Subklinische hypothyreoïdie: advies gevraagd

Over tsh, fT4, T3, antistoffen, echo, biopsie, scintigram, klachten en symptomen
Plaats reactie
Zonnestraal
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 sep 2022, 09:53

Subklinische hypothyreoïdie: advies gevraagd

Bericht door Zonnestraal »

Hallo,

Ik herken me in klachten van hypothyreoïdie en begrijp dat ik een subklinische hypothyreoïdie heb.

Hierbij de meest actuele waardes (rond 9:00 uur geprikt):
  • TSH: te hoog 9,18 (ref: 0,27-4,20 uIE/ml). TSH is sinds 2008 zeven keer te hoog gemeten en wordt in de loop der tijd steeds hoger (klachten nemen ook toe)
  • Vrij T3: 5,7 (ref: 3,1-6,7 pmol/l)
  • Vrij T4: 1,2 (0,9-1,7 ng/dl)
Ter vergelijking wat 1 jaar hiervoor werd gemeten (7;25 uur geprikt);
  • Reverse T3 te hoog: 430,6 (ref: 138,6-331,1 pmol/l)
  • TSH te hoog: 5,7 (0,27-4,20 mU/l)
  • Vrij T3: 4,87 (3,08-6,78 pmol/l)
  • Vrij T4: 16,47 (11,60-21,90 pmol/l)
Verder is er veel onderzocht (zoals anti TPO, anti TG, TSH-R a.s.), maar nog oorzaak gevonden. De huisarts wil schildkliermedicatie voorschrijven en heeft mij voor verder onderzoek ook verwezen naar een specialist (daar ga ik nog heen, ik wil me hier goed op voorbereiden).

2 vragen:
1) Ik begrijp dat de standaardbehandeling voor hypothyreoïdie T4 is. Ik begrijp dat het lichaam rT3 aanmaakt om van een overschot aan T4 af te komen. Ik las dat sommige mensen in dat geval geen T4 aanraden omdat dit wordt omgezet in rT3 (en zo een vicieuze cyclus in stand kan houden).

Ik begreep dat sommige mensen geen behandeling aanraden bij een subklinische hypothyreoïdie. Als er toch wordt gedacht aan medicatie: aan wat voor medicatie kan ik het beste denken, bijvoorbeeld T4 en/of T3 (synthetisch of dierlijk) of iets anders? Wat voor dosering zou hierbij passen (hangt dit nog samen met mijn gewicht, circa 54 kg.?)?

2) Ik begreep dat mijn situatie in ieder geval bij een kinderwens/zwangerschap behandeld dient te worden. Zijn er verder nog vervolgonderzoeken/aandachtspunten waar ik aan kan denken en zo ja; welke? Wellicht onderzoek naar TSH-receptor blokkerende antistoffen (TBII)?
Kiek
Berichten: 5819
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Subklinische hypothyreoïdie: advies gevraagd

Bericht door Kiek »

Welkom op het forum!

Allereerst heb ik je nanogrammen per deciliter omgezet in pmol/liter.
De pmol/l heeft het belangrijke voordeel dat de range veel groter is (of langer?) in vergelijking met dg/dl. De curve is met dg/dl heel smal (een blokje).
Dus de schaal is beter afleesbaar/te beoordelen.

Op het plaatje zie het oranje sterretje op de plaats waarop je je waarden uit hetzelfde lab zou kunnen richten: FT4 ruim 19 pmol/l met een TSH van ca. 1.5 mU/l.

Je hebt klachten en je waarden halen je set point niet.
Schildklierwaarden zijn over 24 uur chronisch in beweging.
Bij de een zijn dat kleine golfjes, bij de ander zijn die golven hoger.
Maar een FT4 van ca. 16 waar je een 19.5 verwacht, dat is wat teveel van het goede.
Dat toont ook je te hoge TSH.
Die wil je schildklier tot meer activiteit manen.
En dat lukt dus niet.

Maak je geen zorgen over de rT3. Die is afhankelijk van de hoeveelheid schildklierhormoon die je produceert. En je gewone FT3 laat zien dat alles in orde is.
Het is een van de vele onderdelen van de boekhouding van je schildklierhuishouding.
Die boekhouding houdt je lijf en leden met al die verschillende soorten weefsels in evenwicht. Dat moet kloppen.
Het geeft iets aan over de maatregelen die je hypofyse (TSH) neemt. Prima!

Als je lichaam een tekort heeft aan FT4 dan heb je behoefte aan T4. En niet aan T3-pillen.
Dit laatste verbruit het belangrijke evenwicht en de verdeling van de schildklierstoffen.
Alsof je weefsel een eenheidsworst is... Ieder orgaan heeft dus andere eisen en z'n eigen schildklierhormoonhuishouding.
Je hypothalamus houdt zich bezig met de eindafrekening van je FT3.

T3-pillen zetten deze schildklierhuishouding van de weefsels buitenspel.
Dat heeft geen therapeutisch toegevoegde waarde.
Geef je lijf voldoende T4. Ieder dag dezelfde hoeveelheid op hetzelfde uur.

