Advies gevraagd door Kaar

Levothyroxine (thyrax, euthyrox, eltroxin), cytomel, schildklierremmers (strumazol, PTU), medicijnen schildklierkanker, en wisselwerkingen
Kaar1989
Berichten: 20
Lid geworden op: 14 mei 2019, 20:06

Advies gevraagd door Kaar

Bericht door Kaar1989 »

Hallo ,

Ik hoop dat iemand mij wat opheldering kan geven. Nadat ik behandeld ben voor Graves met radioactief jodium een jaar geleden is mijn schildklier vertraagd wat ook de bedoeling was. Ik voelde mij snel aan beter maar inmiddels lijk ik van het ene extreme in het ander te zijn gevallen. Mijn tsh is nu 3 en vrij t4 15 ik mag van de arts starten met Levothyroxine laag gedoseerd 25 mg 2 per week. Nu moet ik zeggen dat ik onwijs trilde toen ik hyper was en dit heb ik nu weer is dit een klacht die mensen bij hypo ook kunnen ervaren? Heel veel klachten waaronder aanwezige hartslag keren ook terug. Toch ben ik helemaal niet hyper maar doodop. Zijn er mensen die hartkloppingen en lichamelijk trillen ook ervaren bij hypo? Het maakt mij zo onzeker want durf hierdoor haast niet aan de Levothyroxine ondanks dat ik weet dat er iets moet gebeuren gezien ik mij helemaal niet meer zo goed voel als toen mij tsh net iets opgekrabbeld was. Hoor het graag.

Liefs Karin
Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 855
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Advies gevraagd

Bericht door Miss E »

Hoi,

Doodop, trillerig gevoel in spieren en luid en duidelijk aanwezige hartslag ervaar ik juist als ik een te hoge dosering slik. Ik noem dat altijd hyper.
Daarnaast ervaar ik in zulke situaties vaak onrustig en slecht slapen, diarree en een emotionele onrustige gemoedstoestand. Van makkelijk huilen tot onnodig zorgen maken om dingen die geen probleem zijn.

Als je twijfelt kan je dit het beste met je arts bespreken en desnoods nog eens (of meermaals) bloedprikken.
Je waarden lijken zo op het eerste gezicht niet extreem hypo.

Good luck!
Kaar1989
Berichten: 20
Lid geworden op: 14 mei 2019, 20:06

Re: Advies gevraagd

Bericht door Kaar1989 »

Dank voor je reactie ,

Mijn bloeduitslag is niet richting hyper. Voor behandeling had ik een tsh van 0.1 nu inmiddels 3. Heb in een jaar tijd geen medicatie meer genomen na behandeling om te zien hoe ik zou uitkomen na het radioactief jodium. Mijn arts kijkt na hoe ik me voel en dat is nergens meer zin in aangekomen 10 kilo in een jaar , vermoeid , pijnlijke gewrichten . Voor mij voelen er raakvlakken met toen ik hyper was maar ergens ook weer helemaal niet. Ik weet dat een tsh van 3 volgens richtlijnen binnen de marges zit. Vandaar ook mijn twijfel of ik wel moet beginnen met de thyrax. Anderzijds voel me geen mens meer. Vind het lastig inschatten omdat ik nooit hypo ben geweest of dit is wat gaande is nu jaar later . Ik kan het starten en proberen maar ook ergens de angst dat het niet goed gaat zodoende dat ik vroeg of er mensen zijn die deze klachten ook ervaren bij beide situaties .
elizabeth27
Berichten: 345
Lid geworden op: 13 okt 2013, 11:54

Re: Advies gevraagd door Kaar

Bericht door elizabeth27 »

Instellen kost tijd wat ik alleen niet snap is dat je ha je op zo n lage dosis laat beginnen die nauwelijks wat voor je doet. ( maar misschien zijn er omstandigheden waardoor je rustig moet beginnen? ) Mocht dat niet zo zijn, duurt het veel langer voordat je weer in balans bent.

Klachten van hyper en hypo lopen vaak wat door elkaar is mijn ervaring. Maar je gaat je niet beter voelen door niets te doen......als je toch nog twijfelt, zou je over 8 weken nog een keer kunnen prikken om te kijken of je tsh verder is gestegen. Dan besluiten of je wel of niet gaat slikken.

Sterkte!
Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 855
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Advies gevraagd door Kaar

Bericht door Miss E »

Mijn arts kijkt na hoe ik me voel en dat is nergens meer zin in aangekomen 10 kilo in een jaar , vermoeid , pijnlijke gewrichten .
Dit zijn hele andere klachten als dat ik las in je eerste bericht.
De klachten die je hier beschrijft herken ik wel als hypo.

Er is een klein gebied van klachten die aan beide kanten voor lijken te komen, zowel hartkloppingen, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn bijvoorbeeld.

Met de klachten die je in je laatste bericht beschrijft zou ik wel degelijk beginnen met medicatie.

Voor wat betreft dosering.... 2x per week 1 tablet van 25?
Dat snap ik niet helemaal.
Als je rustig aan wilt beginnen, begin dan met 25 mcg elke dag.
Er zijn mensen die vinden dat je hoger kunt inzetten bij start van medicatie.
Als je daar geen last van ervaart kan dat inderdaad.
Toen ik begon 3 jaar terug tripte ik de pan uit met 25 mcg per dag en heb ik zelfs een halve 25 geslikt zodat mijn lichaam kon wennen. Dit kost helaas wel meer tijd.
Na een weekje/anderhalf kon ik toch naar 25, en 2 tot 3 weken later naar 50.
Daarna wou de endocrinoloog niets meer doen omdat ik 'goed' was ingesteld.

Het opbouwen gaat met ups en downs. Elke zoveel tijd voel je je goed en denk je Yes! nu gaan we de goeie kant op! En je hebt het nog niet gezegd of je begint weer aan een down en voelt je met de dag vermoeider etc.
Het is een proces van de lange adem, maar er zijn mensen die oprecht functioneren met medicatie. Daar probeer ik me altijd maar aan vast te houden.

Sterkte!
Kaar1989
Berichten: 20
Lid geworden op: 14 mei 2019, 20:06

Re: Advies gevraagd door Kaar

Bericht door Kaar1989 »

Vwb de dosering had mijn huisarts die thyrax duotab voorgeschreven zodat ik die kon breken en dan 12,5 mcg om de dag kon nemen om inderdaad rustig in te stappen. Maar wat ik van jullie begrijp is dit te laag dus? Ik heb mijn controle via de huisarts gezet maar denk dat ik toch maar eens contact opneem met de endocrinoloog dan misschien beter . Ik loop met deze klachtenlijst sinds april maar ergens zo bang ivm dat nadat ik jaren hyper ben geweest daar nooit meer terug heen wilde zodoende . Fijn om te weten dat die klachten voor kunnen komen met starten dan ben ik daar alvast op voorbereid . Dank voor jullie reacties
Gebruikersavatar
Miss E
Berichten: 855
Lid geworden op: 18 jul 2017, 19:06

Re: Advies gevraagd door Kaar

Bericht door Miss E »

Rustig instappen met gebroken halfjes of kwartjes zou bij mij de voorkeur hebben.
Als ik toen de kennis van nu had, had ik het ook zeker zo aangepakt.
Voor de langere termijn is 12.5 of 25 mcg waarscheinlijk te weinig ja.
Daarom heet het ook opbouwen.
Ieder lichaam is anders en reageert anders.
Bij jou is je schildklier echt stuk door het radio actieve jodium, als je lijf eenmaal gewend is aan de medicatie is het daarom voor jou misschien makkelijker om in grotere stappen op te hogen.
Bij mij was dat absoluut geen optie. Maargoed, ik heb hashimoto en mijn schildklier functioneert redelijk naar behoren ben ik inmiddels achter.

Als ik jou was zou ik wel rustig beginnen. Als je in de eerste periode geen (of weinig) gewennings klachten ervaart kan je misschien na verloop van tijd met grotere stappen ophogen om sneller voldoende hormoon in je systeem te krijgen.
Ik zou je vooral willen adviseren let op je lijf, let op wat comfortabel voelt. En als je juist beroerd word van de medicatie doe dan een stap op de plaats en laat je lijf wennen. Daarna kan je weer verder omhoog.

Elke keer als ik te hoog zit met de medicatie beloof ik mezelf ook, dit wil ik nooit meer mee maken. Maar dat heb ik ook als ik veel te laag zit met medicatie. Het maakt je aan beide kanten gewoon kapot (in mijn beleving)
Voor mij is de balans lijn van goed ingesteld erg dun.
Omdat jij wat dat betreft in een hele andere situatie zit vermoed ik dat het voor jou stukken makkelijker zal worden/zijn.

Thyrax vind ik tot op heden het fijnste medicijn. Dit is het 3e medicijn wat ik gebruik.
Ondanks dat er maar 3 soorten tabletten zijn, kan je er heel veel verschillende (tussen) doseringen van maken zodat je beter kan voldoen aan de behoefte van je lichaam.
Als het goed is kan je bij de apotheek een pillen snijder krijgen. Mij is verteld dat zo'n ding gratis komt bij dit soort medicatie.
Soms is snijden fijner dan breken en vica versa.

Heel veel succes!!
Pomtips
Berichten: 93
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Advies gevraagd door Kaar

Bericht door Pomtips »

Kijk het even aan want op het moment dat je je dosering aan het ophogen bent (of zoals jij begonnen bent met levothyroxine), dan krijg je vaak tijdelijk ophoogklachten (doordat de hoeveelheid in je lichaam toeneemt). Deze voelen voor mij als regelrechte hyper klachten. Als het goed is voel je ondertussen wel andere (hypo) symptomen verminderen. Ze kunnen dus wat door elkaar heen lopen heb ik ervaren na veel dosiswijzigingen. Mijn advies: houd het voorlopig bij die 2x in de week levo voor een week of 6-8 en maak dan de balans op of er verbetering is, over het geheel genomen. Kun je die pillen ook breken en over de week verdelen? Voelt misschien minder heftig voor je lichaam. Mocht het toch veel te 'scherp' zijn voor je lichaam, dan kun je ook wat rustiger beginnen?

Ik denk dat je startdosering opzich niet slecht is (niet veel, niet extreem weinig met 50mcg/7=7,15 mcg per dag) gezien je schildklier zelf ook nog wat doet. Je tsh is niet heel hoog en die kan zo omslaan als teveel neemt.
30mg Strumazol+Euthyrox
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg
06-19 TSH 1.1/FT4 13.4 (FT3 4.7) ~150mcg
09-19 TSH 2.7/FT4 11.4 ~125/131mcg
01-20 TSH 1.8/FT4 11.2 ~125mcg
08-20 TSH 3.0/FT4 10.6 ~116.5mcg (komend vanaf 112mcg)
Kaar1989
Berichten: 20
Lid geworden op: 14 mei 2019, 20:06

Re: Advies gevraagd door Kaar

Bericht door Kaar1989 »

Dank voor jullie berichtjes . Ik heb nu 2x 25 mcg per week en dat zijn die thyrax duotabs die kan ik breken dus neem om de dag 12,5 mcg. Voor alsnog geen gekkigheid en lijk beetje uit mijn enorme vermoeidheid te komen. Eetlust klein beetje toegenomen ook , wel veel vocht vasthouden maar geen idee of dat verband houd met de start van de tabletten of dat ik dat sowieso zou gehad hebben. Ben nu iets meer dan een weekje bezig en gezien ik iets merk lijkt mij het inderdaad geen slecht idee om dit aan te houden en over 6-8 weken bloed te prikken zeker afgaande op wat jullie zeggen met ophoogklachten. Heb zelf nooit deze medicijnen zo genomen dus fijn het te weten. Ben benieuwd of ik zo in de juiste marges kom en anders inderdaad over tijdje rustig aan nog wat ophogen.
Pomtips
Berichten: 93
Lid geworden op: 31 mar 2018, 22:35

Re: Advies gevraagd door Kaar

Bericht door Pomtips »

Goed te horen!

Nog even een reactie op het vocht. Hield je niet al een hele tijd vocht vast?
Het komt nl vaak voor bij mensen die hypo zijn. Ook een pafferig gezicht of gelige huid. Het heet 'myxoedeem' (Deze aandoening is een indicatie van een ophoping van bepaalde stoffen in de huid en wordt gekenmerkt door een verlaagd basaal metabolisme en een wasachtige of deegachtige zwelling van de huid waarin geen putjes kunnen worden gedrukt).
Kan overigens ook voorkomen bij hyper zijn / Graves, dus wellicht ook tijdelijk tijdens het ophogen van hormonen, als 'ophoogklacht'.
Dit zou dus ook moeten verbeteren als je dichterbij een juiste hormoonafstelling voor jouw lichaam komt.
30mg Strumazol+Euthyrox
01-19 TSH 0.85/FT4 - (FT3 4.2) 156.25mcg
06-19 TSH 1.1/FT4 13.4 (FT3 4.7) ~150mcg
09-19 TSH 2.7/FT4 11.4 ~125/131mcg
01-20 TSH 1.8/FT4 11.2 ~125mcg
08-20 TSH 3.0/FT4 10.6 ~116.5mcg (komend vanaf 112mcg)
Plaats reactie