Subklinische waarden tiener

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Gema
Berichten: 35
Lid geworden op: 11 apr 2016, 10:18

Re: Subklinische waarden tiener

Bericht door Gema »

Er is weer een tijd overheen gegaan maar mijn dochter wilde uit haarzelf bloedprikken vanwege hooikoortsklachten en vermoeidheid (bloedarmoede dacht ze zelf aan).
Haar uitleg gegeven dat het dan ook handig is om schildklierwaarden ook maar weer eens te checken.

De huisarts was ineens bereidwillig en nam ook antistoffen mee.

We hebben onder dezelfde omstandigheden geprikt, zelfde lab ook.

TSH 7,02
Ft4 18,3
Anti TPO 11 (<34)
TSI volgt nog

Verz%transferr 12 (15-50)

Eerdere waarden
02-06-2022 TSH 5,70 en FT4 14,9 (ref. 0,50-3,60 en 12-22)
09-09-2022 TSH 4,34 en FT4 15

Dat er iets niet goed is, wist ik al maar dit is een vreemde verhouding. We zijn nu een jaar verder en TSH gaat i.i.g. niet zakken. Ik had zelf de aanwezigheid van anti-tpo verwacht.
Kiek
Berichten: 6807
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Subklinische waarden tiener

Bericht door Kiek »

Nee, dit zijn geen juiste waarden.
Bij de 18 pmol/l past wel 1 mU/l.
Maar geen 7 pmol/l. Is 1 gelezen als een 7?

Deze waarden hebben niets met een gewone hypo te maken.
Evenmin Graves.
Ze heeft intussen toch geen hormonen geslikt?
Is het een ander lab?
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gema
Berichten: 35
Lid geworden op: 11 apr 2016, 10:18

Re: Subklinische waarden tiener

Bericht door Gema »

Hoi Kiek, ik kan hier geen screenshot plaatsen maar het is echt 7,02.

Zelfde lab, geen hormonen.
Kiek
Berichten: 6807
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Subklinische waarden tiener

Bericht door Kiek »

Aan de ene kant is een FT4 van 18 pmol/l ruim.
De TSH is met 7 een reactie op die 18 pmol/l. En die is nu te hoog!
Dat is raar.
Waarom doet de TSH dat?
Is er iets aan de hand met de TSH-fabriek, de hypofyse?

Voelt ze zich misschien wat opgejaagd?
Zou ze een te hoge FT4 hebben?
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gema
Berichten: 35
Lid geworden op: 11 apr 2016, 10:18

Re: Subklinische waarden tiener

Bericht door Gema »

Het wordt er niet veel duidelijker op qua waarden dus dat maakt het ingewikkelder. De vragen die jij stelt kwamen ook bij mij boven.

Ik zal haar later vragen of ze zich opgejaagd voelt, ze is nu even niet thuis.
Gema
Berichten: 35
Lid geworden op: 11 apr 2016, 10:18

Re: Subklinische waarden tiener

Bericht door Gema »

Heb het net gevraagd, ze voelt zich soms opgejaagd maar niet anders als anders.
Kiek
Berichten: 6807
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Subklinische waarden tiener

Bericht door Kiek »

Als je haar andere waarden bekijkt dan past een TSH van 7 bij een FT4 van 14 pmol/l.
De 18/7 wordt eruit gegooid, die is onbegrijpelijk.

Nu gewijzigd in 14/7.
Toch zelfde lab?
Andere ref-waarden misschien?
Ander meetapparatuur?
Bijlagen
Tienerdochter15Mei2023.jpg
Tienerdochter15Mei2023.jpg (40.36 KiB) 3966 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gema
Berichten: 35
Lid geworden op: 11 apr 2016, 10:18

Re: Subklinische waarden tiener

Bericht door Gema »

Echt hetzelfde lab, zelfde referentie. Ik had voor het "gemak" dan maar gehoopt dat nogmaals bloedprikken het zou verduidelijken....helaas :/

En lastig om te bepalen of er vervolgacties nodig zijn.
Kiek
Berichten: 6807
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Subklinische waarden tiener

Bericht door Kiek »

..gehoopt dat nogmaals bloedprikken het zou verduidelijken

Bedoel je dat ze nogmaals naar het lab is gegaan, na de 18/7?
Wat zegt de huisarts over haar TSH van 7 mU/l?
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Gema
Berichten: 35
Lid geworden op: 11 apr 2016, 10:18

Re: Subklinische waarden tiener

Bericht door Gema »

Nee, ik bedoelde na de eerste 2x. Was al blij dat de huisarts nu wel akkoord ging omdat hij daarvoor had aangegeven niet meer mee te werken aan bloedprikken.
Mijn vertrouwen in deze huisarts is dus niet zo groot. Ik zal dinsdag bellen met de praktijk wat zijn conclusie is.
Plaats reactie