Voorstellen door papaschildklier

Het Schildklierforum is onafhankelijk en openbaar. Iedereen kan de informatie lezen en iedereen kan lid worden. Je hoeft je niet te registreren met je eigen naam. Tip: lees eerst de spelregels.
papaschildklier
Berichten: 11
Lid geworden op: 11 okt 2019, 21:37

Voorstellen door papaschildklier

Bericht door papaschildklier »

Hallo allemaal,

Ik ben de dochter van een papa met hypothyreoïdie en zit met een aantal vragen, waarbij ik hoop hier op het forum misschien een antwoord te vinden. Mijn vader is 87. Op een gegeven moment zijn bij mijn vader in zijn bloed afwijkende waarden ontdekt voor zijn schildklier. Bij een algehele bloedcontrole, mogelijk voor zijn hart ( hij heeft een bypass gehad, echter geen hartaanval daaraan voorafgaand gelukkig :) Voor zover ik weet in ieder geval niet vanwege klachten die hij had, die daarop zouden kunnen wijzen. Waarschijnlijk zo'n 3 of 4 jaar geleden. Hij heeft me dat toen verteld en gezegd dat hij thyrax moest gaan slikken. Later is dit omgezet in euthyrox (50 mcg per dag). Hij is dit gaan slikken en volgens mij is er alleen af en toe bloed geprikt, waarbij de waarden voor de schildklier goed waren. Nu echter sinds 1 jaar begint hij dingen te vergeten, heeft periodes van somberheid en afwezigheid. Is logisch op deze leeftijd zou je zeggen, en dat dachten we dan ook. Echter zijn cognitieve functies gaan in een razend tempo naar beneden en heen en weer en soms is er totaal niets aan de hand. Bij voorbeeld: 3 weken geleden was hij een paar dagen bij mij; heel opgewekt, helder, hij wist alles over verleden en heden beter dan ik, dingen die ik in de keuken had aangepast en een andere plek gegeven, wist hij zonder problemen te vinden en hij onthield dit ook. Niks aan de hand dus. 2 dagen daarna had ik hem aan de telefoon en kon hij iets dat hij moest doen, nog geen 2 tellen onthouden. Ik ben bekend met dementie en alzheimer door mijn werk en doordat mijn moeder dit had en mijn opa. Mijn moeder is 9 jaar geleden overleden. Mijn vader is gezien zijn klachten onlangs gezien door de geriater, waarbij MCI geconstateerd werd, mild cognitive impairment en vit D tekort. Ik ken het niet dat deze klachten zo extreem heen en weer gaan en heb het gevoel dat er iets anders aan de hand is, maar goed, ik ben geen arts, weet ook niet alles.

Maar toen ik ging googlen, kwam ik er op uit dat heel veel klachten die mijn vader heeft in het rijtje staan van schildklierklachten( terwijl een link met die klachten en de schildklier nooit eerder is gelegd): -extreme vermoeidheid (bij periodes, sinds laatste jaar), apathie (bij periodes sinds laatste jaar), slaperig overdag, slapeloos snachts (bij periodes), duizeligheid, somberheid/depressie (bij periodes), verwardheid, traag denken, vergeetachtigheid, oriëntatieproblemen, hartklachten, oedeem bij knie en enkels (kan ook nog aan knieoperatie liggen, maar die is inmiddels alweer 2 jaar geleden), kouwelijk (was hij nooit), droge huid, verheven moedervlekken, vitiligo, jeukende huid zonder oorzaak, stijve pijnlijke spieren, tremor in handen (1 met bekende oorzaak, de ander zonder oorzaak, maar laatste jaar erg verergerd), heel vaak poepen, van constipatie naar diarree, zwaar gevoel op de maag, licht verhoogd cholesterol, spierpijn, hoofdpijn. Ik realiseer me heel goed dat bijna al deze klachten ook bij andere dingen kunnen horen en gedeeltelijk ook bij ouderdom. Een aantal van de klachten bestaan ook al wat langer. Mijn vader is een super actieve, zeer belezen en zeer in alles geïnteresseerde man, dus de verschillen zijn heel groot. Ik heb met hem afgesproken om met hem naar de huisarts te gaan om duidelijkheid te krijgen over de waardes van zijn schildklier en precieze reden van starten met de medicatie en de relatie met al deze klachten.

