Ik ben radeloos en weet het even niet meer. :-(

Als je schildklier te veel hormoon maakt met klachten, symptomen en behandelingen als block/replace, titratie, radioactief jodium en operatie
Plaats reactie
Rony1974
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 jan 2022, 11:55

Hyperthyroide klachten en nodule

Bericht door Rony1974 »

Hoi Allemaal!

Ik ben nieuw hier op het forum maar lees al een tijdje mee.
Ik ben een man van 47

Het afgelopen jaar loop ik de deur plat bij de HA met diverse vage klachten.

Wanneer ik zelf wat onderzoek doe kan ik ze een op een linken aan een te snelle schildklier.

(Hartslag zeer hoog de hele dag door, snel buiten adem, afname spieren bovenarmen, trillen, verhoogde darmwerking, amper een fatsoenlijke slaap, ik moet mij door de dag slepen heb totaal geen energie meer, tinnitus, heel wat spierpijn en spierstijfheid, geen gewichtsafname, maar ik vreet dan ook al een gek, zweetaanvallen, en zo goed als onbestaand libido, kan heel slecht tegen warmte, .. etc..) - ook mijn cholesterol is torenhoog

Tijdens een van de onderzoeken vond men een nodule van 2,5cm op 1,4 (Tirad 3)

De klachten nemen alleen maar toe.. intussen ook oorsuizen en heel vaak hoesten.. ik voel de knobbel ook bewegen buj slikken.

Ik ben veranderd van HA, zij was er van overtuigd dat mijn problemen voorkwamen uit stress, etc.. (blijkbaar raken mensen met schildklierklachten vaak in dit straatje las ik hier al)

De nieuwe HA deed opnieuw een bloedafname

Tsh : 0,65
Ft4 : 15,4

Compleet normaal volgens haar.. maar ze verwees mij voor die knobbel toch door naar endocrinoloog

Die vroeg iets meer testen aan
Opnieuw
Tsh : 0,71
Ft4 : 17,70
Ft3 : niet bepaald door lab om dat de andere twee goed waren.. vreemd maar bon..

Maar nu komt het.. de endocrinoloog wou een punctie van de knobbel.

Vandaag bij de radioloog in hetzelfde ziekenhuis..alles lag klaar.. naalden etc.. de radioloog maakt eerst een echo (knobbel is in 4 maanden niet toegenomen) en beslist om GEEN punctie uit te voeren.. omdat het niet onder de voorwaarden voor een punctie valt. Hij zie tegen de veroleegkundige.. pak alles maar opnieuw in. Ik nam hierop contact op met de endocrinoloog.. reactie : “dat is een beslissing van de radioloog,.als hij vindt dat dit niet nodig is, is het niet nodig”

Wat moet ik hier nu mee.. ik voel de bui al hangen.. wss krijg ik de uitleg dat mijn klachten niet aan de schildklier liggen, terwijl ik mij niet van het idee kan ontdoen dat het probleem echt aan de knobbel ligt.. ineens was hij er.. wat ook vreemd is..

Moet ik mij zorgen maken? Moet ik hiermee verder?

Ik durf haast niet meer naar andere dokters lopen uit anfzt niet meer serieus te worden genomen.

Zouden mijn klachten echt SK gerelateerd kunnen zijn?
Ik woon in Belgie, zijn er hier ziekenhuizen gespecialiseerd in de schildklier waar alle onderzoeken bv op een dag kunnen ingepland worden? Ik ben na een jaar van aanhoudende en toenemende klachten ten einde raad en de wanhoop nabij.
Bovendien heb ik ook bang voor iets ernstigs.. ik las dat een singel nodule bij een man vaak in verband gebracht wordt met lwaadaardigheid.

Alvast bedankt voor jullie reacties.
rosan
Berichten: 224
Lid geworden op: 13 jan 2017, 12:05

Re: Hyperthyroide klachten en nodule

Bericht door rosan »

De bloedwaardes zijn netjes. Maar als je nog ongerust bent over de knobbel, bij niet gerustgesteld of vragen afdoende beantwoord, zou ik altijd terug gaan naar je arts.
Kiek
Berichten: 6714
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Hyperthyroide klachten en nodule

Bericht door Kiek »

Hallo Rony,

Bij je geboorte heb je een schildklierwerking meegekregen, passend bij jouw lijf en leden.
De werking van je FT4/TSH is daarop afgesteld.
In normale situaties tonen je FT4's met de daarbij behorende TSH's altijd min of meer dezelfde verhouding.

