Pagina 1 van 1

Geneesmiddelenbulletin Schildklier en geneesmiddelen

Geplaatst: 24 jan 2022, 12:25
door laura
Deel 1 Invloed geneesmiddelen op schildklierwaarden

Samenvatting
In dit eerste artikel van een drieluik over de invloed van geneesmiddelen op de schildklier wordt de invloed besproken die geneesmiddelen kunnen hebben op de resultaten van laboratoriumbepalingen van schildklierwaarden. Er wordt met name ingegaan op de vraag of dit kan leiden tot een verkeerde diagnose en onterechte behandeling.

Is het mogelijk dat een laboratoriumuitslag het beeld kan geven van een schildklierstoornis zonder dat er daadwerkelijk sprake is van een stoornis? Van veel geneesmiddelen is bekend dat zij invloed hebben op de waarden van de schildklierhormonen (T4 en T3), maar zelden is er ook een effect op de waarde van thyroïdstimulerend hormoon (TSH).

Omdat de bepaling van TSH de hoeksteen is in de diagnostiek bij verdenking van een schildklierstoornis, kan bij een TSH-waarde die binnen de normale grenzen valt, een stoornis vrijwel worden uitgesloten. Alleen van amiodaron en biotine is bekend dat zij effect kunnen hebben op de TSH-waarde. Dit kan tot verwarring leiden bij de interpretatie van een laboratoriumuitslag.

Deel 2 Invloed van geneesmiddelen op de schildklierfunctie

Samenvatting
Het gebruik van geneesmiddelen kan effect hebben op het functioneren van de schildklier. Dit kan leiden tot hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie of, in ernstige gevallen, tot thyreotoxicose. Hierbij spelen diverse mechanismen een rol, waaronder beïnvloeding van de afgifte van schildklierhormonen of het veroorzaken van auto-immuniteit tegen de schildklier. Geneesmiddelen die invloed hebben op de schildklierfunctie zijn bijvoorbeeld amiodaron en lithium. Dit artikel informeert de zorgverlener over de nadelen van een geneesmiddel in relatie tot de schildklierfunctie. Daarnaast wordt per middel een advies gegeven hoe te handelen.

Re: Geneesmiddelenbulletin Schildklier en geneesmiddelen

Geplaatst: 31 jan 2022, 09:54
door Bella
Dank, Laura. Mooi overzichtelijk en in het Nederlands.
Toch lijkt er iets te ontbreken. Deel 1 van de samenvatting eindigt met:

“Omdat de bepaling van TSH de hoeksteen is in de diagnostiek bij verdenking van een schildklierstoornis, kan bij een TSH-waarde die binnen de normale grenzen valt, een stoornis vrijwel worden uitgesloten. Alleen van amiodaron en biotine is bekend dat zij effect kunnen hebben op de TSH-waarde. Dit kan tot verwarring leiden bij de interpretatie van een laboratoriumuitslag.”

Er is (veel) meer medicatie met invloed op het TSH*; o.a. corticosteroïden (prednison, prednisolon enz.) verlagen de TSH…

Groet,
Bella

*zie b.v. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2784889/