Leidraad verantwoord wisselen medicijnen

Graag met vermelding van de bron
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Levothyroxine niet op lijst 'wisselen ongewenst'

Bericht door laura »

De weg naar een medicijnoverzicht waarbij wisselen niet wenselijk is

Een interview met Michiel Hendrix, projectleider wisselen ongewenst en prof. dr. Ton de Boer, voorzitter medicijnautoriteit CBG

Medicijnoverzicht wisselen ongewenst: de selectiecriteria
30 maart 2021

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een lijst opgesteld van medicijnen waarbij wisselen, in het belang van de patiënt, niet wenselijk is. Maar hoe is de lijst tot stand gekomen? En wat bepaalt welke medicijnen er wel of niet op staan? We vroegen het prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het College, en collega Michiel Hendrix, projectcoördinator en senior adviseur bij het CBG.

Om bij het begin te beginnen: waarom bestaan er meerdere soorten medicijnen met dezelfde werking?

Ton: "Wanneer een nieuw medicijn op de markt komt, krijgt dit middel marktbescherming. Dat betekent dat het medicijn de eerste jaren niet door andere bedrijven gemaakt mag worden. Hierdoor zijn deze ‘merkmedicijnen’ niet alleen vrij prijzig, maar vanuit het oogpunt van beschikbaarheid ook erg kwetsbaar. Door medicijnen te ontwikkelen met dezelfde werkzame stof heb je altijd een alternatief beschikbaar. En dat is heel fijn. Deze ‘kopieën’ van merkmedicijnen noemen we ook wel merkloze medicijnen of ‘generieken’. Daarbij ontstaat er door het maken van generieken meer concurrentie en worden medicijnen goedkoper."

Als CBG vertellen we altijd dat medicijnen met dezelfde werking en kwaliteit gewoon gewisseld kunnen worden. Toch komt er nu een lijst met medicijnen waarbij wisselen ongewenst is. Hoe zit dit?

Ton: "Generieken hebben dezelfde werkzame stof als het merkgeneesmiddel en bereiken dezelfde resultaten in het lichaam wanneer je deze op de juiste manier inneemt of gebruikt. De medicijnen zijn bio-equivalent, zoals we dat noemen. Je kunt ze dus onderling wisselen. Toch begrijpen we dat wisselen niet altijd wenselijk is. Hoewel de werking van beide medicijnen hetzelfde is, kunnen zij wel verschillen in hulpstoffen, vorm en/of kleur. En dat kan leiden tot verwarring. Zo kan een patiënt door verwarring per ongeluk een dubbele dosis innemen, of neemt de patiënt door twijfel juist een medicijn veel te laat in. Bijvoorbeeld omdat de patiënt door het weekend geen contact meer kan opnemen met zijn of haar zorgverlener. Bij sommige medicijnen kan een dubbele dosis of late inname echt tot problemen leiden, met ernstige gevolgen. Die middelen moeten we eigenlijk niet wisselen."

We hebben 17.800 goedgekeurde medicijnen in Nederland. Hoe bepaal je welk medicijn op het overzicht komt?

Michiel: "Voor het overzicht keken we alleen naar medicijnen die buiten het ziekenhuis worden gebruikt en waarbij de patiënt zelf verantwoordelijk is voor het gebruik. Hiermee brachten we het aantal medicijnen voor het overzicht meteen al een stuk terug. Het samenstellen van het overzicht was als het ware een afvalrace. We hebben hiervoor een aantal selectiecriteria vastgesteld en daarmee zijn we de hele lijst van goedgekeurde medicijnen in Nederland langsgegaan. Wellicht goed om hierbij te vertellen dat sommige medicijnen voor meerdere aandoeningen of ziektes gebruikt worden. Hierdoor kan het uiteindelijk zijn dat een medicijn voor de ene aandoening of ziekte wel op de lijst staat, en voor de ander niet."

Aan wat voor selectiecriteria moeten we denken?

Ton: "We hebben vooral gekeken naar wat er gebeurt als iemand door verwarring een medicijn dubbel inneemt, of veel te laat, meer dan 60 uur. En beoordeelden of een patiënt hierdoor in ernstige klinische problemen terecht kan komen. We maakten dus een inschatting van de bijwerkingen bij een dubbele inname, en wat de afname van de effectiviteit en eventuele onthoudingsverschijnselen zijn bij een late inname. De ernst van de problemen die kunnen ontstaan schatten we in op basis van een bestaand classificatiesysteem van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Het vraagt om veel kennis over het medicijn. Daarom raadpleegden we onder andere ook de productinformatie (SmPC) en mensen uit de praktijk. Zo waren twee collegeleden, een apotheker en een huisarts, bij het project betrokken. Zij konden goed inschatten wat het wisselen van een medicijn voor de patiënt betekent."

