Medicijn kan ook te goedkoop zijn (Thyrax)

Graag met vermelding van de bron
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3601
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Medicijn kan ook te goedkoop zijn (Thyrax)

Bericht door laura »

Medicijn kan ook te goedkoop zijn
Financieel Dagblad

Het leeuwendeel van de geneesmiddelen is helemaal niet zo duur als de argeloze krantenlezer zou kunnen denken op basis van de berichtgeving over nieuwe medicijnen, bijvoorbeeld tegen kanker. Die kosten soms tienduizenden euro’s per patiënt, maar de meeste geneesmiddelen zijn juist spotgoedkoop. Zoals deze krant gisteren meldde zijn prijzen van medicijnen die huisartsen voorschrijven, in twintig jaar tijd met maar liefst 60% gedaald.

De prijsdaling is een geweldig succes, te danken aan het prijsbeleid dat de Nederlandse overheid twintig jaar geleden heeft ingezet. Dankzij de invoering van de Wet geneesmiddelenprijzen (WPG) en andere overheidsmaatregelen zijn de Nederlandse uitgaven aan medicijnen niet uit de hand gelopen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft op die manier een belangrijke bijdrage geleverd aan het terugdringen van het overheidstekort.

Logischerwijs wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid verder op dit pad. Zo heeft ze maatregelen genomen om ook de introductieprijzen van nieuwe medicijnen te beheersen, naast het huidige beleid gericht op prijsverlaging van bestaande geneesmiddelen. Deze extra maatregelen zijn van belang omdat er veel nieuwe medicijnen aankomen die tienduizenden euro’s per patiënt kosten.

Het succesvolle prijsbeleid stuit vroeg of laat echter op grenzen. Een ongewenst effect dat zich nu aandient: farmabedrijven bedingen hoge introductieprijzen voor hun nieuwe gepatenteerde medicijnen, omdat ze beseffen dat de prijzen snel zullen dalen. Het vaststellen van een evenwichtige introductieprijs leidt vervolgens tot een potje armpje drukken tussen overheid en bedrijven, waardoor nieuwe en veelbelovende medicijnen later dan nodig beschikbaar dreigen te komen voor Nederlandse patiënten.

Dat het prijsbeleid niet zonder risico’s is, bewijst de bestaande praktijk. De maximumprijzen van veel oudere geneesmiddelen zijn inmiddels zo ver gedaald dat fabrikanten deze patentvrije middelen niet altijd meer willen of kunnen maken. Daardoor ontstaan nu al regelmatig tekorten aan honderden medicijnen. De leveringsproblemen met Thyrax, een belangrijk medicijn voor 300.000 patiënten met schildklierproblemen, zijn een waarschuwing.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie