Graag setpoint bepalen

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Kiek
Berichten: 6041
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Graag setpoint bepalen

Bericht door Kiek »

Nee Kiky, het betekent niet dat je je dosis nu moet aanpassen.
Mieter die rare laatste uitslag gewoon in de prullenbak.
Die heeft niets te maken met al die andere uitslagen.

Reden? Misschien medicatie. Misschien onregelmatig levothyroxine slikken. Niet 6 weken een vaste dosis aangehouden. Misschien ander labapparatuur.
En zo valt er nog meer te bedenken.

Ze zijn waardeloos omdat ze geen relatie hebben met je andere waarden.

Prettige avond,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Kiky
Berichten: 22
Lid geworden op: 16 jan 2023, 20:10

Re: Graag setpoint bepalen

Bericht door Kiky »

O.k, ik mieter :) die laatste waarde in de prullenbak.
Het zou aan het lab moeten liggen, verder kan ik niets verzinnen, 88mg slik ik al driekwart jaar en trouw iedere ochtend 7 uur.
Ik 'mag' van de huisarts 1x per half jaar prikken, dat wordt dus eind maart, ben benieuwd wat dan de waarden zijn.

Bedankt maar weer, en ook jij een fijne avond.
Romy
Berichten: 94
Lid geworden op: 22 jul 2022, 17:37

Re: Graag setpoint bepalen

Bericht door Romy »

Kiky schreef: 21 jan 2023, 19:07 Dus TSH 2 en FT4 16.5 zouden mijn 'ideaal waarden" zijn. Dat zou dus betekenen dat Euthyrox 88mg naar beneden zou moeten.
Ik denk niet dat ik bij mijn huisarts aan kan geven dat de medicatie naar beneden zou moeten terwijl mijn bloedwaarden binnen de grenzen vallen. Van nuchter prikken heeft ze nooit gehoord en eigenlijk kijkt ze alleen even naar de waarden zonder verdere kennis.

Verder kan ik zeggen dat ik naast Euthyrox alleen magnesium en Vitamine D slik.
Hoi Kiky,
Wordt je enkel begeleid door je huisarts of ben je ook onder behandeling bij een endocrinoloog? Mijn ervaring is dat huisartsen niet goed weten waar ze over praten als het op schildklierproblemen aan komt.
Als jij je nog niet goed voelt, ondanks bloedwaarden die binnen de grenzen vallen, dan kan er zeker nog winst behaald worden met het aanpassen van je dosering. De ideale bloedwaarden verschillen per persoon, dus ook al zit jij binnen de grenzen, betekent dit nog niet dat het voor jou de juiste waarden zijn.
Laat je doorverwijzen naar een academisch ziekenhuis, kies daar voor een prof en laat die jouw situatie bekijken. Van een prof in een academisch ziekenhuis is de kennis altijd up to date, omdat ze er (internationaal) les in moeten geven, en de onderzoeken zijn een stuk grondiger dan bij een reguliere arts. Bij sommige mensen blijven klachten bestaan ondanks correcte instelling, maar het zou zomaar kunnen dat je bij een academisch ziekenhuis wel van je klachten af wordt geholpen.
Succes!
Kiky
Berichten: 22
Lid geworden op: 16 jan 2023, 20:10

Re: Graag setpoint bepalen

Bericht door Kiky »

Hoi Romy
Ik zou het geen begeleiden willen noemen wat mijn huisarts doet.
Ze kijkt vluchtig over de waarden en als die binnen de grenzen vallen zegt ze over een half jaar weer prikken, ze heeft ook nooit iets over nuchter prikken gezegd, of ander advies wat je zo van een forum of website haalt.

Ik heb nu alleen eigenlijk geen idee wat ik moet doen, ga binnenkort nog maar eens prikken. Ik dacht dat de Ft4 zo hoog mogelijk en de TSH zo laag mogelijk moest zijn, maar na een beetje dit forum doorzoeken begrijp ik dat ik dat mis had.

Lastig hoor....
Romy
Berichten: 94
Lid geworden op: 22 jul 2022, 17:37

Re: Graag setpoint bepalen

Bericht door Romy »

Kiky schreef: 25 jan 2023, 19:39 Hoi Romy
Ik zou het geen begeleiden willen noemen wat mijn huisarts doet.
Ze kijkt vluchtig over de waarden en als die binnen de grenzen vallen zegt ze over een half jaar weer prikken, ze heeft ook nooit iets over nuchter prikken gezegd, of ander advies wat je zo van een forum of website haalt.

