Voorstellen en vraag nodus/struma en TIRADS

Met informatie over en ervaringen met diagnose en behandelingen
Plaats reactie
Yvje
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 nov 2023, 20:47

Voorstellen en vraag nodus/struma en TIRADS

Bericht door Yvje »

Hallo, ik ben Yv en 52 jaar, getrouwd en na vele jaren neiging tot een te snel werkende schildklier is inmiddels bekend dat ik een te snel werkende schildklier met meerdere nodus/struma's heb. Vorige week ben ik begonnen met thiamazol 5mg 1x daags.

Recent in een medische molen terecht gekomen nav jaarlijkse controle en dat roept vele vragen op.
De gemaakte echo is vergeleken met de eerder gemaakte echo in 2011 & volgende week puncties van zowel linker als rechter nodus.
Zie toch wel erg tegen de punctie op, maar ook wb de uitslag die pas bijna 3 weken later is.
Een van de nodussen bevat een grove verkalking; wat kan dat inhouden ?? Op internet kan ik hier niets over vinden eigenlijk.
Zal even de tekst schrijven welke uit de echo naar voren kwam :

"In de linkerschildklierkwab meerdere echo-arme nodi, deels spongiform, deels centraal cysteus. De grootste echo arme nodus meet 2.6 bij 1.4 x 2.4 cm, echo arm, waarin een grove verkalking. TIRADS 4." &
"In de linkerschildklierkwab is een nodus zichtbaar, inhomogeen, van 3.5 cm lengte en een diameter van 2.6 x 2.2 cm, destijds was deze nodus veel meer cysteus. Waarschijnlijk TIRADS 3. Lateraal hiervan nog beeld van de spongiforme nodus".

Ik lees hierbij alleen de linkernodus en niet de rechternodus, terwijl internist aangaf: linker nodus bevat kalk en dat is niet goed, want dat hoort er niet te zitten en rechter nodi is gegroeid tov 2011. Punctie zal plaats vinden aan beide kanten.

Kan iemand mij de uitleg van de echo uitleggen ? Wat kan kalk in een nodi inhouden...is dat vaak verontrustender of fout ? En die tirads 3 + 4 : betekend dat het risico op kwaadaardig ?
De tirads stonden beschreven in hoofdletters.

Kortom aardig wat vragen en hopelijk kan ik een of meerdere antwoorden verwachten op dit forum.

Groetjes Yv
Kiek
Berichten: 6507
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Voorstellen en vraag nodus/struma en TIRADS

Bericht door Kiek »

Hallo Yv,

Het is heel lang geleden dat mijn schildklier onregelmatig vergroot was. Ongeveer 30 jaar geleden.
Iemand vroeg mij hoelang ik al een struma had, die ik tot op dat moment niet opgemerkt had.
Dat wist ik niet. Een oude pasfoto liet jaren eerder ook al een struma zien.
Het bleek dat ik eveneens een flinke hypothyreoïdie had. Van diverse nodussen werden puncties verricht, gedurende 3 jaar om het halfjaar een echo.
M'n schildklier bestaat tot op heden uit een soort gekrompen en onregelmatig bijeengeraapt flubberweefsel. En functieloos (bij start FT4 3.5 pmol/l), helemaal platgelegd dankzij de levothyroxine. Naar die flubbers wordt niet meer omgekeken. 't Is best zo.

Voor jou geldt een heel andere situatie.
Tegenwoordig is de diagnostiek en behandeling vele malen beter georganiseerd.
Nu heb je Bethesda-classificatie (vanaf 2010) voor de puncties, en (EU)Tirads (sinds 2017) 1-2-3-4-5 voor een specifiekere diagnostiek van een stukje schildklier, zoals echo, etc.
De grootte en afmetingen (verhoudingen- taller than wide) kunnen al verdacht zijn.
En de doorlaatbaarheid van de echobeelden (echo-arm wordt dan b.v. "hypoechoic nodules" genoemd).
Ook het soort weefsel te zien op een echobeeld, zoals sponsachtig, en/of cysteus wordt benoemd, etc. En verkalkingen in het weefsel geven eveneens een belangrijk signaal.
Inderdaad, hoe hoger de punten, hoe serieuzer het beeld.

Een punctie voor het goede doel doe je niet voor niets.
Je wilt dat je goed behandeld wordt.
Blijf dus ontspannen, want het is belangrijk dat die lui (de dokters) de ruimte krijgen om de naald naar de juiste plaats te knutselen..
Je zou trouwens ook naar schildklierpunctie-ervaring kunnen vragen.

Sterkte en succes!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Yvje
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 nov 2023, 20:47

Re: Voorstellen en vraag nodus/struma en TIRADS

Bericht door Yvje »

Hallo Kiek,

Allereerst dank je wel voor je uitgebreide reactie!
Zo te lezen heb jij zo'n beetje het tegenovergestelde van wat ik heb en een te langzaam werkende schildklier ?
Ben er nog niet helemaal in thuis hoor, weet afgezien van mijn te snel werkende schildklier nog niet eens: "de naam die het beestje heeft gekregen" :o

Welk (belangrijk) signaal geeft verkalking in het weefsel eigenlijk ? Op internet kan ik er eigenlijk niets over vinden en wat ik gelezen heb hier op dit forum, dan is het tot op heden niet positief ?? Iemand die mij meer kan vertellen over verkalking : graag!
Is er bijvoorbeeld een benaming voor en wat zijn jullie ervaringen; positieve/negatieve uitslagen hierdoor ?

Het enige wat ik heb kunnen vinden over tirads 4 is dat er een verdenking is van 5%-80% als ik het goed begrepen heb ? Dus eigenlijk zegt het als de risico bij 5% begint nog erg weinig.

