Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Over tsh, fT4, T3, antistoffen, echo, biopsie, scintigram, klachten en symptomen
Plaats reactie
Soekhia
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 sep 2018, 17:36

Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Bericht door Soekhia » 05 sep 2018, 17:27

Ik ging afeglopen juli naar de huisarts omdat ik zo moe en energieloos ben. Ik dacht zelf aan een vitamine b12 tekort omdat ik dit in het verleden oom had. De huisarts heeft bloed laten prikken en dus ook me schildklier laten testen. De uitslag was:
- vit b12 tekort
- vit d tekort
- tsh 15,7 ( referentiewaarde 0,38 -5,33)
- vrije t4 12,3

Ik moest eerst maar de vitamine pillen slikken en dan 6 weken later weer bloed prikken.
Zo geschiedde zo gedaan... heb netjes mijn pillen gesikt en mijn bloed weer laten prikken. Vermoeidheid is er nog steeds helaas. Uitslag laatste test

- tsh 19,8
- vrij t4 11,7

Vitamines waren nu goed.

De vervangende huisarts die de waardes met mij besprak zei dat alles op orde was. Toen ik hem verwees naar de hoge tsh, zei hij ‘ ja die is licht verhoogd maar je vrij t4 is goed, dit is sub klinisch en je klachten komen dus niet hierdoor’ ondertussen heb ik al veel opgezocht op het internet en zag dus dat als de tsh boven de 10 is de de t4 normaal is, de kans groot is dat het klinisch hypothyreoïdie wordt. Toen ik hem dit vertelde en zei dat het toch niet normaal is dat mijn tsh in 6 weken tijd 5 is gestegen, kreeg ik als antwoord dat er niet naar de tsh wordt gekeken maar naar de vrijt4 en die lag binnen normaalwaarden dus niks aan de hand. Ik moet over 3 maanden maar terug komen maar ondertussen blijf ik vermoeid en energieloos.
Ik gebruik geen medicatie , niet zwanger of dergelijke.

Is dit de normale gang van zaken?
Ow ja toen ik vroeg om een verwijzing naar een specialist zei hij dat ik die niet kreeg omdat zij hetzelfde zullen zeggn als hem.

Wat moet ik hiermee? En is er nog wel een kans dat mijn tsh weer stabiel wordt uit zich zelf? Mensen hier, dit dit hebben mee gemaakt?

Florence
Berichten: 286
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Bericht door Florence » 05 sep 2018, 18:13

Dag Soekhia,

Merkwaardig hoor. Persoonlijk denk ik dat de vervangende huisarts er (goed) naast zit.
Hij kent de richtlijnen niet, en daar mag je hem gerust op wijzen.


Subklinische hypothyreoïdie NHG Samenvatting

Een subklinische hypothyreoïdie verklaart zelden de mogelijke klachten van de patiënt. Indien er klachten bestaan, dient er naar een andere verklaring te worden gezocht; in veel gevallen normaliseert het TSH spontaan. De kans op normalisatie is omgekeerd evenredig met de hoogte van het TSH. Bij een TSH kleiner dan 6 mU/l is de kans op klinische hypothyreoïdie niet verhoogd ten opzichte van euthyreoïdie en is de kans groot dat deze spontaan normaliseert.33) Is het TSH tussen de 6 mU/l en 10 mU/l, dan is de kans om klinische hypothyreoïdie te krijgen licht verhoogd maar de kans op spontane normalisatie van het TSH is groter. Is het TSH hoger dan 10 mU/l, dan is het risico op een klinische hypothyreoïdie iets hoger dan de kans op normalisatie. Bij een TSH < 6 mU/l is er een expectatief beleid.