Je TSH zal bij een bepaald FT4-tekort altijd met dezelfde mate van verhoging reageren op zo'n tekort.
En vice versa.
Die reactie is zoiets als een vingerafdruk, een individueel kenmerk.

Nu heb je twee FT4-TSH-waarden [15.40-0.65 en 17.7-0.71] die onderling een abnormaal verband laten zien. Want je TSH's zijn beide laag/normaal, terwijl je FT4 verschillen.
Dit klopt niet.

Stel dat je laatste FT4/TSH 17.7/0.71 een gezonde waarde is voor jouw lijf, dan zou bij een FT4 van 15.40 pmol/l een TSH kunnen passen van 2.5 mU/l, bij een supergemiddelde werking.
Nu laat het lab daarbij een TSH zien van 0.65 mU/l.
Misschien is het labfout.

Als dit niet het geval is, dan kan je nodus weleens onregelmatig T3 afscheiden.
Zulke onregelmatige T3-afscheidingen komen voor.
In zo'n situatie daalt de TSH én de FT4.

Je zou dit balletje eens kunnen opgooien bij je huisarts.

Sterkte!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Rony1974
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 jan 2022, 11:55

Re: Hyperthyroide klachten en nodule

Bericht door Rony1974 »

Hey Kiek!

Bedankt voor je antwoordje. Intussen ben ik veranderd van Endocrinoloog, de eerste had geen aandacht voor mijn klachten, maar de tweede al evenmin. :-(.

Punctie niet nodig! (Godzijdank heb ik via de HA en een bevriend Radioloog een bioptie kunnen laten uitvoeren, waarvan ik normaal ten laatste volgende week de uitslag ken.. Ben best wel zenuwachtig.

Naar het FT4 en TSH verhaal had niemand oren, alle symptomen die ik heb (zenuwachtig, nerveus, afname bovenarmen en schouders, spiertrillingen (vooral boven oog), veel gerommel in buik constant honger, hoge bloeddruk, moe, bijzonder slecht slapen, benauwdheid, hartkloppingen, hoge hartslag..).. konden ONMOGELIJK van de schildklier komen, mijn buikgevoel zegt mij echter iets anders. Ik ging eens graven in bloedresultaten van de afgelopen jaren (werd om de 3 maanden geprikt). Wat mij opviel wanneer ik deze zaken oplijste is dat mijn TSH altijd boven de 1 was, waar deze nu merkelijk lager ligt (schommelt tussen 05-0,7) - het punt waarop dit daalde is ook héél toevallig het punt waarop mijn klachten begonnen én waarop de knobbel voelbaar werd. Ergens denk ik toch datg die knobbel er voor iets moet tussenzitten.

Volgens Endo ONMOGELIJK, want alles zit binnen de "norm". Zou het kunnen dat ondanks alles binnen de norm zit ik toch deze klachten ervaar? Heeft iemand hier ervaring mee?

Wat de knobbel betreft (deze zit heel laag in de hals, en ik heb last bij het slikken - raar klikgeluid), alsook heb ik het gevoel dat ik heel kortademig ben geworden net omdat dit knobbel toch de luchtpijp irriteert, moet ook merkelijk meer keel schrapen en hoesten dan vroeger.

Uiteraard kruis ik de vingers voor een goed resultaat van de punctie.. Tussen echo 1 en 2 zaten 4 maanden, en is de knobbel niet groter geworden, misschien pleit dit een beetje in mijn voordeel).

Hoe dan ook goed of slecht heb ik een afspraak met de chirurg gemaakt.. Ik ben hem liever kwijt dan rijk, vooral omdat ik hoop dat dan ook mijn andere klachten stoppen..

Wat is jullie idee als ervaringsdeskundigen? :-)
Rony1974
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 jan 2022, 11:55

Hyperthyreoidie klachten en nodule

Bericht door Rony1974 »

Hallo Allemaal,

Ik sukkel al een jaar met zeer uiteenlopende klachten... Die ik kan linken aan een te snelle schildklier..
(Zweten, afname bovenarmen - zeer dun, spiertrillingen en trekkingen over mijn hele lichaam, oorsuizen, gerommel in de darmen en maag, vreetbuien, een zeer hoge hartslag (in rust +/- 90, ook als ik slaap zak ik niet onder de 80), beven, kortademig, heel slecht tegen warmte kunnen, slecht slapen, nerveus, gejaagd, heel de tijd oververmoeid). Eerst werd ik overal weggestuurd, en nu zelfs nog.. Zit tussen je horen, overspannen, etc... Denk dat iedereen dit misschien wel herkend.

