Onderzoek hypothyreoïdie en hoge cholesterol

Graag met vermelding van de bron
ineke
Berichten: 418
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Onderzoek hypothyreoïdie en hoge cholesterol

Bericht door ineke » 16 sep 2018, 11:50

Onderstaand de vertaling van een groot onderzoek welke is uitgevoerd door Rush Universiteit Chicago (VS)

De resultaten zijn gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.Vertaling artikel
Standaard Hypothyreoïdie Behandeling valt kort
21 augustus 2018
Meta-analyse vindt dat veel medicatie niet in staat is om hoge cholesterol te normaliseren als gevolg van hypothyreoïdie


Wat als de standaardbehandeling voor hypothyreoïdie - onvoldoende schildklierhormoon - ontoereikend is om een aantal cruciale aspecten van de aandoening onder controle te houden?
Dat is de provocatieve vraag die werd gesteld en bevestigend beantwoord met objectieve gegevens, in een onderzoek geleid door een Rush-onderzoeker die deze week in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism presenteerde .

Een onderzoeksteam onder leiding van Elizabeth McAninch, MD, een assistent-professor in de afdeling Endocrinologie en metabolisme , vond hogere cholesterolniveaus in het bloed van hypothyreoïde patiënten die werden behandeld met de juiste doses levothyroxine (LT4) - een synthetische versie van het menselijke schildklierhormoon dat is de standaardbehandeling voor hypothyreoïdie - dan bij gezonde controlepersonen.

Het statistisch significante verschil hield zowel in termen van totaal cholesterol (TC) als serum low-density lipoproteïne (LDL), het zogenaamde "slechte cholesterol", dat het risico op hartziekte verhoogt.
De nieuwe studie is een meta-analyse van 99 eerdere studies. Een derde daarvan werd gedaan met controlegroepen, dus het team beoordeelde die afzonderlijk.
'We moeten onze richtlijnen opnieuw beoordelen'
"Het is heel goed bekend dat onbehandelde hypothyreoïdie ervoor zorgt dat je cholesterolgehalte hoger is," zei McAninch.
De studie "wijst ons op de conclusie dat levothyroxine-therapie deze mensen mogelijk niet echt normaliseert", die LT4 gebruiken om een adequate schildklierfunctie te repliceren.
Een aantal knaagdierstudies hebben hetzelfde al vastgesteld.

"Onze gegevens komen overeen met de diermodellen," zei McAninch. "We moeten onze richtlijnen heroverwegen" op de standaard van zorg voor hypothyreoïdie. McAninch pleit ook voor meer onderzoek naar andere therapieën.
De nieuwe studie lijkt "specifiek op objectieve metrieken van schildklierhormonen," zei McAninch.

Ze beoordeelde andere belangrijke tellers van hypothyreoïdie naast cholesterol, maar was vanwege de diversiteit van de onderzoeken niet in staat om conclusies te trekken over andere markers dan cholesterol. Met onderzoeken die de cognitie meten, bijvoorbeeld, "gebruikten ze allemaal verschillende cognitieve tests. Het was moeilijk om ze op een systematische manier te vergelijken. "
Klachten van de patiënt kunnen tekenen zijn 'medicatie kan misschien niet de volledige klus klaren'

Maar liefst een vijfde van de hypothyreoïdiepatiënten klagen over aanhoudende symptomen die verband houden met de aandoening, zoals vermoeidheid, gewichtstoename en depressie, zelfs als ze LT4 gebruiken.
Echter, deze patiënten hebben vaak het gevoel dat hun resterende klachten worden afgedaan door hun artsen, zei McAninch.

"Misschien zijn hun subjectieve klachten een teken dat hun schildklierhormoonvervangingsregime mogelijk niet het volledige werk doet van een normaal functionerende schildklier. We moeten deze veel voorkomende patiëntenopmerkingen nemen en meer onderzoek ontwikkelen om nader te onderzoeken waarom dit gebeurt, "zei ze.