Ik heb nu alleen eigenlijk geen idee wat ik moet doen, ga binnenkort nog maar eens prikken. Ik dacht dat de Ft4 zo hoog mogelijk en de TSH zo laag mogelijk moest zijn, maar na een beetje dit forum doorzoeken begrijp ik dat ik dat mis had.

Lastig hoor....
Hoi Kiky,
Dat klinkt inderdaad niet als begeleiding, ik zou je echt adviseren om je te laten doorverwijzen. Vreemd dat zij daar niet zelf mee komt als jij aangeeft dat je nog steeds klachten ervaart. Jouw waarden van ft4 15.7 tsh 0.52 vallen wel binnen de grenzen maar misschien voel je je wel beter met een iets hogere tsh, die alsnog binnen de grenzen valt. Zelfs een iets lagere tsh dan 0,4 is toegestaan, als de patiënt zich daar beter bij voelt. Geef bij je huisarts als argument dat je je toch nog niet goed voelt (wat wel zou moeten) ondanks je bloedwaarden, en dat je graag zou willen dat een specialist naar jouw situatie kijkt. En stel daar veel vragen!
Hier op het forum zijn vooral persoonlijke ervaringen, maar niet advies op maat zoals een arts zou kunnen geven.
Wat dat ft4 tsh verhaal betreft, iedereen heeft andere ideaalwaarden. Dit is individueel bepaald en daar is niet echt een maatstaf voor, enkel vrij ruime richtlijnen waarbinnen de waarden moeten vallen.
Toevallig weet ik mijn schildklierwaarden van voor mijn hypothyreoïdie, en bij mij zijn zowel ft4 als tsh altijd vrij laag van nature. Dit probeer ik dus ook zoveel mogelijk te benaderen en dat is het hele doel van schildkliermedicatie.
Waar de ene persoon zich prima voelt bij bijv. een ft4 van 15 en tsh 0,31 kan een ander daar hyperklachten van krijgen.
Het blijft inderdaad een gedoe met die schildklier.
Kiky
Berichten: 22
Lid geworden op: 16 jan 2023, 20:10

Re: Graag setpoint bepalen

Bericht door Kiky »

Romy schreef: 25 jan 2023, 21:57
Kiky schreef: 25 jan 2023, 19:39 Hoi Romy
Ik zou het geen begeleiden willen noemen wat mijn huisarts doet.
Ze kijkt vluchtig over de waarden en als die binnen de grenzen vallen zegt ze over een half jaar weer prikken, ze heeft ook nooit iets over nuchter prikken gezegd, of ander advies wat je zo van een forum of website haalt.

Ik heb nu alleen eigenlijk geen idee wat ik moet doen, ga binnenkort nog maar eens prikken. Ik dacht dat de Ft4 zo hoog mogelijk en de TSH zo laag mogelijk moest zijn, maar na een beetje dit forum doorzoeken begrijp ik dat ik dat mis had.

Lastig hoor....
Hoi Kiky,
Dat klinkt inderdaad niet als begeleiding, ik zou je echt adviseren om je te laten doorverwijzen. Vreemd dat zij daar niet zelf mee komt als jij aangeeft dat je nog steeds klachten ervaart. Jouw waarden van ft4 15.7 tsh 0.52 vallen wel binnen de grenzen maar misschien voel je je wel beter met een iets hogere tsh, die alsnog binnen de grenzen valt. Zelfs een iets lagere tsh dan 0,4 is toegestaan, als de patiënt zich daar beter bij voelt. Geef bij je huisarts als argument dat je je toch nog niet goed voelt (wat wel zou moeten) ondanks je bloedwaarden, en dat je graag zou willen dat een specialist naar jouw situatie kijkt. En stel daar veel vragen!
Hier op het forum zijn vooral persoonlijke ervaringen, maar niet advies op maat zoals een arts zou kunnen geven.
Wat dat ft4 tsh verhaal betreft, iedereen heeft andere ideaalwaarden. Dit is individueel bepaald en daar is niet echt een maatstaf voor, enkel vrij ruime richtlijnen waarbinnen de waarden moeten vallen.
Toevallig weet ik mijn schildklierwaarden van voor mijn hypothyreoïdie, en bij mij zijn zowel ft4 als tsh altijd vrij laag van nature. Dit probeer ik dus ook zoveel mogelijk te benaderen en dat is het hele doel van schildkliermedicatie.
Waar de ene persoon zich prima voelt bij bijv. een ft4 van 15 en tsh 0,31 kan een ander daar hyperklachten van krijgen.
Het blijft inderdaad een gedoe met die schildklier.