Zijn er, naast het CBG, ook nog andere partijen betrokken bij het opstellen van de criteria?

Michiel: "Zeker! Bij het opstellen van de criteria zijn een aantal externe partijen gevraagd om input en feedback te geven. Denk hierbij onder andere aan (brancheverenigingen voor) huisartsen, apothekers, medisch specialisten en zorgverzekeraars. Ook nadat het conceptoverzicht van medicijnen klaar was, vroegen wij hen mee te kijken. Dat heeft waardevolle inzichten opgeleverd. Tegelijkertijd ligt de eindverantwoordelijkheid over de lijst uiteindelijk wel bij het CBG."

Er zijn straks ook patiënten die hun medicijn niet op het overzicht terugvinden, maar die wel problemen ervaren bij het wisselen. Hoe leg je dit uit?

Ton: "Allereerst is het belangrijk om te weten dat je gewoon kunt wisselen tussen medicijnen. En dat je, wanneer je een medicijn juist inneemt, erop kunt vertrouwen dat het goed gaat. Maar ik kan mij ook goed voorstellen dat het wisselen van medicijnen niet prettig is, en soms voor klachten kan zorgen. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat een derde van de patiënten ziek werd of klachten kreeg na het wisselen van medicijnen. Ook klachten als hoofdpijn of misselijkheid werden hierbij genoemd. Voor het samenstellen van het overzicht gaat het vooral om ernstige klinische gevolgen die door verwarring bij het wisselen kunnen ontstaan, zoals een ziekenhuisopname. Klachten als misselijkheid of hoofdpijn vallen hier niet onder. Ondanks dat we begrijpen dat ook deze klachten erg vervelend kunnen zijn. Maar goede begeleiding bij het wisselen helpen deze klachten vaak al te voorkomen of verhelpen."

"Het is belangrijk om te weten dat je, wanneer je een medicijn juist inneemt, gewoon veilig kunt wisselen tussen medicijnen."

Hoe blijft het overzicht eigenlijk actueel?

Michiel: "Het overzicht wordt ieder jaar door ons opnieuw bekeken. Gelukkig gaat het samenstellen van het overzicht dan een stuk sneller, aangezien de basis dan al staat."

En nu het overzicht er eenmaal is, wat gebeurt ermee?

Michiel: "We vinden het ontzettend belangrijk dat dit overzicht nu tot stand is gekomen en zijn dankbaar dat we op deze manier hopelijk een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van ernstige klinische problemen door het wisselen van medicijnen. Het ministerie van VWS bepaalt nu wat er met het overzicht gebeurt en welke vervolgstappen er worden genomen."
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Levothyroxine niet op lijst wisselen ongewenst

Bericht door laura »

Reactie op twitter van het CBG

1 We zien dat de lijst niet-wisselen veel vragen bij jou, maar ook anderen oproept. En met name waarom het schildkliermedicijn levothyroxine er niet op staat. Dat begrijpen we. Daarom geven we in dit draadje graag wat meer toelichting.

2 Voor de lijst is gekeken naar medicijnen waarbij wisselen om niet-medische redenen niet wenselijk is. Dus wanneer de patiënt bijvoorbeeld door verwarring of twijfel bij het wisselen het medicijn verkeerd inneemt en hierdoor in ernstige medische problemen komt.

3 Wat gebeurt er als de patiënt het medicijn door verwarring dubbel inneemt (overdosering)? Of door twijfel veel te laat (afname werkzaamheid of onthoudingsverschijnselen)? Dat waren de kerncriteria voor het samenstellen van de lijst.

4 Medicijnen waarbij een verkeerde inname door verwarring of twijfel leidt tot ernstige medische problemen, denk aan epileptische aanval, hartfalen of orgaanafstoot, zijn op deze lijst opgenomen. Ook levothyroxine is uitvoerig besproken voor de lijst en zorgvuldig afgewogen.

5 Levothyroxine heeft een smalle therapeutische breedte. Hierdoor luistert het wisselen en afstemmen op een ander medicijn erg nauw. En kunnen er inderdaad vervelende klachten ontstaan. Goede begeleiding bij het wisselen helpt deze klachten vaak al te voorkomen of verhelpen.