"Meerdere studies hebben aangetoond dat er meer hypothyreoïden zijn op statines (om cholesterol te reguleren) en antidepressiva" dan mensen met een gezonde schildklierfunctie. Deze correlatie suggereert verder dat LT4 mogelijk niet adequaat is in het controleren van de toestand van deze patiënten.

In termen van verhoogd cholesterol, zei McAninch, is de belangrijke vraag: wat zijn de langetermijngevolgen voor de gezondheid van die persoon? Als een patiënt op 15 of 20 jaar oud hypothyreoïdie krijgt, zal dat enigszins hogere cholesterolgehalte dan in de loop van de volgende decennia bijdragen aan ernstige problemen zoals hartziekten?
Onderzoekers hebben duizenden onderzoeken doorgenomen
Voor de meta-analyse begon het McAninch-team met bijna 18.000 onderzoeken naar hypothyreoïdie, maar om de een of andere reden elimineerden ze allemaal de finale 99.
Sommige studies zijn bijvoorbeeld uitgevoerd met dieren, niet met mensen, terwijl andere studies zwangere vrouwen of patiënten met hypothyreoïdie waren die niet ernstig genoeg waren om behandeling te vereisen.


Andere leden van het onderzoeksteam waren Kumar B. Rajan, PhD, van de University of California Davis School of Medicine; Corinne H. Miller, MLIS, van de Galter Health Sciences Library aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago; en Antonio Bianco, MD, PhD, van de Section of Endocrinology, Diabetes and Metabolism van de University of Chicago.

Origineel artikel
https://www.rush.edu/news/press-release ... ling-shortPublicatie The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism
Systemic Thyroid Hormone Status During Levothyroxine Therapy In Hypothyroidism: A Systematic Review and Meta-Analysis

Elizabeth A McAninch, M.D Kumar B Rajan, Ph.D Corinne H Miller, M.L.I.SAntonio C Bianco, M.D., Ph.D
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, jc.2018-01361,https://doi.org/10.1210/jc.2018-01361

Abstract
Context
The standard of care for overt hypothyroidism is levothyroxine at doses that normalize serum TSH levels. Whether this approach universally restores thyroid hormone signaling is unknown.

Objective
To review studies of overt hypothyroidism in which participants were treated with levothyroxine to normalize serum TSH levels and measured other objective markers of thyroid hormone signaling.

Design
Databases were searched for studies that reported objective markers of thyroid hormone signaling (serum low-density lipoprotein (LDL), total cholesterol (TC), sex hormone-binding globulin (SHBG), creatine kinase and/or ferritin levels; cognition, energy expenditure, and/or renal function) in levothyroxine monotherapy for overt, primary hypothyroidism among nonpregnant adults with normal serum TSH levels.
For studies with LDL, TC and SHBG outcomes, data were pooled using random effects meta-analysis.

Results
A total of 99 studies met inclusion criteria, including 65 that reported serum cholesterol data. Meta-analysis showed that levothyroxine-treated hypothyroid participants with normal serum TSH levels had 3.31 ± 1.64 mg/dL higher serum LDL levels (p=0.044) and 9.60 ± 3.55 mg/dL higher serum TC levels (p=0.007) compared to controls.
In studies that did not concomitantly assess healthy controls, serum LDL levels were 138.3 ± 4.6 mg/dL (p<0.001) and serum TC levels were 209.6 ± 3.4 mg/dL (p<0.001).
Meta-analysis of 2 studies showed no significant difference between SHBG levels of levothyroxine-treated participants and controls.

Conclusions
In studies that utilized levothyroxine monotherapy at doses that normalized the serum TSH for overt, primary hypothyroidism, not all systemic biological markers of thyroid hormone signaling were normalized, including serum LDL and TC levels.

https://academic.oup.com/jcem/advance-a ... m=fulltext

.

Plaats reactie