Verschillen in opname en gebruik van levothyroxine

Levothyroxine (thyrax, euthyrox, eltroxin), cytomel, schildklierremmers (strumazol, PTU), medicijnen schildklierkanker, en wisselwerkingen
Kiek
Berichten: 6715
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Verschillen in opname en gebruik van levothyroxine

Bericht door Kiek »

Het liefst wil je iedere dag een vaste hoeveelheid levothyroxine waar je geen last van hebt en die geleidelijk in je bloedbaan terechtkomt.
Deze levothyroxine-opname verschilt echter per mens.
Daarnaast verschilt de hoeveelheid: de ene slikt 100 µg, de ander heeft 200 µg nodig.
De ene slikt liever het ene merk, en de ander houdt van een ander merk levothyroxine.

Je kunt de verschillen ook zien aan de reeksen TSH/FT4-waarden.

- Er zijn mensen die een paar uur na het slikken van levothyroxine gevoeliger reageren dan anderen. Zij lijken een opname te hebben die sneller gaat, zoals bij een steile curve. De TSH roetsjt al omhoog en omlaag in een klein FT4-gebiedje: zo'n smal FT4-gebiedje bedient een 'lang' TSH-gebied. Misschien zijn deze mensen, zoals ik, gebaat bij tweemaal daags een halve dosis (zolang er geen slow-release vorm van T4 bestaat).

- Mensen die minder van de levothyroxine merken, hebben mogelijk een gemiddelde opname, een gemiddelde vorm van de curve. Dat lijkt het prettigst.

- De groep mensen met een flauwe curvevorm lijken een pilopname te hebben die langzamer gaat, meer verdeeld. Er is vaak een hogere TSH die een breder FT4-gebied bedient, in het hogere segment van de FT4.
Deze vorm is duidelijk herkenbaar, en kom je best vaak tegen. Ze houden vaak klachten.
Curvevormen.jpg
Curvevormen.jpg (24.1 KiB) 4621 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie