Reintegreren op het werk

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Willie
Berichten: 32
Lid geworden op: 26 aug 2015, 12:04

Reintegreren op het werk

Bericht door Willie »

Sinds Maart 2015 is bij mij de diagnose Hashimoto gesteld. Na Jaren op de tanden gebeten te hebben en op pure wilskracht de taken te vervullen die van je worden verwacht, weet ik nu dat het geen kwestie was van ouder worden, overgang of stress.

Het instellen van de meds verloopt moeizaam en voel me nu zieker dan voor ik er mee begon. In juni 2015 heb ik me ziek gemeld en zit nu al 2 maanden thuis.
Mijn eerste bezoek aan de arbo arts zit er inmiddels op. Dat voelde als een koude douche. Zij begon direct over een reintegratieplan en wil met mijn specialist overleggen. Of ik daar maar even toestemming voor wilde geven. Het voelde alsof ik niet geloofd werd/serieus werd genomen.

Nu begrijp ik dat elke Hashimoto patient anders is. Maar toch heb ik behoefte aan jullie ervaringen wat betreft het werk.
Hebben jullie een tijd het werk niet kunnen doen? Hoe verliep de re integratie? Konden jullie het werk uiteindelijk weer hervatten als voorheen?
Hoelang hadden jullie nodig om je weer enigzins de oude te voelen?

Groetjes Willie
essy
Berichten: 188
Lid geworden op: 01 mar 2015, 21:34

Re: Reintegreren op het werk

Bericht door essy »

Hallo Willie,

6 jaar geleden begonnen bij mij alle klachten tijdens de zwangerschap van mijn dochtertje en helaas heb ik me nooit meer goed gevoeld.
Uiteindelijk mijn werk verloren(zat er al 12 jaar) en al vele koude douches over me heen gehad. bij UWV meerdere artsen gezien die vonden dat ik wel weer aan het werk kon. Telkens weer in bezwaar gegaan en het steeds gewonnen.
Ook nu zit ik in een onzekere periode, 2 oktober is de uiterste beslistermijn. Ik ben namelijk weer in bezwaar gegaan. Ik wordt gewoon niet serieus genomen. Wel door de bezwaararts hoor, die heeft me nu al 3 x gezien en kent mijn dossier en is verbaasd hoe zijn collega's met mij om gaan.

Ik wens je veel sterkte! En mijn tip is om goed op te schrijven wat je in het dagelijks leven niet meer kan doen. Door bij een arts te vertellen hoe je dag of weekindeling eruit ziet krijgen ze vaak meer een beeld van jou situatie.
Willie
Berichten: 32
Lid geworden op: 26 aug 2015, 12:04

Re: Reintegreren op het werk

Bericht door Willie »

Hallo Essy

Wat een verhaal! Net alsof je voor je lol thuis zit :shock: . Ook heel naar dat je je niet meer de oude bent gaan voelen. Heb je een idee hoe dat komt?
En UWV, is dat de instantie waarvan je de ziekteuitkering krijgt? Sorry ik ben nog al een noob op dit gebied. En als je bezwaar van tafel wordt geschoven betekent dat dan dat je weer moet solliciteren en die uitkering wordt stop gezet? En je vorige werkgever, die ontsloeg jou omdat je te lang ziek was? Heftig allemaal.

Ik hoop voor je dat alles naar wens zal verlopen. Hou me op de hoogte als je dat wilt.

Het wordt me langzamerhand wel duidelijk dat ik nog wel vaker op onbegrip kan stuiten. Bedankt zover voor je verhaal en je tip!

sterkte de komende maand en groetjes,
Willie
Teun
Berichten: 1070
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Reintegreren op het werk

Bericht door Teun »