Zodra je zwanger bent hijs je je T4-dosis omhoog met ca. 25 à 30%. En blijf je je TSH volgen. De FT4 moet gedurende de eerste maanden hoger worden. De laatste maanden kan de dosis T4 weer wat lager.
Zwangeren mogen géén T3 slikken.

De literatuur over antistoffen bij een gewone hypothyreoïdie à la Hashimoto met antistoffen en zwangerschap geeft geen relatie op individueel niveau.
Vaker wordt het tekort aan jodium genoemd. In NL hebben we in principe geen tekort, door de toevoeging van jodiumhoudend zout in brood en andere producten.
De laatste jaren wordt het traditionele voedingspatroon niet meer zo gevolgd.
Het Voedingscentrum heeft gelukkig op de site een informatief naslagwerk.
Lees over jodium.

Je zou je T4- dosis kunnen starten met 75 µg.
En 6 weken later TSH met FT4 prikken. Ca. 24 uur na laatste dosis levothyroxine.
Dus iedere dag dezelfde dosis gedurende 6 weken.

Hou je taai!
Met vriendelijke groet,
Kiek
Zonnestraal.jpg
Zonnestraal.jpg (38.98 KiB) 170 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Zonnestraal
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 sep 2022, 09:53

Re: Subklinische hypothyreoïdie: advies gevraagd

Bericht door Zonnestraal »

Kiek schreef: 23 sep 2022, 18:32 Welkom op het forum!

Allereerst heb ik je nanogrammen per deciliter omgezet in pmol/liter.
De pmol/l heeft het belangrijke voordeel dat de range veel groter is (of langer?) in vergelijking met dg/dl. De curve is met dg/dl heel smal (een blokje).
Dus de schaal is beter afleesbaar/te beoordelen.

Op het plaatje zie het oranje sterretje op de plaats waarop je je waarden uit hetzelfde lab zou kunnen richten: FT4 ruim 19 pmol/l met een TSH van ca. 1.5 mU/l.

Je hebt klachten en je waarden halen je set point niet.
Schildklierwaarden zijn over 24 uur chronisch in beweging.
Bij de een zijn dat kleine golfjes, bij de ander zijn die golven hoger.
Maar een FT4 van ca. 16 waar je een 19.5 verwacht, dat is wat teveel van het goede.
Dat toont ook je te hoge TSH.
Die wil je schildklier tot meer activiteit manen.
En dat lukt dus niet.

Maak je geen zorgen over de rT3. Die is afhankelijk van de hoeveelheid schildklierhormoon die je produceert. En je gewone FT3 laat zien dat alles in orde is.
Het is een van de vele onderdelen van de boekhouding van je schildklierhuishouding.
Die boekhouding houdt je lijf en leden met al die verschillende soorten weefsels in evenwicht. Dat moet kloppen.
Het geeft iets aan over de maatregelen die je hypofyse (TSH) neemt. Prima!

Als je lichaam een tekort heeft aan FT4 dan heb je behoefte aan T4. En niet aan T3-pillen.
Dit laatste verbruit het belangrijke evenwicht en de verdeling van de schildklierstoffen.
Alsof je weefsel een eenheidsworst is... Ieder orgaan heeft dus andere eisen en z'n eigen schildklierhormoonhuishouding.
Je hypothalamus houdt zich bezig met de eindafrekening van je FT3.

T3-pillen zetten deze schildklierhuishouding van de weefsels buitenspel.
Dat heeft geen therapeutisch toegevoegde waarde.
Geef je lijf voldoende T4. Ieder dag dezelfde hoeveelheid op hetzelfde uur.

Zodra je zwanger bent hijs je je T4-dosis omhoog met ca. 25 à 30%. En blijf je je TSH volgen. De FT4 moet gedurende de eerste maanden hoger worden. De laatste maanden kan de dosis T4 weer wat lager.
Zwangeren mogen géén T3 slikken.

De literatuur over antistoffen bij een gewone hypothyreoïdie à la Hashimoto met antistoffen en zwangerschap geeft geen relatie op individueel niveau.
Vaker wordt het tekort aan jodium genoemd. In NL hebben we in principe geen tekort, door de toevoeging van jodiumhoudend zout in brood en andere producten.
De laatste jaren wordt het traditionele voedingspatroon niet meer zo gevolgd.
Het Voedingscentrum heeft gelukkig op de site een informatief naslagwerk.
Lees over jodium.

Je zou je T4- dosis kunnen starten met 75 µg.
En 6 weken later TSH met FT4 prikken. Ca. 24 uur na laatste dosis levothyroxine.
Dus iedere dag dezelfde dosis gedurende 6 weken.

Hou je taai!
Met vriendelijke groet,
Kiek

Zonnestraal.jpg
Beste Kiek,

Dankje, ook voor je uitgebreide reactie. Ik waardeer het zeer, hier kan ik veel mee. Ik wens je verder een fijne avond en alle goeds toe :).
Plaats reactie