Discussie over EPD/LSP/ICT

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
*anna*
Berichten: 332
Lid geworden op: 12 sep 2013, 01:22

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door *anna* »

Ik zou het niet 'iets sterker' noemen: hebben of verwachten ;).
Maar met 'ik verwacht een verstandige vertegenwoordiging' ben ik het helemaal eens!

(Echt zo'n dag om muggen te ziften, dat merk je wel. :lol:)

Een rustige zondag!
Anna
*anna*
Berichten: 332
Lid geworden op: 12 sep 2013, 01:22

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door *anna* »

Hoe verstandig zal onze volksvertegenwoordiging zijn?
Brochure ministerie: "We hebben echt te maken met een privacy maffia", meldt de Privacy Barometer.

Zie: https://www.privacybarometer.nl/nieuws/ ... acy_maffia

Anna
Rick
Berichten: 335
Lid geworden op: 17 feb 2015, 09:56

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door Rick »

https://www.security.nl/posting/473974/ ... alth+geven

Treffend commentaar:
Leren we nog wel de eed van Hippocrates op school tegenwoordig?
"Al hetgeen mij ter kennis komt in de uitoefening van mijn beroep of in het dagelijks verkeer met mensen en dat niet behoort te worden rondverteld, zal ik geheim houden en niemand openbaren."

Of, zoals uit het NAV artseneed:
"Al wat ik als hulpverlener zal zien of horen, ook van het privé-leven van de patiënten zal ik voor mij houden, in de overtuiging dat zulke dingen geheim moeten blijven."
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door Eekhoorn »

De boodschap van de brochure is duidelijk: willen we de zorg moderniseren, dan zullen de privacy-regels moeten wijken.

Bijvoorbeeld:
‘Het inzetten van e-health gaat met kleine stappen vooruit, vaak zijn financiering en privacy, naast tijd en commitment de bottle-neck.’
Iris Verberk, Internist en medisch informatiemanager Maasstad Ziekenhuis
Roelofsen memoreert aan de patiënt die steeds maar weer zijn verhaal moet vertellen en overdracht aan ziekenhuizen dat nog steeds via de fax verloopt. ‘Dat is toch ook niet meer van deze tijd.’
Verberk: ‘Privacy levert meer hordes op dan wenselijk.
‘We hebben echt te maken met een privacy maffia. We zijn hierin doorgeschoten. Naarmate een patiënt zieker is, neemt het privacy issue af, dat zien we overal. We hebben inderdaad heel veel behoefte aan standaarden, maar de overheid loopt per definitie nooit voor op de markt. Dat we nu discussies hebben over WhatsApp, betekent dat we al aan het kantelen zijn. Straks komen er nieuwe zorgaanbieders op de markt en lost het probleem zich vanzelf op.[mijn cursivering - Eekhoorn]’
Lucien Engelen, directeur REshape Center Radboudumc.

Heel slim van het ministerie om deze boodschap uit te laten spreken door 'moderniseerders' van de zorg. Zo kan de minister er niet zo makkelijk op worden aangesproken.

Zie deze link voor een kritisch en goed onderbouwd commentaar, onder meer over het verstopte een-tweetje tussen VWS en Philips: http://www.zorgictzorgen.nl/zeer-discut ... e-ehealth/
Kiek
Berichten: 6715
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door Kiek »

NRC 23 juni 2016:
Bijlagen
Privacy patienten.jpg
Privacy patienten.jpg (63.28 KiB) 1973 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Advertorial Philips e-health in NRC

Bericht door Eekhoorn »

De NRC kwam vandaag met een flinke advertorial van Philips over E-health: http://www.nrc.nl/advertentie/philips/technologie-zorg

'Woordvoerder' van Philips in de advertorial is Lucien Engelen. Hee, kenden we die niet al? Jawel, Engelen - directeur Radboudmc REShape Center - was een prominente spreker op het recente E-Health-congres van VWS. In de aankondigingsbrochure had hij het over de 'privacy maffia' (die spatiefout laat ik lekker staan).

Waarom dit bericht? Ik vind het raar dat Engelen op het ene moment nog als 'zorginnovator' mag spreken op een congres van een ministerie, en op het andere moment reclame staat te maken voor Philips. Is hij nu bijvoorbeeld zo gekant tegen die 'privacy maffia' omdat hij echt vindt dat de bescherming van privacy zorginnovatie in de weg staat, of omdat Philips zijn e-healh-producten makkelijker kan afzetten als het bedrijf niet zo'n last heeft van die ingewikkelde privacyregels?
Rick
Berichten: 335
Lid geworden op: 17 feb 2015, 09:56

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door Rick »

De vraag stellen ... is 'm beantwoorden (vermoed ik)
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door laura »

Patiëntenfederatie @NPCF & @StKenZ willen meer zeggenschap voor patiënten met online persoonlijk gezondheidsdossier ...

https://twitter.com/StKenZ/status/749884237789196288
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Ook in VK gedoe met beheer patiëntendata

Bericht door Eekhoorn »

De NHS - de Britse nationale gezondheidszorgorganisatie - schrapt het plan om alle patiëntendata in één grote database te stoppen. Er zijn te veel zorgen over de beheersbaarheid, waaronder de mogelijkheid de privacy van de patiënten te waarborgen.

Artikel (The Guardian): https://www.theguardian.com/technology/ ... al-details
Eekhoorn
Berichten: 162
Lid geworden op: 13 okt 2013, 12:09

Re: Wat vinden jullie van het EPD/LSP?

Bericht door Eekhoorn »

NRC 27 juli 2016

Privacyregels zitten groei in de weg

Lexis Nexis Risk Solutions, verzamelt en analyseert data. In de VS doet het bedrijf het goed. Daarbuiten gelden strengere privacyregels.

Jan Benjamin

LNRS ontwikkelde een app waarmee Amerikaanse politieagenten autoschade sneller kunnen opnemen. Foto Karl Gehring / Getty Images
Na de recente schietpartijen tegen agenten in Baton Rouge en Dallas is het een wrang voorbeeld. Mark Kelsey zegt het zelf. „Maar in de VS overlijden gemiddeld meer agenten op de plek van een verkeersongeluk, bij het opnemen van de schade, dan door schietincidenten”, aldus de bestuursvoorzitter van Lexis Nexis Risk Solutions. „Dus hoe korter een agent op de plaats van een crash is, hoe beter.”

Lexis Nexis Risk Solutions (LNRS) is een van de vier divisies van het Brits-Nederlandse informatieconcern RELX, voorheen Reed Elsevier. Voor Amerikaanse politiekorpsen maakte LNRS de mobiele app eCrash die het invullen van schadeformulieren vereenvoudigt en helpt bij de afhandeling van het ongeluk. Chauffeurs die net een ongeluk hebben gehad, geven de agent hun naam, adres en woonplaats. Die informatie gaat de app in. Kelsey: „Op basis daarvan wordt veel informatie automatisch ingevuld”. Die data komen uit openbare bronnen, en van onder meer verzekeraars. Hierdoor hoeft een politieman nog maar 19 minuten langs een snelweg met voorbijrazend verkeer te staan. Dat was 61 minuten.

RELX heeft zijn winst en omzet afgelopen maanden verder weten op te voeren. Dat maakte het het bedrijf donderdag bekend. RELX boekte vorig kwartaal een omzet van 4,2 miljard euro, 4 procent meer dan een jaar eerder. De operationele winst steeg met 6 procent, naar 1,3 miljard euro.
Opmerkelijk: de politie krijgt eCrash gratis. LNRS verdient zijn geld met de verkoop van de informatie van die ongelukken aan verzekeraars, verrijkt met relevante data. Verzekeraars besparen zo geld, zij hoeven niet langer alle politieverslagen door te vlooien.

Zo werkt Lexis Nexis Risk Solutions. Het bedrijfsonderdeel – vorig jaar de sterkst groeiende tak van RELX in omzet en bedrijfsresultaat – verzamelt en analyseert enorme hoeveelheden gegevens. Klanten zijn onder meer banken, verzekeraars, overheden, zorginstellingen en luchtvaartmaatschappijen. LNRS is groot in big data, vooral in de Verenigde Staten. Het bedrijf zou graag willen groeien buiten de VS, maar dat blijkt moeizaam, vooral door strengere privacyregels in het buitenland.