Hallo willie,
Ook ik liep al jaren met moeheidsklachten en in april ging het heleMaal niet meer. Kreeg ook de diagnose Hashmotot en belandde in de ziektewet. Ik heb zelf na een week ziek zijn de bedrijfsarts ingeschakeld voor advies. Zijn enige advies was, opknappen, medicijnen innemen en goed voor jezelf zorgen. Tegenwoordig zijn ze verplicht om heel snel na het ziek worden over reintegratie te beginnen. Gelukkig heb ik op het werk en bij de bedrijfsarts alle begrip, en ben ik heel langzaam aan het opbouwen, nog steeds alleen op therapeutische basis. Met mij verloopt het ook niet zoals ik graag zou willen en eigenlijk verwacht had. Het lijkt alsof mijn lichaam de medicatie nog niet aan kan. De huisarts wijdt het aan het feit dat ik mogelijk al heel erg lang met een hypo heb rond gelopen en voor mijn lichaam deze verandering nu nog teveel is. De bedrijfsarts sluit zich hierbij aan. Hij wil wel overleg hierover met de huisarts om samen te kijken of we goed bezig zijn. Ik voel me gelukkig goed gesteund door mijn leidinggevende, collega's en bedrijfsarts. Vind het echter ook niet makkelijk. Ook ik voel me de laatste weken steeds beroerder worden. Ben daarom ook weer met de medicijnen omlaag gegaan ook al waren de waarden nog niet helemaal wat ze zijn moeten en de medicatie heel langzaam opgebouwd.Ook thuis gaat het allemaal net, wil ik eens wat leuks doen dan is dat met mate en moet ik hier de hele dag al rekening mee houden. Toen ik dat niet deed moest ik leuke dingen afzeggen. Ook al wordt ik er af en toe heel verdrietig van toch hoop ik over niet al te lange tijd mijn eigen werk weer volledig op te kunnen pakken.
Voor jou sterkte en ik hoop dat men begrip krijgt voor je situatie. Zelf heb ik ook nooit bedacht dat dit zo'n enorme weerslag zou hebben op je lichaam, dus wat dat betrefd zou ik collega's etc. Ook nog kunnen begrijpen. Helaas.
Mellie
Berichten: 81
Lid geworden op: 19 okt 2013, 13:18

Re: Reintegreren op het werk

Bericht door Mellie »

Hallo Willie,

Ik heb ruime ervaring met bedrijfsartsen, re-intergratie, loonsanctie doordat werkgever niet voldaan heeft aan wet Poortwachter, uwv ect.
Sinds verleden jaar april ben ik volledig afgekeurd en krijg ik een iva-uitkering.
Ik heb Hashimoto en veel last van te hard werkende bijschildklieren en endometriose.

Jouw werkgever is ten alle tijde verantwoordelijk voor jouw ziektedossier. Hij moet jou goed begeleiden en voldoen aan de wet Poortwachter
Werkgevers en werknemers hebben een aantal verplichtingen, die al beginnen in de eerste week van de ziekmelding.

Voor het eerste jaar:
* Ziektegevallen moeten uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag worden gemeld bij de arbodienst of bedrijfsarts.
* Is de werknemer zes weken ziek, dan moet door de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse worden gemaakt. Hierin staat waarom de werknemer niet meer kan werken, wat zijn mogelijkheden tot herstel zijn en wanneer hij het werk weer denkt te kunnen hervatten.
* Binnen acht weken na de ziekmelding of uiterlijk twee weken na de probleemanalyse stelt de werkgever in overleg met de werknemer een Plan van Aanpak (PvA) op. In dit plan staat beschreven wat beiden gaan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het PvA is een onderdeel van het re-integratiedossier.
* Is er sprake van dreigend langdurig verzuim, dan moet de werkgever een re-integratiedossier bijhouden. Hierin staan het verloop van de ziekte en alle activiteiten die beiden hebben ondernomen om terugkeer naar werk mogelijk te maken.
* Iedere zes weken moet de werkgever de voortgang met de werknemer bespreken.
* Samen met de werknemer kiest de werkgever een casemanager. Deze persoon begeleidt en controleert de uitvoering van het PvA.

In de 42e week moet de werkgever de werknemer ziek melden bij het UWV.

Na een jaar:
* Blijft de werknemer onverhoopt lang ziek, dan volgt tussen week 46 en 52 een eerstejaarsevaluatie. Werkgever en werknemer evalueren het afgelopen jaar en stellen vast welk re-integratieresultaat ze in het tweede ziektejaar willen behalen en hoe ze dat gaan doen.
* Is de werknemer na twintig maanden nog niet volledig aan de slag, dan stelt de werkgever in overleg met de werknemer een re-integratieverslag op. Hierin staan alle afspraken en concrete resultaten van de geplande werkhervatting.
* Hebben alle inspanningen niet geleid tot terugkeer naar het werk, dan ontvangt de werknemer in de 87e week een WIA-aanvraagformulier van het UWV. * Dit formulier moet hij binnen drie weken terug sturen aan het UWV. Snel daarna beoordeelt UWV het re-integratieverslag en voert het een WIA-keuring uit en start de WIA-uitkering indien aan de wettelijke voorwaarden is voldaan.
* Indien noodzakelijk moet de werkgever het werk, de werkplek en/of de arbeidsmiddelen van de werknemer aanpassen.
http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/w ... ortwachter
Laatst gewijzigd door Mellie op 28 aug 2015, 21:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Sinds 2010 bekend met Hashimoto, nog bezig met de juiste instelling medicatie.
3 bijschildklieren operatief verwijderd wegens persisterende recidiverende hyperparathyreoidie
12-2013 endometriose ontdekt na baarmoederverwijdering.
Mellie
Berichten: 81
Lid geworden op: 19 okt 2013, 13:18

Re: Reintegreren op het werk

Bericht door Mellie »

Vervolg:
Je bent ziek en bent hierdoor niet in staat te werken.
Een aantal tips van mijn kant:
Lees veel over je ziekte, zodat je weet waar je over praat.
Vraag aan jouw arts wat het behandelplan is, zodat je weet wat je te wachten staat.
Hou een klein dagboekje bij waarin je kan vermelden wat jouw bloeduitslagen waren, hoe je je voelde en welke dosis je slikt.
Neem altijd iemand mee als je naar de bedrijfsarts moet, tenslotte horen 2 meer dan 1 ( en jouw concentratievermogen zal vast wel minder zijn)
Indien jij formulieren moet tekenen en je bent het er niet mee eens, teken dan niet. Indien je tekent houd het in dat je het eens bent met wat op papier staat.
Indien jij zo lang ziek bent dat je op den duur terecht komt bij UWV, moet je deze formulieren overleggen.
Jouw werkgever betaald jouw loon de eerste 2 jaar, het loon kan na een bepaalde periode gekort worden, bv 70%. (afhankelijk van cao).
Voordat je 1 jaar in de ziektewet zit krijg je vaak een gesprek met een arbeidsdeskundige, deze onderzoekt of jij nog in staat bent je eigen werk te hervatten (spoor 1) of bij andere werkgever ( spoor 2).
Op dit onderzoek worden re-integratie begonnen.
Het UWV beoordeelt de inspanningen van werkgever over jouw ziektedossier: is er voldaan aan de wet Poortwachter?
Zo niet, dan kan het UWV jouw werkgever een loonsanctie geven van maximaal 1 jaar.
Zelf moet je ook aktief deelnemen aan de reintergratie die werkgever voor jou regelt: deelnemen aan cursussen, solliciteren ... noem maar op.

http://www.uwv.nl/particulieren/ziek/index.aspx
Sinds 2010 bekend met Hashimoto, nog bezig met de juiste instelling medicatie.
3 bijschildklieren operatief verwijderd wegens persisterende recidiverende hyperparathyreoidie
12-2013 endometriose ontdekt na baarmoederverwijdering.
essy
Berichten: 188
Lid geworden op: 01 mar 2015, 21:34

Re: Reintegreren op het werk

Bericht door essy »

Willie schreef:Hallo Essy

Wat een verhaal! Net alsof je voor je lol thuis zit :shock: . Ook heel naar dat je je niet meer de oude bent gaan voelen. Heb je een idee hoe dat komt?
En UWV, is dat de instantie waarvan je de ziekteuitkering krijgt? Sorry ik ben nog al een noob op dit gebied. En als je bezwaar van tafel wordt geschoven betekent dat dan dat je weer moet solliciteren en die uitkering wordt stop gezet? En je vorige werkgever, die ontsloeg jou omdat je te lang ziek was? Heftig allemaal.

Ik hoop voor je dat alles naar wens zal verlopen. Hou me op de hoogte als je dat wilt.

