Tekort personeel en medicijnen

Over partners en familieleden met schildklierziektes. Over werk en sport. Over gewicht en afvallen.
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 3600
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Tekort personeel en medicijnen

Bericht door laura »

Apotheken kampen met groeiend tekort aan medewerkers en medicijnen
Tan Tunali | 27 juli 2022 om 11:21 | nrc.nl

Rapport ABN Amro concludeert in een woensdag verschenen rapport dat „de continuïteit van de zorg” onder druk kan komen te staan door de personeelstekorten die de komende jaren naar verwachting op zullen lopen.
Op de website van Schildkliertje werd tien jaar geleden al melding gedaan van het eeuwige medicijntekort:
- https://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/29/st ... g-a1441299
- https://schildkliertje.blogspot.com/201 ... hyrax.html
Apotheken kampen met een groeiend tekort aan medewerkers. Ook hebben ze regelmatig te maken met medicijntekorten, die niet alleen een risico vormen voor patiënten die de medicijnen nodig hebben, maar apothekers die de tekorten moeten oplossen ook kostbare tijd kosten. Dat concludeert ABN Amro in een woensdag gepubliceerd sectorrapport.

Ongeveer één op de zes apotheekmedewerkers is momenteel ouder dan 60 jaar. ABN Amro verwacht daarom dat de reeds bestaande personeelstekorten de komende jaren verder zullen oplopen. De bank noemt de te verwachten „grote uitstroom de komende tien jaar” een bedreiging, waardoor de „continuïteit van de zorg onder druk komt te staan”. Dat terwijl de zorgvraag voor apothekers de komende jaren juist zal stijgen. Naast de vergrijzing van de bevolking ligt ook de verplaatsing van (ziekenhuis)zorg naar dichter bij huis daaraan ten grondslag.

Lange aanvoerlijnen

De geneesmiddelentekorten, die al meer dan tien jaar spelen, zorgen voor toenemende werkdruk in de apotheek, constateren de onderzoekers van ABN Amro. Apothekers besteden per week gemiddeld meer dan 17 uur aan het zoeken naar oplossingen. De tekorten van medicijnen, die voor 80 procent in China en India worden geproduceerd, komen „door problemen met productie, distributie en kwaliteit”, maar hebben ook een andere belangrijke reden. De onderzoekers noemen Nederland vanwege de lage medicijnprijzen en het relatief lage bevolkingsaantal „geen aantrekkelijk afzetgebied”.

Lees ook deze reportage:Het medicijn is op, de spierkramp gaat door

Lange aanvoerlijnen vormen een andere oorzaak voor de medicijntekorten: het duurt gemiddeld zo’n acht maanden voordat een bestelling uit Azië Nederland bereikt. Ook hebben productieproblemen of een afgekeurde partij direct grote gevolgen, doordat medicijnen in steeds minder fabrieken worden geproduceerd. Veel Aziatische grondstoffenproducenten en medicijnenfabrieken zijn onder invloed van mondiale prijsdruk gefuseerd of hebben de deuren moeten sluiten. Europese fabrikanten zijn afhankelijk van een steeds kleiner aantal leveranciers.

In reactie op de schaarste heeft het kabinet onlangs een proef met een zogenaamde ‘ijzeren voorraad’ ingesteld, waarbij alle geneesmiddelen die op recept verstrekt worden enkele weken vooruit op voorraad moeten zijn. Apothekersorganisatie KNMP hoopt dat het tekort vanaf volgend jaar structureel afneemt. Dan worden fabrikanten en leveranciers samen verantwoordelijk voor een voorraad van tweeënhalve maand.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.
Plaats reactie