Pff dat was een heel verhaal, dank jullie voor het lezen en hierbij dan mijn vraag: zijn er onder jullie die bekend zijn met verwardheid en geheugenproblemen die gerelateerd waren aan de schildklier? En zo ja, wat zijn jullie ervaringen daarmee? Alvast bedankt voor het meedenken!
Teun
Berichten: 1216
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: even voorstellen

Bericht door Teun »

Natuurlijk kunnen deze klachten komen van zijn schildklier. De enige manier om daar achter te komen is zijn bloed nalaten kijken. Ft4 en tsh. Dit behoort binnen de normaalwaardes te vallen waarbij over het algemeen bij gebruikers van levothyroxine de tsh laag normaal is, vaak tussen 1 en 2 en de ft 4 hoog normaal.
Per laboratorium is er een eigen referentiewaarde waaraan de waardes beoordeeld kunnne worden.
Ook een laag vitamine D kan verwardheid en vergeetachrigheid geven. Ik neem aan dat hij daarvoor via de geriater al wat krijgt.
papaschildklier
Berichten: 11
Lid geworden op: 11 okt 2019, 21:37

Re: even voorstellen

Bericht door papaschildklier »

Dank je voor je reactie, Teun. Ik weet niet hoe de waarden zijn, mijn vader heeft alleen van de huisarts gehoord dat ze goed waren, maar dat kunnen we zeker gaan vragen, en ook die van eerdere controles. Al begreep ik van mijn vader dat het nooit meer is gecontroleerd nadat hij die medicatie gekregen heeft.
Je schrijft dat elk laboratorium zijn eigen referentiewaarden heeft, waaraan de waardes beoordeeld kunnen worden. Geven ze die referentiewaarden erbij dan? Hoe werkt dat?
Ja voor vit D krijgt hij colecalciferol benferol per week 1 caps.
Teun
Berichten: 1216
Lid geworden op: 01 jul 2015, 15:02

Re: even voorstellen

Bericht door Teun »

De waardes en referentiewaardes kun je bij de arts opvragen.
Wel vreemd dat je vader medicatie heeft gekregen en niet onder regelmatige controle staat. Het is normaal dat er na de start en elke dosiswijziging na 6 weken controle plaats vindt. Daarna het eerste jaar elke 3 maanden als de waardes goed blijven. Daarna minimaal 1 maal per jaar controle ft4 en tsh.
Vraag de waardes eens op van de keren dat hij wel is geprikt zodat Kiek die hier ook zit met haar app eens kan kijken of hij een beetje goed is ingestled.
Zo ja dan kun je dit afstrepen en moet je je toch ergens anders op richten. Sterkte.
papaschildklier
Berichten: 11
Lid geworden op: 11 okt 2019, 21:37

Re: even voorstellen

Bericht door papaschildklier »

Ja dat zullen we zeker gaan doen. Ik ga proberen volgende week met hem naar de huisarts te gaan. Ik woon nogal ver van hem vandaan, dus het is even organiseren. Heb inmiddels wel gevonden dat hij een aantal andere medicijnen slikt die een wisselwerking hebben met euthyrox; nl metaprolol, furosemide en acetylsalicylzuur......
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3550
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: even voorstellen

Bericht door laura »

De nodige klachten die je noemt, herken ik wel als schildklierklachten.
Maar ik herken ook wel het een en ander als dementie zoals dat bij míjn vader gaat.
Mijn moeder had vasculaire dementie en dat ging heel anders.

Bij mijn vader is geen specifieke diagnose meer gesteld; hij is 99.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
papaschildklier
Berichten: 11
Lid geworden op: 11 okt 2019, 21:37

Re: even voorstellen

Bericht door papaschildklier »

Ja het is lastig uit elkaar te halen. Het zijn vooral de gigantische verschillen van alles weten naar niets onthouden en moeite hebben met handelen die ik vreemd vind. Maar het is in ieder geval goed om te kijken hoe hij zo goed mogelijk ingesteld kan worden voor zijn schildklier, want dat is nu heel onduidelijk. En alles wat dat oplevert in dat hij zich beter voelt is meegenomen 😀
Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 870
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: even voorstellen

Bericht door Miss E »

zijn er onder jullie die bekend zijn met verwardheid en geheugenproblemen die gerelateerd waren aan de schildklier? En zo ja, wat zijn jullie ervaringen daarmee? Alvast bedankt voor het meedenken.
Heel simpel, Ja ik ben daar als schildklier patient mee bekend.
Ik ben 30 jaar. (Alzheimer zit wel in de familie maar ik verwacht dat dat nu nog geen rol speelt.)
Afgelopen zomer/begin najaar heb ik op advies van mijn specialist langdurig (3 maanden) een lagere dosis schildklier hormoon gebruikt.
De achterliggende theorie was dat het lichaam zichzelf aanpast aan de lagere dosis.

In deze periode ging het langzaam steeds harder achteruit.
Onderweg naar de winkel was ik al vergeten waarvoor ik de deur uit ging, gelukkig noteer ik zo goed als alles in mijn telefoon.
Als ik wel in de supermarkt rondliep moest ik continu checken wat ik ook alweer nodig had, en het dan ook nog eens niet kunnen vinden.