Het wordt me langzamerhand wel duidelijk dat ik nog wel vaker op onbegrip kan stuiten. Bedankt zover voor je verhaal en je tip!

sterkte de komende maand en groetjes,
Willie

Hallo Willy,

Ik had 2 werkgevers bij de ene had ik een contract voor onbepaalde tijd en bij de andere voor bepaalde tijd. Bij die van bepaalde tijd lag ik er logischerwijs snel uit. Toen ik hun vroeg mij aan te melden bij het uwv voor een ziektewet uitkering keken zij mij raar aan maar ze waren het verplicht dus deden dit. Ik kreeg toen eerst een ziektewetuitkering maar die wilden ze bij het uwv op een gegeven moment stopzetten want ik kon wel weer werken vond deze arts. Dus dat werd een bezwaar en ik kreeg gelijk dus hup die uitkering ging weer verder.
Bij mijn werkgever voor onbepaalde tijd probeerde ik weer terug te komen voor de uren die ik werkte maar dat lukte me niet dus ik zat hier deels in de ziektewet maar ook deels telt mee in de 2 jaar die je max ziek kan zijn voor je eruit moet.

Ondertussen werd mijn ziekte uitkering bij het uwv een wia(arbeidsongeschikt met mogelijkheid om terug te keren op de arbeidsmarkt). Dus voor het ene werk kreeg ik een uitkering en bij de andere werkgever moest ik de 2 jaar uit zitten, best krom want eigenlijk was ik afgekeurd maar bij mijn werkgever moest ik nog reintegreren. Ik wilde wel maar kon het niet voor elkaar krijgen om voor mijn contracturen terug te komen.
Ik wilde mijn baan niet kwijt raken dus ging ik op zoek naar een oorzaak voor mijn klachten want dit kon toch niet alleen de hashimoto zijn? 2010 wist ik van mijn hashimoto, november 2013 kwam daar een bevestiging b12 tekort bij maar ook de diagnose bechterew!

Dus geen kans om terug te keren naar mijn baan die ik toen had want de medicatie voor de bechterew moest nog starten en mijn wia moest door mijn werkgever aangemeld worden........

mei 2014 lag ik eruit en kreeg ik wia voor beide banen om het zo maar even te noemen., vanaf november 2013 zat ik trouwens helemaal thuis.De werkgever waar ik het tijdelijke contract had was geloof ik niet goed verzekerd en moet voorlopig voor mij betalen dus die ging mei 2014 in bezwaar en daar kwam ik augustus 2014 voor bij de bezwaararts. Toevallig dezelfde als die ik eerder had gehad en hij kende mij dossier en dat was een voordeel voor mij zei hij. Hij vond eigenlijk wel dat ik gekeurd moest worden voor een IVA(duurzaam) dus hup afwachten tot ik weer opgeroepen werd door de verzekeringsarts en ja hoor november 2014 kwam ik daar, nou dit was een vreselijk gesprek, er werd niet gevraagd hoe het met mij ging nee ik kreeg een preek van 1,5 uur dat ik maar moest afvallen en gezonder moest gaan leven dan zou het allemaal wel beter gaan.En nog een heel theorie erachter aan. Nou dat beloofde niet veel voor de uitkomst van dat bezoekje. De arts deed niet eens lichamelijk onderzoek.

De uitkomst (kwam pas in februari 2015) kun je wel raden denk ik? Ik ging van 80-100% arbeidsongeschikt naar 35,86% dus hup ga maar op zoek naar een baan!!!!

Ik ging in bezwaar want wat is dit??? Mijn klachten zijn precies hetzelfde en nu moest ik maar aan het werk? Maar de werkgever ging ook weer in bezwaar want die zijn van mening dat ik wel helemaal kan werken. Ja makkelijk praten hoor van achter een bureau over iemand die ze niet eens kennen( groot bedrijf).

Nou 3 juli naar de bezwaararts geweest, toevallig weer dezelfde. mevrouw bent u daar nou alweer? Deze meneer is weer in mijn dossier gedoken en kwam tot de conclusie dat de verzekeringsarts van november 2014 hele delen over mijn gezondheid uit zijn verslag heeft gelaten. Ja vuile rat hoor, sorry dat ik zo grof ben maar het is schandalig! Deze arts schaamde zich zelfs voor zijn collega. Nu ligt het nog bij het uwv, binnen 6 weken zouden ze beslissen maar ze hebben er nog 6 weken aan vastgeplakt. Ja joh laat die vrouw maar wachten, er gaan toch al jaren over heen.

Dus onbegrip ik weet er alles van, heb al 2 huisartsen versleten vanwege onbegrip en 3 internisten.