Hoi Romy
Ik denk dat het verhaal over mijn huisarts iets genuanceerder ligt. Juist omdat ik al direct merkte dat ze er weinig kennis over heeft weerhoudt me om te gaan klagen over mijn blijvende klachten ( vandaar natuurlijk dat zij dan niet door gaat verwijzen).
Maar ook juist omdat klachten vaag en breed en wisselend zijn vind ik het lastig om er mee naar een arts te gaan.
Kun je me vertellen waar ik hyper klachten het snelst aan herken?
Kiky
Berichten: 22
Lid geworden op: 16 jan 2023, 20:10

Re: Graag setpoint bepalen

Bericht door Kiky »

Kiek schreef: 21 jan 2023, 20:33 Nee Kiky, het betekent niet dat je je dosis nu moet aanpassen.
Mieter die rare laatste uitslag gewoon in de prullenbak.
Die heeft niets te maken met al die andere uitslagen.

Reden? Misschien medicatie. Misschien onregelmatig levothyroxine slikken. Niet 6 weken een vaste dosis aangehouden. Misschien ander labapparatuur.
En zo valt er nog meer te bedenken.

Ze zijn waardeloos omdat ze geen relatie hebben met je andere waarden.

Prettige avond,
Kiek
Dag Kiek,

Ik kan sinds deze week in mijn dossier bij de huisarts. Hier kan ik de drie laatste schildklieruitslagen zien.
Nu valt me op dat bij de eerste 2 staat: medisch diagnostische dienst en bij de laatste staat Saltro-lab.
Zou die laatste uitslag dan toch raar zijn geweest omdat het een ander lab is geweest. Ik denk de reden dat het een ander lab was dat het een breder onderzoek was, ook met urine voor de nierfunctie en bloed ook uitgebreider dan alleen schildklier.
Kiek
Berichten: 6041
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Graag setpoint bepalen

Bericht door Kiek »

Hallo Kiky,

Je laatste waarden tonen een te lage TSH waarbij een niet pasbare relatief laag-normale FT4.
Het verschil met je oudere waarden is opmerkelijk.
Mensen die van levothyroxine switchen naar thyreoïdum schuiven ook naar dit soort waarden.
Dat komt omdat de achterliggende hypothalamus/hypofyse zo reageert op de verhouding T4/T3.
Deze 0.5/15 vind je schildklierhuishouding niet zo lekker.
Als je dat vergelijkt met die andere waarden.

Als er geen verandering is geweest, dan zijn die laatste waarden dus van geen betekenis.
Maar nu je wel van lab wisselde hebben ze nog steeds een patroon van wisselende schildklierpillen.
Je zou ook eens de referentiewaarden van de FT4 van beide labs kunnen vergelijken.

Ik ben benieuwd!

Prettige avond,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Kiky
Berichten: 22
Lid geworden op: 16 jan 2023, 20:10

Re: Graag setpoint bepalen

Bericht door Kiky »

Dag Kiek,

En met referentiewaarden bedoel je wat ze als normaal waarde aanhouden?
Bij de 2 oudere metingen zie ik staan FT4 12.0-22.0
Bij de laatste meting staat FT4 10.0-22.0

Of bedoel je dat niet?

Jij ook een fijne avond, en wat fijn zo even dingen te kunnen vragen, al ben ik nu wel van het idee afgestapt dat ik alles wel een beetje scherp had. Wat een kennis in al je reacties!

Groet Kiky
Romy
Berichten: 94
Lid geworden op: 22 jul 2022, 17:37

Re: Graag setpoint bepalen

Bericht door Romy »

Kiky schreef: 26 jan 2023, 10:35 Hoi Romy
Ik denk dat het verhaal over mijn huisarts iets genuanceerder ligt. Juist omdat ik al direct merkte dat ze er weinig kennis over heeft weerhoudt me om te gaan klagen over mijn blijvende klachten ( vandaar natuurlijk dat zij dan niet door gaat verwijzen).
Maar ook juist omdat klachten vaag en breed en wisselend zijn vind ik het lastig om er mee naar een arts te gaan.
Kun je me vertellen waar ik hyper klachten het snelst aan herken?
Hoi Kiky,
Dat je er niks over zegt is niet zo handig, dit moet je juist wel doen en specifiek om een doorverwijzing vragen. Dan krijg je die sowieso en wordt je beter geholpen. Enkel iedere 6 maanden bloed prikken zonder wijziging van je dosering heeft niet zoveel zin.
Schildklierklachten zijn ook vaag en uiteenlopend, doordat zoveel in je lichaam beïnvloed wordt door je schildklier.
Hyperklachten zijn bij mij vooral; hartkloppingen, benauwdheid, onrust en soms ook een verergering van m'n algemene klachten.
Ik hoop dat je hier wat mee kunt.
Plaats reactie