6 Maar als we kijken naar de gevolgen van een verkeerde inname van levothyroxine door twijfel of verwarring bij het wisselen, dan zijn de medische gevolgen hiervan, in vergelijking met andere medicijnen op de lijst, niet zodanig ernstig om het medicijn op te nemen op de lijst.

7 Ons uitgangspunt blijft dat medicijnen met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm, en die op dezelfde manier en snelheid in het lichaam worden opgenomen, gewoon gewisseld kunnen worden.

8 We begrijpen de teleurstelling en dat de lijst niet aan jullie verwachting voldoet. Maar hopelijk geeft dit draadje wel meer uitleg in de totstandkoming van de lijst.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
marjoleta
Berichten: 225
Lid geworden op: 27 sep 2017, 08:03

Re: Levothyroxine niet op lijst wisselen ongewenst

Bericht door marjoleta »

Goedemorgen,

Vanavond 12 April RADAR NPO 1 Betreffende Schildkliermedicijnen.



Mvg.
Marjoleta
*anna*
Berichten: 332
Lid geworden op: 12 sep 2013, 01:22

Re: Levothyroxine niet op lijst wisselen ongewenst

Bericht door *anna* »

Nou, ik heb naar Radar gekeken. En ik ben pissig. Schildklierpatiënten hoeven zich geen zorgen te maken, volgens de meneer van het CBG. Iedereen weet dat levothyroxinepreparaten onderling niet gewisseld moeten worden!
Als dat nou eens waar was. Ik moet er bovenop zitten; elke keer in de apotheek in het afleverzakje kijken of mijn om-en-om-doses beide wel van Euthyrox zijn omdat een doosje eenmaal thuis niet teruggenomen wordt.
"Mevrouw," zegt de assistente, "in onze praktijk is geen één patiënt met wisselklachten. En de groothandel zegt ook dat het onzin is." En er is geen praten tegen.
Gelukkig zijn ze alert als ik (vervelende zeur) nieuwe Euthyrox bestel, maar ik maak me zorgen over het welbevinden van sommige lotgenoten die wél onbegrepen klachten hebben maar niet goed geïnformeerd zijn of worden. Tenminste niet in mijn huisartsenapotheek.
Wendyy87
Berichten: 5
Lid geworden op: 02 mar 2021, 22:58

Wisselen ongewenst

Bericht door Wendyy87 »

Radar uitzending maandag 12 april

“Schildklierpatiënten vrezen voor klachten bij medicijnwissel, wat nu?”

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/ ... el-wat-nu/
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Leidraad verantwoord wisselen medicijnen

Bericht door laura »

Leidraad verantwoord wisselen medicijnen

Patiëntenfederatie Nederland, NHG, LHV en de FMS, KNMP en Zorgverzekeraars Nederland zijn gezamenlijk werkafspraken overeengekomen over het verantwoord wisselen van medicijnen met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon. Het regelmatig wisselen van medicijnen leidde de afgelopen jaren tot klachten en vragen van patiënten. De nieuwe afspraken maken een einde aan de onduidelijkheid. En moeten leiden tot veilig, doeltreffend en betaalbaar medicijngebruik.

De afspraken borgen vanaf nu de voorspelbaarheid en begeleiding van patiënten bij het wisselen van medicijnen. Het onbeperkt wisselen van medicijnen wordt tegengegaan. De wisselingen die wel mogelijk zijn, worden goed begeleid. Ook over het niet-wisselen, bijvoorbeeld bij medische noodzaak, zijn heldere afspraken gemaakt.

Dianda Veldman, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie: ‘Geweldig voor patiënten dat dit resultaat samen is bereikt. Hiermee voorkomen we onnodig gedoe en verwarring, en kunnen arts, apotheker en patiënt samen werken aan optimaal medicijngebruik en goede farmaceutische zorg’.

De nieuwe werkafspraken zijn beschreven in de leidraad ‘verantwoord wisselen van medicijnen’. Het is een praktisch handvat voor alle betrokken partijen en professionals hoe in de dagelijkse praktijk medicijnen verantwoord gewisseld kunnen worden.

De komende periode worden de afspraken uitgewerkt in de praktijk. Daarnaast gaan betrokken partijen een gezamenlijke monitorings- en evaluatiestructuur inrichten om de effecten van de werkafspraken te monitoren, en indien nodig bij te sturen.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Rode, oranje en groene categorie

Bericht door laura »

Akkoord over verstrekken goedkopere medicijnen aan patiënten

DEN HAAG (ANP) - De kans wordt groter dat patiënten straks een ander medicijn van de apotheek meekrijgen dat dezelfde werking heeft voor hun kwaal, maar goedkoper is. Over het wisselen van geneesmiddelen zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen tal van betrokken partijen in de zorgsector, meldt zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder waren gesprekken over zo'n regeling mislukt.

