Nieuw op het forum - Hoge TSH en hoge FT3

Over tsh, fT4, T3, antistoffen, echo, biopsie, scintigram, klachten en symptomen
Plaats reactie
KP23
Berichten: 4
Lid geworden op: 03 dec 2022, 10:25

Nieuw op het forum - Hoge TSH en hoge FT3

Bericht door KP23 »

Hallo allemaal,

Mijn dochter (nu 10) had 4,5 jaar geleden last had van extreme moeheid en hoofdpijn klachten. Bloedonderzoek wees uit dat haar Hb 2,9 was en dus een ernstige bloedarmoede. Haar ijzer was ver beneden de ref. waarden. Na bloedtransfusie en ijzersupplementen waren haar bloedwaarden na een paar maanden weer normaal. Oorzaak van het gebrek aan ijzer en lage Hb was gelukkig snel gevonden, namelijk coeliakie. Sinds 4,5 jaar een strikt glutenvrij dieet, na 2,5 jaar waren de anti tTG IgA antilichamen (coeliakie) eindelijk negatief.

Sinds 4,5 jaar weten we, door de bloedonderzoeken, nu wel dat haar TSH continue verhoogd is, maar haar FT4 normaal is. Haar TSH zit in de range van 8,3 tot 15 mU/L (ref. waarden 0,7 - 4,4), haar FT4 in de range 12,4 tot 16,3 pmol/L (ref. waarden 13,0 - 27). Dus al 4,5 jaar de diagnose subklinische hypothyreoïdie. In 2019 zijn kleine cyste gezien op de echo van schildklier maar geen -itisbeeld. Antistoffen TPO en TSH receptor zijn negatief.
Ze heeft geen echter geen duidelijke symptomen die te relateren zijn aan de schildklier, wel jaren lang last gehad van obstipatie, maar dat kan ook met coeliakie te maken hebben. Wel soms last van warmte (wat meer thuis hoort bij hyper), en last van hoofdpijn (stekende pijn, rechtervoorhoofd, 10-15 min).

Nu is afgelopen maand weer gemeten, maar zijn TSH en FT3 verhoogd en is FT4 normaal.
TSH 12 (ref. 0,35 - 5,0),
FT4 15 (ref. 11,0 - 22,0) en
FT3 9,9 (ref. 3,0 - 7,0).
Het is voor mij vreemd dat zowel TSH als FT3 verhoogd zijn en FT4 normaal. De arts gaat overleggen met lab, en zit te denken over nieuwe echo. Is er iemand op het forum met soortgelijke ervaringen? En enig idee wat dit kan zijn?

Alvast dank voor het meedenken!
Kiek
Berichten: 6036
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Nieuw op het forum - Hoge TSH en hoge FT3

Bericht door Kiek »

Welkom op het forum, KP!

Je zorg om je dochter heeft je zoektocht helemaal tot hier gebracht.
Alleen, op dit forum is vrijwel geen ervaring met kinderschildklierziekten.
Maar meerdere schildklierprincipes gelden zowel voor volwassenen als voor kinderen.
Zo is de relatie van de FT4/TSH in principe bij de geboorte grotendeels bepaald.
De eerste jaren vormt de schildklierhuishouding zich enigszins naar de wijze van ontwikkeling, waarna min of meer stabilisatie ontstaat rondom de puberteit.

De productie, de combinatie, van een TSH van 12 mU/l met een FT4 van 15 pmol/l toont een duidelijke hypothyreoïdie.
Of dit nu een meisje van 6 betreft, of je dochter van 10 jaar.
De hoogte van FT4 varieert over 24 uur. Hoe laat is haar bloed geprikt?
Je dochter lijkt een FT4 nodig te hebben van grofweg 19 pmol/l [met deze waarde mogelijk van 18.5 - 20.5 = gemiddeld over 24 uur].
Dat is een groot verschil met 15 pmol/l.

Hoe haar FT3 van 9.9 pmol/l beoordeeld moet worden, weet ik niet.
Ook daarvoor gelden leeftijdsgebonden referentiewaarden.
Hoe jonger, hoe hoger de FT3 referentie. Dan kan een 9.9 weer binnen grenzen liggen.
De schildklierontwikkeling verloopt geleidelijker/vloeiender dan de referentiewaarden/-leeftijd.

Wat is de mening van de specialist over deze waarden?

Met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
KP23
Berichten: 4
Lid geworden op: 03 dec 2022, 10:25

Re: Nieuw op het forum - Hoge TSH en hoge FT3

Bericht door KP23 »

Beste Kiek,

Dank voor je snelle reactie! Inderdaad in mijn zoektocht dit waardevolle forum gevonden, dank voor ieders help!

