Hittegolf en medicijnen/bewaren/drinken etc.

Levothyroxine (thyrax, euthyrox, eltroxin), cytomel, schildklierremmers (strumazol, PTU), medicijnen schildklierkanker, en wisselwerkingen
ineke
Berichten: 484
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Hittegolf en medicijnen/bewaren/drinken etc.

Bericht door ineke »

Dit thema gaat over hitte/medicijnen/bewaren van medicijnen/drinken/eten etc.


Hittegolf en medicijnen
Mensen die medicijnen gebruiken, ouderen, zieken, mensen met overgewicht en kleine kinderen kunnen extra last hebben van hitte. De apotheker geeft advies.

Algemene tips bij hitte: drink voldoende (minstens 2 liter), zoek de koelte op, eet of drink af en toe iets zouts en gebruik liever geen alcohol. Dit heeft een uitdrogend effect


Warmteafvoer bij hitte
In de hersenen zit een temperatuurregelcentrum: de hypothalamus. Stijgt de lichaamstemperatuur te veel, dan zorgt de hypothalamus voor actie om deze weer op het gewenste niveau van ongeveer 37 °C te brengen.

Dit gebeurt op 2 manieren:
•Meer zweten. Het zweet op de huid zorgt voor verkoeling als het verdampt. Om goed te kunnen zweten moet je genoeg vocht innemen om het vocht dat uitgezweet wordt weer aan te vullen. Dat betekent: bij heet weer voldoende drinken.
•Een sterkere doorbloeding van de huid. Dat kun je niet bewust regelen. De bloedvaten in de huid worden wijder. Daardoor kan het hart meer bloed rondpompen. Dit bloed geeft de warmte af, via de huid, aan de lucht rondom. Dat betekent: bij heet weer moet het hart harder werken


Groepen die extra last hebben van hitte
Kwetsbare groepen kunnen extra last hebben van hitte doordat hun warmteafvoer anders geregeld is. Bijvoorbeeld ouderen, zieken, mensen met overgewicht en kleine kinderen: zij kunnen bij warmte last krijgen van spierkramp, hoofdpijn, concentratieverlies, misselijkheid, diarree, flauwvallen of zelfs coma.

Hoe komt dit?
•Bij ouderen werkt de temperatuurregulatie vaak niet zo goed meer.
•Ouderen hebben vaak minder dorstgevoel, ze drinken vaak te weinig en zweten vaak minder.
•Bij bepaalde patiënten en ouderen werken hart en longen vaak minder krachtig, vooral bij mensen met hartproblemen.
•Bij een aantal ziekten kunnen de medicijnen een goede temperatuurregulatie tegengaan. Bijvoorbeeld bij hartfalen, angina pectoris (hartkramp), hoge bloeddruk, ziekte van Parkinson, depressie en psychose.
•Kleine kinderen kunnen makkelijker uitdrogen. Hun temperatuurregulatie is nog niet volledig ontwikkeld. En als zij het warm hebben, kunnen ze dit minder goed aangeven.
•Bij mensen met overgewicht is de warmteafvoer via de huid minder. En aangezien zij meer gewicht meedragen, krijgen zij het sneller heet.
•Mensen in een sociaal isolement lopen meer risico op hitteproblemen.


Medicijngebruik en hitte
Bepaalde medicijnen hebben niet alleen invloed op een ziekte, maar óók op de temperatuurregulatie van de gebruiker. Dit is belangrijk om te weten. Uw apotheker en de arts houden dit in de gaten. Misschien is het nodig om tijdelijk de dosering van een medicijn aan te passen.

Let op bij de volgende aandoeningen en medicijnen:

Hartproblemen, hoge bloeddruk
Medicijnen tegen hartproblemen kunnen bij hitte de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoren. Dat betekent kans op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden.
Een voorbeeld: plasmiddelen (diuretica). De bedoeling is dat plasmiddelen normaal helpen het vocht in het lichaam af te voeren, door plassen. Zouten en mineralen in het vocht verlaten zo ook het lichaam. Bij hitte kan dit te veel zijn en dan raakt de water- en zouthuishouding van het lichaam verstoord. Dat betekent kans op uitdroging en te weinig zweten.

Ontlastingsproblemen
Bij problemen met de ontlasting is het altijd belangrijk om voldoende te drinken. Bij diarree verlies je veel vocht. En ook bij verstopping en bij het gebruik van laxeermiddelen speelt vaak een tekort aan vocht een rol.

Hersenaandoeningen, psychische aandoeningen
Medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en middelen tegen een psychose kunnen er voor zorgen dat u minder zweet.

Handig: overzicht van uw medicijnen
Zit u in een hittegolf? Uw medicijnpaspoort is een handig document om bij de hand te hebben: het is een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt. Vraag ernaar, uw apotheker maakt het graag voor u.


Medicijnen bewaren als het warm is
Raadpleeg bij langdurige hitte de bijsluiter om te zien hoe u uw medicijnen het beste bewaart. Zetpillen kunnen bijvoorbeeld smelten door de hitte. Vraag het bij twijfel na in de apotheek.

Meestal: droge kast onder 25°C
Een droge kast waar het niet warmer wordt dan 25°C is voor de meeste medicijnen een goede bewaarplaats. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin wel goed. Zo’n kast is prima als er geen speciaal bewaaradvies op de verpakking staat.

De badkamer is geen goede plek voor medicijnen: het is daar te vochtig.