Leidraad verantwoord wisselen medicijnen

Uitgangspunt van de afspraken is dat patiënten overstappen op een goedkoper medicijn als dat mogelijk is. Maar als er een medische noodzaak is voor een patiënt om een specifiek geneesmiddel te gebruiken, kan een overstap achterwege blijven. Een arts moet dat op het recept schrijven, maar in de praktijk geven artsen maar weinig aan dat de noodzaak voor een bepaald middel er echt is, blijkt uit onderzoek.

Afgesproken is verder dat een patiënt hooguit eenmaal per twee jaar moet wisselen van geneesmiddel. Ook mensen die al lang een bepaald geneesmiddel gebruiken, kunnen worden overgezet op een goedkoper middel, met dezelfde werking. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren omdat hun zorgverzekeraar daarop stuurt of door inkoopbeleid van de apotheek of de groothandel.

Drie groepen

Voor de nieuwe richtlijn zijn de geneesmiddelen ingedeeld in drie groepen: rood, oranje en groen. Medicijnen op de rode lijst worden niet gewisseld tenzij er bijvoorbeeld een tekort zou zijn. De middelen op de oranje lijst kunnen worden gewisseld naar een goedkopere versie, maar dan moet de patiënt daarbij wel goed begeleid en gemonitord worden.

Goed nieuws: levothyroxine kan niet zomaar gewisseld worden

De geneesmiddelen op de groene lijst kunnen in principe zonder meer gewisseld worden, tenzij er specifieke factoren zijn voor een patiënt waardoor de ruil niet veilig en verantwoord is. De arts moet dan een medische noodzaak op het recept aangeven en de apotheker moet dit volgen. Zorgverzekeraars houden daar ook rekening mee. De patiënt behoudt dan het oude middel.

Vertrouwen

Om tot een richtlijn te komen zijn Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Patiëntenfederatie Nederland en de apothekersorganisatie KNMP vorig jaar opnieuw om tafel gegaan met de Federatie Medisch Specialisten (FMS), het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Onder begeleiding van een externe partij is het onderlinge vertrouwen weer opgebouwd, aldus de minister.

Kuipers is blij dat het de partijen nu wel gelukt is om onnodig dure medicijnen aan te pakken. "Ik denk dat patiënten, maar ook de premiebetaler, daarbij uiteindelijk het meeste gebaat zijn", schrijft hij. De komende tijd zal de sector verder praten over de uitwerking.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Leidraad verantwoord wisselen medicijnen

Bericht door laura »

Inmiddels blijkt dat de Leidraad verantwoord wisselen medicijnen wel definitief is, maar pas met ingang van 2023 volledig van kracht is.

Volgens DSW geldt de lijst van het CBG nog: viewtopic.php?t=4008
.
.
2022-08-16 (1).jpg
2022-08-16 (1).jpg (125.54 KiB) 8086 keer bekeken
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Leidraad verantwoord wisselen medicijnen

Bericht door laura »

Leidraad Verantwoord Wisselen vastgesteld
Definitieve versie | 15 november 2022

De KNMP heeft met de koepelorganisaties van patiënten, voorschrijvers en zorgverzekeraars overeenstemming bereikt over de Leidraad Verantwoord Wisselen. In deze Leidraad zijn afspraken vastgelegd over het wisselen van geneesmiddelen en de verantwoordelijkheid van arts en apotheker hierbij. Als het wisselen medisch onverantwoord is dan wordt dit door de voorschrijvend arts vastgesteld. Apothekers worden door zorgverzekeraars dan ook niet afgerekend op medische noodzaak. Met deze Leidraad kan de openbaar apotheker zich nog meer richten op goede farmaceutische zorg aan zijn patiënten.

Een deel van de werkafspraken kan nu al worden uitgevoerd, voor andere werkafspraken zal komende maanden nog het nodige werk verzet moeten worden. KNMP-voorzitter Aris Prins: ‘Dit resultaat is tot stand gekomen na jarenlang onderhandelingen tussen de verschillende partijen. Voor de openbaar apotheker is nu beter uit te leggen waar de patiënt aan toe is. Dat scheelt naar verwachting veel discussie aan de balie. Met deze Leidraad kan de openbaar apotheker zich nog meer richten op goede farmaceutische zorg.’ De Leidraad wordt met ingang van 2023 volledig van kracht.