De laatste keer is haar bloed geprikt om 11:48. De ref. waarde van dit lab voor FT3 voor haar is 3.0 - 7.0, dus de 9.9 ligt er boven.
Ik ben benieuwd hoe de FT4 behoefte wordt berekend, hoe kom je aan die waarde van grofweg 19 pmol/l? Zijn hier rekenmethodes voor? Komt het vaker voor dat er langdurig (jaren) hoge TSH waarden zijn om maar te proberen de juiste hoeveelheid FT4 te hebben? En waarom lukt het lichaam niet om het evenwicht te bereiken?

De arts gaat overleggen met klinisch chemicus, evt. extra bepaling inzetten. Het is dus even raadsel nog waarom FT3 buiten de referentie ligt. Dus ik wacht deze ontwikkelingen rustig af, maar was benieuwd of er op dit forum mensen zijn met soortgelijke ervaringen (dus hoge FT3, maar normale FT4, waarbij de ratio FT3/FT4 veel hoger is dan normaal).

Met vriendelijke groet, KP23
Kiek
Berichten: 6036
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Nieuw op het forum - Hoge TSH en hoge FT3

Bericht door Kiek »

Hallo KP,

In sommige ziekenhuizen bestaan er vaak meerdere leeftijdsgroepen voor een bloedbepaling bij kinderen.
Soms zijn ze aangepast aan b.v. 0 tot zoveel weken en vervolgens tot 12 maanden. En zo verder in jaren tot de puberteit.
Voor schildklierwaarden bestaan in enkele labs ook zulke leeftijdsgroepen.

Zelfs binnen deze leeftijd-opbouw-referenties zou je misschien de relatie tot b.v. de bouw/lengte van het kind kunnen zien.
De schildklierontwikkeling verloopt geleidelijker/vloeiender dan de referentiewaarden/-leeftijd.
De specialist van je dochter zoekt gelukkig verder naar de oorzaak van haar abnormale waarden.
Klinisch-chemici weten veel over de betekenis van een bepaalde schildkliermeting.

Onderzoekers van de fysiologie vormen een andere groep specialisten van de schildklierhuishouding.
Er bestaan prachtige beschrijvingen van de fysiologen hoe de schildklierorganisatie in elkaar steekt.
Met de kennis van de fysiologen heeft een andere specialist afgeleid hoe een verloop van FT4's en TSH's te verwachten is uit één gegeven meting.
Stel dat je een ideale meting hebt van je dochter, onder ideale omstandigheden geprikt en bepaald, dan heb je een punt te pakken waarop je je kunt richten.

Om een idee te krijgen over de betekenis van de TSH van 12 mU/l met de FT4 van 15 pmol/l, teken ik een curve volgens bepaalde wetten, en plaats het punt (coördinaat) van die ene bekende TSH/FT4 [12-15] op de curve.
Het punt markeert de relatie van FT4/TSH binnen grenzen van fysiologische mogelijkheden.

De kromming van deze gegeven curve manipuleer ik (geen specialist en zonder kennis van digitale truuks) tot de uiterste grenzen van normaal.
Het ene normaal is de kromming van de curve zo vlak mogelijk te maken, en het andere normaal is de kromming zo scherp mogelijk te 'tekenen'. Dat zijn dus de uitersten, nog net binnen normaal.
Ook heb ik zojuist een 'gemiddelde' getekend.
Scherpere of slappere krommingen zijn abnormaal. Die zie je optreden binnen bepaalde abnormale schildklierziekten waarbij misschien de receptoren niet zo lekker werken. En andersom.

Hieronder zie je de twee uitersten, gebaseerd op de FT4 15 pmol/l met de TSH 12 mU/l.
En ook zie je een voorbeeld van de gemiddelde kromming.
Aan de onderkant van de curven zie je mijn manipulatieve groene blokjes-waarden om de uiterste krommingen te kunnen tekenen binnen de uitersten van nog net normale grenzen.
Het sterretje laat binnen de curve de sterkste kromming zien: het punt waarop een schildklierhuishouding is gericht om het evenwicht te bewaren, binnen de gegeven relatie van FT4/TSH.
De functie van de kromming, de samenwerking van TSH met de FT4, is aangeboren.

Dag!
Kiek
Bijlagen
KP23 phi 0.2.jpg
KP23 phi 0.2.jpg (39.76 KiB) 890 keer bekeken
KP23 phi 0.8.jpg
KP23 phi 0.8.jpg (38.38 KiB) 890 keer bekeken
KP23phi 0.5.jpg
KP23phi 0.5.jpg (39.55 KiB) 890 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
KP23
Berichten: 4
Lid geworden op: 03 dec 2022, 10:25

Re: Nieuw op het forum - Hoge TSH en hoge FT3

Bericht door KP23 »

Beste Kiek,

Dank voor de uitgebreide reactie wederom! Vandaag contact gehad met de arts, de klinisch chemicus heeft verder onderzoek gedaan naar de TSH bepaling, het blijkt dat deze verstoord is door iets in haar bloed. Na weghalen van de verstoring zijn ze uitgekomen op een TSH van 5,9 mU/L. In het academisch ziekenhuis hebben ze gebruik gemaakt van dezelfde test als in het streekziekenhuis. Waarschijnlijk zijn de TSH waarden al die jaren dus te hoog gerapporteerd doordat iets in haar bloed de TSH test beïnvloedt.
De FT3 bepaling wordt nog verder onderzocht, omdat deze buiten de ref. waarden lag, terwijl FT4 wel in de ref. waarden lag. Het is dus nog even afwachten hoe het zit met de FT3 die te hoog is.

Groet, KP23
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3537
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Nieuw op het forum - Hoge TSH en hoge FT3

Bericht door laura »

hallo KP,

Er bestaan stofjes die metingen verstoren.
In dit artikel worden diverse valkuilen genoemd: https://schildkliertje.blogspot.com/201 ... klier.html

Interferentie bij schildklierhormoonbepalingen kan worden veroorzaakt door bepaalde antistoffen in het bloed van de patiënt. Onderscheid kan worden gemaakt in heterofiele antistoffen (human-anti-animal antibodies’; HAA) en ‘human-anti-mouse antibodies’ (HAMA’s) genoemd, aangezien veel laboratoriumassays gebruik maken van antistoffen afkomstig van de muis.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Kiek
Berichten: 6036
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Nieuw op het forum - Hoge TSH en hoge FT3

Bericht door Kiek »

Ook op het forum zijn de HAMA's en andere oorzaken van labverstoringen bekend.
Wat mij zorgen baart is het gemak waarmee behandelaars zo'n veel te hoge TSH bij kinderen zoals nu blijkt jarenlang in stand houden. Zonder onderzoek zoals nu wel gedaan is.
Ach, grensgevalletje zo'n TSH....
Zonder de ouders te informeren.

Overigens betekent een TSH van 5.9 mU/l bij een FT4 van 15 pmol/l ook een tekort aan FT4.
Alhoewel menig arts dat niet zo ziet.
Geukkig heeft je dochter een kritische vader!

Sterkte, en met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
KP23
Berichten: 4
Lid geworden op: 03 dec 2022, 10:25

Re: Nieuw op het forum - Hoge TSH en hoge FT3

Bericht door KP23 »

Het heeft even geduurd voordat ik werd doorverwezen naar het academisch ziekenhuis. Omdat ik elke keer bleef terugkomen dat ik het niet logisch vond dat die TSH zo hoog bleef. Dus nu na 4,5 jaar dus duidelijk dat het gaat om verstoorde metingen.

Er wordt wel makkelijk gedaan over die labverstoringen, dus ik ga nu even verder zoeken op dit forum over die HAMA's. In januari hoor ik nog hoe het zit met die hoge FT3 waarde.
Pomtips
Berichten: 123
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Nieuw op het forum - Hoge TSH en hoge FT3

Bericht door Pomtips »

Nog iets gehoord van de FT3?

Ik heb zelf ook wel eens een verhoogde FT3 gehad icm een verhoogde TSH en lage FT4.
Echter wel een andere situatie. Namelijk een paar maanden terug nog tijdens het instellen op titratie bij ziekte van Graves. Ik voelde me ook hyper op dat moment, terwijl ik me hypo zou moeten voelen op basis van de tsh en ft4. Het is mij nog steeds niet duidelijk hoe en wat. En de FT3 is niet recentelijk gemeten bij me. Inmiddels voel ik me niet meer hyper en zijn de tsh en ft4 meer in balans en binnen de normaalwaarden. Ik vermoed dus dat de FT3 weer wat lager is, maar zeker weten doe ik het niet.

Ik hoor wel van artsen dat de FT3 meting vaak niet betrouwbaar / nauwkeurig is. Dat ze er niet zoveel waarde aan hechten en het meestal vanzelf bijtrekt. Wie zal het zeggen...
Graves sinds 2010. In aug 2022 gestopt met B&R en na recidive in sept 2022 begonnen met instellen op titratie.
Plaats reactie