NHG-Zorgmodules Leefstijl

Met discussie over van alles dat met zorg en schildklier te maken heeft, maar ook met ruimte voor gebabbel
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3285
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

NHG-Zorgmodules Leefstijl

Bericht door laura »

NHG-Zorgmodules Leefstijl

Heeft jouw arts je weleens vragen gesteld over je leefstijl?
Hoe vind je dat?

In de nieuwe Zorgmodules Leefstijl staan richtlijnen over leefstijladvisering rondom de thema’s roken, alcohol, voeding en bewegen, voor de huisarts en andere zorgverleners. Voor de patiënt zijn informatie en adviezen op Thuisarts.nl te vinden.
Bijna iedereen vindt gezondheid de belangrijkste waarde in het leven. Toch is het voor veel mensen lastig om gezond te leven omdat zij kampen met tabaksverslaving, overmatig alcoholgebruik, gebrek aan lichaamsbeweging of ongezonde voedingspatronen. Zeker als er sprake is van (risico op) gezondheidsproblemen zijn een goede leefstijladvisering en een optimale begeleiding van de gewenste gedragsverandering van groot belang. Daarvoor zijn nu richtlijnen te vinden in de nieuwe NHG-Zorgmodules Leefstijl. Voor de patiënt is veel informatie op Thuisarts.nl te vinden.

Wat houdt een goede leefstijladvisering in?

De inleidende hoofdstukken van de ‘Leefstijlmodules’ (zoals de Zorgmodules in de wandelgangen zijn gaan heten) gaan in op algemene aspecten die bij elke vorm van leefstijladvisering aan de orde zijn. Bijvoorbeeld:
- motiverende gespreksvoering: om de patiënt het vertrouwen te laten krijgen in het eigen vermogen tot gedragsverandering;
- het verantwoord stimuleren van zelfmanagement bij die patiënten die hiertoe voldoende vaardigheden hebben;
- samenwerkingsafspraken binnen zorggroepen of met andere eerstelijnszorgverleners;
- het opzetten en onderhouden van een sociale kaart.

De vier Zorgmodules Leefstijl

In de Zorgmodules zelf is er achtereenvolgens aandacht voor:
- Alcohol: gericht op mensen met een drinkpatroon dat lichamelijke, psychische of sociale problemen veroorzaakt, of zelfs aanzienlijke beperkingen of lijdensdruk geeft.
- Bewegen: gericht op mensen met risicofactoren of (chronische) ziekten bij wie het aanleren van een gezond bewegingsgedrag onderdeel is van de behandeling.
- Roken: gericht op alle rokers die zelf willen stoppen of bij wie stoppen met roken van belang is vanwege zwangerschap of aan roken gerelateerde klachten en risico’s.
- Voeding: gericht op mensen met risicofactoren of (chronische) ziekten bij wie het aanleren van een gezond voedingsgedrag onderdeel is van de behandeling.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Plaats reactie