In een eerder traject bleek dit ruim twee jaar geleden niet mogelijk om tot overeenstemming te komen. Belangrijkste knelpunt voor de KNMP was de onduidelijkheid over de gevolgen van recepten met medische noodzaak voor de apotheker. Door de KNMP, de Patiëntenfederatie Nederland en ZN is vervolgens het initiatief genomen voor een doorstart. Bijna een jaar is door vertegenwoordigers van Patiëntenfederatie Nederland, FMS, NHG, LHV, ZN en de KNMP intensief overlegd over de Leidraad Verantwoord Wisselen. In de Leidraad staan werkafspraken voor apothekers, patiënten, voorschrijvers en zorgverzekeraars hoe in de dagelijkse praktijk geneesmiddelen verantwoord gewisseld kunnen worden.

Aanleiding voor het traject Verantwoord Wisselen was de zorg bij patiëntenorganisaties over het vele wisselen van geneesmiddelen en de gevolgen ervan voor veilig, doeltreffend en betaalbaar medicijngebruik. Het te veel wisselen van geneesmiddelen zorgde voor twijfel bij patiënten over de werking van een geneesmiddel. Medische noodzaak zorgt nu voor discussies in de spreekkamer van de arts en aan de balie van de apotheek. Medische noodzaak leidde tot spanning tussen apothekers en zorgverzekeraars over vergoeding en contracteren.

De werkafspraken in de Leidraad geven duidelijkheid aan apotheker, patiënt, voorschrijver en zorgverzekeraar welke geneesmiddelen gewisseld kunnen worden en onder welke voorwaarden. De afspraken bevestigen de rol van de apotheker als zorgverlener. De voorschrijver is verantwoordelijk voor het vaststellen van medische noodzaak. Zoals nu in de Leidraad is vastgelegd wordt de apotheker hier niet op afgerekend.

In de Leidraad wordt het wisselen van geneesmiddelen beschreven in drie categorieën:

Rood: niet wisselen, tenzij dit geneesmiddel niet beschikbaar is
Oranje: wisselen kan, mits aan een aantal voorwaarden voldaan is
Groen: wisselen kan, tenzij dit om specifieke patiëntgebonden redenen niet kan.

- De Categorie Rood omvat de geneesmiddelen met een smalle therapeutische breedte. Deze categorie is gebaseerd op de KNMP Handleiding Geneesmiddelensubstitutie (2018).
- In de Categorie Oranje zijn geneesmiddelen opgenomen die voor bepaalde indicaties het risico hebben dat door onjuist gebruik en/of foutieve toediening ernstige klinische problemen voor de patiënt kunnen optreden. Deze categorie is gebaseerd op het ‘Geneesmiddelenoverzicht: Wisselen Ongewenst van het CBG’ (maart 2021).
- De Groene categorie zijn al die geneesmiddelen die niet tot categorie Rood of Oranje behoren. Voor geneesmiddelen uit de categorie Oranje en Groen is tevens afgesproken om het aantal wisselingen om niet medische redenen zo veel mogelijk te beperken.
.
.
.
Bijlage B rood.png
Bijlage B rood.png (86.5 KiB) 5547 keer bekeken
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Leidraad verantwoord wisselen medicijnen

Bericht door laura »

laura schreef: 16 aug 2022, 15:40 Leidraad Verantwoord Wisselen vastgesteld
12 april 2022

De Leidraad wordt met ingang van 2023 volledig van kracht.

In de Leidraad wordt het wisselen van geneesmiddelen beschreven in drie categorieën:

Rood: niet wisselen, tenzij dit geneesmiddel niet beschikbaar is
Oranje: wisselen kan, mits aan een aantal voorwaarden voldaan is
Groen: wisselen kan, tenzij dit om specifieke patiëntgebonden redenen niet kan.

De Categorie Rood omvat de geneesmiddelen met een smalle therapeutische breedte. Deze categorie is gebaseerd op de KNMP Handleiding Geneesmiddelensubstitutie (2018). In de Categorie Oranje zijn geneesmiddelen opgenomen die voor bepaalde indicaties het risico hebben dat door onjuist gebruik en/of foutieve toediening ernstige klinische problemen voor de patiënt kunnen optreden. Deze categorie is gebaseerd op het ‘Geneesmiddelenoverzicht: Wisselen Ongewenst van het CBG’ (maart 2021). De Groene categorie zijn al die geneesmiddelen die niet tot categorie Rood of Oranje behoren. Voor geneesmiddelen uit de categorie Oranje en Groen is tevens afgesproken om het aantal wisselingen om niet medische redenen zo veel mogelijk te beperken.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie