Setpoint voor monique30

Hier kun je terecht voor informatie, ideeën en vragen over, en bepalen van een setpoint
Monique30
Berichten: 13
Lid geworden op: 14 aug 2019, 20:55

Setpoint voor monique30

Bericht door Monique30 » 15 aug 2019, 18:21

Hallo

Ik zou graag mijn setpoint willen weten ik heb sinds 2008 een langzaam werkende schildklier hashimoto. Heb altijd lopen tobben met mijn waardes en een huisarts die het niet goed begreep moest soms met 50mcg verlagen of verhogen niet goed lijkt mij maar had geen energie om er tegenin te gaan.
Nu heb ik een arts die luistert en het volgens mij ook begrijpt. Mijn laatste waarde 0.6 tsh t4 20 slikte ik 75mcg euthyrox nu 62.5 hoop dat dat helpt anders met 6.25 verhogen verlagen fijn afstellen toch? Krijg ook b12 injecties en vit min D

02-03-2018
TSH 1.00 T4 21
10-07-2018
TSH 0.06 T4 21
04-09-2018
TSH 4.78 T4 16
31-10-2018
TSH 0.44 T4 18
29-04-2019
THS 1.27 T4 18
22-07-2019
TSH 0.6 T4 20

Hoop dat je iets kan met deze waardes kan zodat ik eindelijk weet waar ik moet uit moet komen.

Groetjes monique

Kiek
Berichten: 4542
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint voor monique30

Bericht door Kiek » 20 aug 2019, 13:43

Hallo Monique,

Het set point gaat over de relatie van je TSH met je FT4.
Goede meetwaarden van TSH en FT4 staan dus aan de basis van het set point.
Nu is het best ingewikkeld om de juiste meetwaarden te produceren.
Ze blijven niet op een bepaald punt staan, maar zwieren dag en nacht door.
Gezonde schildklieren produceren zulke waarden volgens een individuele ritmiek.
En ook mensen die afhankelijk zijn van levothyroxine hebben een eigen TSH/FT4-ritme: het tijdstip van slikken is o.a. al bepalend voor de betekenis van de hoogte van waarden. Want direct na slikken stijgt de FT4 en daalt de TSH gedurende een paar uur, om vervolgens volgens een bepaald patroon te dalen tot de volgende ochtend.

Daarom is het belangrijk a l t i j d op de vroege ochtend naar het lab te gaan -> nuchter, zonder levothyroxinedosis van die dag. Je prikt dan op het laagste FT4-punt: 24 uur na je laatst geslikte dosis.
Lager zakt je FT4-waarde niet. En hoger klimt je TSH niet.

Je eerste 2 waarden met een FT4 van 21 heb ik eruit gelaten. Ik weet niet welke TSH de juiste is.
Dus heb ik met de vier overgebleven waarden een curve gemaakt, waarbij een set point van FT4 van ca. 18 à 18.5 pmol/l met een TSH van ongeveer 0.8 mU/l.
Deze TSH kan nog best een andere plaats krijgen. Je FT4 zal ongeveer in hetzelfde gebied blijven (in dit lab, onder deze condities).
Als je je waarden al onder deze condities op de vroege ochtend hebt laten bepalen, dan is een FT4 van 20 pmol/l inderdaad te hoog.


Met vriendelijke groet,
Kiek
Bijlagen
Monique30 Aug2019.jpg
Monique30 Aug2019.jpg (39.26 KiB) 401 keer bekeken
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Monique30
Berichten: 13
Lid geworden op: 14 aug 2019, 20:55

Re: Setpoint voor monique30

Bericht door Monique30 » 20 aug 2019, 15:39

Hallo Kiek,

Ik laat altijd prikken zelfde lab zonder medicijn nuchter in de ochtend rond 9.30 uur kan uitlopen ligt eraan hoe druk het is.
Maar ik schommel zo met mijn waarden altijd zo geweest eigenlijk ik heb nu de laatste waarde vermeld anders wordt het zo'n lijst.
Heb ook huisartsen gehad die als ik dat mag zeggen er niet zoveel van snapte alleen T4 belangrijk enz enz. Heb nu HA die het wel snapt geloof ik :)
De dosis die ik nu 14 dagen slik om te verhogen van 75 naar 62.5 is dat niet teveel zou ik niet beter met 6.25 kunnen verhogen moet over 4 weken weer bloed prikken. Nu wel weer last van koud hebben vooral in de ochtend dus er gebeurt wat alleen bang dat ik weer te hoog uitkom met TSH

