Net zwanger en van 100 mcg naar 150 mcg?

Over vruchtbaarheid, zwangerschapswens, zwangerschap, na de bevalling, borstvoeding, maar ook de overgang
Plaats reactie
Bhj1980
Berichten: 8
Lid geworden op: 12 jul 2017, 17:10

Net zwanger en van 100 mcg naar 150 mcg?

Bericht door Bhj1980 » 23 mar 2018, 09:04

Hallo allemaal,

Ik ben net zwanger (2 dagen overtijd). Nu heb ik van mijn endocrinoloog te horen gekregen dat ik moet ophogen van 100 naar 150mcg. De vorige keren (ik heb al 2 keer een miskraam gehad) hoefde ik maar op te hogen met 25 mcg naar 125. Toen ik naar uitleg vroeg zei hij dat hii niet precies meer wist waarom het vorige keer met 25 was, maar dat 50 procent standaard is. Ik lees echter overal dat je met 25 procent moet verhogen en ook vreemd dat dat van hem de vorige keren ook moest en nu met 50. Dus nu maak ik mijn zorgen. Is 50 ineens niet heel veel/te veel?
Mijn TSH was woensdag 1.6 (niet nuchter, 's middags geprikt) en ft4 is niet gemeten want dat was niet nodig (ook raar toch?).

Afgelopen maand heb ik de laatste miskraam gehad. Toen ik toen zwanger raakte was mijn TSH 1.7 en ft4 14.3 (op 19 januari). Toen heb ik opgehoogd van 100 naar 125. Na miskraam heb ik weer laten prikken (inmiddels weer 2 weken verlaagd naar 100) en toen was TSH 2.7 en ft4 17.1 (te hoog want ref.waarde is 7.8-16). Dit was op 8 maart. En nu (21 maart) is TSH dus 1.6 en ft4 weet ik niet.
Kan iemand mij advies geven? Bedankt alvast.

Kiek
Berichten: 2779
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Net zwanger en van 100 mcg naar 150 mcg?

Bericht door Kiek » 23 mar 2018, 11:06

Wat een blij nieuws, Bhj, gefeliciteerd!
Het belangrijkste is dat je zorgt dat je TSH ongeveer tussen de 1.5 en de 2 of 2.5 mU/l blijft lopen.
De bijbehorende FT4 geeft kennis over de verschuiving die chronisch plaatvindt in de eerste drie maanden van je zwangerschap.

Je zwangerschap zorgt voor stijging van de TBG.
Je hebt vaste/gebonden en vrije T4 in een soepele verhouding. TBG zorgt voor meer gebonden T4, ten koste van de vrije T4 (=FT4).
Die TBG veroorzaakt bij normale schildklieren al een turbulentie van extra arbeid en productie.
Want de normale verhouding van je totale voorraad T4 en het kleine beetje vrijeT4 (FT4) wordt op z'n kop gezet door de inmenging van die plotselinge extra TBG.

Jij moet zelf het afsnoepen van de vrije T4 aanvullen door je totale voorraad groter te maken.
Daarom verhoog je je levothyroxine.

Je endocrinoloog zegt dat dat met 50% moet gebeuren.
Waarom weet ik niet.
Ik ken alleen de eerste basisverhoging van 25%, zoals in de richtlijn staat.

Je schrijft:
Toen ik naar uitleg vroeg zei hij dat hii niet precies meer wist waarom het vorige keer met 25 was, maar dat 50 procent standaard is.
Is deze verdubbeling misschien vanwege je miskraam?

Bel voor de zekerheid de polikliniek.

Succes!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Bhj1980
Berichten: 8
Lid geworden op: 12 jul 2017, 17:10

Re: Net zwanger en van 100 mcg naar 150 mcg?

Bericht door Bhj1980 » 23 mar 2018, 13:52

Bedankt en dankjewel voor het antwoord!
Volgens mij is de verhoging niet vw de miskramen. De internist had het echt over een standaardprocedure.
Ik had hem zelf aan de lijn en denk niet dat ik nog meer uitleg krijg dan dit.
Hij is endocrinoloog, dus hij zal het wel weten toch? Hoop ik althans :mrgreen:

Kiek
Berichten: 2779
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Net zwanger en van 100 mcg naar 150 mcg?

