Thyrax verhogen of verlagen?

Levothyroxine (thyrax, euthyrox, eltroxin), cytomel, schildklierremmers (strumazol, PTU), medicijnen schildklierkanker, en wisselwerkingen
ineke
Berichten: 484
Lid geworden op: 08 nov 2014, 17:53

Re: Thyrax verhogen of verlagen?

Bericht door ineke »

Hallo Bonsai,

Bonsaiboompje schreef: 17 mei 2022, 22:39 Maar de huisarts zegt dat deze waardes juist goed zijn en dat de tsh zelfs nog wel verder mag dalen onder de 0,50 dat dat geen probleem is.

Maar deze waardes zijn geen risico voor mijn kind toch?



Uit de nieuwe richtlijn
Module:
TSH range tijdens de zwangerschap bij schildklierfunctiestoornissen
Uitgangsvraag
Wat is de normale range voor TSH in elk trimester?

Aanbeveling
De referentiewaarden die tijdens de zwangerschap gehanteerd moeten worden zijn de gebruikelijke referentiewaarden minus 0,5 mIU/L.

Overwegingen
Voor- en nadelen van de interventie en de kwaliteit van het bewijs

Vier studies hebben de TSH range tijdens de zwangerschap bestudeerd met Nederlandse data. Hierbij hebben twee studies de resultaten gestratificeerd naar etniciteit. Zwangere vrouwen van Marokkaanse, Turkse of Surinaamse afkomst die in Nederland wonen hebben TSH waarden die iets lager liggen dan die van Nederlandse vrouwen gedurende de zwangerschap (Benhadi, 2007; Korevaar, 2007). Benhadi (2007) heeft als enige studie ook vrouwen meegenomen met TPO antistoffen (concentraties > 80kU/l). Deze studie vond ook een positieve correlatie tussen TPO antistoffen en TSH (r=0,14; p < 0,01). In alle studies nemen de TSH waarden toe naarmate de zwangerschap vordert. Het verschil in referentiewaarden tussen de studies is groot, waardoor het niet mogelijk is om op basis van deze studies algemene referentiewaarden te bepalen.

De ATA adviseert een referentiewaarden bovengrens van ongeveer 4 mIU/L. Dit komt bij de meeste assays overeen met een gebruikelijke referentiewaarden buiten de zwangerschap minus 0,5 mIU/L (Alexander, 2017).

Rationale van de aanbeveling: weging van argumenten voor en tegen de interventies

Door het verschil in rapportage van de TSH range en verschil in de gebruikte assays, is het niet mogelijk algemene referentiewaarden te bepalen op basis van bovenstaande gegevens.
De ATA (2017) komt met een pragmatisch voorstel om je eigen referentie range te gebruiken van buiten de zwangerschap en er 0,5 mIU/L eraf te trekken. De werkgroep kan zich vinden in dit voorstel en wil dit ook graag hanteren voor de Nederlandse praktijk.


Tijdens de zwangerschap ondergaat de maternale schildklierfunctie aanzienlijke veranderingen doordat de behoefte aan schildklierhormonen toeneemt. De concentratie hCG stijgt in het eerste trimester en daarmee stijgen de concentraties van vrij T4 en T3. Tegelijkertijd daalt serum TSH in het eerste trimester (Glinoer, 1997; Baloch, 2003). Daarom hebben vrouwen tijdens de zwangerschap vaak lagere serum TSH-concentraties dan voor de zwangerschap en is TSH frequent onder de klassieke ondergrens van 0,4 mIU/L (Soldin, 2004; Negro, 2009). Het is niet duidelijk wat de gewenste referentiewaarde is tijdens de zwangerschap, terwijl dit relevante informatie is voor de behandeling van schildklierfunctiestoornissen tijdens de zwangerschap.


Samenvatting literatuur
Tabel 1 TSH waarde per trimester in vier Nederlandse studies

Zie verder dit topic:
Herziening richtlijn Schildklierfunctiestoornissen 2022
viewtopic.php?t=4036


.
Plaats reactie