Discussie over EPD/LSP/ICT

Met discussie over van alles dat met zorg en schildklier te maken heeft, maar ook met ruimte voor gebabbel
Gebruikersavatar
laura
Berichten: 2804
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Discussie over EPD/LSP/ICT

Bericht door laura » 19 jul 2018, 16:13

Bedroevend slechte basis onder rapport PGO’s van Patiëntenfederatie Nederland
W.J. Jongejan, 19 juli 2018

Op 17 juli 2018 kwam de Patiëntenfederatie Nederland(PN) met een rapport naar buiten over hoe mensen een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kiezen. Het was een kwalitatief onderzoek, naar eigen zeggen. Het acht pagina’s tellende rapport wekt de indruk goed onderbouwd te zijn, maar blijkt dat bij nadere beschouwing helemaal niet te zijn. Bij lezing van de werkwijze waarop het rapport tot stand is gekomen valt direct op dat er aan minimale voorwaarden van representativiteit niet voldaan wordt. Het rapport is eigenlijk slechts de weerslag van de mening van twaalf mensen die geen van allen een oordeel over alle tien te beoordelen PGO’s gaf. Ook was onder de te beoordelen PGO’s er één aanwezig, die vorige week failliet ging. Al met al bedroevend broddelwerk.

Dit rapport had de Patiëntenfederatie Nederland beter niet kunnen publiceren. Het vertoont tekenen van haast om te willen scoren in een week waarin het ministerie van VWS een nieuwe subsidieregeling lanceerde voor PGO-makers. Met een beetje meer geduld en het opzetten van een veel grotere onderzoeksgroep met uniforme beoordelingen had men iets beters kunnen publiceren dan nu het geval is. Wat er nu ligt is bedroevend slecht.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Gebruikersavatar
laura
Berichten: 2804
Lid geworden op: 11 sep 2013, 22:42
Contacteer:

Re: Discussie over EPD/LSP/ICT

Bericht door laura » 08 aug 2018, 13:29

Ook de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier dreigt een flop te worden
Belia Heilbron en Emy Koopman (Investico) | Trouw | 8 augustus 2018

Het eigen medisch dossier dat alle Nederlanders binnen twee jaar online mogen inzien en beheren, lijkt in zijn huidige opzet nauwelijks te gaan worden gebruikt. Artsen hebben veel bezwaren tegen het systeem, concludeert het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico op basis van een peiling onder artsen en medisch specialisten. In andere Europese landen waar het online medisch dossier al bestaat, wordt er bovendien nauwelijks gebruik van gemaakt. Dat maakt de miljardenbesparing waar het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport op hoopt, zeer onwaarschijnlijk.

Over twee jaar hebben alle Nederlanders het recht kosteloos hun medische gegevens elektronisch op te vragen. Om aan die wettelijke eis te voldoen overtuigde de Patiëntenfederatie het ministerie van de noodzaak voor een zogeheten Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Dat is een medisch dossier op internet waar Nederlanders gegevens kunnen inzien van onder anderen hun huisarts, psycholoog, apotheker en medisch specialisten in het ziekenhuis. Kosten: ruim een half miljard euro.

Als de patiënt toestemming geeft, kunnen zorgverleners ook bij deze persoonlijke digitale hoekjes, waardoor ze meer informatie hebben dan nu. Als kers op de taart kunnen patiënten zelf gegevens toevoegen, als zij thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk, bloedsuikerspiegel of hartslag meten.

Artsen cruciaal

Maar in het donkerste scenario wordt de PGO slechts een handig hulpmiddel van een half miljard euro voor een klein groepje geïnteresseerden. Wil het plan slagen, dan is de medewerking van artsen cruciaal. Als zij geen gegevens naar de PGO’s sturen, zijn die niet meer dan veredelde gezondheidsapps. Bovendien is de kans klein dat patiënten een PGO zullen gebruiken als hun arts hen daar niet toe motiveert. Buitenlandse PGO’s, zoals het Franse, worden nauwelijks bezocht omdat de artsen er de meerwaarde niet van inzien.

Onder Nederlandse zorgverleners leeft twijfel, zo laat een peiling zien van Investico onder leden van zorgverlenersorganisatie VvAA. 75 procent van de 561 artsen die reageerden zegt in principe voorstander te zijn van online inzage door patiënten. Maar bijna 72 procent zegt zich zorgen te maken over de veiligheid van de PGO. Daarnaast is 69 procent bang voor extra administratieve lasten. Ook vrezen zorgverleners dat patiënten hun gegevens te gemakkelijk zullen delen en onnodig in paniek raken door medische uitslagen.

Als artsen zich niet achter de PGO scharen, valt de financiële onderbouwing onder het plan weg. Minister Bruno Bruins voor medische zorg zegt dat Nederland dankzij de PGO op termijn 4,6 miljard euro kan besparen op zorgkosten, op basis van een rapport van onderzoeksbureau Gupta. Die schatting is grotendeels gebaseerd op het verminderen van langdurige ziekteverzuim; een claim die het onderzoeksbureau in een tweede scenario vanwege gebrek aan bewijs niet meeneemt. In dat tweede scenario blijft tussen de 800 miljoen euro over. Maar dat kan alleen als 6 miljoen Nederlanders actief met de PGO aan de slag gaan. Een enorm aantal, alleen al omdat Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden en een miljoen digibeten telt.

Schijntje

Voorbeelden uit het buitenland stemmen niet optimistisch. Naast Frankrijk hebben ook Zweden en Estland een vergelijkbaar systeem als de PGO ingevoerd. Daar schommelt het maandelijkse percentage dat inlogt rond de 3 procent. Dat is een schijntje vergeleken bij de hooggespannen verwachtingen in Nederland, waar zo’n beetje iedereen die patiënt is mee zou moeten doen wil het project financieel slagen.

Dat is nog niet alles. Door de strenge wetgeving rondom het gebruik van medische gegevens dreigt een ingewikkelde inlogprocedure. Volgens sommige leveranciers van PGO’s maken die het systeem zeer gebruiksonvriendelijk.
laura

Kijk voor meer informatie ook eens op Schildkliertje.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid.
Het Schildklierforum kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

*anna*
Berichten: 253
Lid geworden op: 12 sep 2013, 01:22

Re: Discussie over EPD/LSP/ICT Aap & Mouw

Bericht door *anna* » 25 sep 2018, 15:29

Aap en mouw
Het honderden miljoenen euro’s verslindende LSP niet die betrouwbare basisvoorziening die VZVZ voorstelt.

https://www.zorgictzorgen.nl/een-betrou ... uut-niet/

Plaats reactie