Wat mij nog bijstond van de 1e punctie in 2011 is dat het niet echt pijnlijk was, maar wel vervelend. Ook even het zoeken/bewegen met de naald in het weefsel. Heb altijd gehoopt dat het eenmalig was. Maar las laatst jou reactie bij andere berichten dat je een vingerprik en bloed afnemen erger vind dan een punctie en dat hou ik mij nu telkens maar voor ogen. Op althans dat probeer ik. Goed dat je dat zo omschrijft :D
Hopelijk vliegt de tijd een beetje voorbij en is het snel 7 december (uitslag)....laten we hopen dat die goed is. Fingers crossed.

Dank voor je sterkte en succes wensen!
Groetjes Yvonne
Kiek
Berichten: 6507
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Voorstellen en vraag nodus/struma en TIRADS

Bericht door Kiek »

Hoi Yvje,

Hieronder een abstract waaruit ik begrijp dat van de 57 schildklieren met verkalkingen er 31 waren waarbij het schildklierweefsel inderdaad kanker aantoonde.
Onder die abstract staan weer enkele artikelen die bovengenoemd artikel citeren.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15471671/

De ernst (dreiging kanker) van de verkalkingen (calcifications) in een schildklier heeft ook te maken met de plaats ervan. In een nodus krijgt een verkalking bijvoorbeeld een hoger risico-stratificatie toegewezen dat een spetter kalk ernaast.

Her en der lees ik ook dat zo'n risico-inschatting een groot persoonlijk 'aflees'-component heeft. De ene behandelaar/onderzoeker zal iets vinden en de ander weer niet.

Nou en of, een vingerprik vond ik toendertijd venijniger dat een punctie in m'n schildklier.

Hoop dat je er wat aan hebt.

Hartelijke groet,
Kiek


PS:
Mijn stokpaardje:
Het woord "langzaam werkende schildklier" is niet juist.
Zo'n schildklier wordt opgejut door de hoge TSH, vaak met een struma tot gevolg, maar het weefsel kan niet aan die vraag voldoen. Met die "langzame" term wordt de dommige vermoeide letterlijk trage hypomens benoemd. Die zag je vroeger vooral, door b.v. geen of te weinig doses dierlijk schildklierpoeder.
Het is dus een beschrijvende term uit vroegere tijden.

Maar menig dokter babbelt er nu nog steeds lustig op los met een langzaamwerkendeschildklier.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Yvje
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 nov 2023, 20:47

Re: Voorstellen en vraag nodus/struma en TIRADS

Bericht door Yvje »

Hi Kiek,

Wederom bedankt voor je reactie!
Ik zal er straks even naar gaan kijken die link die je stuurde over schildklierweefsel met kalk. Het hoeft dus niet altijd gelijk fout te zijn/betekenen begrijp ik hierdoor. Thx

Mijn linker struma/nodus die kalk bevat blijkt trouwens volledig vast te zitten aan mijn schildklier en de rechter deels. De rechter blijkt zich niet te vullen, de rechter juist weer wel. Die aan de linkerkant voel en zie ik niet, rechts kun je af en toe voelen en zien en ja dan ben ik een klier met een klier en heeft effect op hoe ik mij voel (geïrriteerder).

Bijzonder dat je een vingerprik als venijniger hebt ervaren. Ik vind het juist eng zo vlak bij een luchtpijp enzo. In mijn herinnering had ik ook het idee dat ze met een dikte van een breipen op mij afkwamen hahaha Gisteren las ik dat de punctienaald nog dunner is dan die waarmee ze bloedafnemen :P

Wat je omschrijft over "de dokter", dat klopt, de internist die ik toen had heb ik gelijk geweigerd bij doorverwijzing. Die kijkt in zijn computertje en zal mij wel even vertellen hoe ik mij zal voelen ipv te vragen : hoe voel je je ? Je zal het ongetwijfeld weten hoe waarden en uitslagen enorm kunnen afwijken en per persoon kunnen verschillen.
Nou eerst de beide puncties maar aanstaande dinsdag. Fingers crossed.

Groetjes Yvje
Yvje
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 nov 2023, 20:47

Re: Voorstellen en vraag nodus/struma en TIRADS

Bericht door Yvje »

Hi Kiek,

Afgelopen dinsdag de punctie gehad. Volgende keer zal het ongetwijfeld meer meevallen, mocht het nog eens voor gaan komen.
Ik waas nog best wat gespannen deze keer.
Het bevreemde mij echter wel dat de internist had gevraagd om punctie links en rechter nodus (tirads 3 en 4) en de radioloog aangaf alleen links te zullen prikken. Gaf aan : ik heb rechts nog eens beoordeeld en vind het een tirads 3 ipv 4 en niet nodig om te prikken.
Mag en kan dat zo maar ?
Ik vond dit nogal vreemd om tegen een advies/vraag van een internist in te gaan en denk al gauw: baad het niet...

Vr groet,
Yvonne
Kiek
Berichten: 6507
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Voorstellen en vraag nodus/struma en TIRADS

Bericht door Kiek »

Mag en kan dat zo maar ?

Ik denk dat iedere arts z'n eigen specialisme en kennis en verantwoordelijkheid heeft op het inzetten van behandelingen en verrichtingen.
Als de ene arts aan de andere arts zegt dat ie moet snijden, dan moet die snijdende arts het toch wel met de indicatie eens zijn, lijkt mij.
Bij het beoordelen van een stuk weefsel bij echo zul je ook verschillende meningen tegenkomen.
Het lijkt een kwestie van smaak. De ene vindt het schilderij meesterlijk, en de ander zegt dat het somber en grauw is.

Van heel lang geleden weet ik nog over de traditionele controverse tussen de chirurgen en de internisten.
De snijers en de druïden. De barbieren en de alchemisten.
Vlammende controverse.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Plaats reactie