Instellen wie kan wat uitleg geven?

Levothyroxine (thyrax, euthyrox, eltroxin), cytomel, schildklierremmers (strumazol, PTU), medicijnen schildklierkanker, en wisselwerkingen
Plaats reactie
FlairS
Berichten: 6
Lid geworden op: 20 apr 2016, 18:33

Instellen wie kan wat uitleg geven?

Bericht door FlairS » 02 jan 2019, 16:38

Al vanaf september 2015 ben ik aan het instellen maar krijg er geen hoogte van.
De klachten die ik heb, zijn eigenlijk niks veranderd met toen ik begon met de behandeling.
Ik laat altijd prikken voor het innemen.
Is er iemand die hier eens een lichtje op zou willen laten schijnen want van de huisarts word ik ook niets wijzer.
Normaalwaarden: TSH 0,3-5,6. Ft4 7,0-16,0

TSH FT4 Medicatiegebruik
15-09-2015. 5,9. 9,9 0
5-11-2015 6,7 10,2 25
23-12-2015 3,5 10,7. 50
17-02-2016 6,2. 10,5 75
18-05-2016 3,5. 11,5 75
25-11-2016 0,6. 10,5 50
23-01-2017. 3,4. 11,3. 50
03-05-2017 3,3. 11,5. 62,5
27-08-2018. 2,6. 12,4. 68,75
27-12-2018 2,9. 10,4. 75
Alvast bedankt

Kiek
Berichten: 4160
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Instellen wie kan wat uitleg geven?

Bericht door Kiek » 02 jan 2019, 19:15

Hallo Flair, welkom op het forum!

Het is belangrijk te weten welke betekenis je FT4/TSH-waarden hebben.
Je TSH (de stimulator van je schildklier) reageert op het niveau van je FT4.
Altijd op dezelfde aangeboren wijze.
De app laat zien dat je TSH zal dalen als je FT4 ongeveer 13 pmol/l is.
En als je FT4 te laag is naar het oordeel van je TSH, dan zal je TSH verhogen.
Zo schommelen je waarden heen en weer.
Bij jou hoort een TSH van 1 mU/l.
Dat was hoe je gezonde schildklier gestimuleerd en geregeld werd.

Je waarden zijn dus te vangen in het lab.
En de app rekent het uit.
Er is één waarde niet juist gemeten: 25-11-2016 0,6. 10,5 50. Die speelt niet mee.
Dat komt wel meer voor. Het is best ingewikkeld om deze waarden goed te meten.
Waarden zwieren over de dag.
Daarom is het zo belangrijk om je waarden 's ochtends vroeg te laten prikken, net uit bed, nuchter, zonder levothyroxinedosis van die dag. ALTIJD onder dezelfde condities. Pas dan zijn ze met elkaar te vergelijken.

Je waarden laten zien dat ze chronisch te weinig levothyroxine gebruikt.
Ze bevinden zich nog steeds boven het oranje sterretje.
Logisch dus dat je je niet beter voelt.
Je kunt je dus beter richten op ochtend-FT4-waarden van ongeveer 13 pmol/l. Je TSH is dan ongeveer 1 mU/l.

Doe er gewoon nog eens 6.25 µg bij. Dus in totaal 12.50 µg bovenop de 68.75 µg.
Ga dan over 6 weken weer naar het lab: wel 's ochtends vroeg en nuchter enzo.
Pas over zes weken is het resultaat op deze hoeveelheid levothyroxine opgebouwd in je lijf.
Ik ben benieuwd op welk moment van deze zes weken je je eindelijk wat beter gaat voelen.
Dat lukt vast wel!

Succes!
Kiek
Bijlagen
FlairSJan2019.jpg
FlairSJan2019.jpg (39.31 KiB) 387 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

FlairS
Berichten: 6
Lid geworden op: 20 apr 2016, 18:33

Re: Instellen wie kan wat uitleg geven?

Bericht door FlairS » 03 jan 2019, 00:10

Heel hartelijk dank voor de super goede uitleg!
Ik prik inderdaad altijd zelfde tijd, zonder medicatie.
Die meting van 25-11-2016 zorgde er wel voor dat er 'paniek' in de tent was bij de huisarts. Moest direct naar de 50 terug en voor mijn gevoel terug naar af.
Momenteel gebruik ik al 75 dus zal ik beginnen met ophogen met 6,25 per dag
Zou voor de huisarts ook een mooi hulpmiddel zijn deze app! ;)


Nogmaals hartelijk dank!

Kiek
Berichten: 4160
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Instellen wie kan wat uitleg geven?

Bericht door Kiek » 03 jan 2019, 10:59

Zo zie je maar dat die ene foute najaarswaarde in 2016 voor een onnodig maar wel jarenlang tekort heeft gezorgd.
Als artsen zouden weten over relaties/verhoudingen van FT4/TSH en over de meetproblemen, dan zou je veel sneller op de juiste track zijn geweest.
En ook als ze zouden weten dat ieder mens een andere instelling heeft van de TSH-fabriek, én dat ieder mens ook nog een andere instelling heeft van de FT4-huishouding.
Dat is allemaal af te lezen op de curve.
Een mooi instrument!
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Plaats reactie