Op een CT scan werd een nodule gevonden T4 (waar nu een punctie op gebeurde, nog geen resultaat). Ik kan mij niet van het idee ontdoen dat mijn klachten daarvan komen. Het probleem is dat ik op een muur bots... Mijn TSH, FT4 liggen binnen de waarden en daar sta je dan. Ik maakte een opsomming van mijn TSH's (en FT4 wanneer geprikt) van de aflopen tijd.. Wat mij opvalt is dat sinds ik mij slecht beginnen voelen ben er wel duidelijk een verschil is.

05/2017 TSH 1,62
06/2017 TSH 1,18
04/2018 TSH 0,93 FT4 16,1
07/2019 TSH 1,30 FT4 16,3
09/2020 TSH 0,80 FT4 14,8
11/2020 TSH 1,00 FT4 21,5
04/2021 TSH 1,22
05/2021 TSH 1,39
6/2021 TSH 1,40
08/2021 TSH 1,20 FT4 21,16
Start klachten
08/2021 TSH 0,49
09/2021 TSH 0,76 FT4 19,50
10/2021 TSH 0,60
12/2021 TSH 0,82
12/2021 TSH 0,69 FT4 15,5
01/2022 TSH 0,71 FT4 17,70
01/2022 TSH 0,77 FT3 5,66

Intussen heb ik reeds twee endocrinologen bezocht die mij alletwee wegsturen, omdat alles binnen de normen ligt. Ook uitgebreide bloedonderzoeken liggen in de norm. Ik ben echt radeloos geworden. Ik kan deze klachten, zeker de hoge hartslag echt niet lang meer volhouden, maar hoe los ik het op... Ik loop van specialist naar specialist, en hoe meer ik er bezoek, hoe ongeloofwaardiger ik word.. :-(..

Ik kan mij niet van het idee ontdoen dat die nodule er voor iets tussenzit. Ik heb ook het gevoel dat deze mij parten speelt bij het ademhalen en ook ene vreemde klik bij het slikken.

Heb binnenkort een afspraak met een chirurg omdat ik overweeg deze te laten weghalen, maar doe ik hier wel goed aan? Wat wanneer mijn klachten niet van die nodule komen? Een scintigrafie wil niemand doen, want alles ligt "binnen de norm" dus kan het niet van de schildklier komen..

Is er iemand die mij advies kan geven? Mogelijk het adres of de gegevens van een endo, die echt luistert en doorzoekt? (ik kom uit België)
Alvast bedankt voor jullie hulp..

Rony
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Hyperthyreoidie klachten en nodule

Bericht door laura »

Rony1974 schreef: 05 feb 2022, 11:22 Op een CT scan werd een nodule gevonden T4 (waar nu een punctie op gebeurde, nog geen resultaat).
Ik denk dat je het beste het resultaat van de punctie afwacht.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Hyperthyreoidie klachten en nodule

Bericht door laura »

hallo Rony,

Ik heb je beide onderwerpen samengevoegd.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Rony1974
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 jan 2022, 11:55

Re: Ik ben radeloos en weet het even niet meer. :-(

Bericht door Rony1974 »

Kleine update intussen..

De uitslag van de bioptie was goed.. “geen kwaadaardige cellen of weefsel gevonden”

Het dilemma voor mij blijfr.. weghalen of niet..

Los van de slik en ademhalingsklachten (die soms vervelend zijn). Heb ik vooral last van de hyperthyroide klachten en symptomen, die volgens de endo niet aan de schildklier kunnen liggen want waarden binnen de norm,, (hoewel de ellende voor mij duidelijk is begonnen na die gedaalde TSH

Wat zouden jullie adviseren?
Kiek
Berichten: 6714
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Ik ben radeloos en weet het even niet meer. :-(

Bericht door Kiek »

Dat is een fijne geruststelling, Rony, gefeliciteerd!

Wat je waarden betreft:
ik neem alleen je allerlaatste combinatie.
FT4/TSH = 17.7/0.71.
Deze combinatie werkt prima.
Ik heb ook zo'n soort 'setje'.
Een mooie doorsnee verhouding van FT4/TSH.
Het past bij me, en het bevalt me dus prima.

Die andere waarden heb je misschien met een ander meeapparatuur gemeten. Het mixen van zulke FT4/TSH setjes is verwarrend.

Laat nog eens je FT4/TSH prikken. Zelfde lab, en zo.
Over een maand of drie.
Voor je eigen gemoedsrust.

En natuurlijk laat je in deze situatie niets van je schildklier snijden!

Met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie