Betrouwbaarheid richtlijnen.

Graag met vermelding van de bron
Plaats reactie
Florence
Berichten: 872
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Betrouwbaarheid richtlijnen.

Bericht door Florence »

Betrouwbaarheid richtlijnen.

Persoonlijk vind ik dit zeer verontrustend.


https://www.linkedin.com/pulse/dick-bij ... dai-artsen

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3360
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Betrouwbaarheid richtlijnen.

Bericht door laura »

Omdat niet iedereen LinkedIn heeft …

Dick Bijl: Meer verontrustend nieuws over LDL-cholesterol en Farmamarketing, een bericht van huisarts Hans van der Linde.
SIGNALEMENT FARMAMARKETING.
Gepubliceerd op 24 mei 2019

STREEFWAARDE LDL 1,8 WAS ONVERBIDDELIJKE EIS
Huisarts Hans van der Linde gaf vorige week in Roermond voor huisartsen in opleiding tot kaderhuisarts CVRM (cardiovasculair risicomanagement) college over farmamarketing.

Gezien de actualiteit was vervolgens een discussie ingelast tussen hem en Karen Konings en mij. Zij maakte als kaderhuisarts CVRM deel uit van de in meerderheid belangenverstrengelde multidisciplinaire commissie die de nieuwe richtlijn (tevens NHG-standaard) uitbracht.

Mevrouw Konings stelde dat er geen enkele onderbouwing was voor de streefwaarden van LDL-cholesterol. Noch voor destijds 3,0, noch voor daarna 2,5, noch voor 1,8 nu. Zij voegde daaraan toe dat zij en haar collega- kaderhuisarts Tjin-A-Ton door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) afgevaardigd waren naar de commissie met als taakopdracht het opstellen van een richtlijn, waarbij vooraf door de NHG was ingestemd met een streefwaarde van 1,8 mmol/liter. Dat was namelijk een voorwaarde van de cardiologen voor deelname aan de commissie.

Deelnemers aan deze bijeenkomst vonden dat schokkend en deze feiten werden gekarakteriseerd als een tijdbom. Geen enkele wetenschappelijke onderbouwing, geen evidence-based medicine, alleen capituleren voor nergens op gebaseerde eisen. En dat door artsen met conflicterende belangen die daarmee nu de weg voor de farmaceutische industrie hebben geëffend voor niet bewezen veilige nieuwe cholesterolverlagers, de PCSK-9-remmers. Bij het eerste grote onderzoek (Fourier-studie) lieten die medicijnen geen klinisch relevante, gunstige effecten zien. De middelen zijn bovendien nog onbewezen veilig en vormen daarmee een reëel potentieel gevaar voor patiënten. Dat gold precies zo voor het antidiabeticum rosiglitazon (Avandia) dat pas in 2010 van de markt werd gehaald na ten minste 47.000 doden en jarenlang negeren van signalementen en waarschuwingen.

Medicijnen, zoals het injecteerbare Repatha, die niet uit curatieve overwegingen worden gegeven, maar louter uit preventief oogpunt, moeten voldoen aan de gouden standaard. Die luidt: bewezen werkzaamheid en veiligheid aangetoond met de hoogste vorm van bewijsvoering. Daaraan kan en mag niet getornd worden. Geen enkele concessie is denkbaar.

De American Heart Association (AHA) schafte in 2013 het voorschrijven van cholesterolverlagers op geleide van het LDL af. Gevraagd of de argumenten daarvoor waren gewogen door de commissie, luidde het antwoord dat de AHA daar goede argumenten voor had. De AHA wilde daar echter bepaalde farmacotherapeutische consequenties aan verbinden die niet aanvaardbaar waren voor de commissie. Daarmee speelden opmerkelijk genoeg ook die argumenten verder geen rol meer.

Hans van der Linde brengt met toestemming van mevrouw Konings in aanwezigheid van alle deelnemers deze feiten in de openbaarheid vanwege het belang dat op het spel staat. Na afloop van onze bijeenkomst heeft zij nogmaals met veel nadruk herhaald dat het Van der Linde vrij stond om haar uitlatingen te publiceren. Inmiddels hebben veel huisartsen kenbaar gemaakt de standaard naast zich neer te zullen leggen.
Voor een beter begrip van het handelen van het NHG het volgende. Van verschillende kanten komen signalen dat het NHG al langere tijd ernstig disfunctioneert. De gouden tijd van het NHG lijkt voorbij. Alle zeilen zullen weer bijgezet moeten worden, want het NHG is onmisbaar en vervulde met zijn standaarden een belangrijke functie bij de bewaking van de kwaliteit van de huisartsgeneeskunde.

Alle reden dus voor huisartsen om nu zelf actief stelling nemen en van zich te laten horen. Patiënten dreigen door commerciële marketing behandeld te gaan worden met onwerkzame, onveilige cholesterolverlagende injecties. Na vele tienduizenden doden met de onveilige cholesterolverlager Lipobay en het anti- diabeticum Avandia mogen we dit onder geen beding opnieuw laten gebeuren.

Voor wat betreft de toepassing van cholesterolverlagende medicijnen mengen zich nu ook andere partijen in de discussie. AVROTROS Radar deed dat afgelopen week op niet mis te verstane wijze. U kunt de uitzending terugzien. Het is niet anders gekwalificeerd dan als goede journalistiek.

Cholesterol: hoe lager hoe beter

De Vereniging Hartpatiënten Nederland heeft deze week verklaard fel gekant te zijn tegen de nieuwe streefwaarde voor LDL. Citaat uit hun bulletin: “Hoe lager hoe beter, is grote onzin, alleen bedoeld om de zakken van de industrie te vullen met miljardenwinsten”.

Het is nu voor alles zaak om deze NHG-standaard van tafel te krijgen. Daarvoor is actie nodig, anders zal de geschiedenis zich gewoon herhalen.

U kunt zich abonneren op de Signalementen Farmamarketing van huisarts Van der Linde door een e-mail te sturen aan hvanderlinde@zeelandnet.nl
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Florence
Berichten: 872
Lid geworden op: 28 jun 2017, 18:14

Re: Betrouwbaarheid richtlijnen.

Bericht door Florence »

Gesprek gehad met mijn huisarts , hij wil voorlopig niets doen met mijn verhoogde cholesterol waarden.

(Los van mijn link in bovenstaand mailtje )Hij voelde zich niet content met de NHG richtlijnen.

Hoe zou het er het met allerlei andere medicijnen aan toe gaan?

“NHG al langere tijd disfunctioneert”.

Florence

Plaats reactie