IJzerstapeling van invloed op opname Euthyrox?

Als je schildklier te weinig of geen hormoon maakt met aandacht voor klachten, symptomen en behandelingen als levothyroxine (alleen T4) of levothyroxine plus liothyronine (T4 plus T3)
Plaats reactie
jogijsje
Berichten: 14
Lid geworden op: 27 sep 2013, 14:50

IJzerstapeling van invloed op opname Euthyrox?

Bericht door jogijsje » 06 jul 2018, 18:57

Naast o.a. Hashimoto/hypothyreoïdie weet ik sinds eind december 2015 dat ik ook hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) heb. Een foutje in de genen.
De enige behandeling is aderlaten. Klinkt ouderwets en raar, maar het is een halve liter bloed per keer aftappen, totdat ferritine en transferrinesaturatie weer normaal zijn. Het proces van ijzer stapelen en aderlatingen gaat levenslang door.

Bij een late diagnose kan het o.a. hypothyreoïdie veroorzaken.

Een ijzersupplement kan de opname van schildklierhormoon verminderen.

Weet iemand hier of het ijzerstapelen door hemochromatose ook invloed kan hebben op de opname van Euthyrox?
Hartelijke groet, Jennie

Kiek
Berichten: 2984
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: IJzerstapeling van invloed op opname Euthyrox?

Bericht door Kiek » 06 jul 2018, 20:07

Hallo Jennie,

Joh, wat een toestand!
Ik denk intuïtief dat de overmaat aan ijzer/ferritine de levothyroxine minder zal opnemen.
Maar ik weet eigenlijk nog helemaal niets over je ziekte.
Omdat je ijzerniveau nu door de aderlatingen vermindert, heb je misschien de laatste maanden tussendoor iets van een hogere FT4 gemerkt?
Ik bedoel dus het omgekeerde effect, omdat je nu vast al behandeld wordt tegen die lastige chronische ijzerstapeling.
Dat niveau golft dus, en dan ook je FT4?

Moest je je dosis Euthyrox aanpassen?
Of wordt dat gecompenseerd door de aderlatingen - beetje (10%?) afvoer van T4 in zo'n halve liter?
Misschien wel een wisselende dosis, afhankelijk van het moment van aderlating?
Eigenlijk een heleboel vragen, terwijl jij er juist mee zit!

Hartelijke groet,
Kiek
('k Ga zo weg, om morgenavond pas weer thuis te komen)
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

jogijsje
Berichten: 14
Lid geworden op: 27 sep 2013, 14:50

Re: IJzerstapeling van invloed op opname Euthyrox?

Bericht door jogijsje » 08 jul 2018, 12:01

Ha Kiek,

Ik vind het inderdaad op het ogenblik een toestand.
Als mijn ijzerwaarden richting aderlaten gaan, zoals nu, voel ik me echt niet fijn.
Het is dan ook een stapeling van klachten. Met name de vermoeidheid en de gewrichtspijn nekt mij op dit moment.

Dit is wat www.thuisarts.nlzegt over hemochromatose:

"Bij hemochromatose neemt het lichaam te veel ijzer uit het voedsel op. Dit ijzer stapelt zich op in het lichaam. Een andere naam is daarom: ijzerstapeling.

Het lichaam kan al het ijzer niet afvoeren. In het begin heeft dit geen ernstige gevolgen. Het ijzer wordt opgeslagen, vooral in de lever. Maar de stapeling blijft doorgaan. Dit kan organen beschadigen, zoals de lever, de alvleesklier, de schildklier, het hart en ook gewrichten beschadigen.

Hemochromatose is meestal erfelijk. Na de diagnose kan uw familie zich ook laten onderzoeken."

Mijn waarden golven inderdaad.
Na aderlaten gaan ze naar, voor mij, lichte hyperwaarden. Bijvoorbeeld in januari TSH 0.78, Ft4 18.3 (10-19),
Ft3 4.3 (3.5-4.3)

Maar in mei TSH 1.72, Ft4 15.4 en Ft3 2.3

Na de verplichte overstap naar Euthyrox ben ik uiteindelijk op 100 mcg uitgekomen. Dit heb ik meer dan een jaar gebruikt, ondanks de wisselende waarden. Door aderlaten en weer stapelen??

Nu gebruik ik 4 dagen per week 112 mcg en 3 dagen 118.25 mcg.
Tussendoor nog wat andere doses gebruikt, maar ik heb steeds maar het gevoel dat ik achter de feiten aanloop. Heb geen idee hoe ik dit kan aanpakken als de ijzerstapeling idd invloed heeft op de opname van Euthyrox.

Op dit moment ben ik, zoals Anastacia zong, sick an tired of alway been sick and tired :?
Hartelijke groet, Jennie

Kiek
Berichten: 2984
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: IJzerstapeling van invloed op opname Euthyrox?

Bericht door Kiek » 08 jul 2018, 17:05

Hallo Jennie,

Vanmorgen snorde ik een richtlijn op over hemochromatose.

De eerste aderlating neemt het meeste ijzer weg , denk ik, want dan kom je van het hoogste niveau af.
Het bloed van de volgende aderlating zal relatief minder ijzer bevatten.
De derde zal weer minder ijzer bevatten.

Iedere aderlating neemt wat meer ijzer weg, dan dat er tussen de 2 aderlatingen bijgestapeld wordt.
Totdat er net zoveel ijzer weggehaald wordt met de aderlatingen, als er tussendoor bijgemaakt wordt.
Dan heb je een soort ijzerevenwicht bereikt.

Door deze stabielere ijzerniveaus zullen vast ook stabielere FT4-waarden komen.

Heb je al wat aderlatingen achter de rug?
En zijn je ijzerniveaus al flink gedaald?
Hebben je behandelaars een idee over je levothyroxine?

Hou je taai!
Hartelijke groet,
Kiek

https://www.aasld.org/sites/default/fil ... is2011.pdf
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

jogijsje
Berichten: 14
Lid geworden op: 27 sep 2013, 14:50

Re: IJzerstapeling van invloed op opname Euthyrox?

Bericht door jogijsje » 10 jul 2018, 18:00

Ha Kiek,

De "grote" ontijzering heb ik inderdaad gehad. Nu is het zorgen dat het niet weer zo hoog komt, dus 4 tot 6 aderlatingen per jaar.

Het betekent niet dat de hoeveelheid ijzer stabiel is. Het stapelen blijft doorgaan en je gaat pas weer aderlaten als de ferritine en transferrine saturatie boven een bepaalde waarde komt. Het gebeurt niet preventief.

Of begrijp ik jou nu verkeerd?

Ik zoek nog even verder. Dank voor jouw moeite!
Hartelijke groet, Jennie

Kiek
Berichten: 2984
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: IJzerstapeling van invloed op opname Euthyrox?

Bericht door Kiek » 11 jul 2018, 10:03

Hoi Jennie,

Dus het ijzer stapelt niet in een soort van vaste individuele snelheid.
Dan zou je op vooraf vastgestelde tijden aderlatingen hebben.
Die fantasie had ik.

Wordt je FT4/TSH ook standaard geprikt?
Is er een patroon te ontdekken van de hoogte van het ijzer en je FT4?

Hartelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

jogijsje
Berichten: 14
Lid geworden op: 27 sep 2013, 14:50

Re: IJzerstapeling van invloed op opname Euthyrox?

Bericht door jogijsje » 14 jul 2018, 14:32

Ha Kiek,

Het stapelen heeft inderdaad geen vaste individuele snelheid.
En dus ook geen vooraf vastgestelde aderlatingen.

De snelheid van stapelen hangt ook een beetje af van wat je eet en drinkt.
Er hoeft geen speciaal dieet gevolgd te worden, maar bijvoorbeeld matig of geen alcohol wordt aanbevolen. Net als voorzichtig met rood en orgaanvlees.
Geen vitamine C bij de maaltijd of liever geen vitaminepreparaten met vitamine C. C zorgt ervoor dat ijzer gemakkelijker wordt opgenomen.

Ft4/TSH/Ft3 worden inderdaad standaard iedere 3 maanden geprikt. Net als ferritine en transferrine saturatie.
Uiteraard altijd rond hetzelfde tijdstip en omstandigheden.

Helaas houd ik nog niet lang bij wanneer ik aderlatingen heb. Wilde geen "drama" maken van de hemochromatose.
Pas toen in mei mijn Ft3 2.3 ( 3.5-5.9) was, voor mij niet verklaarbaar met andere medicatie oid, ben ik me gaan afvragen of de hemochromatose invloed heeft op de opname van Euthyrox.
Hartelijke groet, Jennie

Plaats reactie