Het beleid bij een subklinische hypothyreoïdie met TSH > 6 mU/l is als volgt:

leg de patiënt uit dat er vaak geen relatie is met eventuele klachten en dat de waarden vaak spontaan normaliseren;
herhaal na 3 maanden het TSH en vrije T4; na 2 keer een afwijkende TSH is er sprake van een subklinische hypothyreoïdie;
staak de controles bij normalisatie van het TSH;
bepaal jaarlijks het TSH bij persisteren van het TSH > 6 mU/l;
staak de controle na enkele jaren bij stabiele waardes;
herhaal controle van het TSH bij klachten die wijzen op een hypothyreoïdie.
Behandeling met levothyroxine bij subklinische hypothyreoïdie wordt in het algemeen niet aanbevolen; er zijn geen aanwijzingen dat deze leidt tot verbetering van de klachten.34, 35) Indien de huisarts toch een proefbehandeling met levothyroxine overweegt, alleen indien de patiënt dit wenst, jonger is dan 85 jaar, een TSH hoger dan 6 mU/l heeft en persisterende klachten of symptomen die niet anders verklaard kunnen worden, dan volgt hij het stappenplan zoals bij patiënten met hypothyreoïdie ouder dan 60 jaar. De huisarts controleert elke 6 weken het TSH en vrije T4 en de klachten (bijvoorbeeld via een klachtendagboek). Als 6 maanden na het bereiken van een normale TSH geen verbetering van de klachten is opgetreden, staakt de huisarts de behandeling.

In jouw geval, gezien jouw waarden, lijkt me 3 maanden wachten veel te lang. Je TSH was de eerste keer al te hoog.
Er is zeker wat aan de hand, en beslist niet de normale gang van zaken.

Misschien kun je een uitdraai van de richtlijnen meenemen.

Sterkte,

Florence

Kiek
Berichten: 3186
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Bericht door Kiek » 05 sep 2018, 18:54

Soekhia, welkom!

Je hebt groot gelijk met je bedenkingen.
Ieder mens heeft binnen de lab-referentiewaarden een klein gebiedje dat normaal is.
Dat geldt voor zowel de FT4 (ca.10-22) als de TSH (ca.4-5).
Jouw gebiedje zit ongeveer in de buurt van de 17 pmol/l, waarbij je TSH ongeveer 1.5 mU/l bedraagt.
Dat heb ik gehaald uit je huidige labwaarden.

De TSH stimuleert een gezonde schildklier om voldoende FT4 te produceren.
Ze werken nauw samen op een vaste en aangeboren wijze.
Dat verandert niet. Dat verandert ook niet als je slechte waarden hebt, zoals nu.

Als je schildklierweefsel niet in staat is tot voldoende productie, dan ben je de pineut.
Zelfs een FT4 van 14 pmol/l is voor jou niet goed. Dat is ook veel te laag.
Daarom probeert je TSH uit alle macht je schildklier te stimuleren met verhoogde TSH-waarden.

Je hebt levothyroxine nodig.
Als je goed ingeregeld bent, dan zou je over een jaar een proefstop kunnen doen om te bekijken of je schildklier zelf weer goed produceert.
Want heel soms lukt het een schildklier om te herstellen.

Je huisarts zit er dus flink naast.
Dit kost jouw kwaliteit van leven, en de maatschappij jouw waardevolle bijdrage.
Zorg dat je behandeld wordt, zodat je je dagelijkse leven weer goed kunt oppakken.

Sterkte!
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

Soekhia
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 sep 2018, 17:36

Re: Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Bericht door Soekhia » 05 sep 2018, 20:01

Dank jullie wel Florence en Kiek voor jullie uitgebreide uitleg.

Maar wat als ik nou een arts heb die bij zijn standpunt blijft en die het wel beter weet?
Ik was altijd energievol, deed van alles, maar nu moet ik mezelf een schop onder de kont geven om vooruit te gaan. Ik weet dat ik niet zo bent, maar de arts zegt dus dat de klachten hierdoor niet komen. Ook heb ik de laatste tijd erg veel haaruitval, wat ik eerder niet had. Kan dit hierdoor komen?