Nu ik weer langzaam aan het opbouwen ben met de dosis medicatie voelt het in ieder geval weer wel alsof ik een zelfstandig persoon ben die zelfstandig kan nadenken en onthouden, ik vergeet nog regelmatig dingen en dus noteer ik nog steeds zo goed als alles.
Het nog steeds vergeten in combinatie met andere kenmerken zoals je inderdaad ook noemt, droge huid, jeukende huid, vermoeidheid overdag.
Obstipatie/diarree, haaruitval, elke dag spierpijn, soms heel kouwelijk en dan weer zweet aanvallen alsof ik koorts heb, gloeiende plekken op willekeurige lichaamsdelen.
Sommige schuiven die warmte aanvallen af op de overgang, ik weet heel zeker dat ik niet in de overgang ben en ik heb het ook.
Daarover gesproken, afwijkende menstruatie.... en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Deze klachten geven mij aan dat er nog ruimte is voor verbetering binnen mijn dosering.
Ondanks dat volgens de artsen mijn waarden in orde zijn omdat deze binnen de referentie waarden vallen.
Het wilt dus niet automatisch zeggen als de waarden binnen de referentie kaders vallen dat er geen klachten kunnen zijn die schildklier gerelateerd zijn.

Ik denk dat je er goed aan doet om het voor je vader op te nemen en informatie in te winnen.
Vraag vooral de waarden op en probeer er inzicht in te krijgen oa via dit forum.
Ik hoop dat jullie er met zijn 3en uitkomen en je vader toch nog een verbeterde levenskwaliteit kan bereiken.

Succes!
Kiek
Berichten: 5547
Lid geworden op: 12 sep 2013, 11:36

Re: even voorstellen

Bericht door Kiek »

Hallo dochter papa,

Wie weet ligt het aan de voorgeschreven metoprolol, furosemide en de aspirine.
Slikt je vader deze middelen nog maar kort?
Zou de TSH/FT4 sindsdien al gecheckt zijn?

Een dosis van 50 µg Euthyrox is niet veel. Gemiddeld ca. 100 µg, tegenwoordig wat minder.
Maar misschien is de 50 µg passend bij het effectieve verbruik van zijn levothyroxine, i.e. zijn halfwaardetijd. Gemiddeld 7 dagen.
Verder heb je nog de effectiviteit van de opname van het pilletje: de een neemt 90% op, en bij de ander komt er maar 70% in het bloed. De variatie is dus best groot te noemen.

Van zijn klachten vallen op zijn kouwelijkheid, spierpijn en droge huid, met een verhoogd cholesterol.
Die passen naadloos bij een te lage FT4, waarbij een hogere TSH hoort. Maar ook bij andere aandoeningen.
Ik heb nog niet gehoord over verheven moedervlekken.
Vitiligo is een autoimmuunkwaal. Verder heeft vitiligo geen invloed op het beloop van een bestaande schildklierziekte.
Ben je eenmaal behept met de ene autoimmuunkwaal, dan heb je meer kans op een andere ai-kwaal.
Soms komt een groepje ai-kwalen bij een persoon voor. Dat heeft dan weer een bepaalde naam, zoals a.i. polyglandular syndrome. Sommige auteurs noemen het weer anders, in de hoop dat hun naam bekender wordt.
Om het eenvoudiger te maken...

Ik hoop dat de schildklierhormonen reden is voor de huidige malheur van je vader.
Want dat is tenminste op te lossen.

Hartelijke groet,
Kiek
Nuchter lab 8.00 uur - dosis pas slikken na het prikken - lees over schildklieren en ervaringen, want deze kennis geeft inzicht. Door Hashimoto een ervaren schildklierhormoongebruikster (geen arts).
papaschildklier
Berichten: 11
Lid geworden op: 11 okt 2019, 21:37

Re: even voorstellen

Bericht door papaschildklier »

Dankjewel BB1100XX en Kiek voor jullie reacties! Dank voor je persoonlijke verhaal BB, ik hoop dat je een steeds beter evenwicht met de medicatie vindt, waardoor je je steeds beter gaat voelen. Voor mij geeft je verhaal de bevestiging dat het inderdaad mogelijk is, dat zoiets ook bij mijn vader speelt, en dat het dus zinvol is om er goed naar te laten kijken. Volgende week gaan we naar de huisarts om alles te bespreken, ik houd jullie op de hoogte.
Ik ga ook zeker vragen naar die andere medicatie, Kiek. Hij gebruikt deze volgens mij al sinds zijn hartoperatie van 7 jaar geleden. Sindsdien is hij dus wel geprikt, maar wat ik van hem begrijp nooit "nuchter" dus zonder medicatie. Dat heeft nooit iemand tegen hem gezegd. :roll:
Kun je die persoonlijke halfwaardetijd van iemand dan ook meten? Zo ja, weet je hoe?
Plaats reactie