Doktersrekening


Topman Kelsey vertelt telefonisch hoe Risk Solutions lokale overheden toont wie sjoemelt met zijn voedselbonnen (food stamps), banken toont of klanten bonafide zijn, en ziekenhuizen of de patiënt zijn doktersrekening kan betalen.

Zakenbank UBS schat dat de Amerikaanse markt voor data-analyse en risicobeheer circa 12,5 miljard euro groot is. RELX heeft een marktaandeel van ruim 15 procent. Grote concurrenten zijn Equifax, Experian, en IMS. Kelsey benadrukt dat het een voordeel is dat Lexis Nexis Risk Solutions niet verbonden is aan bijvoorbeeld een verzekeraar. Daarom zijn alle grote maatschappijen bereid hun klantgegevens te sturen en kan LNRS zijn klanten een beeld van de hele branche voorschotelen. Bijvoorbeeld of de afnemers van een bepaalde schadeverzekering zich relatief vaak of juist zelden laten uitbetalen.

LNRS had in 2015 een omzet van 1,6 miljard pond (1,92 miljard euro), 7 procent meer dan in 2014 en goed voor 26 procent van de totale omzet van RELX. Ter vergelijking: de omzet van de wetenschappelijke uitgeverij Elsevier, al decennia RELX’ grootste divisie, steeg met 2 procent. Ook het bruto bedrijfsresultaat van LNRS steeg vorig jaar 7 procent naar 575 miljoen pond. En die groei ligt al minstens vier jaar op hetzelfde niveau.

Big Brother

Twee overnames van het toenmalige Reed Elsevier liggen aan de basis van Risk Solutions, vertelt Kelsey. In 2004 kocht het Brits-Nederlandse concern het Amerikaanse bedrijf Seisant. Daarmee kreeg het de computertechnologie in handen om grote hoeveelheden data te analyseren. En in 2008 nam Reed Elsevier het Amerikaanse informatiebedrijf ChoicePoint over. Dat leverde al gedetailleerde data aan met name verzekeraars.

‘Reed Elsevier koopt Big Brother’, kopte De Telegraaf in 2008. Niet onlogisch, want het bedrijf weet behoorlijk veel van de gewone burger. Privacy is een belangrijk thema binnen het bedrijf, en niet alleen uit maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het beperkt in feite de internationale expansie van LNRS. Wetgeving op het gebied van persoonsgegevens die strenger is dan in de Verenigde Staten, maakt het lastig om de producten en diensten van Risk Solutions te verkopen buiten de VS. „Onze technologie laat zich gemakkelijk gebruiken in het buitenland”, zegt Kelsey. „Maar de moeilijkheid zit in de lokale data, en de regelgeving.”

Landen met een relatief strenge privacywetgeving zoals Duitsland en Frankrijk staan nog niet op Kelseys lijst van internationale expansie.
tweet

Kelsey: „Toen ik in 2012 bestuursvoorzitter werd hadden we een omzet van ruim 1,5 miljard dollar. Minder dan 1 miljoen daarvan kwam van buiten de VS.” Hij schreef een tienjarenplan voor buitenlandse expansie. Die beperkt zich voorlopig tot vier landen. LNRS is recentelijk op bescheiden schaal actief geworden in het Verenigd Koninkrijk, China, Brazilië en India. Landen met een relatief strenge privacywetgeving zoals Duitsland en Frankrijk staan nog niet op Kelseys lijst van internationale expansie.

In het VK kocht RELX in 2014 het relatief kleine bedrijf Wunelli. Dat maakt TomTom-achtige kastjes en houdt het rijgedrag bij van chauffeurs. Wunelli analyseerde miljarden mijlen aan weggebruik en levert die data aan verzekeringsmaatschappijen. Chauffeurs met een Wunelli-kastje die zich netjes gedragen krijgen korting op hun verzekeringspremie.

Een van de conclusies van het Wunelli-onderzoek onder 20.000 chauffeurs: Britse vrouwen zijn veel betere chauffeurs dan Britse mannen.
Plaats reactie