Als de huisarts bij zijn standpunt blijft en ook mij niet wilt doorverwijzen, is het dan beter om een ander arts te zoeken?

Florence
Berichten: 286
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Bericht door Florence » 05 sep 2018, 21:52

Soekhia,

je kunt b.v. Iemand meenemen die meeluistert. En de richtlijnen onder zijn neus duwen.
(Eigenlijk is het van de zotte dat je zo te werk moet gaan, ik vind het bijna klachtwaardig)
Je had het over een vervangende arts, hoe zit het met je eigen arts?

Anders wordt het heus tijd voor een nieuwe arts. En wel op korte termijn.

Morgen gelijk bellen. Succes

FLorence

Soekhia
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 sep 2018, 17:36

Re: Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Bericht door Soekhia » 05 sep 2018, 22:29

Beste Florence,

Mijn eigen huisarts is momenteel 3 weken op vakantie, nu nog ongveer 2 weken denk ik.
Ik zal even afwachten wat mijn eigen arts zegt zodra hij terug komt en anders een andere huisarts.

Bedankt!

Teun
Berichten: 957
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Bericht door Teun » 05 sep 2018, 23:14

WelkomSoekhia,
Ik zou gewoon terug gaan met de richtlijnen naar deze vervangend arts en in ieder geval om proefbehandeling vragen voor een aantal maanden. Waarom zeg ik dit? Omdat in juli je eigen huisarts je ook al naar huis heeft gestuurd terwijl je tsh toen ook al ver boven de normaalwaarde zat, deze is in 2 maanden tijd verder gestegen net als de ft4 verder is gezakt, niet oke dus.
Kom je nu niet verder met de vervangend arts dan zal het vast ook niet lukken met je eigen arts waar je nog twee weken op moet wachten. Maar ik weet natuurlijk niet hoe jou relatie met je eigen huisarts is, maar het is wel erg lastig.

Soekhia
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 sep 2018, 17:36

Re: Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Bericht door Soekhia » 06 sep 2018, 13:42

Dank je wel Teun

Ik denk niet dat ik nog in verdere discussie zal gaan met de vervangende huisarts. Laatste keer telefonisch maakte hij me al duidelijk dat hij er niks mee zal doen en als ik last van klachten zou houden, ik maar een afspraak bij een andere vervangende arts moest maken of wachten tot mijn arts terug komt van vakantie. Hieruit maak ik dus uit dat hij niet in staat is om verder met mij in discussie te willen gaan.
Aangezien de artsen allemaal in 1 dezelfde praktijk werken, zullen ze elkaar in hun woord waarschijnlijk ondersteunen en denk ik dat ik genoodzaakt bent om toch maar een andere arts te zoeken in de hoop dat diegene wel serieus naar de waardes kijkt en mij niet in een hokje plaats wat binnen de referentiewaardes passen.
Jammer dat ik niet zonder verwijzing zelf contact kan opnemen met een internist /Endocriniloog. Vind het erg dat je zo afhankelijk bent van een arts.

Kiek
Berichten: 3186
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Bericht door Kiek » 06 sep 2018, 16:01

Soekhia, is het een idee om je verzekering advies te vragen?
Zij hebben er uiteindelijk baat bij dat hun klanten vlot en goed behandeld worden.
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237899/

ivan
Berichten: 84
Lid geworden op: 15 feb 2018, 16:30

Re: Tsh te volgens arts “licht” verhoogd (19,8), geen actie

Bericht door ivan » 06 sep 2018, 17:20

Je huisarts is geen endo. En het is jouw lichaam.
Die huisartsen van tegenwoordig gedragen zich schandalig. Alsof jij voor de lol bij hem komt.

Ik bereid me altijd voor met juiste literatuur.
Dat schrikt ze meestal af omdat ze dan zien dat je geen onzin praat. Dus verwijzen ze.

Plaats reactie