Bericht door Kiek » 23 mar 2018, 14:24

Je schrijft:
De internist had het echt over een standaardprocedure.
Ik had hem zelf aan de lijn en denk niet dat ik nog meer uitleg krijg dan dit.
Hij is endocrinoloog, dus hij zal het wel weten toch? Hoop ik althans :mrgreen:


Heeft de man je gerustgesteld?
Richtlijn:
Patiënten die vanwege hypothyreoïdie met levothyroxine worden behandeld en net zwanger zijn,
dienen: hun dosis te verhogen met circa 25 - 30% na een gemiste menstruatiecyclus of bij een positieve
zwangerschapstest, en hun behandelend arts hiervan direct op de hoogte te brengen.
Verhoging van de dosis kan initieel plaatsvinden door [2012] op twee van de zeven weekdagen een
dubbele dagdosis in te nemen.
https://www.schildklier.nl/images/PDF/N ... nissen.pdf
Succes!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

mamavan2
Berichten: 113
Lid geworden op: 23 dec 2017, 18:41

Re: Net zwanger en van 100 mcg naar 150 mcg?

Bericht door mamavan2 » 23 mar 2018, 15:39

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik hoop voor je dat het goed zal verlopen.
Ik kan me indenken dat je in een wat lastig parket zit nu je endocrinoloog iets anders aangeeft dan de vorige keren. Ik zou toch nog eens contact zoeken en aangeven dat je het gevoel hebt dat het teveel is (+reden/het stukje dat Kiek ook schrijft) en dan hoor je wel weer wat hij zegt... Een arts kan zijn advies vast onderbouwen, los van de protocollen?
13-12-17 FT4 2,00 en TSH 127,00 (Diagnosewaarden)
17-1-18 FT4 19,20 en TSH 21,00
29-1-18 FT4 21,10 en TSH 8,10 mU/L
13-2-18 FT4 22,70 en TSH 8,20
27-3-18 FT4 23,9 en TSH 2,9

Bhj1980
Berichten: 8
Lid geworden op: 12 jul 2017, 17:10

Re: Net zwanger en van 100 mcg naar 150 mcg?

Bericht door Bhj1980 » 20 apr 2018, 16:59

Excuses voor de late reactie. Inmiddels weer een aantal weken verder en de zwangerschap gaat op zich nog steeds goed gelukkig. De endocrinoloog had mij toen op zich wel gerust kunnen stellen waarom ik zoveel op moest hogen. Had te maken met dat de vorige keren de tsh ook heel snel omhoog ging. Echter blijkt het na onderzoek vandaag via de gynaecoloog nu toch teveel geweest te zijn en had ik misschien toch beter naar mijn gevoel kunnen luisteren. Tsh is nu 0.12 ( 0.25 - 3.1) en ft4 wel binnen de marge nl 20.7 (12.5 - 23.2). Ik heb net gelijk de internist gebeld, maar denk dat ik hierover pas maandag teruggebeld word. In hoeverre is dit nu schadelijk? Zal ik op eigen houtje nu even wat minder innemen? Of wat is wijsheid?
Bedankt voor de antwoorden weer!

Bhj1980
Berichten: 8
Lid geworden op: 12 jul 2017, 17:10

Re: Net zwanger en van 100 mcg naar 150 mcg?

Bericht door Bhj1980 » 24 apr 2018, 20:01

Ter info: ik moet even terug naar 125 mcg tot mijn volgende afspraak begin mei.

mamavan2
Berichten: 113
Lid geworden op: 23 dec 2017, 18:41

Re: Net zwanger en van 100 mcg naar 150 mcg?

Bericht door mamavan2 » 24 apr 2018, 20:37

Ok! Hoe voel je je?
13-12-17 FT4 2,00 en TSH 127,00 (Diagnosewaarden)
17-1-18 FT4 19,20 en TSH 21,00
29-1-18 FT4 21,10 en TSH 8,10 mU/L
13-2-18 FT4 22,70 en TSH 8,20
27-3-18 FT4 23,9 en TSH 2,9

Bhj1980
Berichten: 8
Lid geworden op: 12 jul 2017, 17:10

Re: Net zwanger en van 100 mcg naar 150 mcg?

Bericht door Bhj1980 » 24 apr 2018, 21:01

Op zich wel prima! Eigenlijk beter en fitter dan voor de zwangerschap :mrgreen:

Plaats reactie