Koelkast kan te koud zijn
Moeten geneesmiddelen bij hitte in de koelkast? Dat spreekt niet vanzelf. Kijk naar het bewaarvoorschrift op het etiket en in de bijsluiter. Bel bij twijfel de apotheek.

•Zetpillen kunnen smelten door warmte. Maar ze mogen misschien niet in de koelkast. Let op het bewaarvoorschrift.
•Vloeistoffen zoals drankjes of ampullen met injectievloeistof horen niet standaard in de koelkast, want de kou kan een effect geven dat niet de bedoeling is. Bijvoorbeeld, er kunnen in een drank kristallen ontstaan. Let op het bewaarvoorschrift.
•Oog- en oordruppels en klysma’s moeten misschien wel, misschien niet in de koelkast. Let op het bewaarvoorschrift.
Het is een goed idee om deze middelen - als ze uit de koelkast komen - voor gebruik ongeveer 5 minuten op te warmen in de hand. Anders is het gebruik erg onaangenaam.

Doet u uw medicijnen in de koelkast? Zorg dat kinderen er niet bij kunnen. Doe de medicijnen in een doos die niet makkelijk open kan.


Medicijnen onderweg goed houden
Zorg dat uw medicijnen zo kort mogelijk in de warmte zijn.
•Als u meerdere inkopen moet doen, ga dan het laatst naar de apotheek en daarna direct naar huis. Voor sommige medicijnen is een koeltas handig.
•Laat medicijnen niet in een warme auto liggen.
•Onderweg op vakantie: bewaar medicijnen niet dicht bij het lichaam, niet in een broekzak bijvoorbeeld. Maar in een tas. Een koeltas kan nodig zijn voor medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden. Vraag hiernaar in de apotheek.


Warm? Drink voldoende
Om warmte af te kunnen voeren, moet je kunnen zweten. Daarvoor moet er genoeg vocht in het lichaam zijn én er moet genoeg vocht in het lichaam overblijven voor de normale lichaamsfuncties.

•Drink op warme dagen 2 liter vocht per dag. Drink regelmatig kleine beetjes, telkens een kopje of een glas. Houd het drinken bij de hand. Neem kraan- of flessenwater, melk, karnemelk, thee of koffie zonder suiker, vruchtensap of suikervrije (fris)dranken.
•Het vocht in koffie en thee plast u sneller uit door de werking van de cafeïne. Het lichaam verliest sneller vocht, maar niet méér vocht. Deze dranken voorzien het lichaam dus net als andere dranken van vocht en kunnen prima gebruikt worden om de vochtbalans op peil te houden. Let wel op met de cafeïne in koffie.
•Neem geen dranken met veel suiker. Daarin zitten veel calorieën. Dat is nadelig voor een gezond gewicht. Ook plast u het vocht in deze dranken sneller weer uit.
•Drink niet alleen maar vruchtensappen. Deze bevatten zuren die slecht zijn voor het tandglazuur.
•Gebruik liever geen alcohol. In alcoholische dranken zitten veel calorieën, alcohol is schadelijk voor de gezondheid en u plast het vocht in uw drankje sneller weer uit.
•Plast u minder dan normaal? Is uw urine donkerder dan normaal? Drink dan meer en wacht niet tot u zich dorstig voelt. Vooral als u ouder bent, is uw dorstgevoel vaak minder!


Eten bij hitte
•Eet gezond en regelmatig als het warm is. In groente en fruit zit veel water plus vitamines en zouten.
•Let op: bij warm weer bederft voedsel sneller. Door het eten van minder vers voedsel kunt u diarree krijgen. Dat betekent ongemak en extra vochtverlies. Een goede koeling van het voedsel en een goede hygiëne zijn belangrijk.


Zoek de koelte op
•Doe het rustig aan. Vermijd grote inspanningen. Vermijd de hitte, ga alleen ‘s morgens naar buiten als het nog redelijk koel is, draag luchtige kleding en gebruik buiten een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
•Wordt het binnen erg warm, dan kan het gebruik van een tafelventilator of (mobiele) airco zinvol zijn.


Veelgestelde vragen over medicijnen en hitte

Kan ik bij een hittegolf al mijn geneesmiddelen het beste gewoon in de koelkast leggen?
Nee. De koelkast kan ook een te koude plek zijn.
•Kijk op de verpakking wat het bewaaradvies is. Staat er niets, dan kunt u het middel bewaren in een droge kast waar het niet veel warmer wordt dan 25 °C.
•Twijfel? Vraag het bij de apotheek.

Wat kan ik het beste drinken bij heet weer?
Het advies geldt vooral water, melk, frisdrank, vruchtensap, thee of koffie te nemen. Dranken met veel suiker en alcoholische dranken zijn minder geschikt.

Waarom kun je beter geen alcoholhoudende dranken nemen bij een hittegolf?
Dranken met alcohol bevatten vocht, maar dat wordt sneller weer uitgeplast dan bij dranken zonder alcohol. Dus het lichaam heeft minder aan dit vocht. Bovendien bevat alcohol veel calorieën. En het is schadelijk voor de gezondheid om veel alcohol te drinken en om elke dag alcohol te drinken.

Hoe kom ik aan een overzicht van alle medicijnen die ik gebruik?
Dat maakt uw apotheker graag voor u, als u dit vraagt. In een medicijnpaspoort staan alle medicijnen die u gebruikt. Dit document is nuttig als u naar een specialist of ziekenhuis moet, op vakantie, maar ook als u plotseling onwel zou worden.


Bron: Apotheek.nl


Meer info (thema's):
http://www.apotheek.nl/themas

.
Plaats reactie