Dank je wel voor het berekenen van setpoint

Groetjes Monique

Kiek
Berichten: 4542
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint voor monique30

Bericht door Kiek » 20 aug 2019, 21:04

Je hebt nu in ieder geval een streefgebiedje.
Het is best jammer dat je lab de FT4 in hele getallen uitdrukt, en dus niet met komma zoveel aanvult.
Prettige avond,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Monique30
Berichten: 13
Lid geworden op: 14 aug 2019, 20:55

Re: Setpoint voor monique30

Bericht door Monique30 » 10 sep 2019, 16:36

Hoi Kiek,

Ik heb een nieuwe waarde 09-09-2019 TSH 5.2 T4 18 vorige waarde van 22-07-2019 was TSH 0.6 T4 20 dosis was verlaagd van 75 naar 62.5 euthyrox.
Vind verhoging van de TSH wel veel dat is bij mij altijd de verhoging of verlaging daar reageer ik zeker sterk op.
Wat is daar nou aan te doen ik weet het niet meer.
Heb jij een suggestie en misschien een nieuw setpoint heb donderdag een afspraak bij de HA.

Groetjes
Monique

Monique30
Berichten: 13
Lid geworden op: 14 aug 2019, 20:55

Re: Setpoint voor monique30

Bericht door Monique30 » 10 sep 2019, 20:30

Monique30 schreef:
10 sep 2019, 16:36
Hoi Kiek,

Ik heb een nieuwe waarde 09-09-2019 TSH 5.2 T4 18 vorige waarde van 22-07-2019 was TSH 0.6 T4 20 dosis was verlaagd van 75 naar 62.5 euthyrox.
Vind verhoging van de TSH wel veel dat is bij mij altijd de verhoging of verlaging daar reageer ik zeker sterk op.
Wat is daar nou aan te doen ik weet het niet meer.
Heb jij een suggestie en misschien een nieuw setpoint heb donderdag een afspraak bij de HA.
Misschien niet belangrijk ben 70 jaar kan leeftijd er iets mee te maken hebben ? Monique30 is dus geen 30 maar 70 :) ;)

Groetjes
Monique

Kiek
Berichten: 4542
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint voor monique30

Bericht door Kiek » 11 sep 2019, 13:51

Hallo Monique,

Je hebt 3x een FT3 van 18 pmol/l, waarbij een te grote variatie van TSH's: 0.44 - 1.27 - 5.2 mU/l.
In principe zou je een TSH verwachten in hetzelfde gebied.
Misschien invloed van 't een of 't ander - pillen, andere medicatie, tijdstip, lab, etc.
Deze variatie vervormt de curve tot niet-fysiologische proporties.

Met vriendelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Monique30
Berichten: 13
Lid geworden op: 14 aug 2019, 20:55

Re: Setpoint voor monique30

Bericht door Monique30 » 11 sep 2019, 19:42

Hoi Kiek,

Zelfde lab zelfde tijdstip zonder euthyrox wel een paar keer omeprazol gebruikt maagpijn maar pas om 3 uur in de middag kan dat van invloed zijn op de waarde verder gebruik ik geen medicijnen.
Ik begrijp er ook niks van kiek maar morgenochtend een afspraak bij de dokter en dan zien we wel wat ze er van vindt.

Groetjes

Monique

Kiek
Berichten: 4542
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: Setpoint voor monique30

Bericht door Kiek » 11 sep 2019, 20:46

Zou het uitmaken of je die protonpompremmer gelijktijdig of niet gelijktijdig met de levothyroxine slikt?
Werkt dat middel 24 uur?
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).

Monique30
Berichten: 13
Lid geworden op: 14 aug 2019, 20:55

Re: Setpoint voor monique30

Bericht door Monique30 » 11 sep 2019, 20:57

Die omeprazol werkt 24 uur pff ja dan zal dat het geweest zijn zeker 5 dagen achter elkaar gebruikt ja doet iets met je maagzuur medicijn niet goed opgenomen? Nou dat ga ik dus niet meer gebruiken. Was me daar niet van bewust die 24 uur :?
Bedankt kiek weet nu ook weer.

Groetjes

Plaats reactie