Nog een tip blijf in jezelf geloven!!! Want volgens de artsen zit het al snel tussen de oren, ja lekker makkelijk dan hoeven ze verder geen moeite voor je te doen, ja doorsturen naar de psych of volstoppen met anti depressiva. Ik ben er niet in getrapt. Voor jezelf opkomen is het allerbelangrijkste en mocht je er ooit voor te komen staan bij het uwv of wat dan ook, altijd in bezwaar gaan want dan word er nog eens met andere ogen naar je dossier gekeken en naar jou als persoon.

Nou een heel verhaal maar dan weet je hoe alles in elkaar kan steken;)

gr essy
Deborah
Berichten: 2
Lid geworden op: 22 aug 2015, 18:05

Re: Reintegreren op het werk

Bericht door Deborah »

Dat klinkt allemaal heftig zeg!

Een bedrijfsarts wordt door de werkgever betaald om vast te stellen of een werknemer zich terecht ziek heeft gemeld. Dit heeft al de schijn van partijdigheid.
Je moet ook net een goede treffen, aangezien bedrijfsartsen regelmatig afgekeurde huisartsen zijn.

Daarnaast doen hormonen gekke dingen met je, toen ik nog geen Thyrax slikte was ik veel eerder emotioneel dan nu (waarbij de vermoeidheid natuurlijk ook een grote rol speelt). Dan ben je toch een stuk minder weerbaar.

Ik heb als zo'n 10 jaar niet meer Full-time gewerkt waardoor ik altijd wel een doordeweekse dag had om bij te komen (ik werkte 4 dagen, maar de afgelopen 2 jaar 3 dagen i.v.m. ouderschapsverlof die bijna is afgelopen). Daarbij moet ik wel zeggen dat mijn Hashimoto erin geslopen is en niet plotseling verergerd is. Ik heb mijn uitslagen elk jaar bijgehouden totdat ik heb aangedrongen op een proefbehandeling bij de HA i.v.m. vermoeidheid.

Veel succes de komende tijd met de vervelende situatie waarin je nu zit, hopelijk krijg je waar je recht op hebt.
Rick
Berichten: 335
Lid geworden op: 17 feb 2015, 09:56

Re: Reintegreren op het werk

Bericht door Rick »

Ik werd in november 2002 gediagnosticeerd Hashimoto; ik was diep, diep hypo.
Kwam vervolgens in een insteltraject, maar dat verliep moeizaam juist omdat ik van zover moest komen.
Anderhalf jaar later (zomer 2004) ging het helemaal mis; in 1 week tegelijk ontzettend beroerd voelen, mijn vrouw kreeg een miskraam en mijn moeder overleed - toen knapte er ff iets en toen ook mijn directeur tamelijk bot reageerde ben ik op eigen gelegenheid naar de bedrijfsarts gestapt. Ik heb toen een half jaar op halve kracht gewerkt, langzaam weer opbouwen, goed ingesteld raken en in overleg met de bedrijfsarts vanaf januari 2005 volledig teruggekomen.
De bedrijfsarts reageerder begripvol "zoiets verzin je niet"; maar ik realiseer me dat er sinds 2004 wel e.e.a. is veranderd m.b.t. de begeleiding door bedrijfsartsen.

Sinds we kinderen hebben (december 2005) heb ik eerst 1 dag ouderschapsverlof opgenomen en daarna ben ik 80% gaan werken. Ik ben de woensdag vrij. Maar een volledige baan zou voor mij nu weer prima kunnen.
Moeten er alleen geen thyrax-perikelen etc doorheen fietsen - dat heeft mij weer twee weken ziektewet en een jaar aanmodderen gekost.
Willie
Berichten: 32
Lid geworden op: 26 aug 2015, 12:04

Re: Reintegreren op het werk

Bericht door Willie »

@ Teun:

Je verhaal is heel herkenbaar! Wat moedig dat je al begonnen bent, zij het op therapeutisch basis. Ik zie dat momenteel echt nog niet zitten. Ik werk als verpleegkundige op een hele hectische afdeling, waar je constant alert moet zijn. Afgezien van mijn conditie is de concentratie erg laag. Ik weet nog goed mijn laatste dienst voor dat ik me ziek melde, hoe gestrest ik was of ik wel de juiste pillen had uitgezet.
Bedankt voor je verhaal en succes met je weg naar goed ingesteld zijn.

Groetjes, Willie
Plaats reactie