hartelijk dank alvast!

TSH 2,6
FT4 11,6

TSH 2,7
FT4 11,4

TSH 3,0
FT4 10,6

TSH 1,1
FT4 13,4

TSH 0,53
FT4 14,2

TSH 2,00
FT4 12,3
30mg Strumazol+Euthyrox
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg
06-19 TSH 1.1/FT4 13.4 (FT3 4.7) ~150mcg
09-19 TSH 2.7/FT4 11.4 ~125/131mcg
01-20 TSH 1.8/FT4 11.2 ~125mcg
08-20 TSH 3.0/FT4 10.6 ~116.5mcg (komend vanaf 112mcg)
Kiek
Berichten: 5265
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Kiek »

Zijn de twee curven van jezelf?
Dan mag je je hypofyse wel eens laten nakijken...

De vormen van de curven zijn als een vingerafdruk.
De ene serie (hierboven) een super gemiddelde van 0.5 en de andere een hypergevoelige van haast 0.8.
Dat kan een en dezelfde hypofyse niet nadoen.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Pomtips
Berichten: 93
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Pomtips »

Hoi Kiek,

Heb je de grafiek wel bijgevoegd? Want ik zie hem niet.

Het betreft mezelf, maar ik heb waarden uit de reeks gehaald die mijns inziens onrealistisch waren in vergelijking tot de rest waar meer lijn in zit. Mogelijkerwijs omdat de tsh bij die onrealistische waarden nog in beweging was door het vele dosis wijzigen in bepaalde periodes. En ik denk dat je er ook wat niet-nuchtere waarden bij had zitten van langer geleden.
30mg Strumazol+Euthyrox
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg
06-19 TSH 1.1/FT4 13.4 (FT3 4.7) ~150mcg
09-19 TSH 2.7/FT4 11.4 ~125/131mcg
01-20 TSH 1.8/FT4 11.2 ~125mcg
08-20 TSH 3.0/FT4 10.6 ~116.5mcg (komend vanaf 112mcg)
Kiek
Berichten: 5265
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Mijzelf voorstellen + setpoint verzoek

Bericht door Kiek »

Dag Pomtips,

Het gaat om alle variaties die je tegenkomt in het labbeeld.
Zij hebben een eigen toegevoegde waarde voor de beeldvorming van het gedrag van je schildklierhuishouding.
Met name degene met de grootste afwijkingen.
Die geven informatie.

De selectiecriteria van de waardenverzameling is dus juist iets waar de app voor dient.
Dat geeft meer informatie dan het set point alleen.

Je opgegeven waarden zal ik hieronder zetten.
Deze reeks waarden laat zien dat hier een andere hypofyse aan het werk is geweest.

Hartelijke groet,
Kiek
Bijlagen
PomtipsVreemdePhiNajaar2020.jpg
PomtipsVreemdePhiNajaar2020.jpg (39.46 KiB) 244 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie